Rocznik 1981. Jesteście szczęściary?
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeju dziewczyny nawet nie wiecie jak mi pomagacie! Jak ja się Wam odwdzięczę?
Annie ponieważ nie wiem czy w pl maja laktator, to jednak laktator kupię, miałam od razu na myśli elektryczny, najlepsze opińie ma właśnie Medela. Buteleczkę tez kupię w takim razie. Położna mówiła, ze laktator własne czasem jest niezbędny do pobudzenia laktacji, albo przy nawałę trzeba odciągnąć.
Ktosiowa, Annie, trochę mnie przeraża myśl odkurzacza hehe, poza tym mój jest w takim miejscu, ze nie znoszę po ńego sięgać. Ale skoro polecacie katarek to chyba właśnie ten kupię.
Ktosiowa, który konkretnie masz model latarka i laktatora?
Nianię na początek odpuszczę, myśle ze będzie tak jak u Ciebie Annie, ze nie będę odstępować na krok córeczki
Końiec końców będę musiała kupić bo np jeśli pojadę do mamy do domu to tam już się przyda jak usnie. Ale ten zakup wpisze na listę „późniejszego zaopatrzenia”.
Dziewczyny a pieluszki jakie? Tzn chodzi mi o wielorazowe, ja kupiłam już te bambusowe ale chyba dokupie tetrowe tez.
I ile macie ręczniczków z kapturkiem? I jeszcze jedno czy smarujecie bądź planujecie smarować pupę profilaktycznie i czym? Polozna mówiła, żeby nie smarować bez powodu niczym na odparzenia, ale nie pamietam właśnie czy kazała jakimś kremem? Tak dla nawilżenia? Zamówiłam bepanthen maść i krem, krem właśnie pomyślałam, ze będzie tak do codziennej pielęgnacji.ktosiowa lubi tę wiadomość
Dakota -
http://allegro.pl/canpol-laktator-elektryczny-easy-start-akcesoria-i6754540796.html?snapshot=MjAxNy0xMS0xNFQxNjozMDowNy44NzdaO2J1eWVyOzE4M2Y5MzA0NTM4ZDM3YzA3MTA2YWZlNzkzYjFmNTg0NzFlMjdlOTkxNDEyN2Q5MWZlODUyNDA2NTFhODA3ZTY%3D
http://allegro.pl/katarek-aspirator-do-nosa-do-odkurzacza-z-atestami-i5706815493.html?snapshot=MjAxNy0xMS0xNFQxNjozMDowOC41NTNaO2J1eWVyOzk5NGU3MjhlZjdmNDViMmQ0MjNkOWYxZTQwNDc0NmI0ZTY5M2EyMDZhZWU4Y2ZhZjQwYmVmMjI4Yjk4MmM5M2Q%3D
Co do pieluszek, mam ich łącznie 30 sztuk, ale tylko 4 bambusowe, bo cena obłędna.
Dakota lubi tę wiadomość
-
Tak sobie myślę, że jak ogarnę te wszystkie rodzaje i różnice między nimi, te wszystkie wkłady itp. to reszta pójdzie z górki odkryłam, że istnieje coś jak pieluchoteki, gdzie można się dowiedzieć wszystkiego, czasem organizowane są warsztaty, a przede wszystkim można wypożyczyć pieluchy żeby przetestować które będą pasować najbardziej. Nasze mamy dawały radę ze zwykłymi tetrami, gotowaniem i pralkami franiami to myślę, że i ja dam radę
Dakota lubi tę wiadomość
-
Dakota. Ja mam różne rodzaje pieluch, ale głównie używam flanelowych, najbardziej mi podchodzą, bo są miłe w dotyku, troszkę grubsze i mają ładne wzory. Tetrowych w ogóle nie używam.
Ja mam 3 ręczniczki z kapturkiem, ale używam tylko dwóch. Może to zależy jak często planujesz kąpać, bo my tylko 2 razy w tygodniu i 2 ręczniczki w zupełności starczają.
Profilaktycznie niczym nie smaruję pupy. Myślę, że nie jest to wskazane, bo raz że regularnie dzieciaczek dostaje porcję chemii a dwa zatykają się pory. Na odparzenia mam Bepanthen i Sudocrem, ale jakoś nam się nie sprawdza. Najlepiej działa mąka ziemniaczana
Pamiętajcie, że sudocrem trzeba wklepać w pupę tak, aby nie zostawić białej warstwy, bo inaczej tyłeczek nie oddycha i można tylko pogorszyć sprawę.
