#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja używałam różnych maści, bo gdy zarejestrowałam ciążę na różnych stronach sklepów (dm, rossmann, kaufland, lidl itd), to dostałam paczki z próbkami (typu pieluszki, chusteczki nawilżane, próbki kremów dla mamy i bobasa). Chyba żadna nie była rzadka 🤔Joanne wrote:Tak i nie, bo mialam próbki innej maści i byla po prostu rzadka a purelan jest bardzo gęstą maścią która bardzo dobrze trzyma się skóry. Ja polecam tą konkretną.
Ale z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że produkty medeli są naprawdę super jakości. Miałam od nich także staniki do karmienia i byłam bardzo zadowolona.
A tak mi się przypomniało. Była rzecz, której zrobiłam zapas, a w ogóle mi się nie przydała 😅
Były to wkładki laktacyjne. Okazało się, że nie miałam aż takich ilości mleka, żeby mi wyciekało między karmieniami. Także nie radzę kupować ich przed porodem w hurtowej ilości 😉 -
O matulu dziewczyny jaka dawka wiedzy z rana 😀 w ogóle nie przyszło mi do głowy martwienie się o sutki i brodawki. Pewnie wspomnieliby o tym w szkole rodzenia, ale aktualnie to nowa wiedza dla mnie.
Joanne, grzanewino lubią tę wiadomość
👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
09.07.2025 szczęście ma 2,8 cm ♥️
15.07.2025 zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭
29.07.2025 badania prenatalne 6,5 cm zdrowo rozwijającego się szczęścia ♥️🍀
14.08.2025 piękny chłopak 👦🏻
03.09.2025 140g chłopaka 🥝
29.09.2025 badania prenatalne (połówkowe) 487g zdrowego chłopaka
29.10.2025 wizyta
27.11.2025 prenatalne (III trymestr)

-
Do 3 miesięcy piersi się regulują i wkładki później nie są potrzebne. O tym też nie wiedziałam ale na szczęście zapasu zrobionego nie mialam, zostało mi tylko jedno napoczate pudełko 😁
Irashka z pewnością doświadczone mamy na forum będą się dzieliły swoją wiedzą🙂 do tematów karmienia jeszcze będę wracała bo to bardzo ważny temat a jednak trudny bo potem kobieta zostaje z tym sama. Ja nie neguję karmienia mm, każda kobieta ma prawo do wyboru, tym bardziej gdy rzeczywiście są jakieś problemy i dziecko musi byc karmione mm, ale moje własne przemyślenia są takie że skoro temu dziecku chce się zapewnic jak najlepszy start to warto robić to juz w okresie ciąży a potem karmiąc piersią.
Osobiście dla mnie przed urodzeniem córki kp bylo trochę creepy i nie nastawiałam się na nie. Potem jednak pomyślałam że skoro zawsze celuję w zdrową żywność, chcę wrócić na wieś zeby miec własny ogród żeby unikać tej wszechobecnej chemii i przetworzonego jedzenia, to dlaczego mam karmić dziecko mlekiem z puszki. I w tym momencie dopiero nastawiłam się na kp chociaż nie mialam na to parcia. Uznałam że jesli się uda to dobrze, jesli nie to nie ma co się załamywać czy tym bardziej wmawiać sobie że jest się złą matką czy pozwolić aby inni przez to wpływali na naszą psychikę. Finalnie karmiłam córkę 2 lata i 2,5 miesiąca. Odstawiłam ją z tego względu że najprawdopodobniej przez karmienie piersią nie utrzymywały się kolejne ciąże a do tego ona zamiast jesc stałe posiłki to był tylko cycek.
Irashka lubi tę wiadomość
-
A ja powiem Wam, że mnie nastraszyli z bólem sutków. Nakupowalam maści i co? Mnie w ogóle nic nie bolało jak przystawiałam syna i finalnie wywaliłam dwa opakowania i straciłam jakieś 100 zł, więc niekoniecznie każdej z Was przydadzą się takie maści. Teraz absolutnie tego nie kupuje, będzie potrzeba to się kupi 😜
assialbnn, grzanewino lubią tę wiadomość
-
No mnie syn pogryzł niesamowicie w szpitalu. Maść to by mi niewiele dała, jak mnie wyskubał do krwi. Ale nakładki na sutki mogły tu sporo zmienić, gdybym zamierzała karmić piersią. Nie zamierzałam, wi C po prostu ssakopija odstawiłam w domu. Tyma razem możliwe, że kupię paczkę nakładek, nawet jeśli miałabym używać przez tydzień.
-
Widzę ze pisałyście o wyprawce. Ja mam prawie wszystko po Synku, ale dla młodszego na pewno cos kupie. Nie mam ubranek w rozmiarze 50, a teraz sie z kilkoma przygotuje bo w związku z tym ryzykiem stanu przedrzucawkowego wolę mieć wszystko gotowe juz w styczniu jakby mały musiał sie wcześniej urodzić.
