X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne przebieg ciąży
Odpowiedz

przebieg ciąży

Oceń ten wątek:
  • she Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja - ja na początku 17 tc poczułam bąbelki - dokładnie w Dzień Babci :)

vivien lubi tę wiadomość

201306215365.png
  • Agnieszka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bąbelków nie czułam, w 17tc poczułam coś w stylu tak jakby delikatnego dotknięcia od wewnątrz, a tydzień później widziałam wybrzuszenia na brzuchu :)

Mam pytanie do doświadczonych mam - czy jeżeli ze mną i dzieckiem jest wszystko ok to od 36tc trzeba co tydzień meldować się u lekarza, czy nie jest to konieczne?

yoku lubi tę wiadomość

p19ucsqvxhad9jnf.png

h84fio4pjmll44p3.png

Aniołki 8tc [*] 13.02.2015 kochamy, tęsknimy, pamiętamy.
  • asiank Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2013, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    Ja to bąbelki czuje już od dobrego tygodnia, ale to chyba raczej jelita;))

Agga mam to samo. Pytałam moją lekarkę i stwierdziła, że to na razie jelita.

eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • asiank Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2013, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka wrote:
    Ja bąbelków nie czułam, w 17tc poczułam coś w stylu tak jakby delikatnego dotknięcia od wewnątrz, a tydzień później widziałam wybrzuszenia na brzuchu :)

Mam pytanie do doświadczonych mam - czy jeżeli ze mną i dzieckiem jest wszystko ok to od 36tc trzeba co tydzień meldować się u lekarza, czy nie jest to konieczne?

Aga o tym powinnien zadecydować lekarz prowadzący. Ja raz w tygodniu chodziłam do szpitala na kTG. A od - 38 tc to co drugi dzień.

• kaja1991 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już się doczekać nie mogę ;) ale lekarz mówił że ok 19 tyg na pewno będzie czuć:) już nie długo:)

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka, ja teraz mam chodzić co 2 tygodnie a jakby sie cos działo nie idę do lekarki tylko jadę na ip do szpitala albo dzwonię do położnej. Od lekarki dostałam juz wszystkie skierowania na badania potrzebne do szpitala, pobrała wymazy na paciorkowca i w zasadzie nie jest mi juz potrzebna :)

• Agnieszka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoku może to jest głupie pytanie, ale po mimo, że spotkałam się z określeniem ip, to nie wiem co to za badanie czy to jest to samo co ktg?

co do badań na ostatniej wizycie lekarz mi powiedział, że do końca ciąży będę robiła tylko mocz i morfologię, a na moje pytanie czy będziemy powtarzać badania na wr i antygen hbs, stwierdził, ze jeżeli wyszły dobrze to nie ma sensu ich powtarzać, a wszędzie czytam, że te badania się powtarza i bądź tu mądrym...

p19ucsqvxhad9jnf.png

h84fio4pjmll44p3.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IP to w skrócie szpitalna izba przyjęć. Tam musisz sie zgłosić jak poczujesz, że to "już" :)
    Te badania zdecydowanie sie powtarza. Są ważne max. 3 tygodnie. Jak zgłosisz sie bez nich, to pierwsze co zrobią w szpitalu to pobiorą na nie krew. A wymaz na paciorkowca z grupy B przynajmniej Ci zrobił? To ważne badanie do zrobienia po 34 tc.

• Agnieszka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha jaki ten skrót teraz wydaje się oczywisty :D
    wiec w sumie jak ich nie powtórzę na własną rękę, to nie stanie się nic złego, bo zrobią mi je w szpitalu...
    jedyny wymaz jaki miałam pobierany, to na badanie cytologiczne, może teraz mi go zrobi, bo wcześniej jak byłam na wizycie to był 33tc

jakie to wszystko jest "przytłaczające", jestem już zmęczona tym czekaniem na poród i wręcz marzę, żeby to już się zaczęło...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2013, 17:13

Suzy Lee lubi tę wiadomość

p19ucsqvxhad9jnf.png

h84fio4pjmll44p3.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka od zeszłego miesiąca mówi już, że co 2 tygodnie mam się zgłaszać..

Dziewczyny, a czy jeśli robiłam na początku badania na toksoplazmozę i wyszło, że nie mam przeciwciał, mam kota, byłam kilka razy chora (a podobno toksoplazmozę przechodzi się jak grypę), to czy jest sens jeszcze powtarzać te badania?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo powtarza sie w kazdym trymestrze ciąży nawet jak nie masz kotów ;)

Agnieszka, moja położna ostatnio uczulala mnie zeby lekarka dała mi skierowanie i żebym ponownie zrobiła antygen HBS, to podobno b. wazne badanie do porodu i aktualne tylko na 2-3 tygodnie przed porodem więc na stare nikt nie bedzie chciał nawet patrzeć. Akurat morfologię można zrobic na cito w szpitalu w trakcie porodu w godzinę, ale inne badania wymagają czasu a jesli coś wychodzi nie tak podaje sie w trakcie leki, antybiotyki, antyglobuliny etc. więc lepiej przyjść do szpitala z gotowymi wynikami niż potem sie stresowac czy ze wszystkim zdążą.
    Paciorkowca przypilnuj, bo jak przyjdziesz bez wyniku to podadzą Ci profilaktycznie antybiotyk w porodzie przez wkłucie centralne a potem jeszcze dziecko dostanie antybiotyk jak tylko sie urodzi, tez profilaktycznie. Niektóre szpitale nie podają antybiotyku noworodkowi tylko badają dziecko pod kątem zakażenia paciorkowcem, które może wywołać sepse więc tak czy siak pokłują Ci dziecko.

