X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Letynia Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik2208 wrote:
    Oczywiście nie twierdzę, że lekarz zły. Nie to miałam na myśli. Ale regułą też nie jest, że skoro pierwsza ciąża super to kolejne też takie będą. Niestety coraz więcej jest historii, że pierwsza ciąża książkowa a później albo problemy z zajściem albo utrzymaniem. Niestety organizm ludzki kryje wiele tajemnic 😔 wierzę, że wszystko będzie dobrze i trzymam mocno kciuki!!!! Wiem, że internet potrafi wiele "nabroić", co człowiek to opinia więc dużo przed każdą z nas.
    Trzymam kciuki za Was kochane! Rok temu byłam w tej sytuacji, miałam być sierpniową mamą ale cóż, wydarzyło się inaczej! Będzie dobrze 😍😍😍
    Dzięki kochana za dobre słowa 💗 zdrówka dla Ciebie i córeczki 🥰

Madzik2208, Mała.mi 93 lubią tę wiadomość

10 c.s. ⏸🍀💗
    👩🏻‍💼﹠👨🏻‍💼34
    28.11 beta 102 mIu/ml, prog 42 ng/ml 02.12 beta 466 04.12 beta 1450, prog 30 05.12 beta 2600
    5t6d mamy serduszko🫶
    31.12. prawie 2cm człowieka😻, 162bpm
    preg.png
  • onalola Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za słowa wsparcia ,i zdrówka dla Was 🙌❤️

Jak widać 1.30 a ja nie śpię. Jedna z gorszych nocy od 2 tyg. Co się przekrece i czuję że mokro coś lecę do WC.

Szczerze, jakoś nie wierzę żeby jutro coś dał. Jak już coś mówił, że to może być normalne i występować we wczesnej ciąży i fizjologiczne to jeśli faktycznie będzie już plamienia to czuje że to by było na tyle. Zrobi usg i tyle.. ale muszę jeszcze chwilę poczekać, kilka h.

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez
  • MamaIwona Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 03:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czytam wątek od początku i postanowiłam się dołączyć. U mnie aktualnie 5tydzień i 5 dzień. Jestem w szoku jakie u was są długie terminy do lekarza. Ja byłam już w poniedziałek, według moich obliczeń miał to być już szósty tydzień, widać pomyliłam się o tydzień, ale to przez nieregularne miesiączki. Termin mam na pierwszego sierpnia. Dostałam skierowanie na badania które też już wykonałam i w poniedziałek mam iść na następną wizytę, ponieważ ma być już więcej widać. Mam też skierowanie na badania prenatalne jutro chyba będą dzwonić żeby się umawiać. Zaczęłam brać witaminy. Też jestem w szoku że to się dzieje, bo ponad półtora roku nie wychodziło. Jest 3:50 a ja jestem głodna, bardzo bolą mnie piersi, czasami kłuje w podbrzuszu, niekiedy bardzo boli mnie głowa to chyba jest związane z młodościami. To moja druga ciąża i czuję się inaczej niż w pierwszej. Ogólnie mam wrażenie jakbym była w piątym miesiącu a nie tygodniu... Ciężko wytrzymać w pracy 8h :( Przy pierwszej ciąży czułam się zdecydowanie lepiej, może to dlatego że jestem już starsza (34 lata). Trzymam kciuki za wraz wszystkie i za moje ziarenko, mam nadzieję że w poniedziałek zobaczę bicie serca.

