X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat jakie miałaś wyniki glukozy po obciążeniu, byłam dziś na tym słodkim badaniu i wyszła mi na czczo 82 po 2 godzinach 146 i się martwię...

syy28iik833b36lq.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula1983 wrote:
    Pat jakie miałaś wyniki glukozy po obciążeniu, byłam dziś na tym słodkim badaniu i wyszła mi na czczo 82 po 2 godzinach 146 i się martwię...
    Ja miałam tak:
    na czzo 68
    po 1h 137
    po 2h 109

a z tego co znalazłam w raczej pewnym źródle to normy są takie:
    "Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"

Czyli wygląda na to, że wyniki masz dobre :)

agula1983 lubi tę wiadomość

a5707df13e.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Pat za info :-)
    koleżanka właśnie też mi powiedziała że miała koło 170 i było ok

syy28iik833b36lq.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I super :) najgorsze badanie ciążowe za Tobą :)

a5707df13e.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane,
    piszę rzadko bo właściwie cały dzień śpię. Jestem ciągle na relanium ale rano dostawałam teraz 10 w zastrzyku bo zaczęły zapisywać mi się skurcze na ktg. Teraz na chwilę jestem przytomna al czeka na mnie już kolejna dawka na noc tylko że 5 mg.
    Tak więc jak nie urok to sraczka.
    CRP pięknie spadło, ale nie zbadali mi hemoglobiny :( Wiem, że to za wcześnie ale zaraz mijają 2 tygodnie od kiedy biorę sorbifer i piję koktajle z całą natką pietruszki tak więc chciałąbym chociaż wiedzieć czy ta hemoglobina staneła w miejscu i nie leci w dół.
    Pessar na szczęście ze mną zostaje bo w innej sytuacji leżałąbym tutaj aż do rozwiązania.
    Szykowali mnie dziś do wypisu ale zapis ktg mnie zatrzymał.
    Prawda jest taka że mogłabym tu zostać jeszcze jakiś tydzień bo naprawdę i lekarze i kochane pielęgniarki pod ręką więc jestem spokojniajsza. Ale jednocześnie tęsknie też za domem.
    Jutro powtóka zapisu i decyzja. Od dziś nie ma mojego dr bo wyjechał na sympozjum. Trochę żałuję ale na szczęście od wtorku już pracuje i mam u niego wizytę w gabinecie.
    Wydaje mi się że po takim czasie brania nospy, asparginu, duphastonu i relanium- moja macica przywykła do tych leków i przestają chyba działać.
    Kochane trzymajci za mnie kciuki aby skurcze się ustabilizowały :)

Ewela, słońce tak mi przykro że się nie spotkałyśmy ale akurat wtedy dostawałam relanium 10 i ciągle spałam. Na korytarzu tez na pewno sie nie minęłyśmy bo ja tylko leżę. Gratuluję synusia, jest cudny!!!

A z dobrych wieści zamówiłąm dwa kosze mojżesza po 400 zł i to w mojej okolcy. W sobotę mąż jedzie odebrać. Jeden nowy ze stojakiem kosztuje około 670 zł więc jestem zadowolona :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Moje dzieci sa zrdowe. Lekarz powiedzial ze na obecna chwile nic nie ma niepokojacego. Jestem taka szczesliwa

Pat85, gabi 7, joaska1985 lubią tę wiadomość

• Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako dobrze, że się odzywasz :) oby i hemoglobina już była lepsza. Tylko te skurcze to Ci teraz jak dziura w moście potrzebne. Kciuki oczywiście trzymam z całej siły :) a czy Ty je jakoś czujesz te skurcze?
    Fajnie, że kosze upolowałaś w dobrej cenie :)
    Mam nadzieję, że już wszysto u Was będzie dobrze :) i życzę miłych snów ;)
    odzywaj się jak będziesz miała chwile przytomności i obyś miała tu dla nas same dobre wieści. Ściskam mocno i przesyłam buziaki :)

a5707df13e.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat już wczoraj miałam zły zapis i dopiero wtedy przekonałąm się co to prawdziwy skurcz. Ale ciężko odróznić twardnienie od skurczu.
    Skurcz idzie tak od dołu do góry i chwilę się utrzymuje. Gdyby nie ktg nie wiedziałabym jak to odróżnić. Na pewno zaczyna się iżej i czujesz jak ci podchodzi do samego końca macicy- to takie napięcie a po jakimś czasie powoli puszcza.
    Pytałam dr o skurcze BRaxona hixa czy jakoś tak ale powiedział że to nie ten etap...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako oby wszystko się unormowalo i żebyś mogła wreszcie być trochę spokojniejsza☺

