Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Rodzicielstwo bliskości - łączmy się ;)
Odpowiedz

Rodzicielstwo bliskości - łączmy się ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeeeść :) Jak fajnie, że tu jesteście! :)
    Dołączamy z dziką przyjemnością ja i mój 3-tygodniowy syn :)

Gosiak, Kajka lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Sigma! :) Rozgość się!

Sigma lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) no to w ramach rozgaszczania się opowiem coś o nas :)
    Ja jestem Gosia, lat 25, w przyszłości psycholog, obecnie jeszcze studentka. Synek ma na imię Milan i dokładnie dziś kończy 3 tygodnie :) urodził się jako wcześniaczek (2,5 kg) w ukończonym 34 tygodniu ciąży, przez co mieliśmy trudny start do bliskości - malutki był w inkubatorze i na wspomaganiu oddechu, ja leżałam 2 piętra niżej... Pierwszy raz zobaczyłam go kiedy miał już prawie dobę - strasznie niefajny początek, nie mogłam go początkowo nawet dotknąć... minął tydzień zanim dostałam go do kangurowania i jeszcze dłużej, zanim mogłam go przystawić do piersi (przy czym jego stan nie był taki zły, żeby nie mógł być kangurowany czy kp - ot głupie szpitalne zasady). 2 tygodnie spędziliśmy w szpitalu, a obecnie na szczęście jesteśmy już w domku :) karmimy się wyłącznie piersią na żądanie, powolutku przybieramy na masie, tulimy się dużo, śpimy razem (malutki ma dostawione łóżeczko bez boku do naszego materaca), zaczynamy nosić się w chuście i cieszymy się sobą :) jest z nami też mąż i tata, ale z racji jego nieobecności tu na forum nie będę go obgadywać zbyt mocno ;) wystarczy tyle, że bardzo kocha małego i jest wspaniałym, zaangażowanym tatą :)

Kajka, Gosiak, Dongina lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to witam imienniczkę :)
    Coś czuję, że to będzie bardzo fajny wątek :D

Sigma lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to pytanie za 100 punktów dla bardziej doświadczonych dziewczyn - co lepsze przy RB - niania czy dobry, sprawdzony żłobek?

Ja co prawda planuję rodzeństwo dla Janeczki pod koniec tego macierzyńskiego, ale wiadomo jak to bywa z planami...
    U mnie na osiedlu moi przyjaciele otwierają żłobek z przedszkolem - eko-jedzenie (Paweł będzie tam gotował - gotuje świetnie i zdrowo) i miałabym tam miejsce bez problemu. Ale pewnie kilka pań na gromadkę dzieci... i jak to pogodzić?
    Co myślicie?

Dongina lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tą samą rozkminę co Gosiak, ale drugiego maluszka póki co nie planujemy. Zasięgłam porad starszyzny i oto co się dowiedziałam: żłobek to zło konieczne, panie nie mają wysrarczająco dużo czasu dla dzieci, dzieci chodzą często w brudnych pieluchach albo nie swoich rzeczach( byłam sprawdzić żłobek obok) i strasznie się rozczarowałam bo kobitka była bardzo opryskliwa a ubranka dzieci suszyły się w pozamykanych oknach tj ubranko przewieszone w pół i część dyndała za oknem część w budynku. Ja się pytam czemu nie szanują ubranek dzieci? przecież to kosztuje a ja nie lubię jak dziecko chodzi jak przysłowiowa fluza. Sąsiadka opowiadała mi co się dzieje w żłobkach bo pracowała 30 lat, ba nawet chodziła doglądać wnuka bo chodził usrany aż mu się pielucha do pupy przykleiła :/ jeżeli żłobek prowadzą znajomi to chyba fajnie bo można im zaufać. Co do niań to zależy na jaką się trafi najlepiej mieć z polecenia , zaufaną. Moja siostra jest nianią :) i Maluchy bardzo ją lubią. Jak odchodziła od jednej rodziny to przeszła blok obok do następnej i chwalą ją sobie. Wychowuje dzieci zgodnie z tym co życzą sobie rodzice, nawet podpowiada co można zrobić, ugotować. No i w święta ,na urodziny zawsze coś im kupuje a dzieciaki mają frajde. Z ostatnią rodziną to w ogóle utrzymujemy kontakt bo moja mama najpierw pilnowała dzieciaków, później moja siostra a międzyczasie jak się uczyłam to sprzątałam u nich. Ja bym najchętniej zatrudniła swoją siostrę, no ale za drogi biznes. Małą zajmie się moja mama , ale nie we wszystkie dni może więc grafik w pracy będę musiała jakoś posklejać. Do żłoba nie dam za nic w świecie.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam :P

Fakt faktem, że moje dziecko nie jest oazą spokoju i radości. Bucy, jęczy, marudzi, ale tym bardziej staram się go nosić, tulić, głaskać, całować, śpiewać mu i robić wszystko byle tylko poprawić mu byt :)

A kiedy jęczy mi nawet na rękach to przypominam sobie fragment z Księgi Wymagającego Dziecka, że najważniejsze że jesteście blisko swojego dziecka, nie zawsze jesteście w stanie odgadnąć i ukoić przyczynę płaczu, ale najważniejsze to być z dzieckiem. I tego się trzymam. W mojej sytuacji ta myśl jest ostatnią deską ratunku:)

Gosiak, Dongina, MS lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na razie drugiego malucha nie planuję, ale wybrałabym tę opcję, która będzie mniej ingerować w moje wybory rodzicielskie... Czasem dobrym wyjściem może być niania, a czasem lepiej będzie w dobrym żłobku, wszystko zależy od konkretnej niani, konkretnego żłobka no i konkretnego dziecka :)

