X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    czarnulka u mnie to historia dosyc długa- pominę już 3 ciąże biochemiczne i starania przez 4 lata.
    Ta ciąża jest dzięki in vitro.
    Na poczatku krwiak- leżenie.
    Ledwo krwiak się wchłonął to miałam mega twardy brzuch- leżnie.
    Póżniej szyjka- trudno ocenic jaki miała pomiar w dniu kiedy dr zakładał mi pessar bo to było tak że byłam na IP z bólami i tam dr zmierzył że 2,5 cm. Po kilku dniach miałam badanie u innego lekarza ( mój był na wyjeździe ) i szyjka 2,2 więc masakra. Po kilku dniach znów IP czyli ten sam sprzęt co za pierwszym razem i szyjka 4,5 cm.
    Mój dr po powrocie nie mierzył już szyjki tylko po badaniu palpacyjnym stwierdził że zakładamy bo nie jest dostatecznie twarda i tak trochę zapobiegawczo. Żałuję że nie zmierzył mi szyjki przed założenie pessara ale może nie chciał jej juz drażnić?
    Przez szyjkę oczywiście- leżenie...
    W międzyczasie stan zapalny, wysokie CRP i 2 tygodnie szpital- leżenie... Dodam że hemoglobina 5 i to nadaje się juz do przetoczenia krwi. Na szczęście udało się podnieść i jest ok.
    Po szpitalu wszystko nieco się uspokoiło i od dwóch/trzech tygodni mogę żyć normalnie ale oszczędnie. Tylko że teraz nie mam już siły więc tak czy siak dużo czasu spędzam w łóżku.
    Cała ciążą przeleżana ale dr twierdzi że gdybym nie była tak usłuchana to mogłoby się różnie skończyć.
    Teraz walczę z bakteriami i mam nadzieję że wynik będzie dobry. Bo jeśli nie to trzeba bedzie pozbyć się pessara i wtedy raczej juz na oddział.
    No to naprawdę dość długa historia. Ja też od początku mam problemy najpierw plamieniapraktycznie od dnia @ do około 8 tyg później spokój i około 10-11 tyg mega krwotok -tydzień w szpitalu lało się ze mnie jak ze świni. Po krwotoku oczyszczałam się około 3 tyg w końcu odstawiłam acard po konsultacji z lekarzem i w końcu plamienia ustały.
    Od 17tc szyjka zaczyna się skracac nie dość ze od poczatku ciąży tylko 3.5 to skróciła się w 17tc na 3.36 a obecnie jest 2.73 .. no a jeszcze połowa przede mna ..
    Mam nadzieje że choć system podkradania mnie ominie. .

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Weruś9110 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, widzę że jesteś na tym samym etapie co ja, u mnie też w tym tyg. 20 tydz. Nienwidac w ogóle u ciebie tych kg na plusie, super wyglądasz :)
    A co do rozstepow to ja też narazie nie mam, smarowałam się na początku zwykła oliwka, później chciałam spróbować czegoś naturalnego i zakupiłam olejek z migdałów ale dostałam mega wysypki na całym brzuchu, więc przerzuciłam się na ziaje i powiem wam że jestem zadowolona, szybko się wchłania i ładnie pachnie :) Ja ogólnie mam skłonności do powstawania rozstepow ale mam nadzieję że uda mi się uniknąć ich na brzuchu.

Monako, ja miałam kiedyś perskiego kotka i też go dawałam do strzyzenia bo mu się straszne koltuny robiły a w lecie chyba lepiej mu było bez tych kudlow :p

czarnulka24 lubi tę wiadomość

Weruś9110
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2017, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wyglądacie dziewczyny :)

Monako super wagę mają twoje dziewczyny :)
    Ja też czekam,żeby moje przekroczyły 2kg.
    Następna wizytę mam 6.07 zobaczymy ile znów ważą. A we wtorek następne ktg.
    Miłego weekendu :)
    Ja dziś za butelkami jadę i parę innych drobiazgów.