Co do polecajek to od siebie mogę polecić na ten moment rzeczy które pamietam i mi sie sprawdziły:
1. Kocyk merino z lulallove (ma dziurki więc mniejsze ryzyko ze cos sie stanie)
2. Do spania na noc polecam śpiworek, najbezpieczniej w sumie.
3. Body polecam kopertowe, wygoda w ubieraniu.
4. Śpioszki z kolei super są z zamkiem np next mozna dorwac na vinted. Świetna bawełna.
5. Smoczki mieliśmy z lovi i były super. Teraz też takie kupie.
6. Butelkę z lansinoh i też mega polecam.
7. Pieluszki polecam muslin albo bambus, tetra dla mnie mega nieprzyjemna i sztywna.
8. Sprawdziła nam się też wanienka z ikei ze stelażem.
Chyba na razie tyle 🙈 ale chętnie poczytam polecenia laktatorow. Mialam kiedyś neno camino i masakra, wgl mleka nie odciągał. Lepiej mi sie sprawdzał najzwyklejszy elektryczny z canpola. Ale może macie cos do polecenia czego nie trzeba trzymać przy odciąganiu
Irashka, Emfanka, jo_ana, Julixxx lubią tę wiadomość
-
Ja takie zestawy body plus spodenki używałam dla synka w dzień. Rodziłam w październiku. Natomiast śpiochy tylko na noc. Ale np wgl nie sprawdziły mi sie polspiochy.Irashka wrote:Dziewczyny a body i spodenki? Często są takie zestawy w hm, ale zastanawiam się czy to jest praktyczne. 🤔 Joanne właśnie czytałam, że najlepsze to te rozpinane pajacyki do końca + te kopertowe bodziaki. Czytałam też, że niepraktyczne są na zamek i na rzepy. Chciciaz jak mam być szczera to nie widziałam w ogóle takich.
Asia ja taką wyprawkę chce kupić w aptece gemini często tam są promocje. Czy laktator rzeczywiście jest potrzebny? Boję sie, że go nie użyje.
Cyprysek zapisuje polecajki sklepów 😀
A szklane butelki? Co myślicie o nich?
Irashka lubi tę wiadomość
-
Na bolące brodawki mi sie tez sprawdzily kompresy multi mam.grzanewino wrote:Jeżeli chodzi o zakupy, to dla mnie MUST HAVE (i to już na porodówkę) jest maść na pogryzione sutki. Nie chcę Was dziewczyny straszyć, ale dziecko po porodzie jak się dorwie do piersi, to świeczki w oczach stają, a łzy lecą same. Nikt o tym nie mówi, bo przyjemniejsze jest wybieranie śpioszków i smoczków, a nawet turbopodpasek.... i ten "problem" pogryzionych sutków nie dotyczył tylko mnie, ale prawie każdej dziewczyny na mojej sali poporodowej, a było nas 6, więc mężowie biegali po najbliższych aptekach 😄 tym razem zabezpieczę się wcześniej 💪☺️
Z takich przyjemniejszych zakupów, to przewijak i łóżeczko mam po starszej córce, wózek też, ale wszystko jeszcze że tak powiem "stoi i czeka" zakurzone, bo jeszcze za wcześnie ☺️
Ja odnośnie laktatora mam inne zdanie. Kupuje przed porodem, bo biore ze sobą do szpitala. Gdybym po 1 porodzie nie miała w szpitalu to wgl bym nie rozkręciła laktacji. Na oddziale byl jeden laktator dostępny i kolejka do niego długa. Ale wiadomo każdy robi jak uważa. -
assialbnn wrote:Ja nie mam nic 🙂
W apce smyka wrzucam do koszyka rzeczy które mi się przypomną jako potrzebne 😁 więc będę miała ułatwienie gdy już przyjdzie czas na zakupy 😊 muszę się jeszcze zdecydować jakie łóżeczko dostawne kupić, czy regulowane wysokością, bujane, na kółkach, na zwykłych nóżkach a może takie które później zmienia się w łóżeczko turystyczne 😅🤔 ciężki orzech do zgryzienia 😂😂
Asiu jeśli chodzi o łóżeczka koleżanka dała mi swoją dostawkę Chicco next dreem (coś takiego) i kurcze brakuje mi w niej skrętnych kółek żeby sobie swobodnie wyjechać na salony.
Kurcze chyba jednak dostawka zostanie w sypialni a kupimy dodatkowo jakieś łóżeczko na kółkach, ktoś polecił nam kosz Mojżesza. Jedynie co mnie martwi to rozmiary takich mobilnych łóżeczek/kołysek (są dosyć małe) a ja chciałam kupić taki kokon huggles, tylko on ma rozmiar 90x50 i nie wiem czy coś takiego znajdę.
Jednak przy piesku wolę mieć bobo na oku
assialbnn lubi tę wiadomość
-
Mi się podoba łóżeczko waldin 7w1, ale cena jest zabójcza 🫣 i chyba mało praktyczny jakbym chciała używać jako dostawki a później jeździć nim po pokojach.👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
29.10.2025 wizyta

-
A co możecie polecić jeśli chodzi o:
* Kombinezon
* Otulacz
* Śpiworek -
Irashka wrote:Mi się podoba łóżeczko waldin 7w1, ale cena jest zabójcza 🫣 i chyba mało praktyczny jakbym chciała używać jako dostawki a później jeździć nim po pokojach.
