#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do laktatora to ja zastanawiam się czy nie kupić dopiero po porodzie jeśli faktycznie będzie potrzebny. Ale też nie mam doświadczenia w tym temacie.Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷

-
Właśnie j też się tak zastanawiałam, żeby kupić po. Ewentualnie mieć już wybrany model, który mnie interesuje. Zobaczę też co mi w szkole rodzenia powiedzą i jakie mają podejście. Zastanawiam się co w sytuacji gdy nie będę miała mleka, albo tak jak mój brat który był uczulony na mleko naszej mamy i musiał pić modyfikowane. Wtedy chyba ten zakup jest zbędny 🙄 chyba. Za dużo pytań za mało odpowiedzi 😂👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
09.07.2025 szczęście ma 2,8 cm ♥️
15.07.2025 zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭
29.07.2025 badania prenatalne 6,5 cm zdrowo rozwijającego się szczęścia ♥️🍀
14.08.2025 piękny chłopak 👦🏻
03.09.2025 140g chłopaka 🥝
29.09.2025 badania prenatalne (połówkowe) 487g zdrowego chłopaka
29.10.2025 wizyta
27.11.2025 prenatalne (III trymestr)

-
Mamy te same rozterki 😄Chyba z miesiąca na miesiąc tych pytań bez odpowiedzi będzie coraz więcej 🙈Irashka wrote:Właśnie j też się tak zastanawiałam, żeby kupić po. Ewentualnie mieć już wybrany model, który mnie interesuje. Zobaczę też co mi w szkole rodzenia powiedzą i jakie mają podejście. Zastanawiam się co w sytuacji gdy nie będę miała mleka, albo tak jak mój brat który był uczulony na mleko naszej mamy i musiał pić modyfikowane. Wtedy chyba ten zakup jest zbędny 🙄 chyba. Za dużo pytań za mało odpowiedzi 😂Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷

-
Jeśli będziesz miała sporo mleka a nie będziesz karmić, możesz nabawić się zapalenia kanalików. Boli w chuj. Po to jest wtedy laktator, żeby odciągać zanim pokarm nie zniknie. Odciągać się wtedy mało i rzadko, tylko tyle żeby odciazyc piersi, a nie stymulować laktacji. Ale to nie musi być żaden hiper super laktator, ja miałam jakiegoś noname za stówę chyba i dawał radę.Irashka wrote:Właśnie j też się tak zastanawiałam, żeby kupić po. Ewentualnie mieć już wybrany model, który mnie interesuje. Zobaczę też co mi w szkole rodzenia powiedzą i jakie mają podejście. Zastanawiam się co w sytuacji gdy nie będę miała mleka, albo tak jak mój brat który był uczulony na mleko naszej mamy i musiał pić modyfikowane. Wtedy chyba ten zakup jest zbędny 🙄 chyba. Za dużo pytań za mało odpowiedzi 😂
-
Ja przed porodem dostałam laktator ręczny (jako must have każdej matki). Dość szybko po porodzie córka zaczęła preferować picie mleka tylko z lewej piersi i z prawej musiałam odciągać (dawałem jej je w butelce). Ręczny nie zdał egzaminu, bo potrzebowałam do jego obsługi dwóch rąk, a córka chciała być ciągle w moich ramionach. Zamówiłam sobie laktator muszlowy i to było super rozwiązanie. Ściągałam mleko z piersi podczas tulenia córki, albo różnych prac domowych. Mój był na tyle cichy, że później ściągałam mleko nawet w pracy i praktycznie nikt się nie zorientował 😉
Ja mam medele.
Ogólnie, to laktator polecam kupić dopiero po porodzie. Paczka dojdzie w ciągu dnia czy dwóch. A może okazać, że się nie przyda i bez sensu wydawać kasę na zaś. -
Odnośnie szklanych butelek to chyba kwestia bardzo indywidualna. Znajoma korzystała od początku, na początku super i sobie chwaliła. Ale trzeba uważać, potłukła dwie 🤣 Preferuję plastikowe, potrafię być za szybka i mam imadło w rękach 🙄 także będzie bezpieczniej.Irashka wrote:Dziewczyny a body i spodenki? Często są takie zestawy w hm, ale zastanawiam się czy to jest praktyczne. 🤔 Joanne właśnie czytałam, że najlepsze to te rozpinane pajacyki do końca + te kopertowe bodziaki. Czytałam też, że niepraktyczne są na zamek i na rzepy. Chciciaz jak mam być szczera to nie widziałam w ogóle takich.
