pozytywny test maj 2023 - termin styczeń 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Zamówiłam sobie trochę ubrań z hm mama ale totalnie nie trafiłam z rozmiarami niektóre s za małe, niektóre za duże, m obszerne 🙈🙈 muszę się wybrać stacjonarnie i to oddać, a kupić coś na miejscu 😅
Zamówiłam tez jakieś ubranka dla malucha np. takie body i spodenki, wzięłam rozmiar 56 i zastanawiam
się czy nie wymienić na 62. Jakie macie doświadczenia z rozmiarami dla noworodków z hm ??
Mam tez pytanko o śpiworek do wózka, czy miałyście styczność ze śpiworkami z marki elodie detalis lub cottonmoose bo te dwa wstępnie wybrałam i zastanawiam się który lepszy 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2023, 08:27
-
Moni, rozmiary HM wychodzą tak z pół rozmiaru większe niż na metce.
Za to np Sinsay mniejsze. Między tymi dwiema firmami jest bity rozmiar różnicy, mimo że na metce jest taki sam.
Ja teraz zamówiłam na promocji właśnie w Sinsay półspiochy, bo mają 100% bawełny w składzie i widzę po zdjęciu, że ten materiał jest prążkowany, więc może być fajny.
https://www.sinsay.com/pl/pl/7618q-09x?utm_source=app_sharing&utm_medium=android&utm_campaign=product_share
No i za 7zl, to szkoda było nie wziąć😅
Co do szpitala - moja bliska koleżanka tam rozdziła.
Podeślę Ci jej opinię na priv, tylko musisz zaakceptować zaproszenie do znajomych😉 -
Aha No to nie wiem może coś zostawię z tego hm, ale tam ubranka są już ciut droższe i nie chciałabym żeby były za małe 🙈
Kupowałam te polspiochy z sinsay i fajne są. Tyle ze sinsay trochę gorsza jakość będzie pewnie po praniu ale to tez na chwile jest wiec tez coś tam kupuje bo jednak i fajnie wyglądają, da się znaleźć ze 100% bawełny i cena niska 😀😀
A Ty Aga zapraszałaś mnie do znajomych ? Nie wiem gdzie to sprawdzić 🙈 Bo przejrzałam te zakładki teraz i nic nie widzę albo nie ogarniam tej strony 😅 -
Z tą jakością Sinsay to tak na dwoje babka wróżyła. Mam rzeczy które córce służyły, mam takie, które po jednym praniu były do kosza.
Sama kupiłam sobie sweter i zmechacił się okropnie - zareklamowałam - przyjęli😉
Sprawdź proszę teraz, dałam zaproszenie do przyjaciółek. Wcześniej zadzwonił mi telefon i zapomniałam😜moni12 lubi tę wiadomość
-
moni12 wrote:Ja jeszcze się zastanawiam nad porodem w szpitalu w Oleśnicy, ale to już mam ponad godzinę drogi. Kilka koleżanek z mojego miasta czy z Wrocka tam rodziły i mam bardzo pozytywne opinie o tym miejscu i będę je również brała pod uwagę.
Można któraś z was jest z Wrocławia lub okolic i słyszała tez coś o tym szpitalu w Oleśnicy ? 😀moni12 lubi tę wiadomość
-
AgaX wrote:Moni, rozmiary HM wychodzą tak z pół rozmiaru większe niż na metce.
Za to np Sinsay mniejsze. Między tymi dwiema firmami jest bity rozmiar różnicy, mimo że na metce jest taki sam.
Ja teraz zamówiłam na promocji właśnie w Sinsay półspiochy, bo mają 100% bawełny w składzie i widzę po zdjęciu, że ten materiał jest prążkowany, więc może być fajny.
https://www.sinsay.com/pl/pl/7618q-09x?utm_source=app_sharing&utm_medium=android&utm_campaign=product_share
No i za 7zl, to szkoda było nie wziąć😅
Co do szpitala - moja bliska koleżanka tam rozdziła.
