X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z butelkami jestem zupełnie zielona. Jakoś nawet nie myślalam, że mogą być szczególne różnice ;) ale dobrze iwdzieć, bo coś będzie trzeba kupić.

Cześć bulkaasia!
    Jak miło, że jest ktoś z bliźniakami przede mną o kilka tygodni :) Fajnie, że napisałaś. Będziemy kibicować za pomyślne i terminowe rozwiązanie!

Tika podziwiam i zazdroszczę organizacji. Duże te Twoje dziewuchy już :) nie zapominaj o nas i zaglądaj jak będziesz miała chwilę. I pochwal się jak chrzciny wyszły. To jeszcze takie maluchy - u wszystkich , których znam chrzciny jakoś około 4 miesięcy były, ale to może taki lokalny zwyczaj.

a5707df13e.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ja rowniez cieszę się że wrocilas do domu ii oby wszystko wrocilo do normy. A propos koktajlu to wczoraj odebralam krew i erytrocyty hemoglobina i hematokryt w dół ponizej normy wiec wlasnie pije koktajl z zielonej pietruszki z bananem kiwi cytryna i pomarancza :) Pat polecam bo wchodzi calkiem niezle :) jutro gotuje buraki - mój debiut :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2017, 21:31

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jutro też biorę za koktajl :) a buraki polecam juz gotowane i obrane - mniej zabawy, ja kupuje np.w lidlu :) chociaż najlepsze upieczone w piekarniku, mozna zmiksować z oliwką i przyprawami na pastę - pycha :)

a5707df13e.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To raczej lokalny nienormalny zwyczaj, ze z dzieckiem przed chrztem nie wychodzi sie na spacery. Wiec ja wolę ochrzcic szybko zeby jak najkrocej sluchac glupich komentarzy sasiadek, babc i innych:)

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo co za zwyczaje:) ale rozumiem ze takie zabobony sa nadal w wielu miejscach...a nawet nie miejscach a u wielu osob nadal aktualne;)

O tej butelce dr Browns tez czytalam..jest 50% tansza wiec chyba zaryzykuje:)

Dziewczyny jak bedziecie miec jakies rozkminy przed zakupami np jaka wielkosc recznika kapielowego najlepsza czy kocyka, jaki sterylizator itp to dawajcie znac:) o wielu rzeczy nie mam pojecia i pewnie nie zdaje sobie sprawy ze trzeba sie jakos bardziej zastanowic, poszukac a nie chce zostawiac wszystkiego na ostatnia chwile;)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • roletka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona ja przerobilam avent, tt i reszty nie pamiętam :-) i tak u nas najbardziej podeszly tt bo mają dość kurtki smoczek po avencie np im się cofalo przez sam smoczek
    I teraz słuchajcie dziewczyny ja się za późno dowiedziałam a mogło mi to bardzo pomoc. Moja Zuzia urodziła się z waga 1980g że szpitala wyszła jak miała ok 2200g i ciężko szło jej picie że wszystkich butlek. Ciągle wyplywalo jej mleko bokiem, nawet jak KP to też jej cieklo. Mam dwie znajome położne które pracują właśnie na oddziale neonatologii tam gdzie rodzilam i akurat wtedy obie były w ciąży na l4 dowiedziałam się później. W szpitalu jeśli karmią butla to, przynajmniej u nas, mają "medyczne" smoczki, można je kupić w internecie, one mają regulowany przepływ i są właśnie przeznaczone dla wczesnuakow. Ale do sedna no i pisze do moich położnych o problemie Zuzi a one są w szoku ze położne w szpitalu nie dały mi do domu takiego smoczka do butli jak widziały jak Zuzia je! A szkoda bo przypuszczam że jakaś połowa mleka lądowała w tetrowce, co tam tetrowce, flanelowie bo przecież tetrowki były potrzebne dwie na jedno karmienie Zuzi. Także jak będziecie mieć wczesniaki albo po prostu małe dzieci to poproście położna o smoczek do butli, one pasują do butelek zwykłych które w aptece można kupić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 07:39