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaśka ja też mam wizytę 06.07 :)

A tak poza tym od wczoraj umieram z bólu.. Byłam u dentysty dokończyć dwa zęby. Zaczęłam je w marcu a potem była dluuuga przerwa (dwa razy szpital, potem ospa u Wojtka) - więc trzeba było praktycznie od nowa.. Czyszczenie korzeni bez znieczulenia do przyjemnych nie należy :/ skończyło się na ćwieku a drugi z lekarstwem bo konieczne jest zdjęcie rtg :/ od wczoraj jem papki bo nawet chleba bez skórki ugryźć nie mogę :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 08:25

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolczuje dziewczyny waszych przezyc ;* naprawde nie mialyscie latwo, ale juz za niedlugo bedzie tylko lepiej ;) Ale ja zawsze powtarzam, ze Bog nie daje nam przezyc tego co nieudzwigniemy ;) twarde babki z nas sa ;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg znam ten ból i współczuję.ja byłam w środę drugi raz z tym samym zębem i też po wizycie bolało mnie pół szczęki,całe szczęście następnego dnia było już lepiej bo byłam gotowa jechać tam,żeby mi rozwiercila na nowo.teraz idę 11.07 i już się boję:-(

3i498u69fq9q84na.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako super waga dziewczyn! I jaki masz duuuuzy brzuch:) zgrabny ale jaki duzy..albo mi sie wydaje;) u mnie on tluszczem jest przykryty a u Ciebie tak fajnie same dzieciaczki i napieta skora:)

Badania typu Hiv itp to mialam na samym poczatku ciazy robione. Sprawdze pozniej to cmv.

Rozstepy u mnie sie pojawily. Nie jakies hardcorowe ale sa..i z jednej str, od str dziewczynki. Ja wogole czuje ze ta strona jest bardziej wypieta zawsze. Oczywiście sie smaruje ale u mnie to pewnie genetycznie.

Bylam wczoraj u internisty. Zrobil wymazy z gardla i to nie bakterie wiec nie ma antybiotyku. Biore jakies do ssania dla ciezarnych ale to nic nie daje. Gardło napiernicza przy przelykaniu. Musze poczekac az to cale gowno z zatok mi splynie.

Wczoraj wypralam pieluszki tetrowe. Dzis zaczne prac ubranka a pozniej wielkie prasowanie wszystkiego bedzie.

Ja mam nastepne usg dopiero 17.07 to bedzie 33tc i pewnie bede juz na oddziale lezec. Juz sie nie moge doczekac poniedziałku zeby dowiedziec sie wszystkiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 08:59

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiedziecie i umiecie wyczuc jak maluszki sa ulozone? bo ja sie zastanawiam nad tym, ale nie mam pojecia, bo ruchy czuje wszedzie...

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/b0e4cba0fd45.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/48e17b23f562.jpg.html

Jakos nie zbyt dobra ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 15:00

bizona lubi tę wiadomość

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishiia jaki słodki brzuszek. I taki nie duży. Ja tu chyba w wielkości brzucha biję rekord :)
    Co do ułożenia maluszka to ja wzyty mam co tydzień wiem gdzie i jak która leży więc tylko dlatego wiem że albo mnie kopie albo wypina dupkę. Gdyby nie częste wizyty kompletnie nie umiałabym tego określić...

Bizona co do HIV to chyba na innym forum dziewczyny mi pisały że należy powtórzyc. Ale ja nigdzie nie znalazłąm takiej infromacji i dr mi nie zlecał więc sama nie wiem czy powtarzać. Prawda jest taka że co lekarz i szpital to oczekują czegoś innego.