Podeślę Ci jej opinię na priv, tylko musisz zaakceptować zaproszenie do znajomych😉
Za taką cenę to nawet jakby z dwa razy założyło nie szkoda 😁 a wydaje mi się, że maluch szybko wyrasta z takich rzeczy. Ja się w zupełności nie znam, sama właśnie stoję przed wyobrem śpiworka do spania czy wybrać tog 1 czy 0.5, bo jednak zawsze można dogrzać, zwłaszcza że ja lubię mieć ciepło w domu. Z rozmiarami pewnie weźmiemy więcej 62cm i kilka 56 cm. Dlatego dziewczyny które macie starszaki, zasypujcie tu info co kupować co odpuszczać 😁
Ja mam do szpitala ponad 200 km, chcemy pojechać trochę wcześniej i przekoczowac żeby z miejsca jechać do porodu 😊
Melduję się po połówkowym, zdrowa dziewczynka 🩷 jestem taka szczęśliwa, aż się wczoraj popłakałam w gabinecie. Z ulubionych jej hobby to chowanie się przed rodzicami bo wczoraj totalnie obiema rękami zasłoniła buzię 😅Myszk@, Odiodi lubią tę wiadomość
-
Myszk@ wrote:Zgłaszam się 😁 mój drugi poród był w Oleśnicy i na trzeci też zamierzam tam jechać
O super w takim razie, że tu zapytałam 😁
I miałaś tez tą swoją położną do porodu ?
Moja koleżanka z tydzień temu tam rodziła i wybiorę się do niej za jakiś czas żeby mi opowiedziała co i jak i czy warto ale chętnie usłyszę Twoją opinie 🥰
-
Maltra ja do spania planuje kupić ten 2,5 tog bo do nich jest info jesienno/zimowy 🤔 a później wiosną jak maluch będzie lubił spać w śpiworki to kupie cieńszy.
Tak mi przynajmniej doradziła siostra bo ja to tez zielona jestem. Ja mam w sypialni zimą zazwyczaj ok 20 stopni. No i pewnie tez w zależności jak jest ciepło w domu tak ubieramy maluszka na dzień czy do snu bo on pewnie ma za mało warstwy tłuszczowej żeby trzymać ciepełko.
Daleko masz do szpitala ale wszystko da sie ogarnąć, teraz myśle, ze ta olesnica dla Mnie to nie aż taka kosmiczna odległość 😁 ale będę brać pod uwagę drugi szpital bliżej żeby w razie czego
Mieć blisko. A Ty bierzesz pod uwagę opcje B ? ☺️
Super, że połówkowe wyszły dobrze 🥰 teraz możesz spokojnie szykować się na przyjęcie malutkiej. Macie już imię dla niej ? ❤️ -
Moni, nie miałam swojej położnej ale były ze mną dwie że szpitala i jeszcze praktykantka, niestety nie wiem jak miały na imię bo wpadłam praktycznie pod koniec II fazy porodu, zdążyłam podpisać kilka papierków (resztę podpisywał mąż 🤣) nawet nie zdjęłam sukienki w której przyjechałam i już rodziłam, więc poszło ekspresem i może dlatego wolę jechać tam, pamiętam że ta młoda mi przypomniała jak oddychać i oddychała ze mną, druga położna też nie mówiła w ścianę tylko łapała kontakt wzrokowy. Ja byłam zadowolona ale inna znajoma rodziła pierwszy raz i mówiła że nigdy więcej do Oleśnicy więc różnie to bywa
-
moni12 wrote:Maltra ja do spania planuje kupić ten 2,5 tog bo do nich jest info jesienno/zimowy 🤔 a później wiosną jak maluch będzie lubił spać w śpiworki to kupie cieńszy.
Tak mi przynajmniej doradziła siostra bo ja to tez zielona jestem. Ja mam w sypialni zimą zazwyczaj ok 20 stopni. No i pewnie tez w zależności jak jest ciepło w domu tak ubieramy maluszka na dzień czy do snu bo on pewnie ma za mało warstwy tłuszczowej żeby trzymać ciepełko.
Daleko masz do szpitala ale wszystko da sie ogarnąć, teraz myśle, ze ta olesnica dla Mnie to nie aż taka kosmiczna odległość 😁 ale będę brać pod uwagę drugi szpital bliżej żeby w razie czego
Mieć blisko. A Ty bierzesz pod uwagę opcje B ? ☺️
Super, że połówkowe wyszły dobrze 🥰 teraz możesz spokojnie szykować się na przyjęcie malutkiej. Macie już imię dla niej ? ❤️
O widzisz ja myślałam że ten 2.5 tog będzie za gruby, ale jeśli Twoja siostra taki używała i poleca to może faktycznie lepiej rozważyć ten grubszy. W ogóle przeraża mnie ubieranie malucha 😅
Zdecydowaliśmy się na poród prywatny więc zrobię wszystko żeby tam być 😉 No wiadomo w ostateczności będę miała wybrany szpital, ale moja siostra z dwoma porodami dojechała więc jestem dobrej myśli 😅
Imię wybrane mieliśmy jeszcze zanim w ciaze zaszłam 😅 będzie Antosia 🩷
Dziewczyny czy któraś po usg ma termin wczesniejszy więcej niż tydzień? -
Maltra, bardzo ładne imię😉
W pierwszej chwili myślałam, że teraz sporo osób je nadaje, ale teraz tak myślę, że chyba wcale nie.