Mała.mi 93, Agat99, smoothie lubią tę wiadomość

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaIwona wrote:
    Witam, czytam wątek od początku i postanowiłam się dołączyć. U mnie aktualnie 5tydzień i 5 dzień. Jestem w szoku jakie u was są długie terminy do lekarza. Ja byłam już w poniedziałek, według moich obliczeń miał to być już szósty tydzień, widać pomyliłam się o tydzień, ale to przez nieregularne miesiączki. Termin mam na pierwszego sierpnia. Dostałam skierowanie na badania które też już wykonałam i w poniedziałek mam iść na następną wizytę, ponieważ ma być już więcej widać. Mam też skierowanie na badania prenatalne jutro chyba będą dzwonić żeby się umawiać. Zaczęłam brać witaminy. Też jestem w szoku że to się dzieje, bo ponad półtora roku nie wychodziło. Jest 3:50 a ja jestem głodna, bardzo bolą mnie piersi, czasami kłuje w podbrzuszu, niekiedy bardzo boli mnie głowa to chyba jest związane z młodościami. To moja druga ciąża i czuję się inaczej niż w pierwszej. Ogólnie mam wrażenie jakbym była w piątym miesiącu a nie tygodniu... Ciężko wytrzymać w pracy 8h :( Przy pierwszej ciąży czułam się zdecydowanie lepiej, może to dlatego że jestem już starsza (34 lata). Trzymam kciuki za wraz wszystkie i za moje ziarenko, mam nadzieję że w poniedziałek zobaczę bicie serca.
    Mam podobne odczucia co do drugiej ciąży...
    W poprzedniej ciąży 3 lata temu czkam się lepiej niż teraz. To zmęczenie które mnie teraz dopada to na prawdę jakiś hardcore.

Myślę że i wiek ma tu znaczenie ale jeśli myślę o sobie to też na pewno kondycję fizyczna miałam dużo lepsza 3 lata temu no i nie miałam w domu toddlerki która się trzeba było zajmować :P

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty 🤞🤞🙏

Co do tego kiedy umówić się na pierwszą wizytę to każda zrobi jak jej bardziej odpowiada :)
    ja kiedyś w ciąży którą straciłam chocilam na wizyty już od 5tc i to DLA MNIE był błąd bo się mega nakręcałam i stresowałam.
    W ciąży z Mayą i teraz, pierwszą wizyta specjalnie umówilam w 6+2 bo już powinno być serduszko i przynajmniej jak nie będzie to będę miała jasna sytuację a nie robienie sobie jeszcze nadziei.
    (Miałam wczesna owulacje więc nie mam mowy o tym żeby ciąża była młodsza, jeśli już to powinna być starsza)

Życzę wam miłego dnia i owocnych wizyt!

Na teraz śmigam już do pracy i byle jakoś wytrwać do wizyty po południu lol

Kroliczek2411, Mała.mi 93 lubią tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • Paulina66 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Co do tego kiedy umówić się na pierwszą wizytę to każda zrobi jak jej bardziej odpowiada :)
    ja kiedyś w ciąży którą straciłam chocilam na wizyty już od 5tc i to DLA MNIE był błąd bo się mega nakręcałam i stresowałam.
    W ciąży z Mayą i teraz, pierwszą wizyta specjalnie umówilam w 6+2 bo już powinno być serduszko i przynajmniej jak nie będzie to będę miała jasna sytuację a nie robienie sobie jeszcze nadziei.
    (Miałam wczesna owulacje więc nie mam mowy o tym żeby ciąża była młodsza, jeśli już to powinna być starsza)

No właśnie wyszłam z tego samego założenia, że chce się umówić tak, żebym już wiedziała ma czym stoję, a nie, że dowiem się tylko, że jest pęcherzyk, a tydzień później, że jednak nie ma serduszka. Przyrosty bety wydają się w porządku, więc nie mam podstaw, żeby podejrzewać biochem czy ciążę pozamaciczną.

