X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ja tak samo :) i juz sie boje ze jednak rok macierzyńskiego to jednak za mało zdecydowanie.
    Bo to jest za mało... My chcemy możliwie jak najszybciej postarać się o drugie dziecko, żebym potem mogła skupić się na karierze, bo jak pójdę do pracy a potem niedługo znowu zajdę w ciążę to stracę kolejny raz wszystko. Wolę już wrócić na dobre niż później kolejny raz zwolnienie, macierzyński, wychowawczy itd... A zależy mi żeby szybko znaleźć posadę, bo i tak jest ciężko, jestem nauczycielem wczesnoszkolnym. Dlatego jak już dostanę nową pracę w szkole to chcę pracować, a w ciąży będzie mi ciężko, bo dzieci niestety nie myślą i skaczą, przytulaja się itd.

urocza lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ale się rozmarzyłyście :) zleci szybko i zatęsknimy za ciążą. Wózki też już zaczynam podglądać, myślę o 3w1. Chyba nowy bo mamy plan od razu o drugie się starać. Ale wiele znajomych mamuś radzi poszukać używanego, spora oszczędność.
    Sylwia my też w czerwcu nad morze,przed wakacyjnymi tłumami.
    Adrenalina maluch goni w górę, fajnie że wszystko ok.
    Przez pracę mam mniej czasu, ale nadrabiam forum w drodze. Fajnie jest,wszyscy są bardzo mili dopytują, komplementują i co niektórzy zazdroszczą ;) ech kocham być w ciąży :)

Sylwia91, adrenalina lubią tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dobry plan! Mam taki sam :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym najchętniej się postarała o 3 :) ale tak, że dwójka teraz a trzecie później, jak już pójdą do szkoły. Mój chce 2 max! Ale ja jestem jedynaczką i marzę o dużej rodzinie

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie ze jak bede na macierzyńskim potem przejdę na wychowawczy, i podczas wychowawczego zaszłabym w ciaze to dalej dostaje z ZUSu swoją wypłatę ?
    Maja prawo mnie zwolnić z pracy tuż po porodzie ? Czy należy mi sie płatny macierzyński i wychowawczy ?

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wychowawczym nic nie dostajesz, nie jestem pewna, ale jak na wychowawczym zajdziesz w ciąże to chyba możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie. Pamiętaj jeszcze o zaległym urlopie wypoczynkowym :)

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
    Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis zaczynam 14 tydzień !!!! :) ale moja niunia juz duża :)

Rośnij zdrowo kochanie !:)

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Dzis zaczynam 14 tydzień !!!! :) ale moja niunia juz duża :)

Rośnij zdrowo kochanie !:)
    Gratuluję!

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Pamietam. Na wychowawczym sie nie dostaje kasy jak dochód przekracza jakaś tam kwotę.
    Ale chodziło mi czy mogę iść na zwolnienie podczas wychowawczego i wiem ze jak jestem w ciazy to nie mogą mnie zwolnić. Ale ciekawe czy nie zwolnią jak urodzę? I czy bede miała jeszcze macierzyński (drugi) płatny.
    Okres ochronny dla kobiet w ciąży

Kodeks pracy oraz przepisy wykonawcze zapewniają pewne szczególne prawa kobietom w ciąży i w okresie bezpośrednio po ciąży. Okres ochronny kończy się więc z upływem urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego. Przepisy te odnoszą się jednak do tych kobiet, które zatrudnione są na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Kiedy natomiast kobieta świadczy pracę na podstawie umowy terminowej i umowa ta uległyby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, pracownica nie korzysta ze szczególnej ochrony. Natomiast w przypadku, gdy umowy te miałyby zostać rozwiązane po upływie trzeciego miesiąca ciąży, z mocy prawa ulegają przedłużeniu do dnia porodu. Tak więc okres ochronny kończy się w tym wypadku w dniu urodzenia dziecka.
    Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których może dojść do zwolnienia, takie jak: zwolnienie dyscyplinarne, zwolnienie spowodowane likwidacją zakładu, czy też z tzw. innych przyczyn ekonomicznych. Do przyczyn ekonomicznych pracodawca może zaliczyć np. likwidację jednej z komórek organizacyjnych firmy.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki urocza. Ja jestem na umowę na czas nieokreślony zatrudniona. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało za jakies dwa lata :) mam nadzieje :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urocza wrote:
    Na wychowawczym nic nie dostajesz, nie jestem pewna, ale jak na wychowawczym zajdziesz w ciąże to chyba możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie. Pamiętaj jeszcze o zaległym urlopie wypoczynkowym :)
    Na wychowawczym możesz się starać z mopsu o świadczenie i to jest 400 zł miesięcznie bodajże

• Madziuszka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja niestety jestem na luteinie i nospie, macica zaczeła mi trochę twardnieć i dostałam na wszelki wypadek. Nie miałam teraz USG wiec nie wiem jak duża jest nasza córcia ale myśle żę zaczynam czuć delikatne ruchy :)

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odczuwałaś jakies bóle ? Czy nic nie czujesz ?
    Mi juz lekarz kazał przestać brac luteinę ale powiedział ze jak bedzie potrzeba to bedzie trzeba wrócić do niej. Ale juz nie biorę dwa tyg i narazie nie czuje zeby sie cos działo.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na wizytę 19ego i będę wtedy już w 13 tygodniu. Mam nadzieję że lekarz będzie kazał odstawić pomału duphaston bo zbankrutuje... Czytałam że po 12tym tyg łożysko już samo ładnie wydziela progesteron

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia po ile kupujesz dupka? W ziko jest po 19,99zł.
    Ja kupiłam dwa opakowania dzisiaj mam nadzieję, że to już ostatnie.
    Dziś oglądaliśmy sobie wózki, niezły dylemat? Macie jakieś typy?

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urocza ja przeglądam dużo na allegro i olx. Patrzyłam czy można znalezc jakieś ładne używane i dobre a tanie - można. Wtedy marka już idzie na bok, ważne żeby koła były pompowane, żeby był 3 w 1 i przekładana rączka lub siedzisko przód-tył.
    Z nowych jakaś firma na R chyba widziałam jest niedroga, polska, do tysiąca złotych więc rozsądnie. Nie zamierzam wyrzucić 1500 na wózek - bez przesady dziecko na markę nie będzie patrzyło, ważne żeby swoją funkcję spełniał i był wygodny :)

ja kupuję za 33zł jedno opakowanie :/ nie ma u mnie nigdzie taniej ;(

• urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też nie wabi marka a opinie innych mamuś i rozsądna cena, ale jak tylko wybiorę jakiś wózek to po przeczytaniu opinii wynika, że każdy jest beznadziejny...
    Dobrze, że jeszcze dużo czasu na wybór.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek to trudny wybór, też dużo się naszukałam, a jak teściowie zaproponowali, że zapłacą to miałam łatwiejszy wybór

Moje bóle w szyjcie niestety się nasilają więc czeka mnie dzisiaj nocna wizyta u mojego lekarza (zaleta prywatnych wizyt) mam nadzieje usłyszeć, że wszystko jest dobrze

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś a na jaki się zdecydowałaś?
    Dobrze, że masz możliwość wizyty u lekarza :)

3jvzi09kqvn0mrn0.png
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