U córki w żłobku nie ma żadnej dziewczynki o tym imieniu i w otoczeniu też nie kojarzę🙂
Co do śpiworków, to mi się sprawdziły z Motherhood. One co prawda po kilkunastu praniach, bo niestety moja córka lubiła się przesikać w nocy lekko się mechacą, ale wypełnienie pozostaje na swoim miejscu.
Dla mnie najwygodniejszy był ten:
https://motherhood.pl/sklep/zip-a-round-spiworek-2w1-tog-2/
Z suwakiem dookoła rantu i możliwością regulacji długości. Odsuwałam, pod pupą lądował podkład i przebierałam. Te z suwakiem przez środek są dużo mniej wygodne.
Moja do tej pory w nim spi, tyle, że w wersji już z nogawkami.
Tog 2 wydaje mi się odpowiedni na zimę. Ja mam teraz 1 albo 1,5, w domu ok 23st i starsza śpi w nim i bodziaku na krótki rękaw.
Zawsze łatwiej ubrać coś cieńszego i ciepły śpiworek niż cieńszy śpiwór, a na dziecko np body+pajaca.
Moja na samym początku to spała w sumie w rożku. Nie widziałam też takich mini śpiworków, przynajmniej z tej wspomnianej firmy. Muszę się jeszcze rozeznać. -
Wow ale dużo popisalyscie. Do krewetki chyba -
Nie nie poszłam na tą endermologie, bo to akurat się pokryło z tym jak mnie tak skręcało z bólu i znajoma mi powiedziała, że ogólnie to trzeba chodzić cały czas, bo jak się nie chodzi to efekt od razu znika i stwierdziłam, że jak będę mieć fundusze to po porodzie pójdę, chociaż po porodzie to planuje bardziej EMS - na to już chodziłam kiedyś. Trochę żal mi było tych 1000 zł (10 zabiegow) a trzeba chodzić ok. 2 razy w tygodniu żeby to przyniosło efekty wiec ostatecznie zrezygnowałam.
Moni jeśli chodzi o te h&m to one są większe i seria mama i dla dzieci. Ja np kupiłam rozmiar M i te ciuchy są naprawdę dużawe, ale S też już były dla mnie za małe. Zostawiam te M bo i tak jeszcze pójdę w szerz. Póki co koszulki noszę swoje te ktore malam wieksze, a spodnie to już ciążowe. Powoli jednak zaczynam się rozglądać za koszulkami ciążowymi też i od razu takimi do karmienia.
Dla dzieci - to jest opinia wszystkich mam jakie znam. 56 w h&M wypada większe. Koleżanka która rodziła w lipcu mówiła, że te z h&M dopiero jej synkowi zaczęły tak naprawde pasować po miesiącu a miał niecałe 4kg jak się urodził więc mega mały nie był. Ja mam właśnie tak na miesiąc / 2 pokupione 56 rozmiar wlasnie z h&m, mayoral i pinokio, kilka bodziaków na długi rękaw, chyba dosłownie 3 szt. na krótki, kilka spodenek i kilka pajacykow do spania. Jak wszystko wypiorę i poskładam to mogę napisać ile tego u mnie wyszło i sobie porównamy, ale to dopiero bliżej w październiku, bo wtedy mamy mieć szafe. W tym szpitalu w którym rodze dają ubranka dla dziecka na pobyt więc nie kupuje jeszcze, ale jakby się okazało że mały potrzebuje jakiegoś pajacyka rozmiar 50 to wtedy kogoś wyślę. Resztę mam już kupione w rozmiarach 62 i 68 a nawet 74 ale to moja mam zaszalała jak się dowiedziala że chlopak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2023, 14:23
-
Moni ja też chcę prywatną położną ale jeszcze nie wiem jak się za to zabrać, dzisiaj jadę na 1 zajęcia szkoły rodzenia to postaram się wybadać temat jak to w ogóle działa. Ktoras z was ma doświadczenia z tym?
