X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spontanicznie kupiłam ostatnio skarpetki dla malucha, 3 pary :) dla siebie muszę na gwałt kupić leginsy jakieś bo mam jedne i jedne dresowe takie nadające się do wyjścia na miasto spokojnie, ale to mało. Ze spodni jeansowych zostały mi jedne dobre reszta uciska brzuszek więc nie zakładam już

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 22:01

urocza lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urocza wrote:
    A jakie legginsy wybrałaś?
    Ja wzięłam czarne i szare w rozmiarze M, są dobre, ale myślę czy jutro nie podjechać po niebieskie w rozmiarze L, na przyszłość
    Kasnia trzymam kciuki, żeby nie okazało się najgorsze
    Józefka ciesze się, że jesteś na fiolecie :) jak tam Twoja ciąża? Nudna? ;)
    Wzięłam czarne. Podobały mi sie szare ale była ostatnia para taka w sam raz a ja na teraz mam 3 pary bym wolała troche większe wiec nie wzięłam :)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    No właśnie ja jestem na zwolnieniu i zastanawiam się jak to jest z kontrolami. Siedzicie w domu? Czy żyjecie normalnym życiem? ;) miałyście może jakąś kontrolę z ZUSu?

Kasnia trzymam mocno kciukiza pozytywny rozwój wydarzeń :( :*
    Żyje normalnie :) wychodzę z domu. Szkoda pogody na siedzenie w domu. Jeszcze kontroli nie było i noe spodziewam sie :) nawet jak przyjdzie to jest mnóstwo wytłumaczeń czemu Cie nie było :)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Ja spontanicznie kupiłam ostatnio skarpetki dla malucha, 3 pary :) dla siebie muszę na gwałt kupić leginsy jakieś bo mam jedne i jedne dresowe takie nadające się do wyjścia na miasto spokojnie, ale to mało. Ze spodni jeansowych zostały mi jedne dobre reszta uciska brzuszek więc nie zakładam już
    Mi juz powili robi sie za ciepło w jeansach ciążowych niedługo same leginsy bede nosić a jeszcze z miesiąc i pewnie sukienki :):)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 05:49

• urocza Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dziś wskoczyłam już w sukienkę :)
    Ma być cieplej niż wczoraj
    Kalika trzymaj się, łykaj magne b6. Ja biorę po 2tabl. dziennie, doktorek powiedział, że przy skurczach można brać nawet do 6.
    Józefka niczym się nie stresuj, ciesz się, odpoczywaj i wysypiaj!

józefka lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja też żyje normalnie, wychodzę, nawet wyjeżdżalam na kilka dni z domu. Jedynie za granicę bym się nie odważyła wyjechać na zwolnieniu lekarskim ;) Kontroli nie było.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• urocza Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wydaje mi się, że kontroli można się spodziewać jeśli dostałyście np.przed ciążą jakąś podwyżkę, albo macie własną działalność. Na pewno w sytuacjach gdzie jest podejrzenie nadużycia.
    Kalika jak się dziś czujecie?

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urocza też tak myślałam, do tego czytałam że raczej pierwsi do kontroli są tacy co już kiedyś były z nimi problemy. Poczytałam jednak że do kobiet w ciąży, gdzie nie ma żadnych podejrzeń o lewe zwolnienie, też przychodzą. Moja mama miala zwolnienie 9m-cy bo miała niesprawną rękę, kontrola nie przyjechała, dostala tylko wezwanie na komisję. Wiem że nawet jak masz 2 na zwolnieniu to powinno to się ograniczyć do niezbędnych wyjść z domu. Póki co nawet o tym nie myślałam, ale koleżanka mnie ostrzegła więc zaczęłam się zastanawiać... W razie co pojechałam do apteki po witaminy, a apteka 15 km od domu także wyprawa na pół dnia hehe ;)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak urocza napisała to tez mi sie wydaje ze raczej z ZUSu nie maja czasu a bardziej ochoty na odwiedzanie wszystkich chorych, w ciazy i wszystkich na jakichkolwiek innych zwolnieniach. Wiadomo ze ciąża to nie choroba. Ale nawet gdyby nas nie było a ZUS by przyszedł i zostawiają podobno za pierwszym razem pismo na które trzeba napisać wyjaśnienie czemu nas nie było. Jak odwiedza drugi raz to zostawiają wezwanie na komisje. Ale nawet na komisji przeciez nie udowodnią Ci ze w ten dzień złe sie czułaś i poszłaś do rodziców zeby sie tobą zajęli na dwa dni bo w swoim miejscu zameldowania byłabyś sama bo maż pracuje cały dzień.
    Nawet tego dnia co ZUS był u Ciebie mogłaś zwyczajnie im nie otworzyć bo nie otwierasz obcym jak jesteś sama w domu i złe sie czułaś i nie wstawałas z łóżka.