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roletka dzieki za rady. Wkasnie czytalam ze smoczki dla wczesniakow sa medyczne inne niz wszystkie i takie co mozna kupic do domu sa do wagi ponizej 2500g.ook bedziemy pytac polozne. Dzieki:)

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • bulkaasia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się niedzielnie :)
    Bizona dokładnie o tym wątku mówiłam. Tam faktycznie nie czułam się za bardzo bo ja dopiero zaczynałam swoją "przygodę" z ciążą bliźniaczą a one już miały dzieci.
    Teraz zostało mi już tylko 12 dni do rozwiązania i kurcze przykro mi, że dopiero tu trafiłam. Ale to nic, zawsze to jeszcze parę dni :D

bizona lubi tę wiadomość

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi butelkami bylo tak ze do 3 m kp, zdazalo sie odciaganiei u mnie sie sprawdzalo. Pozniej byl na mleku modyfikowanym.

Tika niestety ale jescze zdazaja sie takie komenbtarze, ja dziecko chccialam jak mial juz 6 miesiecy niecale jak bralismy slub. Bo przynajmniej rodzina nie musiala dwa razy przyjezdzac... I bardzo szybko do siebie wrocilas;) ja mam paniczny strach przed cesarka, normalnie mnie paralizuje;) niektore tak maja na sn, a ja na cesarke;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko opisuj nam tu wszystko bo to dla nas beda baaardzo cenne informacje:)

AllishiiA lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona podpisuje sie ;) Rady zawsze sie przydadza;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishia, nie przejmuj się cesarka. To nieprzyjemne(dla mnie porod byl przyjemniejszy, cesarka taka zimna troche) ale nie jeat wcale straszne. W szpitalu w ktorym rodzilam maja certtfikat SZPITAL BEZ BOLU i zarowno po cc jak i po sn proponuja przeciwbolowe leki. Ja czesto odmawialam lekow, bo prawie mnie nie bolalo, a od poczatku dzialalam na wysokich obrotach. Za to dziewczyna z lozka obok prawie nie wstawala i caly czas ja bardzo bolalo, brala nawet dodatkowe przecibolowe za plecami lekarzy i ciagle stekala:) . Ja musialam wstawac do malych, inne mamy po cc mialy dziecko na lozku. Mi sie zwyczajnie nie miescily, a jak kladlam jedno nad drugim to i tak musialam siadac, zeby je przelozyc do karmienia. Taka aktywnosc sprawia, ze szybciej sie wraca do siebie.

Ja mysle, ze mamy blizniakow szybciej dochodza do siebie, bo sa zmuszone do podwojnej aktywnosci. Zreszta tak tez mowila jedna polozna.

Dużo zależy od nastawienia przed cc ale i nastawienia po cc. No i widok dwóch małych buziek wynagradza wszystko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 12:06

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roletka dobrze wiedzieć :) i chętnie przyjmiemy wszelkie rady :)

Tika to niezły zabobon ;) ja ostatnio dostałam dobre rady żeby nie zostawiać suszących się pieluszek na podwórku na noc, bo złe oko ludzkie (pomijam, że mieszkam w centrum mista i nawet jak bym chciała to chyba na trzepaku) i absolutnie nie brac za chrzestną kobiety w ciąży. A dodam, że ja sama ostatnio zostałam mamusią chrzestną ;) uwielbam te przesądy ;)

Bulkaasia to tym bardziej będę trzymać kciuki, bo to już strasznie szybko :) mi też lekarz długiego noszenia chłopaków nie wróży, chociaż planowane cięcie najchętniej zrobiłby 10 lipca.

a5707df13e.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulkasia z Twojego suwaczka widzę że będziesz miała cc w 33 tc, dlaczego dr u Ciebie tak zadecydował?
    Pat a u Ciebie dlaczego obstawia, że do 10 lipca nie wytrzymasz?
    Zestresowałam się waszymi terminami ;) psychicznie się nastawiam jednak, że to będzie 36 tc a nie np 33.