• martek Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- chcę nawiązać do wątku o bąbelkach w brzuchu- czyli pierwszych odczuwanych ruchach dziecka. Ja takowe poczułam 12 lutego, najpierw to były takie motylki, jak leżałam i czytałam to czułam je dość często. Po kilku dniach odniosłam wrażenie,że czuję takie stuknięcia i udawało mi się je nawet odczuć pod dłonią- też dość często. Ale od trzech dni małe zrobiło się leniwe- jest niewiele chwil w ciągu dnia gdy mogę wychwycić jego aktywność ( ale są takie momenty), no i jak to debiutantka zaczęłam się zastanawiać czy to normalne? czy powinnam już jakoś te ruchy liczyć i zapisywać? czy małe może przesypia dzien a nocą gdy śpię to się kręci??? 1-go mam wizytę ale to tej pory to mnie wątpliwości chyba zjedzą, więc pytam moje doświadczone koleżanki co jest normą a czym mam się martwić???

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Regularne ruchy wg. różnych źródeł pojawiają się pomiędzy 24 a 28 tc. Po 30 tygodniu jak naliczysz 10-12 ruchów dziennie to też jest ok ale liczenie stosuje się obecnie zazwyczaj tylko w przypadku chorób i patologii ciąży żeby właśnie nie stresować niepotrzebnie ciężarnej więc luz, wszystko jest tak jak powinno być :)

martek lubi tę wiadomość

• martek Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku:) jesteś skarbem:) leżę teraz własnie pisząc jedną ręką a drugą trzymam na brzuszku- bo małe zaczęło się kręcić, śmieszne uczucie- takiego pulsowania, jakby coś mi się pod skórą przesuwało. Wygląda na to, że mam nocnego marka

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martek, wszystkie mamy "nocnych marków", a na pewno większość z nas ;)

martek lubi tę wiadomość

• asiank Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga co do badań, w moim szpitalu przy przyjęciu wymagane są aktualne badania, robione jeszcze raz już pod sam koniec ciąży.

- antygen HBS
    - cytologia
    - kiła
    - i od niedawna badanie na HIV

• Agnieszka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dzieki za informacje o badaniach, chyba najlepiej bedzie jezeli na wizycie jeszcze raz zagadam lekarza o te badania, a najlepiej zrobie jak po prostu zadzwonie do szpitala i tam sie dowiem jakie aktualne badania sa potrzebne

co do ruchow ja na poczatku nie czulam ich codziennie, u mnie najbardziej byly wyczuwalne po kolacji, jak bylam w pozycji połlezacej, od 29tc moj lekarz dal mi karte ruchow, abym codziennie zapisywala godzine do ktorej poczulam 10 ruchow dziecka, ale zmoja wiercipietka to nie jest trudne, a najaktywniejsza jest wieczorem i w nocy czasami jej fikolki potrafia mnie obudzic

ja mam dzisiaj lekki spadek formy, strasznie w tych ostatnich tygodniach dokucza mi brak meza przy sobie, a do tego bliska osoba okazala sie choragiewka na wietrze i niestety po raz kolejny obydwa powiedzenia, ze prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie i umiesz liczyc licz na siebie okazaly sie w 100% adekwatne i prawdziwe... szkoda

p19ucsqvxhad9jnf.png

h84fio4pjmll44p3.png

• kaja1991 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka pozazdroszczę że już nie długo Zosia będzie z wami:) przeglądałam Twojego bloga ;P wyglądasz rewelacyjnie ;) uśmiałam się nad zdjęciem po 20 tyg wyglądam tak:) chyba zacznę robić zdjecia co dziennie albo raz w tyg. zeby zobaczyc potem roznice;)

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • kaja1991 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2013, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to nie ten wątek ale byliśmy w sobotę na naukach z zakresu poradnictwa rodzinnego ;p bla bla katechetka mówiła o naturalnych sposobach planowania rodziny wg kościoła;p i jedna rzecz mnie zaciekawiła;p że plemniki żeńskie potrafią dłużej przetrwać niż męskie i jesli kochamy sie przed owulacją jest szansa wieksza na dziewczynkę jesli w chwili owulacji na chłopca;) i probując to interpretować na moim przypadku sama nie wiem;p
    przytulnie bylo 14, 15 dnia cyklu:) potem 16 nie;p (a na wizycie u lekarza pecherzyk mniał 26 mm czyli miał peknąc 16 dnia cyklu najpozniej 17 ) ale my `16 dnia odczeklaismy Tomcio w pracy i dopiero 17 wieczorem staranka;p i wyszlo:)
    wg jej teori chyba powinien wyjść chłopiec :D
    ciekawe ile w tym prawdy bedzie;)

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • asiank Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2013, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja zobaczymy jak się teoria sprawdzi w praktyce :)

‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