Dakota lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Hej dziewczyny, nie poszło mi tak sprawnie jak myślałam bo ciagle sie zastanawiam czy to a to jest mi potrzebne lub na co konkretnie się zdecydować.
Ktosiowa Mam wszystko z działu „ higiena i pielęgnacja dziecka”
Z działu „ja, poród” brakuje mi tylko piżam i szlafroka.
Z działu „ubranka” mam 6 sztuk body z długim rękawem, jeden sweterek i jedne spodenki
Z działu tekstylia mam na razie 2 pieluszki bambusowe.
Ale już wiem przynajmniej co kupić z tych niezbędnych rzeczy wiec jutro posiedzę i co mogę to przez internet będę nadal zamawiać. W ogóle to mi bardzo pomagacie - dziękuje
Annie tak myślałam z ta pupa, zaopatrzyłem się w te same maści co Ty, oczywiscie bez potrzeby nie będę używać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 00:25
Annie1981, ktosiowa lubią tę wiadomość
Dakota -
Dakota,
Jutro w lidlu bedą ciuszki niemowlęce... już od rozmiaru 50/56, moze tam tez popatrz. W rossmannie jest promocja na art. higieniczne dla dzieci, chociaż widzę, ze ten dział masz odkreślony... sprawnie ci to idzie . Ja wczoraj odebrałam mega pudło z ciuszkami na pierwsze pół roku życia. Brakuje w nim tylko kombinezonów i ciepłych czapek i ciepłych rękawiczek, ale szczęśliwie czapki mam 3, rękawiczki mam i mam 2 ciepłe kombinezony, niestety rozmiar 56, wiec pózniej pewnie coś w Szmateksie dokupie...
Planuję jutro powierzyć ciut wózek, niby nic nie śmierdzi, ale.... No i mam nadzieje, ze jutro poćwiczymy instalowanie fotelika w samochodach...
Teraz trzymają mnie już tylko szafy, bo niby mogłabym już prac ciuszki....Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 07:35
Dakota lubi tę wiadomość
-
ktosiowa wrote:Potrzebuję jeszcze:
1. szlafrok (chcę na zamek)
2. femaltiker - na laktację... patrzyłam dzisiaj w rossmanie, ale bez promocji jest po 30 pln , więc przejdę się do mojej aptaeki
To ja tak na szybko - zamiast femaltikera który kosztuje niemało kupcie sobie syrop słodu jęczmiennego i przyjmujcie tak jak femaltiker np. z jogurtem naturalnym. Skład ten sam, ale ja za 200 ml syropu płaciłam 7 zł w sklepie ze zdrową żywnością
Zgadzam się co do smoczka. wiem, że są dzieci którym smoczek w laktacji nie szkodzi. Wiki jest taka pół na pół - awaryjne daję jej w samochodzie (tylko wtedy gdy sytuacja jest już nie do opanowania), ale jak chwilę po 4 miesiącu (myślałam, że to już bezpieczny wiek, odruch ssania już super ogarnięty) to mi Wiki nagle wolała na uspokojenie smoczek niż pierś co oczywiście od razu odbiło się na przyrostach wagi. Z racji tego, że moja Misia pulpecikiem nie jest to spadek przyrostów w naszym przypadku był już problemem. Smoczek musiał zostać odstawiony
Z ubrankami to dziewczyny w zasadzie trudno trafić. Mój Mikołaj gdy się urodził miał 4100 i 56 cm więc nosił rozmiar 56. Teraz też kupiłam tylko 56, a Wiki miała 52cm i w tych 56 to się po prostu topiła. Szybko musielismy kupować 50.