Roletka, Tika a do Was mam pytanie z serii praktycznych czy przyda się taki zestaw czy jednak poczekać aż się urodzą dzieciaczki i zdecydować ewentualnie o zakupie i czy macie doświadczenia z tą firmą? http://allegro.pl/tommee-tippee-zestaw-sterylizator-podgrzewacz-duzy-i6800137519.html
    i jeśli korzystacie lub korzystałyście to jakie polecacie laktatory? Ostatnio pani w sklepie przekonywała mnie do dwufazowego elektrycznego z lovi ale też nie bardzo wiem czy to dobry wybór, opinie ma dobre ale też słyszałam, że jednak najlepsze laktatory są z firmy medela.

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka u mnie to kwestia moich gabarytów (mam całe 156cm wzrostu) i wielkiego brzucha, który robi się cięzki i twardy - macica juz się buntuje powoli. I po prostu mogę nieplanowanie zacząć rodzić przed terminem. Chociaż oficjalnie czekamy do 10 lipca czyli skończonego 37 tygodnia. O ile też nie złapie nas na sam koniec jakiś ttts czy inne atrakcje to wtedy już się nie leczy tylko kończy szybciej. Ale spokojnie ja mam plan doczekać do lipca :)

Laktator też słyszałam dobre rzeczy o medeli i będę mieć mini electric.

A dziewczyny w czym spią/będą spać Wasze maleństwa? W sensie jakieś otulacze, śpiworki czy pościel? Bo nie wiem czy kupować wszystko od razu czy coś zupełnie się nie nadaje.

a5707df13e.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat Ty urodzisz w wakacje a wtedy jest ciepło,ja moja córkę urodziłam w czerwcu i spała w spioszkach lub zakladalam jej body i przykrywalam cieniutkim kocykiem lub dużą flanelowa pielucha jak było gorąco,bo inaczej by się ugotowala.oczywiście miałam pościel,spiworka nie miałam ale pościel poszła do użytku dopiero zimą.
    A ja mam pyt.O podgrzewacz do butelek,jeden czy może 2 trzeba mieć? Jakie jest Wasze zdanie?

Tika zaglądaj tu do nas często,bo będziemy mieć do Ciebie jako doświadczonej matki bliźniąt tysiące pytać ☺

3i498u69fq9q84na.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat ciężko wyczuć co twoim maluchom będzie odpowiadać u nas żadne otulacze by się nie sprawdziły

Jolka ja nie kupowałam sterylizatora bo uważam to za zbędny wydatek, butelki przelewalam wrzątkiem po prostu, nawet w szpitalu gdzie bardzo dbali o takie rzeczy kazali mi właśnie tak robić, poza tym po wyjściu ze szpitala nie wyparzalam za każdym razem tylko co jakiś czas a tak to tylko je mylam. Druga taka zabawka to podgrzewacz do butelek który też uważam za zbędny wydatek. Zawsze miałam wodę przegotowana już w czajniku elektrycznym i jak była już zimna to tylko zalanczalam na chwilkę żeby się podgrzala a jak była jeszcze gorąca to miałam też wodę przegotowana już wystudzona w kubku pół litrowym i po dwóch dniach już znałam proporcje gorąca do zimnej wody żeby wyszła idealna. Zrobienie butli zajmowało chwilę. Wiem że dziewczyny też wlewaly wodę do termosu po prostu i nawet w nocy wodę zawsze miały ciepła. Powiem szczerze że w szpitalu mieli podgrzewacz i pod wlozenia butli do niego długo trzeba było czekać aż woda będzie dobra. Jedynie kiedy według mnie by się podgrzewacz sprawdził to wtedy jak ciągle będzie załączony i będzie podgrzewać wodę nawet jak jej nie potrzebujemy ale to kolejny niepotrzebny wydatek bo prod jednak ciągnie

