X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za przyszłe wizyty :-)
    Bizona mam nadzieję że to nic poważnego z tym gardłem, a próbowałaś miodu, imbiru i cytryny? są też fajne tabletki na gardło dla kobiet w ciąży prenalen.

Meg normalnie dostaniesz 500+ na każde dziecko jeśli sprawujesz nad nimi opiekę tzn jeśli masz już jedno starsze dziecko to dostaniesz na bliźniaki 1000zł lub 1500zł jeśli dochód na członka rodziny nie przekracza 800zł i nie liczą się w dochód na ten moment alimenty ani inne pobierane zasiłki.

Jeśli chodzi o komodę kąpielową to mam taką jak Meg razem z przewijakiem.

Co do butelek to miałam na początek 2 te najmniejsze z Aventa naturals, ale właśnie wczoraj dostałam od mojego brata paczkę z Anglii a tam taki pakiecik :O do tego przysłał 8 paczek pampersów i 12 paczek chusteczek nawilżanych :-)
    2b0a60e8d787cf02med.jpg

syy28iik833b36lq.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy jedna pake 0 i jedna duza pake 1 pampers premium care. Aa i jeszcze mam Dady 1. Wszyscy nam doradzali zeby od razu nie kupowac hurtowych ilosci, bo nie wiadomo ktore beda ok. Mieszkam w centrum, wiec pelno sklepow dookola jak by nagle trzeba bylo dokupic. Jak juz cos mi sie sprawdzi wtedy zamowie duuuza ilosc.

O kurde ale paka extra:) mamy te same smoczki;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 09:42

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15, wczoraj na maila dostałam materiały i cennik żeby się zapoznać. Masakra jak daje marketingiem. Mój mąż nie jest lekarzem ale ma dużo wspólnego z kręgiem medycznym więc przygotuje dla tej Pani obszernie długą listę pytań. Na pewno nie podpiszemy żadnej umowy pomimo cudownych promocji jakie są właśnie do poniedziałku z okazji dnia ojca.

Dziewczyny a wogóle to jestem przerażona- nigdzie nie mogę znależć wyniku na cytomegalie a wiem, że miałam robioną tylko dawno temu. Z tego co pamiętam, nic mi nie wyszło ale dr w karte nie wpisał i załamka :(

Kiedy Wy robiłyście badanie na CMV? Robiłyście wogóle? Bo może ja sobie coś wymyśliłam i jest nieobowiązkowe? Ale w karcie ciąży jest rubryka żeby wpisać tam wynik....

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syn mieszka ze mną, jego ojciec ma ograniczone prawa, a alimenty ściągane są sądownie od dziadków (a od byłego zaległości ściąga komornik sądowy). Mam więc nadzieję, że dostaniemy kasę bo po macierzyńskim mam zamiar iść na wychowawczy. ;)
    W smyku są fajne przeceny, a jak macie kartę smyka to jeszcze naliczają punkty do kolejnych zniżek. Na stronie internetowej też są rabaty. Ja kupiłam dwa kompleciki za w sumie 70parę zł a normalnie musiałabym zapłacić ok 130.
    Mój psycho-włoski-kibic (czyt. mąż) wymyślił, że zrobimy nad łóżeczkami imiona z literek. Byliśmy w Castoramie po inne rzeczy a ten szuka farby do drewna. Pytam się po co, co chce malować. A on chce kupić zieloną i czerwoną żeby imiona miały kolory flagi włoskiej.... :/ :O
    Pomijam fakt, że pokój jest w kolorach kremowo-jagodowych,trochę różu (tylko łóżeczka niebieskie) i te czerwono-zielone literki to będą taaak pasowały jak świni siodło... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 10:32

bizona lubi tę wiadomość

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako na mojej liście badań nie ma cmv, ani też w karcie nie mam miejsca na taki wpis. Monako dopytajcie też o kwestie bliźniąt 1k bo nam mówiono, że wtedy można pobrać od jednego, tylko nie pamiętam na ile wtedy zgodność oceniono. I też dość ważna kwestia, jeżeli po badaniu pobranej krwi okazuje się, że ma jakieś bakterie, to jest nieprzydatna. Ale nie badałam statystyk w ilu przypadkach tak się dzieje.

