Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRośnie, ale wolno, już o tym pisałam kiedyś, na wizycie szczepiennej jak miał 1.5 roku był jeszcze na 10 i 25 centylach, a od bilansu 2 latka jest poniżej 3 centyla cały czas 😐 Ma za 2 miesiące 5 lat i ma 13kg i 97cm.
Basia jest od niego młodsza o 2.5 roku i wygląda już prawie jak on.
Byliśmy u gastrologa już raz, znowu idziemy w sierpniu i stąd badania. Celiakia już w grudniu 2017 wykluczona.
Dlatego pytałam o tą ferrytyne, bo żelazo miał robione 2x, morfologię już chyba 5x, zawsze wszystko ok, ale raz dostał i tak zapobiegawczo żelazo+kwas+wit c.
Teraz z ciekawości zrobiłam, bo w sumie Rene robiła synkowi i wyszło poniżej normy. -
nick nieaktualnykark Nie jestem lekarzem ani jakimś specjalistą a może to taki " urok " że mało albo powoli rośnie , moja Marysia ma 8 lat i 122 cm wzrostu Gabrysia ma 7 lat i ma prawie 130 cm wzrostu jest od niej wyższa , i każdy mnie się pyta czy ona nie jest starsza , a są prawie równe jak staną tyłem do siebie Marysia rozwija się prawidłowo wrodziła się do mnie jak ja byłam mała też taka byłam .
Hej hej moje drogie 😊 😊
Ale chłodno przez tą zwarjowaną pogodę , aż zaczyna coś mnie brać, gardło mnie trochę boli a mały biedny kicha raz na jakiś czas 😔 . Kolki na prawdę chyba minęły 😁😁 , bo już tydzień prawie mija jak ładnie śpi mały po nocach i nie płacze . Jutro idę na 8.10 do mojego Pana gina no będzie się spowiadał , no i muszę wam powiedzieć że kończę z kp mały już od paru dni nie chce wcale cyca, często go przystawiam a z piersi nic on sam nie łapie za brodawkę nie domaga się tej piersi nie jest mi jakoś przykro czy coś Anię tylko miesiąc kaarmilam piersią tu i tak miałam tyle tego pokarmu że szkoda mówić , cały czas jest tylko na mm nie długo mamy taki bilans, a to już w Poniedziałek pójdziemy zobaczymy ile klopsik waży ile ma cm długości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 08:59
-
nick nieaktualnykark zakamuflowany na maksa wrote:Dziewczyny wiecie może czy niska ferrytyna (22.5 przy normie 30-400) przy normlanej morfologii i żelazie coś znaczy?
Zrobiliśmy ostatnie badania Kajtusiowi, tylko ferrytyna i ast (40 przy normie <36) jest poza normą.
Najlepsze jest to, że ani ferrytyny ani ast nie ma w spisie badań, zrobiłam je, bo Rene też robiła 😐
Edit doczytałam, że morfologia i żelazo w normie. Szłam bym w stronę prób watrobowychWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 09:32
-
nick nieaktualnyNatalia05 wrote:Kark no rzeczywiscie malutki. A robiliscie to badanie na hormon wzrostu? Ja bym sie mniej waga przejmowala gdyby rosl na wzrost w normach, no chyba ze to jest jego norma i taka uroda... Moze endokrynolog by poradzil cos? Ciezko z tymi lekarzami czlowiek sam musi sie diagnozowac i leczyc, wkurza mnie to. Wiekszosc nie ma wyobrazni, nie douczeni sa i nie aktualizuja wiedzy.
Mamusia o kurcze to rok roznicy i mlodsza wyzsza, moze jeszcze wyrowanaja. Na takich przykladach widac jak sie roznie potrafia geny rozlozyc, niby rodzenstwo a takie rozne. Moje dziewczyny tez sie roznia, starsza wyzsza oczy ciemne i szatynka a mlodsza blondynka i niebieskie oczy. Najmlodsza porownujac troszke nizsza od siostr (adekwatnie do wieku) pewnie bedzie nizsza bo tez tatus inny- nizszy.
Tak no nie wiem może , ja mam też siostrę mamusia😔 ją urodziła rok po mnie i też byłyśmy różne ja bardziej taka krąglejsza a ona szczupła a wysoka, jak byłyśmy małe to każdy myślał że bliźniaczkami jesteśmy 😊 . Gabrysia to wyssała jakieś dobre geny bo długa się urodziła 60 cm i ciemniejszą ma karnację i oczy czarne jak węgiel piękna z niej dziewczynka będzie , no Marysia to ma ładne włoski każda się od siebie różni za to Ania to już w ogóle przeciwieństwo ich . -
nick nieaktualnyJeden hormon wzrostu w normie, drugi 43.5 przy normie 47-250. Teraz czekamy na wizyte u endo i trzeba miec wizyte u gastrologa i inne, które teraz robimy.