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kwestia laktatorow, kolejny mój felieton :-P ja kupiłam ręczny z tt bo stwierdziłam że jak będę karmić to rzadko kiedy będzie potrzebny i miałam prawie rację ;-) prawie bo jak wyszły dzieci ze szpitala to właśnie Tak było bo dzieci były na piersi ale jak były w szpitalu a ja już w domu to odciagalam co 3h i już pierwszego dnia odpadła mi ręką dlatego na te parę dni kupiłam najtańszy jaki znalazłam używany, sisi chyba, i nawet taki dał radę ściągać bez problemy. Miałam okazję też ściągać ręczny z aventa i szpitalnym elektrycznym z medali. Mój z tt robił to co do niego należało ale zgrzypial i trochę ciężko chodził, elektryczny jak elektryczny, medela to w ogóle inna półka bo to był wielki profesjonalny kombajn, avent chodził leciutko i nie musiałam się jakoś bardzo napracować przy odciaganiu. Gdybym teraz z wiedzą jaka mam miała kupować to kupilabym ręczny avent, odciagalo się szybko, bez dużego wysiłku, chodził płynnie i cicho. W domu nie potrzebowałam już mocnego laktatora odciagalam tylko tyle żeby zawsze mieć jedną butle mleka mojego w lodówce i jak ja gdzieś miałam wyjsc

• agula1983 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też się zastanawiam czym przykrywać dzieciaczki jak się urodzą i słyszałam że nie każdy maluch lubi w otulaczach no i nie wiem czy inwestować np. w duże pieluchy muślinowe.
    Zastanawiam się też jakie body kupować z krótkim rękawem czy z długim i po ile sztuk z rozmiaru - Pat jakie masz plany w tym zakresie?
    Dziewczyny a jakie komplety najczęściej będziecie zakładać: body+półśpiochy, śpiochy+kaftanik, pajace czy inne kombinacje?

Sterylizatora też nie zamierzam kupować i podzielam zdanie roletki że to zbędny wydatek i będę zwyczajnie wyparzać, a podgrzewacz mam dostać i zobaczymy jak to będzie ale myślę że dwa nie są mi potrzebne bo koleżanka, która ma bliźniaki podgrzewała w jednej butelce więcej mleka i ciepłe przelewała do drugiej butelki.

Koktajl z pietruszki wydaje się ciekawy, pewnie też spróbuję zwłaszcza że pietruszki mam pod dostatkiem, a z innymi dodatkami fajna bomba witaminowa.

Jutro mam wizytę i już nie mogę się doczekać, wyniki z krwi się poprawiają bo wcześniej erytrocyty i hemoglobinę miałam w dolnej granicy a teraz się podniosły szczególnie hemoglobina skoczyła z 11,8 na 12,6 co mnie cieszy bo z wyniku na wynik spadała.

syy28iik833b36lq.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w Ikei koce polarowe i pod nimi Pszczoły śpaly, później jakoś była promocja na kocyki minky w biedronce i mój m kupił ostatnie dwa jakie były i akurat różowy i niebieski ;-) ja rodziłam w lutym i na początku ubieralam w body na długi i do tego rajstopy, spodnie, polspiochy z tym że jak mieli coś za długie to zakładałam jeszcze skarpetki bo stopki kazali mi pilnować żeby zimne nie były :-) ogólnie pilnuje żeby nie przegrzewac dzieci, mimo że na początku zawsze miałam wrażenie że może im być zimno to walczylam ze sobą jak tylko mogłam :-) zawsze uwielbialam ich w pajacach ale teraz ubrać pajaca to nie lada wyczyn :-)
    Jeśli chodzi o ilość to my dostaliśmy pełno ubranek a koniec końców korzystaliśmy z jednych i tych samych bo brałam z suszarki a nie wyciagalam "nowych" z komody

‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