X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Przyszłe mamy z Olsztyna
Odpowiedz

Przyszłe mamy z Olsztyna

Oceń ten wątek:
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona raczej nie powie na takim etapie. Dopiero na połówkowych..
    Bo pytałam ją..
    Ale kochana, zapytaj ją. Może Tobie powie.

Z tego co mi wiadomo, Hoppe jest specjalistą w genitologii;)

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no jak nie jest to jej domena to nie powie, nie ma co liczyć...
    Ale bąbla obejrze na 3D rozumiem? :) super :) zapytam czy jest szansa a fotkę za ew. dopłatą ;)
    Połówkowe robimy jakos niedługo po tych prenatalnych chyba? w jakim przedziale czasowym mniej wiecej?
    Ciekawe czy na te badania też bedę jechała do Olsztyna czy mogę wykonać je u swojego ginekologa w Lidzbarku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 10:28

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 21:20

• Asia_30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka od 20 tygodnia połówkowe. Mi nie chciała pokazać w 3 D :/ ja juz po tym nieszczęsnym obciążeniu. O 16 wyniki było obrzydliwie i rozbolała mnie głowa

klz9df9hph2l42tn.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, połówkowe są od 20 tygodnia, tak jak pisze Asia.
    Przypuszczam, że połówkowe, Aniu, zapewne też będziesz miała na NFZ u Pani Ewy.
    Ale na pewno już wtedy Ci powie o płci.

Obecnie 12-13 tydzień, to za wcześnie.. A szkoda;)

Asiu, po krzyku już.. Oby wyniki były prawidłowe. Niektóre dziewczyny pisały, że u nich wystarczyło, aby 1 jednostka była powyżej normy i już kwalifikacja do cukrzycy.
    Dla mnie to kompletny bezsens, bo wiadomo, może się zdarzyć, że zjadło się coś na bazie większej dawki cukru..

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem po krzywej, obciążenie 75g glukozy, krzywa dwupunktowa póki co, 3punktową lekarz powiedział że zrobimy w terminie czyli za jakis tam czas

U mnie w szpitalu norma na czczo jest 105, ja mialam 102 i stad przyspieszona krzywa... wynik po 2 godzinach to 77, lekarz powiedział że jest ok, konsultowałam to z lekarzem ogólnym, ginekologiem nr.2 a nawet z diabetologiem bo naczytałam sie o normie na czczo 90 :) usłyszałam że taka norma to dopiero w 2giej polowie ciąży obowiązuje a na poczatku ciązy (bylam w 9 tyg) obowązują normy standardowe... o cukrzycy obaj ginekologowie mowili z dystansem... obaj zgodnie powiedzieli ze przy 102 na pewno nie nalezy szufladkować mnie jako cukrzyka... gdybym miala na czczo 125 to inna sytuacja ale te 102 przy naszeje szpitalnej normie laboratoryjnej to podobno wynik w normie zwlaszcza ze po 2 godz mam niski wynik.... wiec ja juz przestalam sie stresowac, poczatkowo panikowałam, szukalam diety, nie wiadomo czego... waże 50kg przy 170cm wzrostu, po przeanalizowaniu mojego jadlospis doszlam do wniosku ze jem bardzo nikoglikemicznie i juz nie mam z czego zjechac w tej kwestii... nie uzywam ani cukru ani mąki... jem tylko bezcukowy nabiał , mięso i warzywa... szalenstwo z tym cukrem :)
    Poki co cierpliwie czekam na kolejną krzywą...

ASIA az tak nieprzyjemne wrażenia po badaniu? najgorsze to przełknąć to słodkie coś :/ dla mnie za gęste to było, za słodkie, wyobraznia działała na niekorzysc oczywiscie... balam się że zwrócę bo wtedy mdlosci jeszcze mialam... ;)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem mam wrażenie Aniu, że z miłą chęcią lekarze chcieliby każda ciężarną zakwalifikować do cukrzycy.. Dlatego nie zgadzam się z tym:):) Bunt jajników;)

A wiesz, nie słyszałam o tym, że we wczesnym etapie można mieć i do 105. No kurczę..

77 po 2 h to nie za dużo. Ale wniosek jest taki, że prawdopodobnie Twoja wątroba dobrze "trawi" cukier..;)
    U mnie na czczo wyszło 97, a dwa tygodnie później 89. Cóż, jestem cukrzykiem 30 tego stopnia;):)
    P.s wysłałam Ci zaproszenie..