Agula to Ty już dylematu co do butelek i smoczków nie masz :P super prezent!

Ja smoczki wrzuciłam z lovi ale nie wiem czy nie wezmę jednych z aventu a jednych z lovi żeby zobaczyć co bardziej podpasuje.

Bizona właśnie też myślałam, że te 88 pampersów to strasznie dużo ale mąż mnie zbił z tropu uznając, że biorąc pod uwagę średnie zużycie 7-10 pieluch dziennie przez dziecko to ta ilość przy bliźniakach wystarczy na 4/5 dni. I też nie wiem czy brać te 2-5 kg czy 0 newborn >2,5kg.

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 uspokoiłaś mnie z tą cytomegalią :) ale i tak zapytam dr czy zrobic to badanie czy nie ma takiej potrzeby.
    Dziękuję tez za podpowiedzi pytań, lista będzie bardzo długa ale po tym materiale nabrałam sporo wątpliwości:
    http://rodzicielstworadosci.com/ciaza-i-porod/zanim-pozwolisz-pobrac-krew-pepowinowa/

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ja CMV miałam robione na początku ciąży razem z Hiv, Vdrl, Hcv,Różyczka i toksoplazmoza i wszystkie wyniki mam wpisane w kartę ciąży. Teraz na wizycie gin ma mi pobrać GBS i trzeba będzie powtórzyć HBS. HCV,WR,HIV i Toxo IgM bo wymagane w 3 trymestrze.

syy28iik833b36lq.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na 33-37 tc mam morfo, mocz, antygen HBs, HIV, VDRL i HCV, a tokso IGM robiłam teraz czyli na 30 tc.

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ;)
    Ja sie od dwoch dni gorzej czuje... Ciagle pobolewa mnie brzuch, takie albo miesiaczkowe bole, albo klocie... Teraz biore nospe i leze, ale jak tylko wstane nawet do ubikacji to znowu boli. Nie jest to mocny bol, taki bardzo delikatny, ale sprawia dyskomfort i tylko sie modle, zeby to nie bylo skracanie szyjki... A do tego moj synio goraczkuje, ale przynajmniej lezy ze mna ;) A najbardziej jestem przerazona, ze tyle rzeczy mi jescze brakuje...

Bizona ja tez ostatnio czuje jakby raczke, albo nozke takie fajne to ;)

Butelki mam po dwie z aventu duza i mala. Jak bedzie potrzeba to sie dokupi... ;) a planu porodu przy pierwszym porodzie nie mialam i teraz tez nie bede sobie tym glowy zawracac ;)

Agula super paka ;)

Pampersy najlepiej lubialam dade, bo sa takie same jak pampers a nawet lepsze bym powiedziala ;) Narazie kupi sie do szpitala,(myslalam o paczce 43 szt.) w razie czego sie dokupi, a zazwyczaj jak ktos przychodzi do maluszkow to jeszcze kupuje paczke pampersow ;)

Ja jeszcze nie dostalam skierowania na tamte badania...

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishiia a jak masz ułożone maleństwo? Ja mam często bóle miesiączkowe albo w krzyżu ale zawsze pojawiają się one wtedy kiedy córcia któa ma bardzo nisko główkę jest aktywna. Pytałam o to dziś dr i powiedział żeby sie tym nie martwić.

Kochane ja już po wizycie, córcie ważą 1946 i 1955 wiec kwestia 1-2 dni i bedą mieć po 2 kg!!! Kolejny etap na który czekałam. Wiadomości są dobre, pessar leży bardzo dobrze, brzuch idealny i z córciami wszystko dobrze a to przeciez najważniejsze.
    Wyniki mocz i morfologię robię co dwa tygodnie i teraz mam wszystko bardzo dobrze. W razie czego zrobiłam sobie też crp i jest ok.
    Jak wszystko idzie tak pięknie to na oddział wybieram się 35t1 lub 2 dzień. Wtedy od razu zdejmują mi pessar i bedziemy czekać kilka dni na decyzję o cięciu.
    Dr i ja jesteśmy w szoku bo po przygodach jakie miałam na poczatku nie sądził, że końcowy etap będzie taki spokojny.