Emcia super,ze na wizycie wszystko dobrze☺oby tak dalej.nie widzę u siebie Twojego suwaczka ciazowego i nie wiem,który u Ciebie tydzień :-(

Dziewczyny ja dzisiaj od samego rana się stresuję a wizyta dopiero o 17.trzymajcie za nas mocno kciuki.odezwę się po wizycie.

Miłego dnia☺

3i498u69fq9q84na.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako powodzenia na kolejnym ktg :) widzisz jak właśnie najbardziej się stresuję tym, że nie odróżnię czegoś co jest normalne i nie zaszkodzi od jakiś objawów przedwczesnego porodu, bo teraz to mnie martwi. Ale cóż zrobić, zgłaszam po prostu wszystko jak jestem na wizycie, tyllko też czasami trudno to opisać a wcale nie musi się dziać akurat w gabinecie.

Emcia oby tak dalej :)

Gabi wszystko będzie pięknie zobaczysz :)

gabi 7 lubi tę wiadomość

a5707df13e.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako trzymam kciuki za kolejne badania i zycze zebys szybko wrocila do domciu ;)

Gabi rowniez bede trzymac kciuki, a napewno wszystko bedzie suuuper;)

Emcia oby tak do konca;)

A mnie dziewczyny dopadla anemia, duuuzo szybciej niz w pierwszej ciazy. Czuje sie strasznie slaba czasami przez to, a najgorzej jest po nieprzespanej nocy, jestem poprostu nieprzytomna... Ale napewno szybko wyniki wroca do normy, przynajmniej mam taka nadzieje;)

Zdrowka dla wszystkich;)

gabi 7 lubi tę wiadomość

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako oby jak najszybciej skurcze ustały i wracaj z dziewczynkami w brzuchu do domku :)

Emcia super, że same dobre wieści :)

Gabi dziś trzymam za Ciebie ;-)

My w poniedziałek mamy drugie podejście do połówkowych oby tym razem już się udało i oby wszystko było dobrze. Dziś już zaliczyłam morfologie i czekam na wyniki, pobieranie krwi w moim przypadku to najgorsze 10 sek co dwa tygodnie.

Pat wybrałaś w końcu jakieś ćwiczenia? Jak lekarz ocenił chęć aktywności? :)
    Dziewczyny basen jest cudowny na ból pleców, większość czasu w pracy spędzam siedząc przed komputerem więc już trochę bóle kręgosłupa mi dokuczają a wczoraj po zajęciach było mi błogo i nawet nie był potrzebny masaż na dobranoc ;-) więc polecam.
    Bizona a jak Twoje bóle pleców? dalej Ci doskwierają?

gabi 7 lubi tę wiadomość

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 wrote:

Pat wybrałaś w końcu jakieś ćwiczenia? Jak lekarz ocenił chęć aktywności? :)
    Dziewczyny basen jest cudowny na ból pleców, większość czasu w pracy spędzam siedząc przed komputerem więc już trochę bóle kręgosłupa mi dokuczają a wczoraj po zajęciach było mi błogo i nawet nie był potrzebny masaż na dobranoc ;-) więc polecam.
    Bizona a jak Twoje bóle pleców? dalej Ci doskwierają?

Zaczęłam chodzić na zajęcia ćwicz z położną do klubu fitness i bardzo sobie chwalę. Zajęcia całkiem męczące - czuć nóżki i tyłek czasem, ale po czuje się też o niebo lepiej niz jak siedzę. Plecy w zasadzie w ogóle mi sie dokuczają, poza rwą kulszową z lewej strony, ale to jak się kładę ze zgięta nogą czuję najbardziej. A "nabawiłam się" jej już kiedyś jak miałam siedząca pracę przed komputerem, później byłam w ruchu to przeszło no i teraz niestety wraca. Lekarz jest za tym żebym się ruszała - on zawsze powtarza, że leżenie mi w niczym nie pomoże w tej chwili, a w im lepszej formie będę teraz tym lepiej wszystko zniosę. Jego podejście jest dość nietypowe, ale mi akurat odpowiada :)

a5707df13e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi 7 wrote:
    Monako oby wszystko się unormowalo i żebyś mogła wreszcie być trochę spokojniejsza☺

