Pierwsze fasolki po długich staraniach
-
WIADOMOŚĆ
-
adrenalina wrote:Ja tak samo i juz sie boje ze jednak rok macierzyńskiego to jednak za mało zdecydowanie.
urocza lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny ale się rozmarzyłyście zleci szybko i zatęsknimy za ciążą. Wózki też już zaczynam podglądać, myślę o 3w1. Chyba nowy bo mamy plan od razu o drugie się starać. Ale wiele znajomych mamuś radzi poszukać używanego, spora oszczędność.
Sylwia my też w czerwcu nad morze,przed wakacyjnymi tłumami.
Adrenalina maluch goni w górę, fajnie że wszystko ok.
Przez pracę mam mniej czasu, ale nadrabiam forum w drodze. Fajnie jest,wszyscy są bardzo mili dopytują, komplementują i co niektórzy zazdroszczą ech kocham być w ciążySylwia91, adrenalina lubią tę wiadomość
-
A myślicie ze jak bede na macierzyńskim potem przejdę na wychowawczy, i podczas wychowawczego zaszłabym w ciaze to dalej dostaje z ZUSu swoją wypłatę ?
Maja prawo mnie zwolnić z pracy tuż po porodzie ? Czy należy mi sie płatny macierzyński i wychowawczy ? -
Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny. -
adrenalina wrote:Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny.
Kodeks pracy oraz przepisy wykonawcze zapewniają pewne szczególne prawa kobietom w ciąży i w okresie bezpośrednio po ciąży. Okres ochronny kończy się więc z upływem urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego. Przepisy te odnoszą się jednak do tych kobiet, które zatrudnione są na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Kiedy natomiast kobieta świadczy pracę na podstawie umowy terminowej i umowa ta uległyby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, pracownica nie korzysta ze szczególnej ochrony. Natomiast w przypadku, gdy umowy te miałyby zostać rozwiązane po upływie trzeciego miesiąca ciąży, z mocy prawa ulegają przedłużeniu do dnia porodu. Tak więc okres ochronny kończy się w tym wypadku w dniu urodzenia dziecka.
Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których może dojść do zwolnienia, takie jak: zwolnienie dyscyplinarne, zwolnienie spowodowane likwidacją zakładu, czy też z tzw. innych przyczyn ekonomicznych. Do przyczyn ekonomicznych pracodawca może zaliczyć np. likwidację jednej z komórek organizacyjnych firmy. -
urocza wrote:Na wychowawczym nic nie dostajesz, nie jestem pewna, ale jak na wychowawczym zajdziesz w ciąże to chyba możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie. Pamiętaj jeszcze o zaległym urlopie wypoczynkowym
-
Urocza ja przeglądam dużo na allegro i olx. Patrzyłam czy można znalezc jakieś ładne używane i dobre a tanie - można. Wtedy marka już idzie na bok, ważne żeby koła były pompowane, żeby był 3 w 1 i przekładana rączka lub siedzisko przód-tył.
Z nowych jakaś firma na R chyba widziałam jest niedroga, polska, do tysiąca złotych więc rozsądnie. Nie zamierzam wyrzucić 1500 na wózek - bez przesady dziecko na markę nie będzie patrzyło, ważne żeby swoją funkcję spełniał i był wygodny
ja kupuję za 33zł jedno opakowanie nie ma u mnie nigdzie taniej ;( -
Wózek to trudny wybór, też dużo się naszukałam, a jak teściowie zaproponowali, że zapłacą to miałam łatwiejszy wybór
Moje bóle w szyjcie niestety się nasilają więc czeka mnie dzisiaj nocna wizyta u mojego lekarza (zaleta prywatnych wizyt) mam nadzieje usłyszeć, że wszystko jest dobrze