X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo jak Pirelka.

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg ja na pewno będę szczepić ale szanuje decyzję każdego rodzica.
    Każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej.
    Nie zgodzę się tylko ztym, że lekarze czerpia zyski ze szczepiń dzieci.
    Prowadzimy z mężem przychodnię i naszym wspólnikiem jest własnie cudowny pediatra, w dodatku mamy zatrudnioną Panią dr która pracuje w instytucie pediatrii.
    Ani on, ani ona nie czerrpią korzyści z tego że szczepią. Wiem, że inne dziedziny medyczne czerpią mnóstwo korzyści od firm farmaceutycznych ale lekarz rodzinny/pediatra niekoniecznie. Tym bardziej że podstawowe szczepienia są refundowane.
    Uważam, że warto szczepić ale z głową.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 umówiłam się z panią właśnie z Polskiego Banku Komórek Macierzystych, zrobię sobie całą listę pytań i będziemy z mężem wspólnie dyskutować. Nie wiem jeszcze jaką podejmiemy decyzję ale bardziej jesteśmy skłonni na tak.

A co do ruchów mi dr nie kazał liczyć bo to niemożliwe. Pytał tylko czy czuję ruchy.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julek już ponad tydzień wyleguje się w łóżeczku :)
    Mleko zaczęłam odciągać po 3 dniach od porodu i po pierwszym słabym dniu miałm już wystarczająco na obu chłopców. A teraz mam nadmiary i mrożę :) laktator podwójny to wynalazek ratujący mi resztki snu ;) odciągam około 20 minut (czasami nawet 40, ale sporadycznie) co 3 godziny, ale jeszcze się zebrać (wstać z łóżka w nocy), a później przelać mleko, umyć i przepłukać wrzątkiem to zawsze jakoś 40 minut zleci. Nie wyobrażam sobie 40 minut samego dojenia...

Ja ruchów też nie liczyłm, lekarz pytał czy czuję.

a5707df13e.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat85 czy Ty masz ten laktator
    http://lansinoh.pl/products/2-in-1-double-electric-breast-pump/
    Zamierzam niedługo zamówić i myślę tylko o tym. Mam więc nadzieję że masz ten sam i tak dobrze się sprawdza :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam sie chora..teraz mi na gardlo padlo. Jesli jutro bedzie dalej bolec to pojde do lekarza gdzies. tragedii nie ma, ale nie pamietam kiedy mnie ostatnio gardlo bolalo ;)

Co do laktatora tez nam polozna mowila zeby kupic elektryczny. Ja czytalam same pozytywne opinie o Medeli. My sie wstrzymamy z moim wyjsciem ze szpitala. W szpitalu moge uzywac szpitalnego, i jak sie okaze totalnie niezbedny to wysle mojego i kupi zeby byl w domu. Rozkminiam jeszcze, czy nie kupic uzywanego a nowe tylko czesci..tylko ze ja nie wiem z czego dokladnie sklada sie nowy :) Bo czesci sa np takie :
    http://www.pippin.pl/pl/p/Medela-zestaw-czesci-zamiennych-do-laktatorow-ZAWOREK-MEMBRANA-2-szt-odbior-W-WA-WOLA-wysylka/4787
    Kurde nie ogarniam tego a koszt nowego na dwa cyce mnie przeraza :/800 zeta..

ooo choc ten twoj Monako kosztuje 300 z hakiem wiec luz. Ciekawe jak opinie..

Doradzcie mi please z tymi butelkami. Jak mam teraz dwie Aventu to dokupywac jeszcze? Myslalam o TT ale to maja byc te antykolkowe? Je sie jakos slabo czysci podobno..czy wystarcza zwykle TT a przeznaczone od 0+. Teraz znowu mysle, ze jak bedziemy miec laktatory, to dzieci jedza z tych butelek co sie pokarm odciąga? Czy to sie przelewa d jakis innych...ehhhhhhhh ile ja żeczy nie wiem, to mnie przeraża :)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona ten laktator na który się czaję poleca srokao więc jeśli ona dobrze się o nim wypowiada- to musi być dobry. I cena nie jest aż tak kosmiczna. Później wiadomo, można sprzedać :)

Co do butelek ja mam na razie tylko dwie TT o wolnym przepływie ale nie są to antykolkowe. Na razie wicej nie kupuję. Akutar butelki to się nawet w Auchan kupi jeśli bedzie taka konieczność.

Dziewczyny czy do planowanej cesarki robi się plan porodu?
    Bo znalazłam coś takiego i chciałabym aby personel wziął niektóre kwesstie pod uwagę. Jutro zapytam o to lekarza ale ciekawa jestem czy wy coś wiecie na ten temat.
    Chodzi mi o kwestię od CC w dół-są one ważne więc tak się zastanawiam czy ktoś przy cc bierze to pod uwagę...?
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz racje..butelki to moj kupi wszedzie jak poprosze. Tez chyba na razie nie kupie. Tylko napisze mu nazwy w razie W..bo wiem ze sam nie wybierze nic ;)

Poczytam wiecej o tym laktatorze..bo 300 zeta z hakiem przy tych wszystkich wydatkach co teraz mielismy to pikus..a sprzedac bede tez chciala. Moze ktos sie znajdzie chetny..