Aga, właśnie bardziej myślałam o tym układzie pokarmowym... Może coś jest nie tak i nie wchłania się tak jak powinno 😔
Z prób teraz mu zrobiłam ALT (w normie), AST wyszedł za wysoki(40 przy normie do 36) i białko całkowite (w normie).
Mamusia chyba nie urok. Bo to nie tylko najstarsza była wyższa w jego wieku, ale też i ja i M. Basia też rośnie tak jak Tosia.
A on do 1.5 roku był idealny, cały czas tak samo rósł. A potem nagle praktycznie zahamowanie.
Pierwszy rok nie robilismy badań, bo myśleliśmy, że taka jego uroda.
Ale aktualnie on ma 5 lat za chwilę, a wygląda na przeciętnego 3 latka.
U was to jest rok różnicy, u nas 2.5.
Ona ma 97cm i 13kg, Basia ma koło 86cm i 12kg...
Waham się teraz po prostu czy dorobić to co potrzebne do gastro (usg i rtg) i czekać na wizytę 22.08, czy iść już z tym co mam do ogólnego, bo my wszystkie badania mamy prywatnie wyniki, nikt na nfz nam nigdy nic wypisać nie chce, bo niby minimlane przekroczenia 😒👿Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 11:50
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykark zakamuflowany na maksa wrote:Jeden hormon wzrostu w normie, drugi 43.5 przy normie 47-250. Teraz czekamy na wizyte u endo i trzeba miec wizyte u gastrologa i inne, które teraz robimy.
Aga, właśnie bardziej myślałam o tym układzie pokarmowym... Może coś jest nie tak i nie wchłania się tak jak powinno 😔
Z prób teraz mu zrobiłam ALT (w normie) i AST (40 przy normie do 36).
Mamusia chyba nie urok. Bo to nie tylko najstarsza była wyższa w jego wieku, ale też i ja i M. Basia też rośnie tak jak Tosia.
A on do 1.5 roku był idealny, cały czas tak samo rósł. A potem nagle praktycznie zahamowanie.
Pierwszy rok nie robilismy badań, bo myśleliśmy, że taka jego uroda.
Ale aktualnie on ma 5 lat za chwilę, a wygląda na przeciętnego 3 latka.
U was to jest rok różnicy, u nas 2.5.
Ona ma 97cm i 13kg, Basia ma koło 86cm i 12kg...
Waham się teraz po prostu czy dorobić to co potrzebne do gastro (usg i rtg) i czekać na wizytę 22.08, czy iść już z tym co mam do ogólnego, bo my wszystkie badania mamy prywatnie wyniki, nikt na nfz nam nigdy nic wypisać nie chce, bo niby minimlane przekroczenia 😒👿
Aha rozumiem może idź do ogólnego i czekaj na wizytę .
Eureka po 7 msc od zamknięcia reaktywują nasz szpital oczywiście nie wszystko działa nie ma Izby Przyjęć 😎 , wiedzieli o problemach od lat i nic z tym nie zrobili a teraz nagle kasę na szpital znaleźli 😎 , teraz otworzyli i jest na razie czynny dział endoskopii tam laboratorium i tomografia głowy , ale jest zbyt stary ten sprzęt 😱😱😱😱 aby często badania robić no śmiech na sali .Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 11:48
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNie robiliśmy. Tego nawet w wykazie nie było, spisalam ostatnio od Rene jak wrzucała co robili alt, ast i ferrytyne, bo tego nigdy nie robiliśmy i nie było w zestawie badań wymaganym 😕
Kurcze, nawet jutro bym zrobiła mu gdziekolwiek, majątku kosztować nie może, tylko... Obiecałam mu, że to ostatni raz 😌 Że to ostatnie badania, a potem tylko te usg i rtg, ale to wogólę nie boli, tylko się brzuch łaskocze 😏
No i teraz nie wiem co robić, mamy zasadę, że nigdy się nie oklamujemy i jak obiecane to tak jest. Nie chce, żeby mi wyskoczył, że obiecywałam itd, a potem co 😔 -
kark zakamuflowany na maksa wrote:Nie robiliśmy. Tego nawet w wykazie nie było, spisalam ostatnio od Rene jak wrzucała co robili alt, ast i ferrytyne, bo tego nigdy nie robiliśmy i nie było w zestawie badań wymaganym 😕
Kurcze, nawet jutro bym zrobiła mu gdziekolwiek, majątku kosztować nie może, tylko... Obiecałam mu, że to ostatni raz 😌 Że to ostatnie badania, a potem tylko te usg i rtg, ale to wogólę nie boli, tylko się brzuch łaskocze 😏
No i teraz nie wiem co robić, mamy zasadę, że nigdy się nie oklamujemy i jak obiecane to tak jest. Nie chce, żeby mi wyskoczył, że obiecywałam itd, a potem co 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 17:23
-
nick nieaktualny
-
Kark pierwsze co lekarz rodzinny/pediatra i skierowanie do endokrynologa dziecięcego. Na jak najszybciej. Najlepiej jezeli jest to endokrynolog, ktory pracuje w szpitalu dziecięcym, zeby wziął Was na oddział i tam porobil badania. Endo który zajmuje sie dziećmi z niskorosłością. Wiem wiem,że czas oczekiwania na wizytę na nfz to kosmos ,ale równolegle mozecie isc prywatnie. Ale na nfz tez sie zapiszcie jest to istotne do ewentualnego późniejszego leczenia.