Tylko teraz ta późna wizyta stresuje mnie w kontekście pracy. Od razu po wizycie chciałam powiedzieć szefowi, a to będzie dopiero bezpośrednio przed świętami. Pracuje w firmie gdzie jestem jedynym pracownikiem i we dwójkę od podstaw obsługujemy zamówienia internetowe łącznie z przygotowywaniem towaru i pakowaniem. Cały grudzień jest mega ciężki w pracy z uwagi na zwiększona ilość zamówień. Mam już zaplanowane nadgodziny w każdy weekend do końca grudnia. Na koniec miesiąca inwentaryzacja, więc siedzenie w pracy od rana do nocy. Dodatkowo na początku grudnia zostaje na tydzień sama w firmie, więc będę miała 300% pracy do wykonania. Najbardziej boję się, że na magazynie często trzeba przerzucać ciężkie kartony, żeby dostać się do towaru. Mam umowę na czas nieokreślony i dobre relacje z szefem, dlatego nie chciałabym stawiać go w kłopotliwej sytuacji i może udałoby się ogarnąć jakąś pomoc dla mnie na ten tydzień styczniowy chociaż, ale jak powiem dzień przed świętami to bardzo niewiele czasu będzie, żeby coś z tym zrobić. Z kolei przed lekarzem też nie chcę nic mówić, dopóki nie będzie pewności 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 06:38

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
  • adu Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki mocno za dzisiejsze wizyty! Oby same dobre wieści były.

Ja zrobiłam wczoraj betę, o progu zapomniałam 🙈 Wynik to 123 miU/ml co odpowiada 4 tc - czyli tak jak j ja liczyłam. Powtórzę albo w piątek albo w sobotę, chyba że fartem mi się uda w czwartek.
    Ja oczywiście przeziębiona, mam katar więc tylko nudne inhalacje z soli i jakieś olejki eteryczne 🫠

Paulina66, oj to w Twoim przypadku faktycznie warto powiedzieć wcześniej…

Ja mam super pracę, uwielbiam ją plus pracuje z domu. Powiem w styczniu, jak już będzie bardziej zaawansowana ciąża i będzie wszystko ok. Moja szefowa wie, że chce drugie dziecko, ale na pewno ona i koleżanka będą załamane, bo na mnie i tej koleżance stoi nasz dział i minimum raz w tygodniu słyszę że co to będzie jak ja pójdę na macierzyński 🙈🤣 ale dadzą sobie radę, wiem że będą się cieszyć ze mną mimo załamania :)

Ja wizytę według kalendarza będę miała 20.12 , mam nadzieję, że już będzie coś widać i że w ogóle będzie usg w gabinecie bo w medicover to nigdy nie wiadomo 🙈 Z córką byłam w 6+1 według OM i nie było serduszka, było dopiero 7+6 według OM.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 06:54

smoothie lubi tę wiadomość

👧 07.2021
  • Platynova55 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wizytami to ja chętnie umówiłabym się później, żeby od razu już móc zobaczyć serduszko i być spokojną, no ale niestety z moją historią musiałam pojawić się u lekarza od razu po pozytywnej becie. Obudziłam się właśnie i odkryłam, że przestały boleć mnie piersi, a bolały mocno i już panikuje że to zły znak 😐

Mała.mi 93, adu, Paulina66 lubią tę wiadomość

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
    19.11.2024 ⏸️
  • MamaIwona Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty 🤞🤞🙏

Życzę wam miłego dnia i owocnych wizyt!

Na teraz śmigam już do pracy i byle jakoś wytrwać do wizyty po południu lol

Jak zobaczyłam dwie kreski na teście to też czekałam z wizytą, żeby nie pójść za wcześnie, i myślałam że jest szósty tydzień i trzeci dzień, pomyliłam się o tydzień, nie wiem jak to się stało 🤔 ale jestem dobrej myśli, musi być serduszko ❤️
    W pracy też jeszcze nie powiedziałam, lekarz powiedział mi, że jak przyjdę w poniedziałek to wystawimy zwolnienie. Boję się reakcji w pracy.
    Ta druga ciąża różni się też tym, że już nie mogę dopiąć się we wszystkie jeansy i musiałam kupić nowy większy stanik 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 07:00