Asia_30 lubi tę wiadomość

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Dziewczyny czas leci jak szalony i moje prenatalne juz za tydzien w czwartek :)
    Wizyta z racji przekroczonych 35 lat jest ze skierowaniem czyli na NFZ, u Hoppe w szpitalu wojewódzkim
    I teraz się zastanawiam... czy istnieje opcja dodatkowego zerknięcia na malucha w 3d? bo samo prenatalne nie obejmuje zdaje się takich przyjemności :) orientujecie się może czy mogę dokupić taka przyjemność oddzielnie jakby? zupełnie nie umiem sobie tego wyobrazic ... co innego gdybym szła typowo prywatnie, ale że idę na prenatalne ze skierowaniem to nie wiem jak sie do tego tematu odnieść

Normalnie dobrze, że zajrzałam! Miałam u Hoppe prenatalne w 13 tc i nie przełączył na 3d ale mówił, że dzidzia jest za małaa, że nic nie widać - toż to nawet oczu i uczu i noska nie ma jak powinno.
    Za to wczoraj robił mi połóżkowe i sam z siebie za darmo na 3D przełączył! Mam śliczne screeny mojej malutkiej, bo nagrał wszystko na płytkę.

anulka1978 lubi tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile, to też wczoraj byłaś u Hoppe?:))

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołek wrote:
    Czasem mam wrażenie Aniu, że z miłą chęcią lekarze chcieliby każda ciężarną zakwalifikować do cukrzycy.. Dlatego nie zgadzam się z tym:):) Bunt jajników;)

A wiesz, nie słyszałam o tym, że we wczesnym etapie można mieć i do 105. No kurczę..

77 po 2 h to nie za dużo. Ale wniosek jest taki, że prawdopodobnie Twoja wątroba dobrze "trawi" cukier..;)
    U mnie na czczo wyszło 97, a dwa tygodnie później 89. Cóż, jestem cukrzykiem 30 tego stopnia;):)
    P.s wysłałam Ci zaproszenie..
    po 2 godzinach mozna miec do 140 wiec 77 to b.dobry wynik

tu są normy po 24 tygodniu ciązy:

Cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)

a tu mozna poczytac o poczatkach ciąży i poziomie cukru

http://www.bezpiecznaciaza.diag.pl/9-eksperci-radza/28-dr-anna-wojtowicz-o-cukrzycy-ciazowej.html

Moj lekarz powiedzial ze te 100 czy 105 to takie umowne wartości, w kazdym laboratorium jest norma dostosowana do tego konkretnego laboratorium i trzeba patrzec na wydruk z wynikami, obok zawsze podana jest oboewiązująca w laboratorium norma
    I pamietam ze zwrocil uwage na odroznienie cukrzycy ciązowej od cukrzycy w ciąży...
    Ta pierwsza to wlasnie po 24 tygodniu, indukowana ciążą i tu normy sa inne, niższe)
    Druga to cukrzyca sprzed ciąży ale wykryta zwykle podczas pierwszego badania krwi, we wczesnej ciązy
    Poza tym luteina potrafi podnosic cukier ;)

Trzeba miec zdrowy dystans do wszystkiego

Czy dr. Szwałkiewicz to taka kobietka w okularach, około 60tki? coś mi się zdaje, że mój mąż miał przyjemnośc z nią współpracować... :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Normalnie dobrze, że zajrzałam! Miałam u Hoppe prenatalne w 13 tc i nie przełączył na 3d ale mówił, że dzidzia jest za małaa, że nic nie widać - toż to nawet oczu i uczu i noska nie ma jak powinno.
    Za to wczoraj robił mi połóżkowe i sam z siebie za darmo na 3D przełączył! Mam śliczne screeny mojej malutkiej, bo nagrał wszystko na płytkę.
    Oooo widzisz kochana :) wszystko jasne :)
    A połówkowe to ze skierowaniem ? taka sama procedura jak przy prenatalnych?
    Jeszcze zdaje się miedzy 20 a 23 tygodniem jakies badanie jest... echo serca dziecka?
    Kurcze u swojego gina będę dopiero pod koniec kwietnia, trochę pozno na dopytywanie