Podobnie z pieluszkami. Mikołaj miał dosłownie 1 paczkę jedynek, a przy Wiki używaliśmy 2 miesiące
Jesli chodzi o majtki siateczkowe to ja z całego serca polecam te Hartmanna
Wszystko wyjdzie w praniu dziewczyny
Dakota lubi tę wiadomość
-
Kattalina możesz wziąć 4 sześciopaki chusteczek ważne żeby były w różnych wersjach - muszą mieć różne kody kreskowe. W kwietniu tez byla taka promocja ale można było brać te same produkty. Miałam wtedy pół bagażnika głównie chusteczek
Kotosiowa starczyło mi na dość długo. Jadłam 2 razy dziennie po 1 łyżce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 22:22
ktosiowa, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Enigma wiem, problem polega na tym, że interesują mnie tylko jedne chusteczki muszę jeszcze raz popatrzeć co tam mają, jednak coś czuję, że nic nie kupię teraz. A wydawać na siłę kasy przed świętami też nie chcę. Zwłaszcza, że już wiem, że najbliższą wypłatę dostanę późno w styczniu - to będzie pierwszy przelew z zusu, a bardzo niefajnie ułożyły mi się terminy L4, koniec miesiąca i roku i cośtam cośtam. Także niby nie wydaję teraz niepotrzebnie
-
ktosiowa wrote:Enigma, a te 200 ml syropu na ile ci starczyło?
Ja pózniej przejdę na karmi, ale głupio pic piwo w szpitalu
O dziwo przez całą jak dotąd ciążę, tylko raz miałam mega ochotę na piwo. Kiedyś kupiliśmy mi 2 bezalkoholowe to jedno wymęczyłam bez entuzjazmu, drugie dopiero za dłuższy czas wypiłam u znajomych. Mój mąż mówi, że to dlatego kobiety rodzą dzieci, bo on to by tak nie dał rady i w ogóle faceci są słabsi -
Enigma a ile Wiki ważyła ? Ja mam już prawie wszystko z ubranek na 56, jak poleciła lekarka kupię po 2 sztuki tych na 50 jeszcze. W razie czego na 50 dokupie a na 56 będę już mieć. Enigma a ten syrop to od razu do szpitala brać?
I jeszcze jedno chciałam Wam powiedzieć/zapytać. W szkole rodzenia polozna mówiła, żeby nie zakładać tych rękawiczek niedrapek, bo to szkodzi na te paznokietki, ze dziecko nie zrobi sobie krzywdy a w tych niedrapkach nie oddycha jakby skóra i te paznokcie. Słyszałyście o tym? Ja chyba kupię jedna pare tak na wszelki wypadek.
Jutro, a raczej dzisiaj:) dam Wam znać w co jeszcze się zaopatrze. Jak widać nie sypiam w ogóle, zaczynam się tym bardzo martwić, co chyba potęguje ta bezsenność.ktosiowa lubi tę wiadomość
Dakota -
kattalinna wrote:Zawsze można przelać do kubka
O dziwo przez całą jak dotąd ciążę, tylko raz miałam mega ochotę na piwo. Kiedyś kupiliśmy mi 2 bezalkoholowe to jedno wymęczyłam bez entuzjazmu, drugie dopiero za dłuższy czas wypiłam u znajomych. Mój mąż mówi, że to dlatego kobiety rodzą dzieci, bo on to by tak nie dał rady i w ogóle faceci są słabsi
-
Dakota wrote:I jeszcze jedno chciałam Wam powiedzieć/zapytać. W szkole rodzenia polozna mówiła, żeby nie zakładać tych rękawiczek niedrapek, bo to szkodzi na te paznokietki, ze dziecko nie zrobi sobie krzywdy a w tych niedrapkach nie oddycha jakby skóra i te paznokcie. Słyszałyście o tym? Ja chyba kupię jedna pare tak na wszelki wypadek….
Z tymi niedrapkami to gdzie nie przyłożysz ucha, to co innego usłyszysz:
1. W jakimś szpitalu we wrocku wymagają, bo to profilaktyka antygroonkowcowa
2. Słyszałam tez, żeby nie zakładać, bo dziecko poznaje dłońmi świat
3. U mnie na szkole rodzenia doradczyni laktacyjna mówiła, żeby dziecko przykładać do piersi dopiero szczelnie zamotano na naleśnika, żeby dłonie nie latały, bo dziecko nie skupi sie na ssaniu, bedzie przebbodzcowane itp...
I bądź tu mądra.. ja kupiłam jedna pare, bo to groszowe sprawy (za 3,19 kupiłam). Dodatkowo znalazłam 2 pary w paczce od przyjaciółki (to chyba one)... a jeszcze niektóre małe body z długim rękawem maja wywijanie rękawiczki przy rękawkach.Dakota lubi tę wiadomość