Znajomi mają i się podniecają jakby to był 8 cud świata.
Jednak jest ono dosyć spore bo prawie 80 cm średnicy -
Irashka wrote:Mi się podoba łóżeczko waldin 7w1, ale cena jest zabójcza 🫣 i chyba mało praktyczny jakbym chciała używać jako dostawki a później jeździć nim po pokojach.
Też mi się mega podoba, ale ostatecznie mamy komplet mebli od przyjaciół, bo się przeprowadzali
Vox lounge w szarości - i jestem zachwycona w sumie
Zosia667 lubi tę wiadomość
🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
06.2022 💉 IVF krótki protokół
2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌
08.2022 💉 IVF krótki protokół
4 zarodki - 1 prawidłowy
Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami
04.2023 transfer nieudany 💔
08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty
Zmiana kliniki
01.2025 💉 IVF krótki protokół
5 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️
03.2025 laparoskopia zwiadowcza
usunięcie lewego jajowodu z powodu wodniaka/koagulacja zalążków endometrium otrzewnego/usunięcie zrostów
❄️ 5.1.1 transfer 9.06
beta 9 dpt - 87,1 beta 11 dpt - 320 beta 14 dpt - 1168 (dla kliniki), beta 15 dpt - 1725, beta 16dpt - 3350
✅ 02.07 mamy serduszko
✅ 18.07 - USG kontrolne CRL 1,8 cm ❤️
✅ 31.07 - SANCO prawidłowe - będzie 🩵
✅ I i II prenatalne prawidłowe
⏳16.12 - III prenatalne -
A czy łóżeczko jest jakieś super ważne? Chodzi mi czy łóżeczko to po prostu łóżeczko, obojętnie jakiej marki? Najważniejszy to chyba meterac, który się do niego dokupi. Czy przy łóżeczku też powinno się na coś zwrócić uwagę?👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
29.10.2025 wizyta

-
Musialam sobie wygooglowac co to te łóżeczko waldin, ładne ale zajmuje dość dużo miejsca jak dla mnie

Irashka no wg mnie tak, najwazniejszy jest materac
dla córki mieliśmy taki dwustronny, po 1rż się zmieniało strony. Teraz tez taki kupimy, bo ramę mam klasyczną białą.
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Ja w łóżeczku sprawdzałam tylko, czy ma 3 poziomy wysokości, wyjmowane szczebelki na środku i jest malowane taką farbą, która nie zaszkodzi dziecku, jak zacznie gryźć szczebelki. Bo zacznie.Irashka wrote:A czy łóżeczko jest jakieś super ważne? Chodzi mi czy łóżeczko to po prostu łóżeczko, obojętnie jakiej marki? Najważniejszy to chyba meterac, który się do niego dokupi. Czy przy łóżeczku też powinno się na coś zwrócić uwagę?
Mamatrzechaniołków lubi tę wiadomość
-
Fakt jest super ja też się na nie czaje 🙈 ale tyleee kasyyy 😱Irashka wrote:Mi się podoba łóżeczko waldin 7w1, ale cena jest zabójcza 🫣 i chyba mało praktyczny jakbym chciała używać jako dostawki a później jeździć nim po pokojach.
-
U nas kosz Mojżesza się nie sprawdził jedynie pięknie wyglądał na zdjeciach. Akurat sceneria świąteczna, choinka i kosz Mojżesza. Kupiłam praktycznie nowy z drugiej ręki więc wcześniejszej właścicielce też się nie przydał😉
Corka zazwyczaj leżała bądź spala w kokonie na kanapie.
Natomiast sprawdzila się dostawka do łóżka. Nie pamietam jaką mialam ale bez żadnych bajerów. Córka spała w niej chyba do 8 miesiąca. Łóżeczko to tak naprawdę bylo używane sporadycznie do ok 2 roku życia, potem częściej. Dopiero od niedawna Córka przesypia w nim cale noce i rano przychodzi do nas do łóżka. -
Mamatrzechaniolkow ja mam kupione 2 laktatory z mamcozy m5 i s12 pro, jestem na grupie na fb kpi i wiele osob je poleca, ja nastawiam sie raczej na kpi ponieważ miałam problem z karmieniem przy córce z uwagi na moje nieszczęsne brodawki, później zrobił się stan zapalny i się poddałam. Teraz zamierzam spróbować inaczej, ale nie mam na to parcia jak się uda to się uda.
Jeśli chodzi o polecajki to mi koleżanki polecają bardzo taki śpiworek do fotelika, ma gotowe wycięcia na pasy więc montuje się go w foteliku i wygodnie za każdym razem wkłada maluszka do niego, a w aucie można śpiworek odpiąć.
Sporo osób poleca mi też maskotkę, urządzenie z białym szumem, podobno wielu dzieciom pomaga w zasypianiu.
Mamatrzechaniołków lubi tę wiadomość
Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