Z badań mam zlecone VDRL, tokso, HBS ale myślę o tym badaniu na HIV bo jak trzeba to za jednym kłóciem bym zrobiła...Co do cytomegalii, nie kazał robić więc nie dyskutuję.
    Pobrał mi też posiewy i zobaczymy czy antybiotyk wytępił mi te syfiaste bakterie które się przyplątały...

A wogóle to umówiłam się z babką na sesję noworodkową. Nie ma już terminów od dawna ale dla ciąży bliźniaczej zrobi wyjątek :)

I chwalę się- moję dwa szczęścia w brzuszku i 13 kg na plusie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1411fd044e62.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/37b125bf076d.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0c5524ef80bc.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 18:09

AllishiiA, czarnulka24, Bella93, joaska1985, bizona, rodzynka66 lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba wlasnie nisko glowka, to mnie bardzo uspokoilas ;) ale mimo wszystko bede duzo lezec na wszelki wypadek ;)

Gratuluje bardzo udanej wizyty ;) teraz mozesz spac spokojnie jak dziewczyny takie duze ;) ja tez czekam az osiagnal 2 kg to bede spokojna ;) A Wygladasz swietnie ;)

MoNaKo lubi tę wiadomość

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako wyglądasz świetnie,pozazdrościć☺a waga dziewczynek rewelacyjna,spokojnie dobija do 2,5kg i szybko wyjdziecie do domu tak jak to było u Tiki.

Dziewczyny a jak Wasze brzuchu?zrobiły Wam się jakieś rozstępy? U mnie jak do tej pory jest wszystko ok ale to dopiero 25 tydz.

3i498u69fq9q84na.png
  • Weruś9110 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako, super wyglądasz a i na brzuszku nie widać rozstepow, czym się śmiejesz?
    A i na zdjęciach mignely mi dwa kotki, jakie śliczne, puchate

Weruś9110
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za miłe słowa :)
    Mam dwa sierściuszki- koty brytyjskie długowłose. Kocham ich puszyste futerko ale przy dwójce brzdąców stwierdziliśmy że będziemy je strzyc. W zeszłym tygodniu bylismy u kociekgo fryzjera i było ok ale za pierwszysm razem to miałam takie stresa jak one to przeżyją że prawie depresji dostałam czy dobrze robię.
    I teraz wiem że to była dobra decyzja i dla nas i dla kotów :)

Co do brzucha- rozstępów nie mam ale mam bardzo widoczne żyły. Smaruję się od poczatku ciąży ale od połowy 2 trymestru to już tak intensywniej bo nawt 3 razy dziennie i za każdym razem czymś innym czyli w ciagu dnia uzywam 3 różnych smarowideł- Biooil, olejek baybdream, olejek ze słodkich migdałów i kokosowym. Chyba działa. Ale czasem tak mnie swędzi brzuch w okolicy pępka że nie powiedziane że i rzstępy się nie pojawią. Moja mama w pierwszej ciąży nie miała a w drugiej już tak. Ale przytyła 20 kg.

Allishiia jak możesz to dużo leż i wypoczywaj, na pewno to nie zaszkodzi a może bardzo pomóc. Ja przeleżałam prawie całą ciążę i warto było bo teraz jestem już na takim etapie że zaczynam być spokojna :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Allishiia a jak masz ułożone maleństwo? Ja mam często bóle miesiączkowe albo w krzyżu ale zawsze pojawiają się one wtedy kiedy córcia któa ma bardzo nisko główkę jest aktywna. Pytałam o to dziś dr i powiedział żeby sie tym nie martwić.

Kochane ja już po wizycie, córcie ważą 1946 i 1955 wiec kwestia 1-2 dni i bedą mieć po 2 kg!!! Kolejny etap na który czekałam. Wiadomości są dobre, pessar leży bardzo dobrze, brzuch idealny i z córciami wszystko dobrze a to przeciez najważniejsze.
    Wyniki mocz i morfologię robię co dwa tygodnie i teraz mam wszystko bardzo dobrze. W razie czego zrobiłam sobie też crp i jest ok.
    Jak wszystko idzie tak pięknie to na oddział wybieram się 35t1 lub 2 dzień. Wtedy od razu zdejmują mi pessar i bedziemy czekać kilka dni na decyzję o cięciu.
    Dr i ja jesteśmy w szoku bo po przygodach jakie miałam na poczatku nie sądził, że końcowy etap będzie taki spokojny.

