Podwójne i potrójne szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny cudowny widok!!! i wspaniałe wieści, że dzieciaczki zdrowe i rosną
mój M idzie jutro ze mną pierwszy raz i pierwszy raz zobaczy bliźniaki na usg jestem strasznie ciekawa jego reakcji
co do badań w 13t6d to smsowałam wczoraj z moim nowym lekarzem i uznał, że przepisze mnie na wizytę kilka dni wcześniej więc w sumie dobrze, że coś mnie tknęło żeby jednak zapytaćj. -
triss gratulacje
dziewczyny widziałam, że poruszyłyście temat wózków dla bliźniąt, który narazie najbardziej mnie przeraża jeżeli chodzi o wyprawkę bo wszystkie są ogromne i ciężkie, a wybór mocno ograniczony ;/ i szczerze mówiąc niewiele mi się podoba. Z założenia odrzuciłam jeden obok drugiego chociaż miałoby się na oku oba bobasy, ale ich szerokość zazwyczaj nie mieści się ani w drzwiach, ani w windach więc wyjście samemu na spacer to utrudniona sprawa, nie mówiąc o zakupach w jakimś mniejszym markecie. Z windą i drzwiami wejściowymi do mieszkania nie miałabym chyba problemu ale na balkon rozłożonego wózka już przez drzwi bym nie dała rady przepchnąć. Zostaje więc opcja jeden za drugim a te z kolei są mega długie ;p .... czytałam jakiegoś bloga gdzie dziewczyna wypróbowała 5 wózków zanim trafiła na odpowiedni ... Podobno też w sklepach zazwyczaj jest niewielki wybór pokazowych wózków bliźniaczych więc zakupy szykują się 'w ciemno'.
a co z łóżeczkami? czy wasze maluchy będą spać razem czy osobno? ja myślałam o zakupie od razu dwóch osobnych łóżeczek, ale mój mąż z kolei czytał, że często bliźniaki lubią spać razem, być blisko siebie i warto rozważyć łóżeczko dla dwojga. Co wy o tym sądzicie?triss lubi tę wiadomość
j. -
jolka też słyszałam że wybór zarówno wózków jak i łóżeczek dla bliźniaków w sklepach jest ograniczony, albo trzeba trafić na taki odpowiedni lub odwiedzić kilka żeby coś wybrać.
Ja na tym etapie jeszcze się nie rozglądam, zacznę po połówkowym.
Co do spania to na początku chciałabym razem w jednym, a później będziemy myśleć -
Cześć dziewczyny, ale mnie tu dawno nie było. Muszę Was szczegółowo nadrobić.
Tak ogólnie wiem co się przytrafiło przyszłej mamie... i jest mi strasznie przykro... Nie lubię takich wiadomości.
Wiem też, że jest wśród nas mama trojaczków i serdecznie gratuluję
Teraz postaram się być na bieżąco i nadrobić wszystkie posty z poprzednich dni, ahh zapomniałabym gratuluje wszystkich pozytywnych wizyt i wyników z usgKimmy lubi tę wiadomość
-
Mnie czasem zakuje ale to chyba normalne. Pachwiny to mnie bola od dawna..takie uczucie jak bym miala zakwasy, co tez jest podobno normalne.
Monako..kiedy teraz masz wizyte? Ja niby dopiero mam usg zrobic po 20tc..ale nie wytrzymam 2 miesiecy bez wizyty;) widze ze 3 tyg to jakis max u mnie..gdybym muala jednojajowe moze mialabym czesciej, ale dwujajowe to niby jak pojedyncza ciaza i rzadzej usg. Tak rozkminiam kiedy zrobic..fajnie by bylo poznac plec wtedy;)
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
Agula, ja też miałam przez długi czas takie kłucia, to więzadła się rozciągają, a czasem kłują też jajniki- w końcu ciągle wytwarzają większą ilość hormonów;) Lekarka zawsze mówiła, że to normalne.
Jolka, my już kupiliśmy dwa łóżeczka, większość mam bliźniąt twierdzi, ze to się sprawdza (gdy dzieci zaczynają się kręcić i kopać, budzą się nawzajem, więc wspólne łóżeczko to na góra pare miesięcy).
A wczoraj mąż był w SMYKu we Wrocławiu, na Bielanach, a pani na pytanie o podwójny wózek zaczęła się głupio śmiać. Nie miała ani jednego!
Ja mam dziś wizytę
-
bizona ja też mam dwujajowe i mój lekarz chce mnie widzieć co dwa lub 3 tygodnie i myślę że sama nie dałabym rady wysiedzieć aż miesiąc nie wspominając o dwóch .
Zresztą u nas przy ciąży pojedynczej babeczki chodzą co miesiąc i większość znajomych też wizytuje właśnie raz w miesiącu -
Bizona, wg tej strony http://www.drpiekarski.com/porady przy ciąży dwujajowej powinno być USG co miesiąc, plus te trzy standardowe!
I wcale nie jest taka sama, jak jednojajowa, bo łożyska mogą się zrosnąć- trzeba to monitować, poza tym jest zagrożenie porodu przedwczesnego, tak jak we wszystkich bliźniaczych. Więc nie jest to zwyczajna ciąża, tylko trzeba ją specjalnie traktować.
-
Ja czytalam ze piznuej wizyty sa częstsze.. widzicie w dobrym szpitalu gdzie prowadze ciaze na patologi mialam zrobic usg w 12 tc i 20tc..sama prywatnie chodzilam na dodatkowe.
Myslicie ze w 16 tc juz mozna na 100% plec zobaczyc? Mysle wlasnie zeby w 16 tc isc na usg.
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
bizona mój lekarz powiedział ostatnio że na kolejnej wizycie będziemy szukać płci a wizytę mam jutro, ale nie wiem czy na tym etapie to jest już na 100% bo moja znajoma miała mieć w16t3dni dziewczynkę a okazało się na połówkowym że będzie 100% chłopak, więc jeszcze nie będę się nastawiać o ile lekarz zdoła coś namierzyć