X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
Odpowiedz

Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agjot nie rośnie i nie tyje już prawie 3 lata, ale on już kiedyś brał wit c+żelazo+kwas i nic to nie dało 😒😕

• agjot1979 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukaliście przyczyny, celiakia? Bo to ewidentne chyba świadczy o jakimś problemie z układem pokarmowym, może poradnia metaboliczna? Chyba ze już sprawdziliście.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rośnie, ale wolno, już o tym pisałam kiedyś, na wizycie szczepiennej jak miał 1.5 roku był jeszcze na 10 i 25 centylach, a od bilansu 2 latka jest poniżej 3 centyla cały czas 😐 Ma za 2 miesiące 5 lat i ma 13kg i 97cm.
    Basia jest od niego młodsza o 2.5 roku i wygląda już prawie jak on.

Byliśmy u gastrologa już raz, znowu idziemy w sierpniu i stąd badania. Celiakia już w grudniu 2017 wykluczona.

Dlatego pytałam o tą ferrytyne, bo żelazo miał robione 2x, morfologię już chyba 5x, zawsze wszystko ok, ale raz dostał i tak zapobiegawczo żelazo+kwas+wit c.
    Teraz z ciekawości zrobiłam, bo w sumie Rene robiła synkowi i wyszło poniżej normy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark Nie jestem lekarzem ani jakimś specjalistą a może to taki " urok " że mało albo powoli rośnie , moja Marysia ma 8 lat i 122 cm wzrostu Gabrysia ma 7 lat i ma prawie 130 cm wzrostu jest od niej wyższa , i każdy mnie się pyta czy ona nie jest starsza , a są prawie równe jak staną tyłem do siebie Marysia rozwija się prawidłowo wrodziła się do mnie jak ja byłam mała też taka byłam .

Hej hej moje drogie 😊 😊

Ale chłodno przez tą zwarjowaną pogodę , aż zaczyna coś mnie brać, gardło mnie trochę boli a mały biedny kicha raz na jakiś czas 😔 . Kolki na prawdę chyba minęły 😁😁 , bo już tydzień prawie mija jak ładnie śpi mały po nocach i nie płacze . Jutro idę na 8.10 do mojego Pana gina no będzie się spowiadał , no i muszę wam powiedzieć że kończę z kp mały już od paru dni nie chce wcale cyca, często go przystawiam a z piersi nic on sam nie łapie za brodawkę nie domaga się tej piersi nie jest mi jakoś przykro czy coś Anię tylko miesiąc kaarmilam piersią tu i tak miałam tyle tego pokarmu że szkoda mówić , cały czas jest tylko na mm nie długo mamy taki bilans, a to już w Poniedziałek pójdziemy zobaczymy ile klopsik waży ile ma cm długości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 08:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark zakamuflowany na maksa wrote:
    Dziewczyny wiecie może czy niska ferrytyna (22.5 przy normie 30-400) przy normlanej morfologii i żelazie coś znaczy?
    Zrobiliśmy ostatnie badania Kajtusiowi, tylko ferrytyna i ast (40 przy normie <36) jest poza normą.

Najlepsze jest to, że ani ferrytyny ani ast nie ma w spisie badań, zrobiłam je, bo Rene też robiła 😐
    Możliwe, że anemia... Ferretyna to zapas żelaza w wątrobie. Najlepiej do lekarza z tym iść. I do tego jeszcze próby wątrobowe by dobrze było zrobić.

Edit doczytałam, że morfologia i żelazo w normie. Szłam bym w stronę prób watrobowych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 09:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Kark no rzeczywiscie malutki. A robiliscie to badanie na hormon wzrostu? Ja bym sie mniej waga przejmowala gdyby rosl na wzrost w normach, no chyba ze to jest jego norma i taka uroda... Moze endokrynolog by poradzil cos? Ciezko z tymi lekarzami czlowiek sam musi sie diagnozowac i leczyc, wkurza mnie to. Wiekszosc nie ma wyobrazni, nie douczeni sa i nie aktualizuja wiedzy.

Mamusia o kurcze to rok roznicy i mlodsza wyzsza, moze jeszcze wyrowanaja. Na takich przykladach widac jak sie roznie potrafia geny rozlozyc, niby rodzenstwo a takie rozne. Moje dziewczyny tez sie roznia, starsza wyzsza oczy ciemne i szatynka a mlodsza blondynka i niebieskie oczy. Najmlodsza porownujac troszke nizsza od siostr (adekwatnie do wieku) pewnie bedzie nizsza bo tez tatus inny- nizszy.

Tak no nie wiem może , ja mam też siostrę mamusia😔 ją urodziła rok po mnie i też byłyśmy różne ja bardziej taka krąglejsza a ona szczupła a wysoka, jak byłyśmy małe to każdy myślał że bliźniaczkami jesteśmy 😊 . Gabrysia to wyssała jakieś dobre geny bo długa się urodziła 60 cm i ciemniejszą ma karnację i oczy czarne jak węgiel piękna z niej dziewczynka będzie , no Marysia to ma ładne włoski każda się od siebie różni za to Ania to już w ogóle przeciwieństwo ich .