Emcia super,ze na wizycie wszystko dobrze☺oby tak dalej.nie widzę u siebie Twojego suwaczka ciazowego i nie wiem,który u Ciebie tydzień :-(

Dziewczyny ja dzisiaj od samego rana się stresuję a wizyta dopiero o 17.trzymajcie za nas mocno kciuki.odezwę się po wizycie.

Miłego dnia☺
    Bo wklejam link i mi sie nie pojawia. Ostatnia miesiaczke mialam 19 lutego moze ktos mi pomoze zrobic suwaczek i podesle link to wkleje.

• gabi 7 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam suwaczek na stronie www.suwaczki.com zobacz może tutaj Ci się uda.mam teraz tylko do dyspozycji telefon,więc nie za bardzo mogę Ci pomóc.siedzę i czekam na wizytę u swojej gin.

3i498u69fq9q84na.png
  • Weruś9110 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki, ja już po badaniach z usg wyszło wszystko prawidłowo jeszcze czekam na wyniki krwi :) a i bedziemy mieć chłopca i dziewczynkę, jestem w szoku że w 12 tyg już znamy płeć dzieci :3 Trzymam za was wszystkie kciuki, żeby wszystko było dobrze :)

Pat85, joaska1985 lubią tę wiadomość

Weruś9110
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emcia ja tu robiłam https://www.suwaczek.pl/tickers/pregnancy/
    i z tego co pamiętam trzeba wkleic bbCode.

Weruś gratulacje :) jak na usg dobrze to krew jest juz mniej ważna - to tylko statystyka, więc na pewno wszystko jest w porządku :)

a5707df13e.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny strasznie padnieta jestem,chyba nerwy tak na mnie działają przed każdą wizytą ale muszę Wam napisać,ze po wizycie wszystko ok☺dzieciaczki mają się dobrze,rosna ladnie,szyjka nawet odrobinkę dłuższa niż na ostatniej wizycie,więc nie muszę iść jeszcze na zwolnienie☺
    No i znam już płeć - dziewczyny.może troszkę ale tak odrobinke jakieś rozczarowanie jest ze względu na to,ze w domu mam już córkę,no ale przecież najważniejsze jest to ,żeby dzieci zdrowe były ☺

Werus gratuluję parki☺super,ze wszystko jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 20:02

joaska1985, Pat85 lubią tę wiadomość

3i498u69fq9q84na.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Chciałabym do Was dołączyć. Potrzebuję wsparcia...
    Na wczorajszym pierwszym USG (5tyd+4 dni) widoczne były dwa pęcherzyki, dwa zarodki, jedno serduszko. We wtorek idę zobaczyć czy będzie drugie. Moja reakcja na bliźniaki-płacz! I tak przeryczałam pół nocy i dzisiaj dzień. Jestem przerażona. Nie chciałam i nie chcę bliźniaków. Wstydzę się swojej reakcji, ale tak jest :( Mam 2,5 letniego synka, nie wiem jak miałabym ogarnać jeszcze dwójkę naraz :( Nie nadaję się do tego :(
    Czy też tak reagowałyście na początku, czy tylko ja jestem nienormalna? :(

gannkw7ifmjahki7.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj kropka,ja mam 8 letnią córkę i cały czas strasznie się boję jak sobie dam radę z dwójką maluchów.ja byłam przerażona po pierwszej wizycie ale bardziej ze względu na rodzaj mojej ciąży bliźniaczej niż przez fakt posiadania bliźniaków. Zawsze mowilam,ze moglabym miec blizniaki ale tylko jako pierwsze dzieci a tu ....niespidzianka.Ja wychodzę z założenia,ze ktoś tam na górze wie co robi dając nam taki prezent.niestety nie mamy takiej możliwości,żeby sobie wybrać to,co chcemy.myślę,ze troszkę ochłoniesz i zaczniesz myśleć bardziej pozytywnie.tego Ci życzę ☺

3i498u69fq9q84na.png
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