Podwójne i potrójne szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Meg ja na pewno będę szczepić ale szanuje decyzję każdego rodzica.
Każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej.
Nie zgodzę się tylko ztym, że lekarze czerpia zyski ze szczepiń dzieci.
Prowadzimy z mężem przychodnię i naszym wspólnikiem jest własnie cudowny pediatra, w dodatku mamy zatrudnioną Panią dr która pracuje w instytucie pediatrii.
Ani on, ani ona nie czerrpią korzyści z tego że szczepią. Wiem, że inne dziedziny medyczne czerpią mnóstwo korzyści od firm farmaceutycznych ale lekarz rodzinny/pediatra niekoniecznie. Tym bardziej że podstawowe szczepienia są refundowane.
Uważam, że warto szczepić ale z głową. -
jolka15 umówiłam się z panią właśnie z Polskiego Banku Komórek Macierzystych, zrobię sobie całą listę pytań i będziemy z mężem wspólnie dyskutować. Nie wiem jeszcze jaką podejmiemy decyzję ale bardziej jesteśmy skłonni na tak.
A co do ruchów mi dr nie kazał liczyć bo to niemożliwe. Pytał tylko czy czuję ruchy. -
Julek już ponad tydzień wyleguje się w łóżeczku
Mleko zaczęłam odciągać po 3 dniach od porodu i po pierwszym słabym dniu miałm już wystarczająco na obu chłopców. A teraz mam nadmiary i mrożę laktator podwójny to wynalazek ratujący mi resztki snu odciągam około 20 minut (czasami nawet 40, ale sporadycznie) co 3 godziny, ale jeszcze się zebrać (wstać z łóżka w nocy), a później przelać mleko, umyć i przepłukać wrzątkiem to zawsze jakoś 40 minut zleci. Nie wyobrażam sobie 40 minut samego dojenia...
Ja ruchów też nie liczyłm, lekarz pytał czy czuję. -
witam sie chora..teraz mi na gardlo padlo. Jesli jutro bedzie dalej bolec to pojde do lekarza gdzies. tragedii nie ma, ale nie pamietam kiedy mnie ostatnio gardlo bolalo
Co do laktatora tez nam polozna mowila zeby kupic elektryczny. Ja czytalam same pozytywne opinie o Medeli. My sie wstrzymamy z moim wyjsciem ze szpitala. W szpitalu moge uzywac szpitalnego, i jak sie okaze totalnie niezbedny to wysle mojego i kupi zeby byl w domu. Rozkminiam jeszcze, czy nie kupic uzywanego a nowe tylko czesci..tylko ze ja nie wiem z czego dokladnie sklada sie nowy Bo czesci sa np takie :
http://www.pippin.pl/pl/p/Medela-zestaw-czesci-zamiennych-do-laktatorow-ZAWOREK-MEMBRANA-2-szt-odbior-W-WA-WOLA-wysylka/4787
Kurde nie ogarniam tego a koszt nowego na dwa cyce mnie przeraza :/800 zeta..
ooo choc ten twoj Monako kosztuje 300 z hakiem wiec luz. Ciekawe jak opinie..
Doradzcie mi please z tymi butelkami. Jak mam teraz dwie Aventu to dokupywac jeszcze? Myslalam o TT ale to maja byc te antykolkowe? Je sie jakos slabo czysci podobno..czy wystarcza zwykle TT a przeznaczone od 0+. Teraz znowu mysle, ze jak bedziemy miec laktatory, to dzieci jedza z tych butelek co sie pokarm odciąga? Czy to sie przelewa d jakis innych...ehhhhhhhh ile ja żeczy nie wiem, to mnie przeraża
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
bizona ten laktator na który się czaję poleca srokao więc jeśli ona dobrze się o nim wypowiada- to musi być dobry. I cena nie jest aż tak kosmiczna. Później wiadomo, można sprzedać
Co do butelek ja mam na razie tylko dwie TT o wolnym przepływie ale nie są to antykolkowe. Na razie wicej nie kupuję. Akutar butelki to się nawet w Auchan kupi jeśli bedzie taka konieczność.
Dziewczyny czy do planowanej cesarki robi się plan porodu?
Bo znalazłam coś takiego i chciałabym aby personel wziął niektóre kwesstie pod uwagę. Jutro zapytam o to lekarza ale ciekawa jestem czy wy coś wiecie na ten temat.