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka jak ja bym chciala miec takich lekarzy u mnie tak jak Wesolek pisze o jedna jednostke przekroczone na czczo do 92 co jest dla mnie i bez ciazy prawie nie do osiagniecia i juz cukrzyca ;) ale nie mam zamiaru sie w tej ciazy stresowac trzeba do ich "standardow" dodac jeszcze troche wlasnego rozumu

klz9df9hph2l42tn.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_30 wrote:
    Anulka jak ja bym chciala miec takich lekarzy u mnie tak jak Wesolek pisze o jedna jednostke przekroczone na czczo do 92 co jest dla mnie i bez ciazy prawie nie do osiagniecia i juz cukrzyca ;) ale nie mam zamiaru sie w tej ciazy stresowac trzeba do ich "standardow" dodac jeszcze troche wlasnego rozumu
    No dlatego mówię że trzeba miec dystans... ja na czczo mam 102 i zaden z moich lekarzy nie okreslił mnie mianem cukrzyka :) ale np. wiele dziewczyn z tematów cukrzycowych pisało że ewidentnie cukrzyca... co mnie tyko w niepotrzebny stres wpakowało
    Dobrze ze mam myślących lekarzy
    Pierwsze co powiedzieli to to że pare la temu normy byly znacznie wyzsze (120) ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 12:54

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, Pani Ewa, to taka babeczka po 60:) I ma krótkie włosy.. Konkretna i przesympatyczna :)
    Coś świadczy o tym, że zmieniają normy, skoro kiedyś było do 120.

Ale 90 to przesada. To i " nie" cukrzyk rano może mieć wyżej.
    Jej, ta glukoza, sprawia we mnie taką złość..
    Działa na mnie jak alergia.

AA, teraz niby Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zmieniło normę od 153 po 2h?
    Zmieniają normy jak skarpetki..:)
    Po porostu portki mi spadają..

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a tak odbiegając od tematu.
    Orientujecie się jak to jest z porodem w przypadku 2 terminów?
    Jeden od pierwszego usg, a drugi wedle om?

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołek wrote:
    Dalile, to też wczoraj byłaś u Hoppe?:))

na 13 :)

Termin z pierwszego USG, bo OM wymaga regularnych, 28 dniowych cykli i owulacji w 14 dniu dokładnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 13:43

• Dalile Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Oooo widzisz kochana :) wszystko jasne :)
    A połówkowe to ze skierowaniem ? taka sama procedura jak przy prenatalnych?
    Jeszcze zdaje się miedzy 20 a 23 tygodniem jakies badanie jest... echo serca dziecka?
    Kurcze u swojego gina będę dopiero pod koniec kwietnia, trochę pozno na dopytywanie

Echo serca tylko ze wskazaniem, bądź na własną rękę z tego co wiem. Ja robiłam połówkowe prywatnie, bo mój lekarz nie mógł się dopatrzeć wszystkiego czego trzeba w serduszku. Zapłaciłam 200 zł z płytką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 13:41

• Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile, to byłaś za mną, bo ja miałam na 12.45;)
    Miałaś bluzkę w paski?;)

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zapłaciłam 200zł z płytką;)
    W ogóle Hoppe miał jakiś humor;)

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołek wrote:
    Tak, Pani Ewa, to taka babeczka po 60:) I ma krótkie włosy.. Konkretna i przesympatyczna :)
    Coś świadczy o tym, że zmieniają normy, skoro kiedyś było do 120.

Ale 90 to przesada. To i " nie" cukrzyk rano może mieć wyżej.
    Jej, ta glukoza, sprawia we mnie taką złość..
    Działa na mnie jak alergia.

AA, teraz niby Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zmieniło normę od 153 po 2h?
    Zmieniają normy jak skarpetki..:)
    Po porostu portki mi spadają..

Tak po 2 godzinach jest 153 :)

Normy w dół - te ze 120 na 90 - to zapewne z uwagi na dobro interesów przemysłu farmaceutycznego ;)

U mnie cukier lekko wyzszy na czczo moze byc wynikiem diety ubogiej w weglowodany, tak mi cos gin przebąkiwał... że w nocy mocno spada bo za malo węglowodanów, pojawia się hipoglikema, organizm sam się wtedy ratuje i podnosi i w efekcie rano moge miec nieco wyzszy ... jakies takie cuda...

Cieszę się, że ta pani to ta pani, o któej myślałam :) mój mąz w poprzedniej pracy miał przyjemnośc czasami z nia współpracować :) bardzo miła kobieta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 14:48

f2w33e3k4fqom8sd.png
‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