-
Badania podstawowe- morfologia , żelazo, ferrytyna , tsh ,ft3 i ft4. Witamina D. Troche z wyzszej półki igf1 . Do tego rtg nadgarstka, żeby ocenic wiek kostny.
Testy alergiczne. Usg jamy brzusznej. Wizyta u kardiologa i echo serca. To wszystko robia rowniez w szpitalu. Zalezy na jakiego endo sie trafi i kiedy skieruje. Niektórzy przez rok wykonuja pomiary wzrostu i wagi i jak dalej dziecko poniżej 3 centyla to wtedy działają - kieruja na badania( to tak od znajomych zaslyszane). -
nick nieaktualnyNo to nam z twojej listy czekamy na rtg nadgarstka i usg brzucha 15.07.
I nie mamy kardiologa, bo nikt nie przyjmuje w okolicy 😒
A ostatnio znajoma z podobnym problemem u syna właśnie znalazła przyczynę w sercu i synek po operacji w ciągu roku nadrobił 12cm i 8kg 😯
My do tego robiliśmy immumoglobiny, crp, alt, asp, zwykły hormon wzrostu, anty TPO, badania moczu, pasożyty z kału i krwi, p/c celiakli, glukoze na czczo, albumina, mocznik, lipidogram, kreatynina, sód, potas, białko całkowite.
U nas poniżej 3ciego centyla jest za chwilę 3 lata, więc mam nadzieję, że ktoś już się zainteresuje i nie karze czekać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 09:02
-
nick nieaktualnyJagodzianka19 wrote:Witajcie 😊 czy mogę do Was dołączyć? Jestem mamą 4 dzieci w wieku od 15mcy do 10lat 😊 i chcielibyśmy by nasza rodzina powiększyła się jeszcze 😉
Witaj moja droga wśród nas 😀😀😀.
Jestem właśnie u mojego Pana gina jak zwykle opóźnienie 😎😎😎😎, aż sama nie wiem co mu powiedzieć i jak stresa mam 😝😝, mąż tam w samochodzie siedzi z małym i go usypia , rano spał a jak tylko go przełożyłam do nosidełka to oczy jak 5 zł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 08:47
Jagodzianka19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJagodzianko, a co wam ew wyszło nie tak w badaniach i jakie macie podejrzenie?
U nas podobnie - Kajtuś urodzeniowa 2930 i 52cm, ale na 2 miesiące miał już 5.5kg. I identycznie - do 4msca szedł jak burza, chyba ponad 7kg miał, a potem zastój do 8msca. Potem znowu rósł ekspresem do 1.5roku, chyba 84cm i 9.8kg, a potem na bilansie 2latka po pół roku 84cm nadal i 9.9kg. Czyli przez pół roku totalny zastój 😞
Ja jeszcze chce gdzieś tego kardiologa dorwać, potem 22.08 mamy diabetologa, a 31.09 endokrynologa, ale to już w Krakowie w Prokocimiu, więc duży szpital tylko dziecięcy i mam nadzieję, że już podejdą jak trzeba do niego.
Edit: urodzony o czasie, miałam cc na zimno w 38+5. Na początku bardzo dużo spadł i miał mocną żółtaczkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 14:47
-
nick nieaktualnyZ przekroczeń norm w wynikach to mamy:
Igf-1 poniżej (43.5 przy 47-230)
Ferrytyna poniżej (22.5 przy 30-400)
Ast powyżej (40 norma do 36).
Ogólnie jak byliśmy z tym igfem to endo prywatny powiedział, że to minimalnie poniżej normy i, że nie ma pośpiechu 😔