Bizona Ty biedna męczysz się z gardłem a ja z uchem :( Coś mi sie zaczyna dziac ale mam już maść i krople więc zobaczymy do poniedziałku czy będzie. Nie boli jakos strasznie ale ewidentnie coś się zaczyna...I w związku z tym chiałam Wam napisać że mam własnie przyłożony do ucha CUDOWNY termofor z pestek wiśni. Dostałam do za darmo rejestrując się tu https://www.bebiklub.pl/
    Przysłali mi go niedawno i nie sądziłam że z niego wogóle skorzystam ale jest naprawdę rewelacyjnu.
    Polecam abyście się zarejestrowały bo to nic nie kosztuje a przy maluszkach na pewno nie raz się przyda :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie umiem sie doczekac wtorkowej wizyty, zeby lekarz powiedzial jak sa ulozone;) Ja w pierwszej ciazy mialam pod koniec ciazy tylko raz na hiv itd. I teraz tez jeszcze nie mialam... ;) Duzo Zdrowia dla was dziewczyny zycze ;* ;)
    Ja juz bylam rejestrowana przy pierwszym dziecku i niestety nie moge drugi raz, bo probowalam dodac dziecko to sie nawet nie da bo na ten adres juz zostalo wyslane... A w tedy dostalam tylko jakies probki, a teraz zaluje, ze sie w tedy rejestrowalam bo teraz na prawde jest cos fajnego i konkretnego ;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest "SGA płodu" i czemu w necie są tylko strony po czesku?? :/

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego ...
    SGA (Small for Gestational Age) to określenie zespołu cech dziecka, które urodziło się za małe w stosunku do wieku płodowego. A zatem nie chodzi o przedwcześnie urodzone dzieci – ale o dzieci, których masa ciała okazała się zbyt niska w stosunku do oczekiwanej w danym tygodniu ciąży. Masa urodzeniowa to bardzo ważny posag dla noworodka - niska masa urodzeniowa to główna przyczyna chorobowości i umieralności we wczesnym niemowlęctwie i dzieciństwie. Obecnie wiadomo także, że w późniejszych okresach życia niska masa urodzeniowa wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej oraz udaru mózgu.

Przyczyny SGA mogą być różnorodne: zarówno matczyne ( wzrost matki po niżej 146 cm, choroby przewlekłe zwłaszcza układu oddechowego lub nerek, zakażenia i choroby w trakcie ciąży ), płodowe , ze strony łożyska, oraz środowiskowe ( zanieczyszczenia przemysłowe, chemiczne, niedożywienie) .

http://tacyjakja.pl/index.php?page=cgblog/118/SGA---urodzone-za-male.html - link do całości

Meg85 lubi tę wiadomość

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wpisując w wyszukiwarkę hasło "SAG płód" wyskakują stronki polskie, więc poczytaj sobie

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • bizona Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O a ja dostalam taki termoforek na pepkowym;)
    A wiecie moze co w usg oznacza MAP? Tego nigdzie nie znalazlam a jest to zwiazane z wodami plodowymi. (Chyba)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    O a ja dostalam taki termoforek na pepkowym;)
    A wiecie moze co w usg oznacza MAP? Tego nigdzie nie znalazlam a jest to zwiazane z wodami plodowymi. (Chyba)

Bizona, nie wiem czy to będzie to...
    Pod linkiem skróty używane w medycynie MAP - średnie ciśnienie tętnicze ( mean arterial pressure) ale czy to w tym przypadku to!? Hmm

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakie rożki polecacie? Z jakimś konkretnym wypełnieniem? Nie chciałabym jakiegoś mega grubego na sierpień a wszystkie które do tej pory wydają mi sie grube i bardzo ciepłe...
    Pytanie czy kupic usztywnianie czy nie i jaki rozmiar.
    Jak wogóle wyprać taki rozek żeby po praniu wyglądał tak jak przed??

Bizona, nie pomogę- też nie mogłam nigdzie znalźć...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Didi ja wpisałam "SGA płodu" i wyszły tylko czeskie ale ja korzystam z neta w telefonie to może nie znalazło nic innego.. Wpisane mam to SGA do karty i opisu ust mniejszej córci, mam jednak nadzieję że nadrobi do siostry..

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ja przy córce miałam jeden rożek z usztywnieniem (ma taki wkład z gąbki,którą mozna bez problemu wyjąć) a drugi bez.oba pralam w pralce wielokrotnie,bo albo mała zasikala albo jej się ulalo☺i nie skurczyly się.to chyba zależy od materiału.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 23:30

3i498u69fq9q84na.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi a który rożek był lepszy? Ten z usztywnieniem czy bez? Mąż sobie zażyczył i śpiworki i rożki więc cóż mogę zrobić- muszę zamóić i jedno i drugie :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