Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Spoko, pomyślimy
Odebrałam karte martwego urodzenia, zarejestrowałam malutką. Nazywa się Bogumiła Maria. Miała być Rita, ale to mi bardziej spasowało
Panie w USC po raz pierwszy rejestrowały dzieciątko z Karty martwego urodzenia. Szukały w przepisach, czy jeszcze mogą, bo to już 2 tygodnie minęły, a na rejestrację dziecka jest 3 dni. Ale doszukały się wszystkiego, wszystko wypełniły i załatwiłam sobie wszystko w ZUS-ie. Jeszcze firma pogrzebowa i ksiądz
Tylko nie mam tej karty zgonu. Pojechałam do spzitala jak męża do pracy odwoziłam, więc byłam w szpitalu wcześnie rano i nie było jeszcze ani ordynatora, ani oddziałowej. Panie dały mi tylko to, co dla mnie było przygotowane. To nic, jeśli będzie niezbędna to pojade znowuWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 11:54
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
Zrobiłam z kila mąki i wyszło że czterdzieści może pięćdziesiąt trudno stwierdzić bo część poszła jeszcze na gorąco . Pierwszy raz wyszły takie dobre nie wiem ile wciaglam bo straciłam rachubę. Przepis miałam że strony Lidla ,wogole lubię tą stronę , cokolwiek z tamtad robię zawsze mi wychodzi. Choć ciasto drożdżowe to moja pieta ahillesowa zadko się udaje.
-
Psycholog powiedział mi, że nie powinnam byc smutna, bo jak ja jestem smutna, to Malutka też i że powinnam z nia rozmawaic i dac jej do zrozumienia, że ją Kocham i że jestem szczęśliwa, że ona jest i powinnam z dziećmi celebrować pamięc o niej, czytac jej książki, modlić się za nia z dziećmi, powinniśmy sobie wspólnie wyobrażać jak by wyglądała, jaka by była
A kiedy wspomniałam, że chcę wkrótce zajść w ciążę, to powiedział, że to nie jest dobry pomysł, bo powinnam sobie dać czas, powinnam przeżyć całą żałobę, cały rok z wszystkimi świętami i uroczystościami, 4 pory roku
Ja myślałam, że on mi powie ze mam prawo czuć się źle, płakać, krzyczęć, że nie jestem wariatką, tylko matka opłakującą dziecko, ze pomożę mi zidentyfikować emocje, które we mnie siedzą, smutek, złość, zawód, nie wiem. Nigdy wcześniej nie byłam u psychologa, więc może to tak włąśnie wygląda. Może spodziewałąm się za dużo, alebo nie tego, co może mi dać psycholog, albo to za wcześnie na cokolwiek.Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
ja nie zamierzam ukrywać przed dziećmi siostrzyczki, ale wolałabym to odłożyć do momentu, jak będzie kolejny dzidziuś. Na pewno będę im opowiadał, że mieli siostrę, która była chora i nie mogła sie urodzić a teraz opiekuje sie nami z niebaWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Niecierpliwa. Mój syn bardzo przeżył śmierć Gniewosza. Choć rozmawialiśmy z nim i tłumaczyliśmy na spokojnie. Teraz modli się za niego i nawet prosi by i on dostał prezenty od Boga. Pozostałe dzieci a więc dwójka to wie że poroniłam bo dzieci były słabe ale chyba fakt że jest starszy spowodował że lepiej to przyjął. Każdy inaczej przechodzi żałobę.
Po pierwszym razie gdy serce przestało być byłam gotowa dwa miesiące później ale złamałam nogę i zaszłam pół roku później. W tamtym roku roniłam w sierpniu początek i połowa września a psychika pozwoliła mi już w październiku się starać.
Sama poczujesz czy jesteś gotowa. Pamiętaj to tak z pediatrą. Nie każdy jest dobry.
Zgodzę się że musisz to przeżyć. Nauczyć się mówić o stracie. Jednak czas kiedy to sobie poukładasz zależy od wielu czynników. Dziwne ale w związku z tym , że masz dzieci będzie ci zapewne troszkę łatwiej bo masz dla kogo żyć.