Za granice byłby strach bo na odpowiedz masz 30 dni tylko im szybciej odpowiesz tym lepiej. A jakby sie dowiedzieli to mogliby cofnąć wypłaty. Ale spokojnie wsród moich znajomych na zwolnieniu w ciazy i nie tylko ZUS jeszcze nikogo nie odwiedził :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na sukienki u mnie niestety jeszcze zimno :( jak jest ładnie i słonecznie to za chwilę nie wiadomo skąd zaczyna padać deszcz i robi się zimno :( muszę zainwestować w leginsy ;)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina super wymówka z rodzicami! Szkoda że ja akurat z moimi mieszkam hehe ale pomysł przedni! Nie ma co wariowac chyba... Przysłali mi list o przyznaniu zasiłku do końca ciąży także może nie zechce im się jeszcze sprawdzać czy w domu siedzę ;)

adrenalina lubi tę wiadomość

• kalika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urocza, u nas dobrze. Noc minęła spokojnie, skurczy nie bylo. Dziś mam dostać kolejna kroplowke z magnezem i mogę iść do domu :)

Co do kontroli z ZUS, to znam kilka takich przypadków. Kontrole były wykonywane na wniosek pracodawcy i dotyczyły osób, które jawnie nadużywaly tego przywileju. O kontrolach wśród ciężarnych nie słyszałam, tzn wiem ze mogą być, ale nie znamnikogo kto by taka kontrolę miał ;)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Adrenalina super wymówka z rodzicami! Szkoda że ja akurat z moimi mieszkam hehe ale pomysł przedni! Nie ma co wariowac chyba... Przysłali mi list o przyznaniu zasiłku do końca ciąży także może nie zechce im się jeszcze sprawdzać czy w domu siedzę ;)
    A mi z ZUSu jeszcze nic nie przysłali nawet nie wiedziałam ze cos przysyłają. U mnie w mieście pewnie nie maja czasu nawet na napisanie pisma. Przeciez 5 kawę trzeba wypić ;)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mają 30 dni od dostarczenia pełnej dokumentacji na wydanie decyzji i wypłatę pieniędzy. Moja dostali 8 kwietnia a płacić będą od 9 maja haha. Ani dnia wcześniej... Szkoda gadać! Może nie zawsze coś przysylaja, ja jestem trochę w innej sytuacji bo mi umowa wygasła w trakcie zwolnienia

adrenalina lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy przypadkiem od wydania decyzji nie mają kolejnych 30 dni na wypłatę pieniążków. Wkurzę się bo 17ego zaniosę 3 już zwolnienie a kasy dalej brak

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika Tobie życzę żeby następny raz w takim miejscu był już z powodu porodu :* wracaj do zdrówka i odpoczywaj za dwoje! :)

• kalika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, też liczę, że kolejny raz pojawie się tu najwcześniej końcem września :) Ale przynajmniej przetestowalam szpital i jestem pewna, że rodzic chce właśnie tutaj. Świetne warunki i opieka. Przynajmniej dylemat z wyborem placówki mam z głowy;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 11:03

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie bo rodzić możemy gdzie chcemy prawda? Mnie przekonuje do miejscowego szpitala tyle że moja pani doktor tam pracuje i będę pod jej opieką także byłabym spokojniejsza, co do reszty personelu nie mam pojęcia czego się spodziewać...

• kalika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, możesz rodzic, gdzie chcesz. Nie wiem jak jest w sytuacji, gdy do porodu wzywasz karetke-czy wówczas nie zawozi Cie ona do najbliższej placówki.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Mają 30 dni od dostarczenia pełnej dokumentacji na wydanie decyzji i wypłatę pieniędzy. Moja dostali 8 kwietnia a płacić będą od 9 maja haha. Ani dnia wcześniej... Szkoda gadać! Może nie zawsze coś przysylaja, ja jestem trochę w innej sytuacji bo mi umowa wygasła w trakcie zwolnienia

U mnie juz wiecej minęło bo z 3 miesiace juz na zwolnieniu. A żadnego pisma noe mam. Ja mam umowę na czas nieokreślony narazie pieniadze przez dwa miesiace dochodziły zobaczymy w tym miesiącu.
    Wiem ze przez pierwszy miesiąc płaci jeszcze pracodawca. Ale juz potem ZUS wiec teoretycznie miesiąc temu dostałam juz z ZUSu. No zobaczymy teraz w tym miesiącu.

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