Pierwsze fasolki po długich staraniach
-
WIADOMOŚĆ
-
Adrenalina a nie lepiej zostawić decyzję lekarzowi co do porodu. Jeśli nie ma wskazań to jednak poród naturalny jest lepszym wyjściem, cesarka to zawsze operacja. Wszystkie dzieci moich koleżanek, czwórka, z cesarek mają zaburzenia integracji sensorycznej przez uniknięcie przejścia przez kanał rodny.
Ja niestety mam wskazania do cesarki, ale mam nadzieję, że się to zmieni. Endometrioza lubi pojawiać się w bliźnie po cesarce, a tego to bym na pewno nie chciała. -
Ja nie ukrywam, że korzystam ze wszystkich dobrodziejstw darmowych jakie tylko są w zanadrzu. Szkołę rodzenia prowadzi położna środowiskowa, która potem będzie nas odwiedzać. To nie tylko przygotowanie do porodu,ale zajęcia z psychologiem, fizjoterapeutą, opieka nad maluszkiem i wiele pomocnych rad.
A wiecie, że od tego roku położne środowiskowe nie będą nas odwiedzać z urzędu, jak to było do tej pory, tylko trzeba samemu o to zadbać czyli poprosić. -
Wlasnie czytałam artykuły na temat zaburzeń po cesarce i to poprostu ściema.
Z moich znajomych tylko jedna rodziła sama ( inne CC albo z wyboru albo niestety z powikłań podczas SN ) i ta co rodziła sama mówi ze w żuciu by sie nie zdecydowała drugi raz ponieważ wszystkobod środka ma porozrywane. Z wierzchu zaszyją od stodka juz nie przy porodzie SN.
Poza tym nawet moja mama ktora urodziła 4 dzieci powiedziała ze jak mamy taka możliwość żebym rozważyła CC. Ja ciagle sie zastanawiam narazie jestem 50/50 o do CC i co do SN.
Narazie zachowuje zdrowy rozsądek z tym co mi każdy mówi. Bo zdaje sobie sprawę ze każdy inaczej to przechodzi jeden biegać moze zaraz po SN a inna dochodzi do siebie miesiącami ( znam taka osobę ktora jest 9 msc po porodzie i nienawidzi sexu przed to ) ale tak samo jest tez po CC jedni po tygodniu mogą góry przenosić inni dochodzą do siebie dluzej.
Wiec jeszcze troche czasu mam zeby sie zastanowić. Chciałabym z jedej strony doświadczyć porodu SN a za duzo Było tragedii na około. Wiec nawet jak sie zdecyduje na poród SN to i tak urodzę w koonice prywatnie. Bo wiem ze lepsza opieka i szybciej zareagują niz u nas w szpitalu jak oczywiście zdążę bo wszystkiego na 100 % nie da sie zaplanować
Jak niunia bedzie sie szybko szykowała na świat to nie bedzie wyjścia
-
adrenalina wrote:Ale chyba z miesiącami to jest tak ze zaczął Ci sie czwarty miesiąc w 16 tc a piąty zacznie w 20 tc.
Juz sama ogłupiałam
A Tobie który mc pokazuje bbf?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 06:53
-
Poród to tak naprawde każdego indywidualna sprawa moim zdaniem. Jak w pracy mnie sie zapytali gdzie bede rodzic i powiedziałam ze w Białymstoku to mnie wyśmiali ze nie chce rodzic w szpitalu u nas a to chyba takie bardziej indywidualne. Bo jak babka ma ponad 40 lat i 4 dzieci które miała od razu to inaczej patrzy na to niz ja gdy starałam sie bardzo długo i boje sie o wszystko by nic sie noe stało. I moze nie traktuje ciazy jak choroby ale czasem sie tak zachowuje. Poprostu wole dmuchać na zimne.
Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
Sylwia91 wrote:Kiedy poczułyście pierwsze ruchy? Który tydzień?
Wydaje mi sie ze to napewno ruchy. Ale czy jakby to były ruchy to raz bym je czuła a raz nie ? Nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 07:02
-
adrenalina wrote:Poród to tak naprawde każdego indywidualna sprawa moim zdaniem. Jak w pracy mnie sie zapytali gdzie bede rodzic i powiedziałam ze w Białymstoku to mnie wyśmiali ze nie chce rodzic w szpitalu u nas a to chyba takie bardziej indywidualne. Bo jak babka ma ponad 40 lat i 4 dzieci które miała od razu to inaczej patrzy na to niz ja gdy starałam sie bardzo długo i boje sie o wszystko by nic sie noe stało. I moze nie traktuje ciazy jak choroby ale czasem sie tak zachowuje. Poprostu wole dmuchać na zimne.
Ja Cię bardzo dobrze rozumiem! Uważam że wszystko powinno być zaplanowane i przemyślane, a przede wszystkim masz Ty jako rodząca czuć się jak najbardziej komfortowo i bezpiecznie. Osoby trzecie takie jak życzliwe "panie dobra rada" powinny trzymać dzioby na kłódkęadrenalina lubi tę wiadomość
-
Sylwia91 wrote:Nieeee, 4 zaczął się w 13tym tyg jak było skończone 12 tyg ciąży, sprawdzałam. logicznie dodając 4 powinien się zacząć piąty, ale gdyby liczyć ciążę miesiącami po 4 tyg to miałaby 10mcy
A Tobie który mc pokazuje bbf? -
adrenalina wrote:Wydaje mi sie ze bardzo delikatne czułam w początkach 17 tc. Jak trzymałam reke na brzuchu pod pępkiem ze trzy dni pod rząd. Przeważnie wieczorem. A potem z tydz nie czułam. Troche sie wystraszyłam ale tak naprawde nie byłam pewnA czy to były ruchy bo przed ciąża nie pieściłam sie tak ze swoim brzuchem a wczoraj juz poczułam bez dotykania brzucha. Jak przełożyłam reke to przestawał sie ruszać jak zabierałam znow sie wiercił i tak z 5 minut.
Wydaje mi sie ze to napewno ruchy. Ale czy jakby to były ruchy to raz bym je czuła a raz nie ? Nie wiem.adrenalina lubi tę wiadomość
-
U mnie napisane brak informacji. ( ja nie wykupywalam tych pakietów nigdy moze dlatego )
Ale w necie pisza tak :
0-4 - pierwszy;
5-9 - drugi;
10-13 - trzeci;
14-18 - czwarty;
19-22 - piąty;
23-26 - szósty;
27-31 - siódmy;
32-36 - ósmy;
37-40 - dziewiąty usmiech.gifWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 07:08
-
Tam cos jest napisane zeby w kalendarzu zaznaczyć test pozytywny. ale nie mam aktywnego kalendarza bo nie korzystałam z tego wiec nie wiem. Ale w sumie to nie potrzebne mi to
Ja dzis wizytę mam po 16
A nie wiem czy juz pisałam ze połówkowe w czerwcu 3 juz niemoge sie doczekać tego czerwcaSylwia91 lubi tę wiadomość