Trzymam kciuki za was. Pamiętaj. Krzyczała, płacz, śmiej się. Rób to co pozwoli ci uporać się z bólem . Pamiętać będziesz zawsze jednak będzie mniej boleć.PixiDixi, NiecierpliwaOna lubią tę wiadomość
-
Odniose sie tylko do jednego...dobry psycholog nie poda Ci limitu czasowego kiedy mozesz sie starac...zastanow sie czy ten psycholog jest wlasciwy...
Przeszlam przez kilku psychologow i nauczylam sie identyfikowac tych dobrych ...dobry nie nakazuje jak masz zyc tylko ulatwia Ci odnalezienie swojej drogi i jej zrozumienie.
NiecierpliwaOna, muminka83 lubią tę wiadomość
-
Też mnie zdziwiło że zaplanował ci cały rok ,nie powinien ci mówić co masz robić tylko pomuc zrozumieć to co się w tobie dzieje powiedzieć że żałoba też ma swoje etapy i wytłumaczyć na czym polega ,czego możesz się spodziewać jak sobie radzić z emocjami . Tak bynajmniej ja to widzę a to kiedy będziesz gotowa to zależy od ciebie
NiecierpliwaOna, PixiDixi lubią tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:Czesc Dziewczynki
Niecierpliwa moze cos z salatek bo wkolko robie jatzynowa, z kurczakiem i sledziowa a mezul cos nowego by zjadl
daj znac jeśli zrobisz tą sałatkę z mojego przepisu
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Najpierw chce zrobić salon bo już zamówiłam meble to chce najpierw tu zrobić, bo potrzeb w tym domu jest multum . Przeraża mnie łazienka bo tam to jest jakiś armagedon ale na to to potrzeba kupę kasy . Kupiłam ciemne komody mamy czarny narożnik z czerwonymi wstawkami kupiłam jeszcze jeden czarny z funkcją spania . Chcemy zrobić jedną ścianę z takich płytek kamiennych jakichś jasnych i szarość na pozostałych ścianach też jakiś jasny odcień . Zastanawiam się nad panelami podobają mi się też ciemne ale nie wiem czy nie lepiej coś jasniejszego żeby nie było za czarno w tym pokoju pewnie zdecydujemy w sklepie ,cena też będzie czynnikiem decydującym.
Pozamykalismy część spraw w Anglii poskladalismy o rodzinne tu i dostaliśmy kasę i wyrównanie więc jest jakaś kwota ,miałam kupić auto a remont stopniowo ale dzwonili do nas ze służb socjalnych z Anglii. Pewnie wam wspominałam że męża siostrze zabrali dzieci ,sprawa toczy się w sądzie czy jej oddadzą dzieci czy odbiorą prawa . Na wypadek jakby jej odebrali prawa ,szukaja rodziny której mogą powierzyć dzieci . Z całej rodziny jesteśmy najbardziej prawdopodobna opcja dla tych dzieci bo nikt inny za bardzo nie chce się podjąć trójki dzieci . Więc zdecydowaliśmy że najpierw remont bo jakby rzeczywiście doszło do tego że nam te dzieci przekażą to dom musi być w jakimś znośnym stanie ,a to stary dom długo był niezamieszkany więc coby nie ruszył to trzeba zrobić i tak zaczynamy od salonu -
pawojoszka wrote:Najpierw chce zrobić salon bo już zamówiłam meble to chce najpierw tu zrobić, bo potrzeb w tym domu jest multum . Przeraża mnie łazienka bo tam to jest jakiś armagedon ale na to to potrzeba kupę kasy . Kupiłam ciemne komody mamy czarny narożnik z czerwonymi wstawkami kupiłam jeszcze jeden czarny z funkcją spania . Chcemy zrobić jedną ścianę z takich płytek kamiennych jakichś jasnych i szarość na pozostałych ścianach też jakiś jasny odcień . Zastanawiam się nad panelami podobają mi się też ciemne ale nie wiem czy nie lepiej coś jasniejszego żeby nie było za czarno w tym pokoju pewnie zdecydujemy w sklepie ,cena też będzie czynnikiem decydującym.