Chodzi mi o kwestię od CC w dół-są one ważne więc tak się zastanawiam czy ktoś przy cc bierze to pod uwagę...?
http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html -
Masz racje..butelki to moj kupi wszedzie jak poprosze. Tez chyba na razie nie kupie. Tylko napisze mu nazwy w razie W..bo wiem ze sam nie wybierze nic
Poczytam wiecej o tym laktatorze..bo 300 zeta z hakiem przy tych wszystkich wydatkach co teraz mielismy to pikus..a sprzedac bede tez chciala. Moze ktos sie znajdzie chetny..
Plan porodu - pierwszy raz wogole zobaczylam jak on wyglada. Nie mam pojecia jak to jest przy CC.
Monako a czujesz w kosciach ze to juz zaraz? O Meg nie wspomne
Wiesz juz dokladnie kiedy idziesz do szpitala? Ja juz sie nie moge doczekac poniedzialkowej wizyty..to bedzie 31tc a dr mowila ze mnie widzi na odziale w 32 tc...takze mialabym jeszcze tydzien wolnosci. Chaialabym juz wiedziec na 100% zeby wszystko rozplanowac.
Meg85 lubi tę wiadomość
bizona, jeszcze nie czuję że to już niedługo ale z drugiej strony ogarnia mnie lekki strach.
Ja wizytę mam jutro więc dowiem się kiedy ściągamy pesssar i kiedy na oddział. Wczesniej dr mówił że w 34 tc ale ostatnio był tak zachwycony moim brzuchem i rozwojem w ciąży że wspominał o pobycie w 35 tc i porodzie w skończonym 36. Optymista
Ja bym jednak wolała byc pod opieką wczesniej.
Swoją drogą to nic nie wiem o pielęgnacji maluszka, jak ubierać, jak pielęgnować, jak karmić. Nie wiem jak to bedzie. Dobrze że pierwsze 2 tygodnie bedzie ze mną mąż a kolejne 2 moja mama.
Szok dziewczyny że jesteśmy coraz bliżej Ja ciągle myślę czy wszystko już mam czy o czymś nie zapomniałam... -
u nas pewnie gdyby nie pępowina u dziewczynki to tez bym przed samym porodem byla hospitalizowana chociazby ze wzgledu na cukrzyce. A tak ja juz miesiac wczesniej musze tam lezec...ale bede spokojniejsza, bo wiem ze bywa to czasem bardzo niebezpieczne.
Wiesz kiedy ja czuje ze to juz tuz tuz? Jak dotykam brzucha, ktory jest meeeeega napiety i normalnie ich wyczuwam przez skore..wyczuwam bardziej ich ksztalt, niz raczke, nożkę czy oko Albo mi sie tylko tak wydaje, w kazdym badz razie jest inaczej jak bylo...widac z dnia na dzien jak juz coraz mniej miejsca maja i nie kopia jak wczesniej a przesuwaja sie pod skora. No nie umiem tego opisac;)
My nie mieszkamy sami...w mieszkaniu jest 7 osob z nami, a z bąblami bedzie 9...wiem wiem..latwo nie jest. Ale bede mogla zawsze liczyc na czyjas pomoc...choc marzy mi sie mieszkac samemu...Mo pracuje 2na 2..czyli dwa dni pracuje od rana do nocy i dwa ma wolne. Jakos damy rade!
Ile butelek będzie potrzebnych to zależy od tego jak będziecie karmić ja karmilam piersią 3m później mm to butelek miałam chyba z 6-8 wszystkie w użyciu, bo jak byłam sama to nie zawsze miałam czas żeby myć na bieżąco, niektóre dziewczyny wola odciagac i dawać w butli bo wiedzą ile maluch zjadł, ja wychodziła z założenia że szkoda mi czasu na ogarnianie odciagania a tak wyciagalam cyc dziecko jadło i był spokój, jak znów zglodnialo to znów do cyca, dziecko zaglodzic się nie da kupiłam zwykle butelki z myślą że jak będa kolki to kupię jedna antykolkowa żeby zobaczyć czy działa na nas, bo jak wiadomo czasem nawet te butle nie pomogą
Planu porodu nie miałam bo cc było organizowane w 15min, mój Damian ledwo do domu wszedł po odwiedzinach u mniej jak mu dzwoniłam żeby wracał bo na cc mnie biorąWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2017, 20:39
-
Witam dziewczyny
Bizona opisałaś dokładnie to samo co ja czuje,zawsze wiem gdzie główka a pupa. No i ten napięty brzuch. Mój do tego jeszcze jest taki nieksztaltny
Aha No i wkoncu zdecydowaliśmy się na wózek
Kupujemy Baby Jogger City Mini Gt Doubel + 2 gondole. Patrzymy bardziej na przyszłość na spacerowke, która nam się bardzo podoba
No i wymiary i waga też przewazyla. Aha i super się go składa, tak więc bez problemu wsadze go do auta.bizona lubi tę wiadomość
Moje dwa szczescia Nina i Nela
-
Hej dziewczyny ja na dziś zaplanowałam sobie odrobinę relaksu dla siebie i kompleksowo poddalam się zabiegom u kosmetyczki,zrobiłam i dłonie i stopy i czuję się taka zadbana☺niby niewiele ale samopoczucie o niebo lepsze.