Plan porodu - pierwszy raz wogole zobaczylam jak on wyglada. Nie mam pojecia jak to jest przy CC.
    Monako a czujesz w kosciach ze to juz zaraz? O Meg nie wspomne ;)
    Wiesz juz dokladnie kiedy idziesz do szpitala? Ja juz sie nie moge doczekac poniedzialkowej wizyty..to bedzie 31tc a dr mowila ze mnie widzi na odziale w 32 tc...takze mialabym jeszcze tydzien wolnosci. Chaialabym juz wiedziec na 100% zeby wszystko rozplanowac.

Meg85 lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona, jeszcze nie czuję że to już niedługo ale z drugiej strony ogarnia mnie lekki strach.
    Ja wizytę mam jutro więc dowiem się kiedy ściągamy pesssar i kiedy na oddział. Wczesniej dr mówił że w 34 tc ale ostatnio był tak zachwycony moim brzuchem i rozwojem w ciąży że wspominał o pobycie w 35 tc i porodzie w skończonym 36. Optymista :)
    Ja bym jednak wolała byc pod opieką wczesniej.
    Swoją drogą to nic nie wiem o pielęgnacji maluszka, jak ubierać, jak pielęgnować, jak karmić. Nie wiem jak to bedzie. Dobrze że pierwsze 2 tygodnie bedzie ze mną mąż a kolejne 2 moja mama.
    Szok dziewczyny że jesteśmy coraz bliżej :) Ja ciągle myślę czy wszystko już mam czy o czymś nie zapomniałam...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas pewnie gdyby nie pępowina u dziewczynki to tez bym przed samym porodem byla hospitalizowana chociazby ze wzgledu na cukrzyce. A tak ja juz miesiac wczesniej musze tam lezec...ale bede spokojniejsza, bo wiem ze bywa to czasem bardzo niebezpieczne.
    Wiesz kiedy ja czuje ze to juz tuz tuz? Jak dotykam brzucha, ktory jest meeeeega napiety i normalnie ich wyczuwam przez skore..wyczuwam bardziej ich ksztalt, niz raczke, nożkę czy oko ;) Albo mi sie tylko tak wydaje, w kazdym badz razie jest inaczej jak bylo...widac z dnia na dzien jak juz coraz mniej miejsca maja i nie kopia jak wczesniej a przesuwaja sie pod skora. No nie umiem tego opisac;)

My nie mieszkamy sami...w mieszkaniu jest 7 osob z nami, a z bąblami bedzie 9...wiem wiem..latwo nie jest. Ale bede mogla zawsze liczyc na czyjas pomoc...choc marzy mi sie mieszkac samemu...Mo pracuje 2na 2..czyli dwa dni pracuje od rana do nocy i dwa ma wolne. Jakos damy rade!

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo Bizona, też na skurczu mogę wymacać plecki czy główkę ;) chociaż ta łobuziara co leży głową w dół daje popalić i czuć często nogę lub rękę ;)

bizona lubi tę wiadomość

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile butelek będzie potrzebnych to zależy od tego jak będziecie karmić ja karmilam piersią 3m później mm to butelek miałam chyba z 6-8 wszystkie w użyciu, bo jak byłam sama to nie zawsze miałam czas żeby myć na bieżąco, niektóre dziewczyny wola odciagac i dawać w butli bo wiedzą ile maluch zjadł, ja wychodziła z założenia że szkoda mi czasu na ogarnianie odciagania a tak wyciagalam cyc dziecko jadło i był spokój, jak znów zglodnialo to znów do cyca, dziecko zaglodzic się nie da :-) kupiłam zwykle butelki z myślą że jak będa kolki to kupię jedna antykolkowa żeby zobaczyć czy działa na nas, bo jak wiadomo czasem nawet te butle nie pomogą

Planu porodu nie miałam bo cc było organizowane w 15min, mój Damian ledwo do domu wszedł po odwiedzinach u mniej jak mu dzwoniłam żeby wracał bo na cc mnie biorą :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2017, 20:39

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

Bizona opisałaś dokładnie to samo co ja czuje,zawsze wiem gdzie główka a pupa. No i ten napięty brzuch. Mój do tego jeszcze jest taki nieksztaltny ;)

Aha No i wkoncu zdecydowaliśmy się na wózek
    ;)
    Kupujemy Baby Jogger City Mini Gt Doubel + 2 gondole. Patrzymy bardziej na przyszłość na spacerowke, która nam się bardzo podoba :)
    No i wymiary i waga też przewazyla. Aha i super się go składa, tak więc bez problemu wsadze go do auta.