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden hormon wzrostu w normie, drugi 43.5 przy normie 47-250. Teraz czekamy na wizyte u endo i trzeba miec wizyte u gastrologa i inne, które teraz robimy.

Aga, właśnie bardziej myślałam o tym układzie pokarmowym... Może coś jest nie tak i nie wchłania się tak jak powinno 😔
    Z prób teraz mu zrobiłam ALT (w normie), AST wyszedł za wysoki(40 przy normie do 36) i białko całkowite (w normie).

Mamusia chyba nie urok. Bo to nie tylko najstarsza była wyższa w jego wieku, ale też i ja i M. Basia też rośnie tak jak Tosia.
    A on do 1.5 roku był idealny, cały czas tak samo rósł. A potem nagle praktycznie zahamowanie.
    Pierwszy rok nie robilismy badań, bo myśleliśmy, że taka jego uroda.
    Ale aktualnie on ma 5 lat za chwilę, a wygląda na przeciętnego 3 latka.
    U was to jest rok różnicy, u nas 2.5.
    Ona ma 97cm i 13kg, Basia ma koło 86cm i 12kg...

Waham się teraz po prostu czy dorobić to co potrzebne do gastro (usg i rtg) i czekać na wizytę 22.08, czy iść już z tym co mam do ogólnego, bo my wszystkie badania mamy prywatnie wyniki, nikt na nfz nam nigdy nic wypisać nie chce, bo niby minimlane przekroczenia 😒👿

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 11:50

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden hormon wzrostu w normie, drugi 43.5 przy normie 47-250. Teraz czekamy na wizyte u endo i trzeba miec wizyte u gastrologa i inne, które teraz robimy.

Aga, właśnie bardziej myślałam o tym układzie pokarmowym... Może coś jest nie tak i nie wchłania się tak jak powinno 😔
    Z prób teraz mu zrobiłam ALT (w normie) i AST (40 przy normie do 36).

Mamusia chyba nie urok. Bo to nie tylko najstarsza była wyższa w jego wieku, ale też i ja i M. Basia też rośnie tak jak Tosia.
    A on do 1.5 roku był idealny, cały czas tak samo rósł. A potem nagle praktycznie zahamowanie.
    Pierwszy rok nie robilismy badań, bo myśleliśmy, że taka jego uroda.
    Ale aktualnie on ma 5 lat za chwilę, a wygląda na przeciętnego 3 latka.
    U was to jest rok różnicy, u nas 2.5.
    Ona ma 97cm i 13kg, Basia ma koło 86cm i 12kg...

Waham się teraz po prostu czy dorobić to co potrzebne do gastro (usg i rtg) i czekać na wizytę 22.08, czy iść już z tym co mam do ogólnego, bo my wszystkie badania mamy prywatnie wyniki, nikt na nfz nam nigdy nic wypisać nie chce, bo niby minimlane przekroczenia 😒👿

Aha rozumiem może idź do ogólnego i czekaj na wizytę .

Eureka po 7 msc od zamknięcia reaktywują nasz szpital oczywiście nie wszystko działa nie ma Izby Przyjęć 😎 , wiedzieli o problemach od lat i nic z tym nie zrobili a teraz nagle kasę na szpital znaleźli 😎 , teraz otworzyli i jest na razie czynny dział endoskopii tam laboratorium i tomografia głowy , ale jest zbyt stary ten sprzęt 😱😱😱😱 aby często badania robić no śmiech na sali .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 11:48

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark a GGTP robiłaś? Ja mam ALT i AST delikatnie podwyższone, bialko w normie, a GGTP ponad 400.. (czyli 10x powyżej normy) Mam kamienie w woreczku żółciowym.
    Ja bym poszła do ogólnego najpierw i może jakieś badania jeszcze wysepila na nfz

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiliśmy. Tego nawet w wykazie nie było, spisalam ostatnio od Rene jak wrzucała co robili alt, ast i ferrytyne, bo tego nigdy nie robiliśmy i nie było w zestawie badań wymaganym 😕
    Kurcze, nawet jutro bym zrobiła mu gdziekolwiek, majątku kosztować nie może, tylko... Obiecałam mu, że to ostatni raz 😌 Że to ostatnie badania, a potem tylko te usg i rtg, ale to wogólę nie boli, tylko się brzuch łaskocze 😏
    No i teraz nie wiem co robić, mamy zasadę, że nigdy się nie oklamujemy i jak obiecane to tak jest. Nie chce, żeby mi wyskoczył, że obiecywałam itd, a potem co 😔

• Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 17:14

Aga9090, pawojoszka, Laurka, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiliśmy. Tego nawet w wykazie nie było, spisalam ostatnio od Rene jak wrzucała co robili alt, ast i ferrytyne, bo tego nigdy nie robiliśmy i nie było w zestawie badań wymaganym 😕
    Kurcze, nawet jutro bym zrobiła mu gdziekolwiek, majątku kosztować nie może, tylko... Obiecałam mu, że to ostatni raz 😌 Że to ostatnie badania, a potem tylko te usg i rtg, ale to wogólę nie boli, tylko się brzuch łaskocze 😏
    No i teraz nie wiem co robić, mamy zasadę, że nigdy się nie oklamujemy i jak obiecane to tak jest. Nie chce, żeby mi wyskoczył, że obiecywałam itd, a potem co 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 17:23

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodzianko pisz, my już i tak od 2 lat chodzimy regularnie, więc może coś nowego dojdzie do spisu.