Co do butelek to uważam,ze nie ma co przesadzac z ilością a jeśli zabraknie to faceta tez przecież można wysłać na zakupy.moja córka np.była antybutelkowa i jak skończyłam ja karmic piersią to tylko chwilę tolerowala butelkę a później w wieku 10 miesięcy musiałam już wszystko łyżeczką,strasznie było to męczące ale cóż zrobić.wygodnie jest dac butle a ja musiałam nadrabiać kaszkami itp.także nie kupuję na zapas☺ -
A ja mam pytanie z innej beczki - orientowałyście się już w sprawie 500+? Jak to wygląda? Ja mam syna z poprzedniego małżeństwa i teraz będzie dwójka z drugiego. Moja babcia twierdzi, że PiS nie uznaje rozwodów itp i że Wojtek w ogóle nie liczy się jako moja rodzina, więc wg PiSu nie mam trójki tylko dwójkę dzieci... Wiem że kiedyś był taki projekt, ale z tego co kojarzę to on nie przeszedł.. Zresztą ja ogólnie jeśli chodzi o politykę itp jestem ciemna masa pomożecie?
-
A syn z pierwszego malzenstwa mieszka z toba? Jesli tak, to normalnie powinnas dostawac teraz 1000 zl przy trojce dzieci, chyba ze dochod jest mniejszy niz iles tam na osobe, to wtedy 1500.
Rozwod nue ma tu nic do gadania, tylko to z kim sa dzieci. A i chyba cos z alimentami teraz kombinuja. Mojego siostra tak ma ze dzieci sa z nia i ona dostaje kase.
Meg85 nie jestem na bierząco ale Twoja babcia raczej nie ma racji. To jest Twoje dziecko i liczy się normalnie jako członek rodziny. A co PIS ma do rozwodów- nie rozwiodłaś się z dzieckiem tylko z mężem.
Moim zdaniem będziesz dostawać na dwójkę bliźniakó bo na pierwsze się nie dostaje.
Dziewczyny ja dzis widzę się z moimi skarbami. Proszę o kciuki za same dobre wiadomości -
Meg zgodnie z ustawą "500+" tak najogólniej mówiąc jeżeli dziecko z pierwszego małżeństwa wspólnie zamieszkuje z Tobą to Tobie należy się świadczenie, wyjątkiem jest sytuacja jeżeli w wyroku rozwodowym orzeczono opiekę naprzemienną ( w oparciu o plan wychowawczy, coś innego niż kontakty ojca z dzieckiem) wtedy świadczenie wypłaca się temu rodzicowi który pierwszy złoży wniosek.
Jeżeli chodzi o pierwsze dziecko to świadczenie przysługuje jeżeli dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 800 zł, chyba że członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne, to wtedy dochód na członka rodziny nie może przekraczać 1200 zł aby też i pierwsze z dzieci dostało świadczenie.
Monako mocno trzymam kciuki za wizytę a co do spotkania dot. bankowania krwi Panie są bardzo przekonywujące i będą zachwalać pewnie jeszcze włączą film który nam też pokazywali ale trzeba to przemyśleć w domowym zaciszu po zapoznaniu się z ich argumentacją.
Co do szczepień my też będziemy szczepić ale rozważamy 6w1, 5w1 już się nie dostanie a na NFZ jest mnóstwo tych szczepień i nam nie polecano NFZetowskiej na pneumokoki bo jest słaba (czegoś ma mniej niż taka zakupiona w aptece odpłatna). Ale temat sam w sobie ciężki już chociażby pod względem co gdzie kiedy.
A w zakresie butelek, którą konkretnie z dr browna rozważacie?
Medela strasznie droga ponad 80 zł na gemini (ta dla dzieci z rozszczepem podniebienia gdzie jest regulacja przepływu i polecana jest także dla dzieci z zaburzeniem ssania czyli wcześniaczków).
Wczoraj zrobiłam koszyk na gemini i ponad tysiąc masakra ...
Ile kupujecie pampersów? wrzuciłam premium care 88 sztuk ale nie wiem na ile to starczy... ? Same dylematy z tymi zakupami szczerze mówiąc aż wpadłam trochę w panikę, że nic nie wiem co się przyda co się nie przyda, wciąż dylemat z laktatorem. Strasznie dziś nakręcona jestem
j.