Asia ja taką wyprawkę chce kupić w aptece gemini często tam są promocje. Czy laktator rzeczywiście jest potrzebny? Boję sie, że go nie użyje.
Cyprysek zapisuje polecajki sklepów 😀
A szklane butelki? Co myślicie o nich?
Zamówiłam kilka bodziaków i spodenek z HM, ale też z Kappahl. Wszystko na promkach. Czekam teraz na kolekcje zimowe i jakieś rabaty 😁
I Wam powiem, że wszystko wyjdzie w praniu. Ile mam, tyle opinii. Każda inna 😁 Pozostaje się uczyć na własnym przykładzie 🤷♀️ -
Tak jesli chodzi o laktatory to prym wiedzie medela. Ja w pierwszej ciazy miałam z neno no i nie zdał egzaminu, ponoc to kwestia mocno indywidualna,ze względu na brodawki. Ja mam zamiar mieć upatrzony model i ewentualnie jak bedzie potrzeba zamówie jeszcze ze szpitala. Ja sie zapisałam na dni otwarte szpitala w którym będę rodzić i w sumie w którym już rodziłam, zobaczę czy coś będą mówić na ten temat.♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> laparo+ histero
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2021 -> 3750g i 56 cm szczęścia♀️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Czyli potwierdzacie dziewczyny to co myślałam, zakup dopiero po porodzie 😀👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
29.10.2025 wizyta

-
Ja miałam wypożyczony profesjonalny laktator ze szpitala do rozkręcenia laktacji. Bywa że laktację trzeba rozkręcić o czym chyba nie zawsze jest matkom wiadomo, bo znam dużo kobiet które twierdziły że nie miały pokarmu więc kończyły na samym starcie przygodę z kp. Moja córka jadła bez problemów więc nie musiałam odciągać np zaległego pokarmu. Jak wracałam do pracy gdy miala 4,5 miesiąca mój partner kupił mi laktator. Jakiś z tańszych, bez nazwy. Zrobiłam straszną kłótnię że to ja powinnam sama zdecydować jaki laktator itd. Ale po zdjeciach wrzuconych do internetu okazało się że końcówki i butelki ma takie same jak philips, nie pamietam co jeszcze z Philipsem się zgadzało. Okazało się że był dobry. Służył mi przez ok pół roku gdy musiałam odciągać pokarm w pracy.
Irashka lubi tę wiadomość
-
Irashka wrote:Czyli potwierdzacie dziewczyny to co myślałam, zakup dopiero po porodzie 😀
Ja też tak zamierzam zrobić
Mieć wybrany model i zobaczyć - Przyjaciółka wydała 1000zł na laktator, którego praktycznie nie użyła.
Teraz jest taka dostępność, że będzie na drugi dzień
🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
06.2022 💉 IVF krótki protokół
2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌
08.2022 💉 IVF krótki protokół
4 zarodki - 1 prawidłowy
Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami
04.2023 transfer nieudany 💔
08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty
Zmiana kliniki
01.2025 💉 IVF krótki protokół
5 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️
03.2025 laparoskopia zwiadowcza
usunięcie lewego jajowodu z powodu wodniaka/koagulacja zalążków endometrium otrzewnego/usunięcie zrostów
❄️ 5.1.1 transfer 9.06
beta 9 dpt - 87,1 beta 11 dpt - 320 beta 14 dpt - 1168 (dla kliniki), beta 15 dpt - 1725, beta 16dpt - 3350
✅ 02.07 mamy serduszko
✅ 18.07 - USG kontrolne CRL 1,8 cm ❤️
✅ 31.07 - SANCO prawidłowe - będzie 🩵
✅ I i II prenatalne prawidłowe
⏳16.12 - III prenatalne -
Właśnie ja bym nie chciała zafiksować się na punkcie tych wszystkich rzeczy. To muszę mieć bo coś tam, to bo ktoś powiedział, że to przydatne. Chciałabym tak minimalistycznie do tego podejść. Nie chciałabym wydawać pieniędzy na rzeczy które posłużą raz czy dwa razy.👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
29.10.2025 wizyta

-
Ogólnie to moim zdaniem jest sporo rzeczy z list wyprawkowych, których nie trzeba kupować jeszcze przed narodzeniem dziecka. Sporo może się nie przydać, a można je kupić praktycznie od ręki w razie potrzeby.