Wysłany: 5 lipca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark pierwsze co lekarz rodzinny/pediatra i skierowanie do endokrynologa dziecięcego. Na jak najszybciej. Najlepiej jezeli jest to endokrynolog, ktory pracuje w szpitalu dziecięcym, zeby wziął Was na oddział i tam porobil badania. Endo który zajmuje sie dziećmi z niskorosłością. Wiem wiem,że czas oczekiwania na wizytę na nfz to kosmos ,ale równolegle mozecie isc prywatnie. Ale na nfz tez sie zapiszcie jest to istotne do ewentualnego późniejszego leczenia.

p19ue6hhr78s4yrb.png

Wysłany: 5 lipca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania podstawowe- morfologia , żelazo, ferrytyna , tsh ,ft3 i ft4. Witamina D. Troche z wyzszej półki igf1 . Do tego rtg nadgarstka, żeby ocenic wiek kostny.
    Testy alergiczne. Usg jamy brzusznej. Wizyta u kardiologa i echo serca. To wszystko robia rowniez w szpitalu. Zalezy na jakiego endo sie trafi i kiedy skieruje. Niektórzy przez rok wykonuja pomiary wzrostu i wagi i jak dalej dziecko poniżej 3 centyla to wtedy działają - kieruja na badania( to tak od znajomych zaslyszane).

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nam z twojej listy czekamy na rtg nadgarstka i usg brzucha 15.07.
    I nie mamy kardiologa, bo nikt nie przyjmuje w okolicy 😒
    A ostatnio znajoma z podobnym problemem u syna właśnie znalazła przyczynę w sercu i synek po operacji w ciągu roku nadrobił 12cm i 8kg 😯

My do tego robiliśmy immumoglobiny, crp, alt, asp, zwykły hormon wzrostu, anty TPO, badania moczu, pasożyty z kału i krwi, p/c celiakli, glukoze na czczo, albumina, mocznik, lipidogram, kreatynina, sód, potas, białko całkowite.
    U nas poniżej 3ciego centyla jest za chwilę 3 lata, więc mam nadzieję, że ktoś już się zainteresuje i nie karze czekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 09:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodzianka19 wrote:
    Witajcie 😊 czy mogę do Was dołączyć? Jestem mamą 4 dzieci w wieku od 15mcy do 10lat 😊 i chcielibyśmy by nasza rodzina powiększyła się jeszcze 😉

Witaj moja droga wśród nas 😀😀😀.

Jestem właśnie u mojego Pana gina jak zwykle opóźnienie 😎😎😎😎, aż sama nie wiem co mu powiedzieć i jak stresa mam 😝😝, mąż tam w samochodzie siedzi z małym i go usypia , rano spał a jak tylko go przełożyłam do nosidełka to oczy jak 5 zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 08:47

Jagodzianka19 lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 lipca 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2020, 12:51

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodzianko, a co wam ew wyszło nie tak w badaniach i jakie macie podejrzenie?

U nas podobnie - Kajtuś urodzeniowa 2930 i 52cm, ale na 2 miesiące miał już 5.5kg. I identycznie - do 4msca szedł jak burza, chyba ponad 7kg miał, a potem zastój do 8msca. Potem znowu rósł ekspresem do 1.5roku, chyba 84cm i 9.8kg, a potem na bilansie 2latka po pół roku 84cm nadal i 9.9kg. Czyli przez pół roku totalny zastój 😞
    Ja jeszcze chce gdzieś tego kardiologa dorwać, potem 22.08 mamy diabetologa, a 31.09 endokrynologa, ale to już w Krakowie w Prokocimiu, więc duży szpital tylko dziecięcy i mam nadzieję, że już podejdą jak trzeba do niego.
    Edit: urodzony o czasie, miałam cc na zimno w 38+5. Na początku bardzo dużo spadł i miał mocną żółtaczkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2019, 14:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z przekroczeń norm w wynikach to mamy:
    Igf-1 poniżej (43.5 przy 47-230)
    Ferrytyna poniżej (22.5 przy 30-400)
    Ast powyżej (40 norma do 36).

Ogólnie jak byliśmy z tym igfem to endo prywatny powiedział, że to minimalnie poniżej normy i, że nie ma pośpiechu 😔

‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