Z badań mam zlecone VDRL, tokso, HBS ale myślę o tym badaniu na HIV bo jak trzeba to za jednym kłóciem bym zrobiła...Co do cytomegalii, nie kazał robić więc nie dyskutuję.
    Pobrał mi też posiewy i zobaczymy czy antybiotyk wytępił mi te syfiaste bakterie które się przyplątały...

A wogóle to umówiłam się z babką na sesję noworodkową. Nie ma już terminów od dawna ale dla ciąży bliźniaczej zrobi wyjątek :)

I chwalę się- moję dwa szczęścia w brzuszku i 13 kg na plusie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1411fd044e62.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/37b125bf076d.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0c5524ef80bc.jpg
    MoNaKo slicznie wygladasz. . 13 kg ?wow ja już mam 7kg a to dopiero 20tc hihi..
    Super ważą twoje maluszki :)
    A jakie miałaś przygody na początku ciąży co sie działo? W ktorym tyg i przy ile cm szyjce założyli ci pessar?

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Maluchy tak się rozpychaja w brzuszku że szok. Hehe ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 14:30

AllishiiA, agula1983, joaska1985, gabi 7, rodzynka66 lubią tę wiadomość

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka rowniez wyglaasz swietnie! ;) tylko pozazdroscic ;) i nie widac tych 7 kg na plusie ;)
    Ja mam 10 na ostatniej wizycie, ciekawe jak bedzie teraz ;) a rozstepow nowych nie mam na razie i watpie, ze sie pojawia. za to po pierwszej ciazy mam masakryczne... ale juz do nich przywyklam ;)

czarnulka24 lubi tę wiadomość

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka u mnie to historia dosyc długa- pominę już 3 ciąże biochemiczne i starania przez 4 lata.
    Ta ciąża jest dzięki in vitro.
    Na poczatku krwiak- leżenie.
    Ledwo krwiak się wchłonął to miałam mega twardy brzuch- leżnie.
    Póżniej szyjka- trudno ocenic jaki miała pomiar w dniu kiedy dr zakładał mi pessar bo to było tak że byłam na IP z bólami i tam dr zmierzył że 2,5 cm. Po kilku dniach miałam badanie u innego lekarza ( mój był na wyjeździe ) i szyjka 2,2 więc masakra. Po kilku dniach znów IP czyli ten sam sprzęt co za pierwszym razem i szyjka 4,5 cm.
    Mój dr po powrocie nie mierzył już szyjki tylko po badaniu palpacyjnym stwierdził że zakładamy bo nie jest dostatecznie twarda i tak trochę zapobiegawczo. Żałuję że nie zmierzył mi szyjki przed założenie pessara ale może nie chciał jej juz drażnić?
    Przez szyjkę oczywiście- leżenie...
    W międzyczasie stan zapalny, wysokie CRP i 2 tygodnie szpital- leżenie... Dodam że hemoglobina 5 i to nadaje się juz do przetoczenia krwi. Na szczęście udało się podnieść i jest ok.
    Po szpitalu wszystko nieco się uspokoiło i od dwóch/trzech tygodni mogę żyć normalnie ale oszczędnie. Tylko że teraz nie mam już siły więc tak czy siak dużo czasu spędzam w łóżku.
    Cała ciążą przeleżana ale dr twierdzi że gdybym nie była tak usłuchana to mogłoby się różnie skończyć.
    Teraz walczę z bakteriami i mam nadzieję że wynik będzie dobry. Bo jeśli nie to trzeba bedzie pozbyć się pessara i wtedy raczej juz na oddział.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka? Raczej śliczna blondynka :)
    Śliczny brzuszek!!!

czarnulka24 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    czarnulka? Raczej śliczna blondynka :)
    Śliczny brzuszek!!!
    No blondynka jestem pierwszy raz coś od czerwca zeszłego roku . Swoje włosy bardzo ciemne. .zawsze się farbowałam na czarno. . Ale później z rok miałam naturalne i tak jakoś spróbowałam na blond i na razie tak zostało

07.06.2019 synek

‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