Pozamykalismy część spraw w Anglii poskladalismy o rodzinne tu i dostaliśmy kasę i wyrównanie więc jest jakaś kwota ,miałam kupić auto a remont stopniowo ale dzwonili do nas ze służb socjalnych z Anglii. Pewnie wam wspominałam że męża siostrze zabrali dzieci ,sprawa toczy się w sądzie czy jej oddadzą dzieci czy odbiorą prawa . Na wypadek jakby jej odebrali prawa ,szukaja rodziny której mogą powierzyć dzieci . Z całej rodziny jesteśmy najbardziej prawdopodobna opcja dla tych dzieci bo nikt inny za bardzo nie chce się podjąć trójki dzieci . Więc zdecydowaliśmy że najpierw remont bo jakby rzeczywiście doszło do tego że nam te dzieci przekażą to dom musi być w jakimś znośnym stanie ,a to stary dom długo był niezamieszkany więc coby nie ruszył to trzeba zrobić i tak zaczynamy od salonu
Rozumiem że zdecydowaliście się na ewentualne wychowanie dzieci. :-* dobrzy z was ludzie. -
Nie ma wyjścia jak nie my to dzieci będą przekazane do adopcji i dostanie je jakaś rodzina w Anglii i już ich nigdy nie zobaczymy . Pozatym te dzieci tyle przeszły że chcemy żeby miały wreszcie normalny dom(o ile nasza rodzinkę można nazwać normalna). Znamy te dzieci od urodzenia często je widywaliśmy, nasze dzieci się z nimi przyjaźnią. Choć jesteśmy pełni obaw jak to będzie z dziewięciorgiem dzieci w domu ,dla niektórych troje to dużo
muminka83, PixiDixi lubią tę wiadomość
-
pawojoszka wrote:Nie ma wyjścia jak nie my to dzieci będą przekazane do adopcji i dostanie je jakaś rodzina w Anglii i już ich nigdy nie zobaczymy . Pozatym te dzieci tyle przeszły że chcemy żeby miały wreszcie normalny dom(o ile nasza rodzinkę można nazwać normalna). Znamy te dzieci od urodzenia często je widywaliśmy, nasze dzieci się z nimi przyjaźnią. Choć jesteśmy pełni obaw jak to będzie z dziewięciorgiem dzieci w domu ,dla niektórych troje to dużo
Nie uważam że trójka to dużo. Moja babcia miała 11 i dała radępawojoszka, PixiDixi lubią tę wiadomość
-
Podziwiam Was Pawojoszka. To na pewno nie była łatwa decyzja. A dzieciaczkom współczuję. Mam nadzieję,że wreszcie dzięki Wam zaznają poczucia bezpieczeństwa. A w jakim są wieku?Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
A co do paneli,to my w salonie mamy drzwi na taras (do ogrodu). Od wiosny do jesieni te drzwi są notorycznie otwarte,bo dzieciaki i psy (2 suczki-kundle rasowe) biegają tam i spowrotem. Niby przy samych drzwiach są płytki,ale i tak panele w pozostałej części salonu są tak zdarte,że masakra. Po 6 latach od położenia wytarte na rogach do białego. Teraz już nie położe tutaj paneli. Planuję płytki,stylizowane na panele i położę je wszędzie na parterze (nigdzie nie mam progów) więc kuchnia,przedpokój i salon polecę tymi płytkami. Teraz czyli za jakiś rok-dwa W tym roku kupiliśmy dachówki,bo zaraz po Wielkanocy Pan nam będzie dach wymieniał,a potem chcemy zrobić dzieciakom pokoje i łazienkę na poddaszu,a potem znowu zaczniemy remon parteruWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Najstarsza dziewczynka ma osiem lat średnia pięć a najmłodszy chłopak trzy. W swoim życiu zaliczyli już dwa związki ich matki które skończyły się przemocą w rodzinie pół roku w rodzinie zastępczej teraz to drugi raz , chłopak trzy dni w szpitalu z poważnymi poparzeniami . W między czasie między jednym a drugim związkiem co tydzień inny wojek. To tylko ogólnie tak naprawdę co się działo w tym domu to tylko one wiedzą a wszystko po cichu nikt nic nie wiedział na zewnątrz szczęśliwa rodzinka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2018, 18:00