Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa ale super ze juz do domku.
Rene kurcze ale sie po tych szpitalach nalaziliscie mam nadzieje ze w koncu Ztymi chorobami wyjdziecie na prosta
Kark ale fajnie to termin masz na wrzesien czy sierpienRene lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRene wrote:Ciesze się że dobrze się czujesz oby tak dalej :-)a z którego miesiąca jest Twój synek i ile waży
Na 21.09. U nas sierpień wrzesień bogaty w imprezy:
rocznica moich rodziców, teściów, szwagra, dziadków M,
urodziny syna, szwagra, mojego chrzesniaka i M,
imieniny M, szwagra, mojego chrzesniaka i synaSzczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Niecierpliwa super że idziecie do domu maluchy napewno się stesknily.
Rene antybiotyki dodatkowo powodują stany grzybicze ,nie macie przypadkiem problemu z wilgocią w domu? To jest często problem z astma i grzybicą. Dobrze że znaleźli problem i będą wiedzieć jak leczyć szkoda tylko tego długiego pobytu bo szpital to nic przyjemnego.
Basik83 powodzenia.brzuszek Niecierpliwej jest wolny .Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 12:38
Rene lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykark U mnie to Maj jest pełen takich wydarzeń teraz tak było 16 Stycznia 63 urodziny mojego taty , 18 Lutego moja siostra będzie mieć urodziny a to już 28 lat będzie mieć , no i potem tam Marzec , Kwiecień ❤️ , no i w Maju same takie wydarzenia najpierw są urodziny Marysi mojej 4 Maja to już 8 lat moje szczęście będzie mieć
❤️ , potem są moje urodziny 5 Maja , 20 Maja Gabrysia ma urodziny 7 lat ❤️ no i moje imieniny 23 Maja , a no i co najważniejsze narodziny Dominika ❤️❤️ , ciekawa jestem kiedy zdecyduje się wyjść
oby nie był taki uparty jak Ania , w mojej rodzinie chłopcy coś szybko się rodzą ja Grzesia na tydzień przed terminem urodziłam , moja siostra miała termin na 10 Lipca a urodziła 26 Czerwca , a moja siostra cioteczna zaraz po swoich urodzinach swojego synka urodziła więc wszystko zależy od Dominika .
-
kark wrote:02.09.2014, czyli za 1.5 miesiąca 4.5 roku będzie miał. Ma 95cm i 12.5kg. Jego starsza siostra, ja i mąż mieliśmy w tym wieku 102cm i 15-18kg.
Na 21.09. U nas sierpień wrzesień bogaty w imprezy:
rocznica moich rodziców, teściów, szwagra, dziadków M,
urodziny syna, szwagra, mojego chrzesniaka i M,
imieniny M, szwagra, mojego chrzesniaka i syna
Mój synek tez z tego rocznika co Twój tylko mój z maja
Pawojoszka był taki czas ze w domu na ścianie była wilgoć pozbycie się tego dziadostwa kosztowało nas sporo czasu i kasy ściany sufit wszystko było rozwalane do golej cegły i na nowo robione dom ocieplilismy teraz na wszelki wypadek mamy pochłaniacze wilgoci.Ogólnie dom jest przystosowany pod kątem starszego syna który ma alergie na roztocza kurzu domowego.Nie mamy dywanów zasłon firanki,, co chwilę,, są prane pościel itd.zrezygnowaliśmy z pluszakow.Tyle co możemy to robimy ale też z rozsądkiem żeby w skrajność nie popaść hihi
Myślimy zrezygnować z zwykłego C.O.na węgiel i przerzucić się na ogrzewanie na podczerwień.Temat jeszcze w trakcie obgadywania;-) -
nick nieaktualny
-
kark wrote:Rene, u nas też młody ma alergię na roztocza kurzu (4 i 5 klasa). W zasadzie to jedyne co wyszło z miliarda badań, tak teoretycznie zdrowy jak ryba. Nawet endo nie chciała go na rtg nadgarstka wysłać, bo wyniki tarczycy i wit d cudowne
-
nick nieaktualnyMocz, morfologie z rozmazami, tsh, żelazo, cukier kilka razy. Do tego crp, pasożyty, lamblie i glisty z kału i z krwi. Celiakie, wit d, ige całkowite, alergie chyba koło 30.
