przebieg ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
jutro sie okaze ,co lekarka powie i czy dalej kaze konrtynuowac no spe itp, poki co bylam z nia tylko w kontakcie telefonicznym.jestem tez ciekawa czy maly sie obrocil, czy wciaz miednicowo lezy ale z tego co czuje to wciaz tak samo ulozony -jutro zaczynam 30 tydz.do tej pory czulam sie jakbym w ciazy nie byla ,tak dobrze znosilam wszystko -no ale na kazdego przychodzi czas...trzymajcie sie i zycze dobrej formy.
-
Kobietki, mamy wyniki rezoznasu- tak na marginesie to koszmarnie przeżyłam to badanie, ale o tym napisałam w pamiętniku. Wyniki z opisu: poszerzenie rogu ttylnego komory bocznej lewaej do maksymalnie 16mm, róg tylny komory bocznej lewej 11mm, niewielka hipolazja robaka móżdżku z poszerzeniem zbiornika wielkiego ( sugerują tu zespół Dandy- Walker variant) ciało modzelowate obecne o grubości 4mm.... czyli tak w 100% dobrze nie jest, ale radiolog, który robił ten opis podszedł do mnie po badaniu i powiedział,że wiele razy widział podobny obraz mózgu u dorosłych ludzi, którzy żyli normalnie a na rezoanans trafili z innych powodów... Kiedy mała się urodzi będzie miała powtórzone badanie i cały czas jestesmy pod obserwacją, teraz wizyty u gina i usg w szpitalu co dwa tygodnie nas czeka. Myślimy pozytywnie.
aila, mauysia, Kropka, vivien, Kleopatra lubią tę wiadomość
-
a ja właśnie wróciłam z IP, od popołudnia moje maleństwo słabo się ruszało i troszkę byłam niespokojna więc mój M. mnie zawiózł.
Okazało się, że wszystko jest w porządku, chyba mała miała gorszy dzień. Ale co ciekawe z badania usg wyszło, że jestem w 30tc+3dni a maleńka waży 1570g. Mój lekarz cały czas się posługuje wiekiem ciąży wyliczonym z ostatniej miesiączki tak samo pokazuje ovu. Skąd aż taka rozbieżność?! Czy któraś z Was też ma tak?!pasia27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo zapewnie nie pierwsze Twoje USG.. co pokazywały inne?
Ja też miałam rozbieżność przy peirwszej ciąży (o tej nei wspomnę, bo z góry nie dało się na podstawie okresu wyliczyc). Miałam wtedy do 2 tyg poślizgu wlaśnie pomiędzy OM a USG i syn urodził się niby po terminie, ale ja myślę że urodził się w swoim wlaściwym terminie od zapłodnienia.
Wynika z tego Adka, że dzidzia prawdopodobnei może być z poprzedniego cyklu niż liczysz- możliwe?
Bo na przykład jak to się zdarza, mialaś jakieś krwawienia, bo moga u niektorych kobiet być jeszcze do 3-4 miesiecy od zajscia w ciaze, i zaznaczylas na ovu, ze okres itp itd... pomyślAdka lubi tę wiadomość
-
Suzy Lee było tak, że w październiku test pokazał mi, że jestem w ciąży, zrobiłam bete i to się potwierdziło a kilka dni później zaczęłam krwawić i przyjęłam to jako okres zresztą beta to potwierdziła. Następną @ dostałam 6 listopada i wtedy potwierdziła się ciąża.
Co do wcześniejszego usg w 12 tygodniu to różnica w dacie była tylko 2 dni. Jutro poszukam badań z połówkowego i wtedy jeszcze zobaczę. -
Anilorak: a moze sie po prostu zdazyc, ze maly jest wiekszy niz jego wiek ciazowy, tak jak u mnie. Nie wiem tylko, czy ta rozbieznosc jest od dawna, czy wystapila dopiero teraz? U mnie maly rozwijal sie powiedzmy "normalnie" do 24tc. W 24tc wiek ciazy z USG byl o tydzien do przodu w stosunku do OM, w 28tc maly jeszcze przyspieszyl i wiek z USG byl o dwa tygodnie do przodu (30tc), tydzien temu w 32tc maly byl wciaz o 2tyg wiekszy i wiek z USG wskazuje na 34tc. Takze jezeli mialas regularne cykle ~28 dniowe to data poczecia musi byc mniej wiecej pewna.. a rozbieznosc w wieku ciazy OM i z USG moze byc spowodowana tym, ze Twoj szkrab jest po prostu wiekszy...