U nas na przykład taką rzeczą był inhalator. Córka jest z początku stycznia i nie chorowała praktycznie w ogóle przez cały rok. Potrzebny był dopiero w kolejnym sezonie zimowym i wtedy go kupiliśmy. Dzięki temu w praktyce mamy na niego o rok dłuższą gwarancję (niż gdybym kupiła go jeszcze przed porodem).
-
Hej 🫡
Asia możesz mi wpisać połówkowe na 9.10.😊
Co do wyprawki ja narazie nie kupuje nic, narazie planujemy remont a po remoncie będziemy kupować. Mamy tylko łóżeczko Chicco baby hug 4w1 bo znajomi chcieli się pozbyć i jakiś wózek ale jeszcze się do niego nie przymierzałam.
Zapisałam się też do darmowej szkoły rodzenia, ale dopiero po skończonym 21tc mam się umawiać z położną 😊
Kupiłam zakwas z buraka by podnieść morfologię zanim zacznę brać żelazo w tabletkach, może coś pomoże 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września, 22:17
assialbnn lubi tę wiadomość
♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
AMH 1.0 🙄 drożność ✅ cykle stymulowane ❌ stan zapalny endometrium 💊 mini polipy ✂️ KIR&kariotyp✅
7.05 IUI ❌
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
18.08 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
9.10 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
TP 23/27.02.2026

-
Jeżeli chodzi o zakupy, to dla mnie MUST HAVE (i to już na porodówkę) jest maść na pogryzione sutki. Nie chcę Was dziewczyny straszyć, ale dziecko po porodzie jak się dorwie do piersi, to świeczki w oczach stają, a łzy lecą same. Nikt o tym nie mówi, bo przyjemniejsze jest wybieranie śpioszków i smoczków, a nawet turbopodpasek.... i ten "problem" pogryzionych sutków nie dotyczył tylko mnie, ale prawie każdej dziewczyny na mojej sali poporodowej, a było nas 6, więc mężowie biegali po najbliższych aptekach 😄 tym razem zabezpieczę się wcześniej 💪☺️
Z takich przyjemniejszych zakupów, to przewijak i łóżeczko mam po starszej córce, wózek też, ale wszystko jeszcze że tak powiem "stoi i czeka" zakurzone, bo jeszcze za wcześnie ☺️ -
O tak! Wszystkim dziewczynom, które planują karmić piersią serdecznie polecam kompresy multi mam i lanolinę w kremie na brodawki.grzanewino wrote:Jeżeli chodzi o zakupy, to dla mnie MUST HAVE (i to już na porodówkę) jest maść na pogryzione sutki. Nie chcę Was dziewczyny straszyć, ale dziecko po porodzie jak się dorwie do piersi, to świeczki w oczach stają, a łzy lecą same. Nikt o tym nie mówi, bo przyjemniejsze jest wybieranie śpioszków i smoczków, a nawet turbopodpasek.... i ten "problem" pogryzionych sutków nie dotyczył tylko mnie, ale prawie każdej dziewczyny na mojej sali poporodowej, a było nas 6, więc mężowie biegali po najbliższych aptekach 😄 tym razem zabezpieczę się wcześniej 💪☺️
Z takich przyjemniejszych zakupów, to przewijak i łóżeczko mam po starszej córce, wózek też, ale wszystko jeszcze że tak powiem "stoi i czeka" zakurzone, bo jeszcze za wcześnie ☺️
U mnie problemem nie były pogryzione brodawki, ale samo ssanie na początku było dość bolesne. Sutki to bardzo wrażliwe części ciało i nie były przyzwyczajone do takiego traktowania 😅
grzanewino lubi tę wiadomość
-
Taaa potwierdzam z sutkami! Nam akurat mówili o tym na szkole rodzenia i spakowałam do walizy próbki maści z Lansinoha (takie nam dali) I to na prawdę przynosiło mega ulgę
w domu juz sporadycznie korzystałam ale w szpitalu bylam 5 dni i tam to na prawdę był must have!
