X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina a w tytule nie masz napisane świadczenie zus? Mi przysłali pismo ze przysługuje mi chorobowe ale nie będę mieć macierzyńskiego, o czym wiedziałam, bo mam inne plany na to, a mianowicie od 2016r jest nowe becikowe nawet dla bezrobotnych w wysokości 1000 zł miesięcznie przez rok. W przypadku pracujących, których macierzyński miałby być mniejszy będzie on wyrównany do tysiąca właśnie także ja jestem spokojna. Do tego w moim przypadku zalapie się na 500+ od razu na pierwsze dziecko :)

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Kasnia Znajoma

Wysłany: 6 maja 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam się umówić na zabieg. :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia bardzo mi przykro:(

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Adrenalina a w tytule nie masz napisane świadczenie zus? Mi przysłali pismo ze przysługuje mi chorobowe ale nie będę mieć macierzyńskiego, o czym wiedziałam, bo mam inne plany na to, a mianowicie od 2016r jest nowe becikowe nawet dla bezrobotnych w wysokości 1000 zł miesięcznie przez rok. W przypadku pracujących, których macierzyński miałby być mniejszy będzie on wyrównany do tysiąca właśnie także ja jestem spokojna. Do tego w moim przypadku zalapie się na 500+ od razu na pierwsze dziecko :)
    Wlasnie w tytule piersza wypłata to pracodawca i prxy drugiej wypłacie tez w tytule był pracodawca. Myślałam ze to wyglada
    Tak ze ZUS przesyła dla pracodawcy ( wlasnie poczułam ruch :) ) a pracodawca dla mnie. Tak sobie to tłumaczyłam. A teraz dostanę trzecia wypłatę ( od kąd jestem na zwolnieniu ) powinna byc do 10 każdego miesiaca przynajmniej w pracy tak miałam. Wiec czekam i zobacze kto teraz prześle i w jakiej wysokości. W każdym badz razie pisma nie dostałam z ZUSu :/ juz sama nie wiem wszystko okaze sie za dniach.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia bardzo mi przykro :(
    Czekamy na Ciebie tutaj. Wracaj do nas.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a co do tego 1000 wypłacanego do 12 r.z. To o co chodzi ? Jak nazywa sie ta ustawa ? Żebym mogła o niej poczytać. Dzis wlasnie sie o tym dowiedziałam juz od dwóch osób. Czy to dotyczy wszystkich ? Czy tylko niezatrudnionych ?

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia juz znalazłam. Jakby ktos chciał poczytać wrzucam link:
    http://smakimacierzynstwa.pl/1000-zl-na-dziecko-od-stycznia-2016/

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia bardzo przykro... :( trzymaj się i nie załamuj, w końcu szczęście zagości na dłużej, jestem pewna :*

Adrenalina szybko działasz hehe nie dałaś szansy na odpowiedź! :D ale to dobrze, zaradna kobietka ;)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ja pewnie nie dostanę bo kulka groszy bede miała za duzo :/ jesli przeczytałam ze zrozumieniem dam dla meza jeszcze to przeczytać.

Chyba ze sie cos zmieni jeszcze :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o becikowe to właśnie jest to wyrównanie do tysiąca bądź tysiąc przez rok. Nie wiem jak w przypadku pracujących u których większy wychodzi macierzyński. Trzeba się wszystkiego dowiedzieć w urzędach

• urocza Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia współczuję bardzo!
    Trzymaj się ciepło.
    Kalika ciesze się, że już wszystko ok.
    Wracając do kontroli ZUS, ja starałam się nie wyjeżdżać poza miasto jak byłam na zwolnieniu,ale na spacery i zakupy chodziłam. Znam przypadki odebrania zasiłku, raz za przekręt z podwyżką, a drugi gdy dziewczyna wyjechała na kilka dni do mamy,trzeba uważać na życzliwych sąsiadów.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Kasnia Znajoma

Wysłany: 6 maja 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, to miałam napisać kiedyś tam, jak się będzie dobrze rozwijać, no ale. Szczęście 4 prawie letnie mamy w domu, urodzone przez kogoś innego. Także dlatego ta ciąża była szokiem, pozytywnym, przez X lat kochaliśmy się bez zabezpieczenia, lekarze bąkali o cudzie moim zajścia w ciążę, jedyna ciąża, chyba biochemiczna, była 6 lat temu. Później inseminacja, nieudana i decyzja o adopcji. Której nie żałuję i nigdy nie nazwę "nagrodą pocieszenia". I to nie tak, ze mnie odblokowało, bo gdyby miało to te ponad 3 lata temu, kiedy do niej doszło a nie teraz. Teraz był cud, po prostu, choć mój mąż mówi, że nie nazwie cudem, bo cuda nie kończą się tragicznie.
    Natomiast nie było tak, że się staraliśmy, wyszło, nie wyszło. Nie, już nie, takie starania i myślenie wyłączyliśmy 5 lat temu, jak podjęta była decyzja o adopcji. Dlaczego to piszę? Bo nie wiem, czy kiedykolwiek tu wrócę w ciąży, na tę chwilę nie dam rady znowu przez to przechodzić.... ale bardzo Wam dziękuję za te parę dni szczęścia i wsparcia i życzę wszystkiego, co najlepsze... <3