Maltra piękne imię. Gratulacje córeczki 🥰
O matko ja się rozglądałam za spiworkami na zime tymi na zewnatrz ale w ogóle nie miałam pojęcia o tych parametrach o których mówicie. Patrzyłam na olx śpiwory z la millou, cotonmoose i w sumie tego elodie też i ogólnie jakie tam były, ale właśnie po przejrzeniu tych la millou i cotonmoose stwierdziłam że panie wystawiają je za dużą kasę (zwykle 300zl) co oczywiście jest zrozumiałe patrząc ile kosztują nowe, ale tak się zaczęłam zastanawiać i szukałam na internecie i często są mniej znanych marek za poniżej 200 zl nowe i zastanawiam się co lepsze, kupic uzywany znanej marki czy nowy, gdzie nowe wychodzą taniej 😅 co myślicie? Np na empik widziałam fajne śpiworki zimowe za 160 zł bodajże.
A co do śpiworów takich do spania w domu. Macie jakieś polecjaki?Maltra lubi tę wiadomość
-
Imię bardzo ładne Maltra mam w otoczeniu kilka dziewczynek o takim imieniu
Aga nie znałam ten marki Motherhood miałam wstępnie upatrzone z Amumu ale on jest rozpinany pi środku wiec rozważę inny skoro polecasz rozpijanie
Po bokach. Na razie chyba kupie jeden taki śpiworek bez drugiego na zmianę i zobaczę jak się sprawdza.
I tez myśle ze spróbuje na początku z rożkiem
-
Ja dziewczyny na ujędrnianie i celulit mogę pocić szczotkowanie ciała ja szczotkuje się od ponad roku i w sumie Nie milam nigdy za bardzo problemu z cellulitem ale ciało bardziej jędrne, ale teraz chyba od tego, że więcej leżę i pewnie tez ze trochę przytyłam zaczyna mi się robić na udach celulit ale szczotkuje się, tylko coś ostatnio gorzej z regularnością 😅. Ale jeżeli robię to codziennie jakieś 10 Min to efekt jest 👌.
A jakiś zabieg typu endermologia jak już zrobię po ciąży. Idę we wtorek na zabieg na twarz do Kosmetyczki to jeszcze jej się dopytam Jak to później wyglada i co jest najlepsze na brzuch/ uda na razie jakoś o tym nie myślałam
Ja ten śpiworek do gondoli tez będę zamawiać na Vinted czy olx i mufki żeby ręce tak nie marzły 😁
Daj znać Odi jak po szkole rodzenia, tez muszę ogarnąć ten temat i jeszcze muszę zapisać się do położnej środowiskowej. Idziesz dziś sama czy z mężem ? 😁 -
Ja to jestem odwiecznie team wełna. Sama będę Szyc ten śpiworek do spania w domu.
Z wełny merino. Taka wełna ma super właściwości zima grzeje latem chłodzi. Nawet jak dzidziuś się posika to odprowadza wilgoć i wystarczy wywietrzyć a ta wełna nie pochłonie zapachów;) dla mnie to jest materiał idealnym mam już sprawdzony i na spiworkach i ubraniach starszakow
A śpiworek do wózka to mam firmy womar ma regulację długości. W środku wełna. Gdyby któraś chciała to mam granatowy na sprzedaż bo miałam 2 dla chłopaków a teraz aż tylu nie potrzebuję -
moni12 wrote:Asix a czy ta wełna nie podrażnia skory maluszka ? Bo tez rozważałam merino kombinezon, ale boje się ze będzie taki drapiąc, a kosztuje sporo… bo ja to
Sama go nie uszyje jak Ty😁😁
Nieee merino jest najdelikatniejszym materiałem. My zima np mamy dla chłopców merino bieliznę pod kombinezony i się super sprawdza.
A szukaj używek bo jest tego mnóstwo
Na FB fajna grupa Merino kids pl -
Ja na zimę po córce mam dokładnie ten
https://zaffiro.shop/spiwor-do-wozka-nego-pastel-plusz-black
Tyle, że dwa lata temu dałam za niego 135zl.
Jest fajny, ładnie wykonany, no i plus za możliwość regulacji długości😊
Widzę, że na stronie mają te inne - wełniane
Moim zdaniem Cottonmoose to przerost formy nad treścią. Na plus tylko to, że jak wrzucisz używany na OLX, to na pewno się sprzeda i odzyskasz część pieniędzy. Ale to moje zdanie😉
Co do merino, to też właśnie słyszałam mnóstwo opinii, że jest super. Ja nie mogę uwierzyć, że taki cieniutki materiał może tak dobrze chronić przed chłodem.🙈
Ja się będę przymierzać do kombinezonu, ale pewnie dopiero na jesień przyszłego roku, jak już bobas przestanie tak szybko rosnąć i dłużej posłuży🙂