anilorak lubi tę wiadomość
-
Adka, u mnie czasami na usg tez są takie roziezności, zależy na jakim etapie " skoku" rozowjowego jest małe. Co do twoich wypraw na IP- to ja od wyjścia ze spzitala mam domowy, kieszonkowy aparat dopplerowski ( taki z jakimi latają po oddziale położne) i w chwili zwątpienia mogę sprawdzić jak tam bije serudszko małej... fajan rzecz, koleżanka, która niedawno urodziła pożyczyła mi:)
-
nick nieaktualnyNajważniejsze są pierwsze USG, które najdokładniej sa w stanie określic wiek płodu. Im starsza ciąża, tym pomiar może byc nieprecyzyjny, gdyz dziecko rozwija się potem w nieco różnym tempie- na chwile może zwolnić o, a przyśpieszyć to, a potem to wyrównać. Na początku wszystko rozwija się w miarę tak samo u wszystkich, wiec pomiar dokładniejszy... więc i na to trzeba brać poprawkę. Ale swoją drogą... skoro miałaś test pozytywny w październiku i potem w listopadzie... z tego co mi się kojarzy po potencjalnym poronieniu nie łatwo zajść tak od razu w ciążę zaraz następnym razem. Sam anajlepiej wiesz kiedy mogły Ci wypadać owulacje i kiedy robiłaś testy + pomiary na ovu.
-
Suzy Lee wrote:Najważniejsze są pierwsze USG, które najdokładniej sa w stanie określic wiek płodu. Im starsza ciąża, tym pomiar może byc nieprecyzyjny, gdyz dziecko rozwija się potem w nieco różnym tempie- na chwile może zwolnić o, a przyśpieszyć to, a potem to wyrównać. Na początku wszystko rozwija się w miarę tak samo u wszystkich, wiec pomiar dokładniejszy... więc i na to trzeba brać poprawkę. Ale swoją drogą... skoro miałaś test pozytywny w październiku i potem w listopadzie... z tego co mi się kojarzy po potencjalnym poronieniu nie łatwo zajść tak od razu w ciążę zaraz następnym razem. Sam anajlepiej wiesz kiedy mogły Ci wypadać owulacje i kiedy robiłaś testy + pomiary na ovu.
Suzy Lee widocznie można przecież bardzo często dochodzi do samoistnych poronień i kobiety nawet nie są tego świadome. Jeśli bym nie sprawdzała tego to pewnie nawet bym nie wiedziała.
Zresztą tak jak piszesz na tym etapie ciąży pomiary nie są najdokładniejsze. -
kaja1991 wrote:pasia27 wrote:Kaja a moj facio wazy do ok 980 I uslyszalam ze klocek jak na ten tydzien !wow ale twoj to na prawde sobie wazy.a ty ile kilo przytylas ??bo ja mam dietke trzymac..
mam teraz 1 kg na plusie od początku ciąży
Co?! 1kg na plusie w 29tc? Co na to twoja lekarka, ze chudniesz (No, bo dziecko wazy wiecej niz Ci na wadze przytylo + wody plodowe). Zszokowalas mnie teraz, ze tak schudlas w ciazy... -
Martek, ciągle trzymam za was kciuki, z całej sił Musi być dobrze!!
Co do wieku maleństwa, to tak jak pisały dziewczyny wyżej wiarygodne (w miarę) jest badanie do ok. 11 tygodnia ciąży, potem każdy płód rozwija się w swoim tempie. Dlatego czasem głowa wskazuje np. na 33 tydzień, a brzuszek na 31 tydzień itp:) Nie ma co więc wierzyć w to, jaki tydzień ciąży pokaże aparat np. pod koniec ciąży.
A co do wagi, to faktycznie 1 kg na plusie w 29 tc to dość zaskakujące, ale lekarz opowiadał mi o pacjentce, która podczas całej ciąży przytyła 3 kg, z czego sam maluch ważył 3 kg z hakiem, więc ona po prostu w ciąży schudła:)