Jedyne co wyszło z morfologii to endo podejrzewała alergię, wyszło wysokie ige. Potem wykluczono celiakie, a z alergii jedyne co to ten kurz -
kark wrote:Mocz, morfologie z rozmazami, tsh, żelazo, cukier kilka razy. Do tego crp, pasożyty, lamblie i glisty z kału i z krwi. Celiakie, wit d, ige całkowite, alergie chyba koło 30.
Jedyne co wyszło z morfologii to endo podejrzewała alergię, wyszło wysokie ige. Potem wykluczono celiakie, a z alergii jedyne co to ten kurz -
nick nieaktualnyKark przepraszam ze sie wtrace ale czy endo proponowal Wam badanie hormonu wzrostu czy kaze jeszcze poczekac do ok 6 r.z.? Oraz czy robila USG tarczycy bo czasami sam wynik z krwi za duzo nie powie?
Pytam bo moje dzieci sa hipotrofikami i neonatolog uczulal nas na obserwacje wzrostu dzieci i jezeli bedziemy widziec z pediatra ze dziecko slabo rosnie to mamy udac sie do endo i to zbadac.
U nas mam problem z corka bo slabiutko rosnie i mamy problem z cukrem u niej.synek rosnie skokowo i ma obecnie ladny wzrost i w miare wage chociaz szczuplutki jest.
No i oboje alergikami rowniez sa i biora leki. Obserwujemy rowniez je w kierunku celiakii choc oni jeszcze troche za mali sa na badania w tym kierunku ale ja choruje na celiakie i dlatego obserwacja. synkowi wyszlo juz ze jest uczulony na make pszenna.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyŻadnych leków, tylko środki zapobiegawcze i dostosowanie domu do jego potrzeb
Inessa, endo powiedziała tylko, że tsh i wit d ma piękne i odesłała do kogoś innego
On ogólnie do mniej więcej 1.5 roku był ze wzrostem na 25 i wagą na 15 centylu. A już na kolejnej kontroli u pediatry wszystko poniżej 3 centyla i tak mu zostało -
nick nieaktualnyKurcze tylko samo TSH nic nie wnosi. A chociaz podpowiedziala do kogo mozecie sie udac?
Nam powtarzaja, ze wazne jest aby wzrost szedl proporcjonalnie czyli aby choc troche przyrastal do wieku ale rowniez i waga w miare powinna isc proporcjonalnie nawet gdy sa na najnizszym centylu.
Choc wzrostem Janki nawet nasza pedoatra ostatnio sie przejela bo zwykle mowi ze wszystko ok. A Janka mierzy 69 cm a po urodzeniu miala az 56 cm dlugie nozki miala.
Nasi znajomi maja synka 8 letniego i tez jest niski jest pod opieka endo wlasnie i Jemu chca za jakis czas jak nie ruszy ze wzrostem podac hormon wzrostu. -
nick nieaktualnyU nas Kajtuś miał 52cm i 2920g, ale spadł zaraz po cc do 2700g. Niby nadgonił w ciągu miesiąca do tych 25 i 15 cent, a potem się zatrzymał. Mam wrażenie, że póki karmiłam piersią to było ok, a po tych 3 miesiącach na bilansie 2 latka już masakra i zaczęły się badania.
-
nick nieaktualnyU mnie najgorzej z mężem.
On twierdzi, że wszystko jest ok, że to sobie wymyślam. I co kolejny wynik wychodzi idealnie i lekarz mówi, że to nie od tego to jest a nie mówiłem.