Dla mnie problemem byłoby to, żeby osoby opiekujące się moim dzieckiem nie próbowały go uwsteczniać (np. damy butlę mm zamiast drugiego śniadania, bo przecież tak szybciej i łatwiej, albo założymy pieluchę dziecku, które normalnie już jej nie nosi) i żeby w miarę ogarniały o co chodzi z tym RB ;) bo tak mi się wydaje, że skoro nawet rodzicom i bliskim dziecka czasem trudno ugryźć się w język, żeby nie palnąć jakiejś głupoty w stylu "brawo, ślicznie posprzątałeś klocuszki" albo "no pokaż babuni jak ładnie robisz papa", to jeszcze trudniejsze może być unikanie tego przez osobę, która z filozofią RB nie ma nic wspólnego i nie rozumie dlaczego w zasadzie nie powinna tak mówić.

Gosiak lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Lanusia, mam jeszcze pytanie do Ciebie - do kiedy karmiłaś/a może jeszcze karmisz piersią?
    Ja bardzo bym chciała jak najdłużej, ale boję się co z owulacją i naszymi planami... luty-marzec już chciałabym być w ciąży... wiem, że to sprawa indywidualna, ale daj znać jak to było u Ciebie :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalezione na stronie mojej guru - douli, z którą rodziłam i która promuje RB, BLW:

"Zadaniem rodzica nie jest nauczyć dziecko zasypiania.
    Jego zadaniem jest zapewnić dziecku poczucie bezpieczeństwa, aby sen pojawił się naturalnie."
    (Meghan Leahy)
    http://wrzucaj.net/images/2015/08/19/sen.jpg

P.S. Moje dziecko właśnie śpi w chuście ;)

Pia Gizela, Sigma, Lanusia93 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja uwielbia zasypiać przy cycusiu to niezbędny element zasypiania, obowiązkowy.

Gosiak lubi tę wiadomość

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti97, ciesz się tymi chwilami, moja córa już "wyrosła" z zasypiania przy cycusiu, a przez ponad 5 miesięcy tak robiła :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • MS Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po całym praktycznie dniu tulenia walczącego z drugim zębem Synusiem mam w końcu chwilę usiąść i poczytać. W takie dni jeszcze bardziej doceniam wynalazki typu niezastąpiona u nas Tula;)
    Pojawił się widzę temat najlepszej opieki po powrocie do pracy. Mimo, że macierzyński plus zaległy urlop dają mi wolne aż do końca kwietnia ostatnio dużo już o tym również myślę.Z przerażeniem póki co. U nas pomoc Babć czy Cioc odpada bo nie mamy żadnej blisko. Żłobek raczej nie wchodzi w grę, jako opcja do ewentualnego rozważenia jedynie w sytuacji jaką opisała Gosiak-blisko, prowadzony przez kogoś zaufanego. Niania? Juz widzę jaki casting byśmy musieli przeprowadzić żeby wybrać odpowiednią;) Lubię swoją pracę, brakuje mi kontaktu z ludźmi, czasami przemyka mi myśl że fajnie byłoby wrócić na grunt zawodowy, ale szczerze mówiąc jakos nie wyobrażam sobie zostawić mojego Skarba z kimkolwiek:/ Dlatego u mnie najrealniejsza opcja na dzień dzisiejszy jest urlop wychowawczy, o ile pozwoli nam sytuacja finansowa albo przyspieszenie planow sprowadzenia na świat rodzeństwa.Jezeli jednak będę musiała wrócić szybciej obawiam się codziennych potoków łez, niekoniecznie Dzieciowych;)
    Co do lektur o RB- od czasów ciążowych zbieram się do przeczytania "W głębi kontinuum". Czy ma któraś z Was może w pdfie i byłaby tak miła podsylajac mi?:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MS ja mam, podrzuć maila :)

• MS Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:

[email protected] poproszę i z góry bardzo serdecznie dziękuję:))

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:

Lanusia, mam jeszcze pytanie do Ciebie - do kiedy karmiłaś/a może jeszcze karmisz piersią?
    Ja bardzo bym chciała jak najdłużej, ale boję się co z owulacją i naszymi planami... luty-marzec już chciałabym być w ciąży... wiem, że to sprawa indywidualna, ale daj znać jak to było u Ciebie :)

Tak jak pisałam- króciutko :(
    Pół roku :( Ta kwestia męczy mnie do tej pory, przy następnym maluchu będę mądrzejsza ;)
    Ale ja miałam miesiączkę już miesiąc po porodzie i 6 tygodni po porodzie owulację potwierdzoną monitoringiem.

Gosiak lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:

Kochana, jeśli byłabyś tak miła ja też baaardzo proszę o PDF "W głębi kontinuum" <3
    [email protected]

Tuptuś lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poleciało :)

Lanusia93 lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Tak jak pisałam- króciutko :(
    Pół roku :( Ta kwestia męczy mnie do tej pory, przy następnym maluchu będę mądrzejsza ;)
    Ale ja miałam miesiączkę już miesiąc po porodzie i 6 tygodni po porodzie owulację potwierdzoną monitoringiem.
    Dzięki za info. Gapa ze mnie, faktycznie pisałaś.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie czytałam książek o tematyce nagród i kar, ale czytałam jakiś czas temu artykuł na ten temat: http://dziecisawazne.pl/jak-wychowac-dziecko-wewnatrzsterowne-czyli-pewne-swoich-kompetencji-i-umiejetnosci/

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