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Tak samo jak batoniki zbożowe czy jakieś proteinowe i tubki z musami
moja mała budziła sie praktycznie o 5 i moje pierwsze śniadanie to było właśnie coś z tych rzeczy, to samo było przed snem, kolację dostawaliśmy między 16.30-18 wiec do 20 było sporo czasu 🙈 a tubki z musami przy okazji fajnie działają na perystaltykę jelit a nikt nie chce się po porodzie wysiłkowo załatwiać 🙈🙈🙈
♀️ 36 lat
♂️ 39 lat
✅️ 2019 -> 2 x IUI ❌️
✅️ 2020 -> ⏸️
✅️ 2025 -> ⏸️ -
Rzeczywiście jest tak że sutki muszą się przyzwyczaić i nie jest to przyjemne ale wiele problemów z sutkami wynika ze złego przystawiania dziecka do piersi. Po pierwsze pierś trzeba dziecku odpowiednio podać. Przytrzymujemy odpowiednio i wkładamy dziecku do buzi gdy ma bardzo otwartą tak aby złapało nie tylko sutka ale i całą otoczkę. Jesli złapie tylko sutka to nie wyrywamy piersi a naciskamy palcem kącik ust dziecka i wtedy puszcza, zabieramy piers i robimy kolejne podejście.
W Holandii po porodzie ma sie przez tydzień opiekę porodową która opiekuje się mamą i dzieckiem. Jej zadaniem jest wytłumaczenie jak przystawiać, jak karmić, no wszystko. Powinno tak byc w każdym kraju.
Ja po 3 miesiącach byłam w polsce u pediatry która jest rowniez doradcą laktacyjnym i też sporo mi pomogła. Dlatego doradzam aby z takiej pomocy skorzystać bo naprawdę warto.
Maść na sutki jaką polecam to Purelam Medela. Nie jest tania ale tubka wystarczy na bardzo dlugo i świetnie nada sie na odparzenia pupy u dziecka, smarowałam tez pupe córki i okolice intymne gdy zabierałam ją na basen, świetnie sprawdza się jako balsam do ust i pod oczy na noc😅 Po tak długim czasie wszechstronnego zastosowania jestem dopiero przy końcówce drugiej tubki. -
Te maści, o których piszecie (Lansinoh, Purelan) to właśnie maści lanolinowe. Różni producenci je sprzedają, ale one wszystkie mają ten sam jedyny składnik - 100% lanolina.
Edit: Tak jak pisze Joanne, maść lanolinowa jest super nie tylko na brodawki, ale też na usta czy właśnie dupkę bobasa. Ja miałam też tę maść w sztyfcie i nie używałam jej na sutki (używałam głównie kompresów Multi-Mam, bo po naklejeniu na brodawkę preparat mógł działać bez ryzyka wytarcia o stanik), więc zużyłam ją na nawilżanie ust.
U nas na dupkę najlepiej sprawdził się zielony linomag. Jego skład to olej lniany i wazelina z lanoliną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września, 10:20
Joanne, grzanewino lubią tę wiadomość
-
Giosiek wrote:Te maści, o których piszecie (Lansinoh, Purelan) to właśnie maści lanolinowe. Różni producenci je sprzedają, ale one wszystkie mają ten sam jedyny składnik - 100% lanolina.
Tak i nie, bo mialam próbki innej maści i byla po prostu rzadka a purelan jest bardzo gęstą maścią która bardzo dobrze trzyma się skóry. Ja polecam tą konkretną.