Jak go potem namawiam na kolejne badania czy wizytę to jest awantura, bo dziecko zdrowe, tylko wolniej rośnie i jak wystrzeli to nadgoni.
Szczególnie, że ja mam 165, mąż 178, więc twierdzi, że syn jest niski po nas. Tylko ja mam ksiazeczki nasze, najstarszej córki i widzę, że on wolniej rośnie, że prawie nie tyje.
I starsznie się boję. Nie chcę, żeby w dorosłym wieku miał 160. Żeby nie mógł być szczęśliwy, znaleźć żony...
Nie chcę wtedy myśleć, że mogłam coś zrobić, a nie zrobiłam nic -
nick nieaktualnyKark myślę że dobrym pomysłem jesr zbadać mu ten hormon wzrostu. Może być faktycznie tak że wystrzeli ze wzrostem później, często to jest 14-16 lat dopiero ale rozumiem obawy. Nie wiem czy może takie badania na mutacje coś wniosa? Może te metylowane witaminy? Może cos z krzepliwoscia krwi? Tak dumam...
Moja rośnie na wzrost natomiast z wagą problemy bo nie chce jeść. 8 lat ma a waga 26 kg, ubrania na 140 nosi... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKark my z mezem jestesmy niscy i lekarz nam mowil ze oczywiscie iz nasze dzieci nie musza byc wysokie ale rosnac powinny.
Moj maz tez czesto co do badqn uwaza ze przesadzam i klotnia gwarantowana ale teraz juz widzi sam, ze coreczka jest malenka i ze musimy to obserwowac i porobic badania.
Synek urodzil sie maly ale widac bylo ze ladnie rosnie a corka przy wyjsciu do domu wazyla 2.500 kg i pieknie przybierala z waga i nagle zwolnila o wzroscie juz nie wspominam.
Tak mysle sobie ze moze rzeczywiscie powinniscie zrobic badania w kierunku przyswajania witamin. Tylko to wszysyko kosztuje wiec tak tez ciezko cos podpowiadac jak endo nie chce nic wiecej pomoc bo moglby dac jakies badania na NFZ.
A ze tak zapytam jakie badania w kierunku celiakii zlecil lekarz, ze zostala ona wykluczona? Pytam bo czesto lekarze slabo sie znaja na tej chorobie najlepiej trafic do gastroenterologa. No alw tez celiakia daje czesto jeszcze inne objawy oprocz niskiego wzrostu.
-
nick nieaktualnyPrawda jest taka, że my wszędzie jezdzimy prywatnie. Myślę, że już na badania młodego spokojnie 3-4tys daliśmy
Bo co dostajemy skierowanie na nfz to dzwonię pod wskazany szpital (do którego i tak musimy jechać 1-1.5h w jedną stronę) to terminy mamy za rok czy więcej
Byliśmy u gastroenterologa dziecięcego (najlepszego w okolicy, 100km od nas 250zl za wizyte po 3mscach), zero uczuleń na mąki plus przeciwciała p tranglutaminazie tkankowej (anty tGT) IgA i IgG, oba mocno ujemne.
Prawda jest taka, że u nas my oboje z mężem do powiedzmy przedszkola byliśmy kluski, potem w zasadzie do dorosłości byliśmy szczupli baaardzo, więc akurat, że najstarsza jest chuda to się nie przejmuję. Ja w wieku 14 lat miałam 40kg, a wieku 18 47kg
Ale właśnie jako dzieci i my i pierworodna byliśmy średniego wzrostu kluski. A syn jest zawsze najmniejszy i najchudszy.
Szczerze to ja i tak będę chodzić do endo w ciąży, chcę wtedy pokazać jego wyniki na wizycie mojej i poprosić o skierowanie dla niego na to rtg nadgarstka. Może mu sprawdzę cały pakiet tarczycowy... I znowu 300zl będzie nie moje