X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ja tak samo :) i juz sie boje ze jednak rok macierzyńskiego to jednak za mało zdecydowanie.
    Bo to jest za mało... My chcemy możliwie jak najszybciej postarać się o drugie dziecko, żebym potem mogła skupić się na karierze, bo jak pójdę do pracy a potem niedługo znowu zajdę w ciążę to stracę kolejny raz wszystko. Wolę już wrócić na dobre niż później kolejny raz zwolnienie, macierzyński, wychowawczy itd... A zależy mi żeby szybko znaleźć posadę, bo i tak jest ciężko, jestem nauczycielem wczesnoszkolnym. Dlatego jak już dostanę nową pracę w szkole to chcę pracować, a w ciąży będzie mi ciężko, bo dzieci niestety nie myślą i skaczą, przytulaja się itd.

urocza lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ale się rozmarzyłyście :) zleci szybko i zatęsknimy za ciążą. Wózki też już zaczynam podglądać, myślę o 3w1. Chyba nowy bo mamy plan od razu o drugie się starać. Ale wiele znajomych mamuś radzi poszukać używanego, spora oszczędność.
    Sylwia my też w czerwcu nad morze,przed wakacyjnymi tłumami.
    Adrenalina maluch goni w górę, fajnie że wszystko ok.
    Przez pracę mam mniej czasu, ale nadrabiam forum w drodze. Fajnie jest,wszyscy są bardzo mili dopytują, komplementują i co niektórzy zazdroszczą ;) ech kocham być w ciąży :)

Sylwia91, adrenalina lubią tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dobry plan! Mam taki sam :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym najchętniej się postarała o 3 :) ale tak, że dwójka teraz a trzecie później, jak już pójdą do szkoły. Mój chce 2 max! Ale ja jestem jedynaczką i marzę o dużej rodzinie

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie ze jak bede na macierzyńskim potem przejdę na wychowawczy, i podczas wychowawczego zaszłabym w ciaze to dalej dostaje z ZUSu swoją wypłatę ?
    Maja prawo mnie zwolnić z pracy tuż po porodzie ? Czy należy mi sie płatny macierzyński i wychowawczy ?

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wychowawczym nic nie dostajesz, nie jestem pewna, ale jak na wychowawczym zajdziesz w ciąże to chyba możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie. Pamiętaj jeszcze o zaległym urlopie wypoczynkowym :)

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
    Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis zaczynam 14 tydzień !!!! :) ale moja niunia juz duża :)

Rośnij zdrowo kochanie !:)

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Dzis zaczynam 14 tydzień !!!! :) ale moja niunia juz duża :)

Rośnij zdrowo kochanie !:)
    Gratuluję!

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
    Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny.
    Okres ochronny dla kobiet w ciąży

Kodeks pracy oraz przepisy wykonawcze zapewniają pewne szczególne prawa kobietom w ciąży i w okresie bezpośrednio po ciąży. Okres ochronny kończy się więc z upływem urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego. Przepisy te odnoszą się jednak do tych kobiet, które zatrudnione są na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Kiedy natomiast kobieta świadczy pracę na podstawie umowy terminowej i umowa ta uległyby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, pracownica nie korzysta ze szczególnej ochrony. Natomiast w przypadku, gdy umowy te miałyby zostać rozwiązane po upływie trzeciego miesiąca ciąży, z mocy prawa ulegają przedłużeniu do dnia porodu. Tak więc okres ochronny kończy się w tym wypadku w dniu urodzenia dziecka.
    Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których może dojść do zwolnienia, takie jak: zwolnienie dyscyplinarne, zwolnienie spowodowane likwidacją zakładu, czy też z tzw. innych przyczyn ekonomicznych. Do przyczyn ekonomicznych pracodawca może zaliczyć np. likwidację jednej z komórek organizacyjnych firmy.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki urocza. Ja jestem na umowę na czas nieokreślony zatrudniona. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało za jakies dwa lata :) mam nadzieje :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urocza wrote:
    Na wychowawczym nic nie dostajesz, nie jestem pewna, ale jak na wychowawczym zajdziesz w ciąże to chyba możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie. Pamiętaj jeszcze o zaległym urlopie wypoczynkowym :)
    Na wychowawczym możesz się starać z mopsu o świadczenie i to jest 400 zł miesięcznie bodajże

• Madziuszka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja niestety jestem na luteinie i nospie, macica zaczeła mi trochę twardnieć i dostałam na wszelki wypadek. Nie miałam teraz USG wiec nie wiem jak duża jest nasza córcia ale myśle żę zaczynam czuć delikatne ruchy :)

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odczuwałaś jakies bóle ? Czy nic nie czujesz ?
    Mi juz lekarz kazał przestać brac luteinę ale powiedział ze jak bedzie potrzeba to bedzie trzeba wrócić do niej. Ale juz nie biorę dwa tyg i narazie nie czuje zeby sie cos działo.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na wizytę 19ego i będę wtedy już w 13 tygodniu. Mam nadzieję że lekarz będzie kazał odstawić pomału duphaston bo zbankrutuje... Czytałam że po 12tym tyg łożysko już samo ładnie wydziela progesteron

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia po ile kupujesz dupka? W ziko jest po 19,99zł.
    Ja kupiłam dwa opakowania dzisiaj mam nadzieję, że to już ostatnie.
    Dziś oglądaliśmy sobie wózki, niezły dylemat? Macie jakieś typy?

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urocza ja przeglądam dużo na allegro i olx. Patrzyłam czy można znalezc jakieś ładne używane i dobre a tanie - można. Wtedy marka już idzie na bok, ważne żeby koła były pompowane, żeby był 3 w 1 i przekładana rączka lub siedzisko przód-tył.
    Z nowych jakaś firma na R chyba widziałam jest niedroga, polska, do tysiąca złotych więc rozsądnie. Nie zamierzam wyrzucić 1500 na wózek - bez przesady dziecko na markę nie będzie patrzyło, ważne żeby swoją funkcję spełniał i był wygodny :)

ja kupuję za 33zł jedno opakowanie :/ nie ma u mnie nigdzie taniej ;(

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też nie wabi marka a opinie innych mamuś i rozsądna cena, ale jak tylko wybiorę jakiś wózek to po przeczytaniu opinii wynika, że każdy jest beznadziejny...
    Dobrze, że jeszcze dużo czasu na wybór.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek to trudny wybór, też dużo się naszukałam, a jak teściowie zaproponowali, że zapłacą to miałam łatwiejszy wybór

Moje bóle w szyjcie niestety się nasilają więc czeka mnie dzisiaj nocna wizyta u mojego lekarza (zaleta prywatnych wizyt) mam nadzieje usłyszeć, że wszystko jest dobrze

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś a na jaki się zdecydowałaś?
    Dobrze, że masz możliwość wizyty u lekarza :)

3jvzi09kqvn0mrn0.png
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