bizona lubi tę wiadomość

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja na dziś zaplanowałam sobie odrobinę relaksu dla siebie i kompleksowo poddalam się zabiegom u kosmetyczki,zrobiłam i dłonie i stopy i czuję się taka zadbana☺niby niewiele ale samopoczucie o niebo lepsze.
    Co do butelek to uważam,ze nie ma co przesadzac z ilością a jeśli zabraknie to faceta tez przecież można wysłać na zakupy.moja córka np.była antybutelkowa i jak skończyłam ja karmic piersią to tylko chwilę tolerowala butelkę a później w wieku 10 miesięcy musiałam już wszystko łyżeczką,strasznie było to męczące ale cóż zrobić.wygodnie jest dac butle a ja musiałam nadrabiać kaszkami itp.także nie kupuję na zapas☺

3i498u69fq9q84na.png
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też dziś wkoncu fryzjer ;) niewiem nawet skąd u mnie tyle siwych powychodzilo ;)

Wiecie co u Kimmy i Kredowej?
    Już dawno się nie odzywały.

Meg85 lubi tę wiadomość

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie z innej beczki - orientowałyście się już w sprawie 500+? Jak to wygląda? Ja mam syna z poprzedniego małżeństwa i teraz będzie dwójka z drugiego. Moja babcia twierdzi, że PiS nie uznaje rozwodów itp i że Wojtek w ogóle nie liczy się jako moja rodzina, więc wg PiSu nie mam trójki tylko dwójkę dzieci... Wiem że kiedyś był taki projekt, ale z tego co kojarzę to on nie przeszedł.. Zresztą ja ogólnie jeśli chodzi o politykę itp jestem ciemna masa :P pomożecie? ;)

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A syn z pierwszego malzenstwa mieszka z toba? Jesli tak, to normalnie powinnas dostawac teraz 1000 zl przy trojce dzieci, chyba ze dochod jest mniejszy niz iles tam na osobe, to wtedy 1500.
    Rozwod nue ma tu nic do gadania, tylko to z kim sa dzieci. A i chyba cos z alimentami teraz kombinuja. Mojego siostra tak ma ze dzieci sa z nia i ona dostaje kase.

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg85 nie jestem na bierząco ale Twoja babcia raczej nie ma racji. To jest Twoje dziecko i liczy się normalnie jako członek rodziny. A co PIS ma do rozwodów- nie rozwiodłaś się z dzieckiem tylko z mężem.
    Moim zdaniem będziesz dostawać na dwójkę bliźniakó bo na pierwsze się nie dostaje.

Dziewczyny ja dzis widzę się z moimi skarbami. Proszę o kciuki za same dobre wiadomości :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako kciuki zacisniete czekamy na dobre wiesci!

Ja juz po badaniu krwi i moczu i niedlugo do internisty z moim obolalym gardlem..

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg zgodnie z ustawą "500+" tak najogólniej mówiąc jeżeli dziecko z pierwszego małżeństwa wspólnie zamieszkuje z Tobą to Tobie należy się świadczenie, wyjątkiem jest sytuacja jeżeli w wyroku rozwodowym orzeczono opiekę naprzemienną ( w oparciu o plan wychowawczy, coś innego niż kontakty ojca z dzieckiem) wtedy świadczenie wypłaca się temu rodzicowi który pierwszy złoży wniosek.
    Jeżeli chodzi o pierwsze dziecko to świadczenie przysługuje jeżeli dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 800 zł, chyba że członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne, to wtedy dochód na członka rodziny nie może przekraczać 1200 zł aby też i pierwsze z dzieci dostało świadczenie.

Monako mocno trzymam kciuki za wizytę :) a co do spotkania dot. bankowania krwi Panie są bardzo przekonywujące i będą zachwalać pewnie jeszcze włączą film który nam też pokazywali :P ale trzeba to przemyśleć w domowym zaciszu po zapoznaniu się z ich argumentacją.

Co do szczepień my też będziemy szczepić ale rozważamy 6w1, 5w1 już się nie dostanie a na NFZ jest mnóstwo tych szczepień i nam nie polecano NFZetowskiej na pneumokoki bo jest słaba (czegoś ma mniej niż taka zakupiona w aptece odpłatna). Ale temat sam w sobie ciężki już chociażby pod względem co gdzie kiedy.

A w zakresie butelek, którą konkretnie z dr browna rozważacie?
    Medela strasznie droga ponad 80 zł na gemini (ta dla dzieci z rozszczepem podniebienia gdzie jest regulacja przepływu i polecana jest także dla dzieci z zaburzeniem ssania czyli wcześniaczków).
    Wczoraj zrobiłam koszyk na gemini i ponad tysiąc masakra ...
    Ile kupujecie pampersów? wrzuciłam premium care 88 sztuk ale nie wiem na ile to starczy... ? Same dylematy z tymi zakupami szczerze mówiąc aż wpadłam trochę w panikę, że nic nie wiem co się przyda co się nie przyda, wciąż dylemat z laktatorem. Strasznie dziś nakręcona jestem :(

j.34bwdqk3op08o95j.png
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