Sylwia91, kalika, urocza lubią tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia lubię Twoje podejście do życia, to wspaniale że macie takie małe szczęście w domu i ja też nie uważam adopcji jako coś gorszego, wręcz przeciwnie, wymaga to jeszcze więcej miłości niż do rodzonego dziecka, bo wtedy miłość jest bezwarunkowa. Jesteś cudowną osobą, Ty i Twój mąż! Będę się modlić o cud, ten szczęśliwy dla Ciebie :* Póki co trzymaj się cieplutko!

urocza lubi tę wiadomość

• urocza Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia jesteś wielka!!!

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasnia, bardzo mi przykro :( Mocno Ci kibicowalam, teraz tulę :* W kwestii adopcji uważam podobnie jak Sylwia, trzeba mieć wielkie serce, żeby się na to zdecydować, nie każdego stać na taki krok. To piękne, że stworzyliście kochający dom małemu człowiekowi, który był sam i bardzo tego potrzebowal przy okazji zyskując tak wiele dla siebie. Mimo smutnych przeżyć, wierzę że kiedyś doczekacie się swojego biologicznego maleństwa, które będzie mogło uczyć się od Was jak być wspaniałym człowiekiem i dawać miłość innym. Bądź dzielna, bo masz dla kogo Kochana :*

urocza lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• urocza Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczyny! Zapowiada się piękna pogoda. Ja dziś idę do ogrodu botanicznego, uwielbiam o tej porze roku to miejsce :) ach te bzy i magnolie :)

kalika, Sylwia91 lubią tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, u mnie też słonecznie :) a magnolię mam w ogrodzie, przy tej pogodzie aż miło posiedzieć :) niedługo muszę się zabrać do pracy bo jutro komunia, trzeba dopiąć każdy utwór na ostatni guzik :)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam jutro komunie :) No nie u siebie ale tez bede na takim przyjęciu :) u mnie tez pięknie :) mam okazje dzis założyć nowe leginsy i bluzkę z Lidla hihi.

A ja jestem dziwna bo nie znam sie na kwiatach i nawet ich nie Lubie. Mieszkam w bloku ale jak bym miała ogród napewno kwiatu bym miała bo sa piekne tylko ktos musiałby sie nimi zajmować. Ja sie do tego nie nadaje. U mnie kaktus usechł :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gram w kościele dlatego mówię że muszę popracować nad tym dzisiaj jeszcze :) a za tydzień kolejna w innej parafii bo tamten organista debil i nie potrafi dzieciakom zagrać nic fajnego...

adrenalina lubi tę wiadomość

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    U mnie juz wiecej minęło bo z 3 miesiace juz na zwolnieniu. A żadnego pisma noe mam. Ja mam umowę na czas nieokreślony narazie pieniadze przez dwa miesiace dochodziły zobaczymy w tym miesiącu.
    Wiem ze przez pierwszy miesiąc płaci jeszcze pracodawca. Ale juz potem ZUS wiec teoretycznie miesiąc temu dostałam juz z ZUSu. No zobaczymy teraz w tym miesiącu.
    Hej dziewczyny, jestem nowa po fioletowej stronie, udało się po kilkunastu miesiącach intensywnych starań, w tym 4 cyklach na clo.
    Jeśli chodzi o pisma z ZUS, to nie dostanie ich nikt, kto pracuje normalnie na etacie, a pracodawca zatrudnia powyżej 20 pracowników, bo wtedy sam pracodawca wypłaca zasiłki (za wypłacone zasiłki pomniejsza sobie składki zusowskie). W tym wypadku, przelewy do końca macierzyńskiego będą więc wychodziły z konta pracodawcy. Kontrole ciężarnych oczywiście są możliwe, ale bardzo rzadko spotykane, chyba że ktoś jest ns działalności gospodarczej. Za to często kontrole mają lekarze ginekolodzy, chodzi o zasadność wystawiania zwolnień. Rozliczyłam już setki zasiłków w moim zakładzie pracy i jeszcze żadna ciężarówka nie miała kontroli :) Pozdrawiam Was!

Sylwia91, urocza, adrenalina, Jola1985 lubią tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