• Mała.mi 93 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno za nas dziś. Ja akurat dziś zaczynam 5 tydzień ale lekarz sam napisał że mam przyjść się pokazać więc nie będę się sprzeciwiać.
    A ja dziewczyny zrobiłam sobie sama krzywdę. Aż mi normalnie głupio. Wczoraj jak to zawsze przed wizyta 🙈 ogoliła się poszłam wypić herbatę, oczywiście zachcialo się siku idę i patrzę krew. Panika oczywiście mówię kurde powtórka z rok temu ale idę znowu zobaczyć i jakby jak się podcieram krwi nie ma ale na obrzeżach jest i trochę szczypi. Poszłam spać rano też sikam krwi nie ma na papierze ale zaś ta sama sytuacja. No i chyba przy goleniu się podcięłam 🙈

Start starań: 12/2023
    01/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
    05/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
    06/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    07/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    08/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    09/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    10/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
    11/2024 - cykl naturalny, udało się ⏸
    beta 264,82 mlU/ml
    Beta 686,99 mlU/ml
    Beta 1856,30 mlU/ml
    06.12 🎅 pęcherzyk w macicy 🩷
    08.12
    Tsh 1,981 ulu/ml
    Beta 6018,33 🩷🥹
    Ona:
    HLA-C ✅KIR✅Trombofila wrodzona - Mutacje (acard150), CROSSMATCH ✅ALLO MLR - 34,1✅ TSH- 1,5 (euthyrox 50)
    On:
    Zdrowy💪
    Suplamenatcja: B6,Jod,VitD,Cynk,koenzym q10,B12,Omega komplex, selen,folian, heparyna
    preg.png
  • Agat99 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Platynova55 wrote:
    Z tymi wizytami to ja chętnie umówiłabym się później, żeby od razu już móc zobaczyć serduszko i być spokojną, no ale niestety z moją historią musiałam pojawić się u lekarza od razu po pozytywnej becie. Obudziłam się właśnie i odkryłam, że przestały boleć mnie piersi, a bolały mocno i już panikuje że to zły znak 😐

Spokojnie, u mnie też czasami rano nie bolą i panikuję, a potem wieczorem wraca podwójny ból ;)

Ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty! 🤞🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 07:06

Platynova55 lubi tę wiadomość

23.11 beta 3177,4: prog. 31.6
    05.12 jest ❤️
    20.01 prenatalne
    preg.png
  • Anaam Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanie dziewczyny właśnie w kontekście pracy, do którego tygodnia chcecie pracować?

28👩‍❤️‍👨29
    Starania od 11.22r.
    Endometrioza IV
    27.11 ⏸️
    Beta 02.12: 166,1
    Beta 04.12: 363,1

preg.png
  • MamaIwona Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam wrote:
    A mam pytanie dziewczyny właśnie w kontekście pracy, do którego tygodnia chcecie pracować?
    Ja w pierwszej ciąży pracowałam do 7 miesiąca i to był mój błąd. Teraz idę od razu na zwolnienie, zresztą naprawdę gorzej się czuję i po dwóch godzinach siedzenia przy komputerze już czuję napięty brzuch wczoraj wyszłam godzinę wcześniej bo już naprawdę nie mogłam wysiedzieć 😒

• Agat99 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam wrote:

Zależy jak się będę czuła, ale planuje do końca 4 miesiąca. Pracuję w biurze i z jednej strony nie chce siedzieć sama w domu przez tyle miesięcy, ale z drugiej nie zamierzam się zbytnio poświęcać dla firmy, dzidziuś jest dla mnie najważniejszy.

smoothie lubi tę wiadomość

23.11 beta 3177,4: prog. 31.6
    05.12 jest ❤️
    20.01 prenatalne
    preg.png
  • Kroliczek2411 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Spokojnie, u mnie też czasami rano nie bolą i panikuję, a potem wieczorem wraca podwójny ból ;)

Ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty! 🤞🤞
    Ja jak czytam takie rzeczy to jeszvze bardziej się stresuje🫣
    Mnie przestały boleć właśnie jakoś dwa dni temu… może czasem coś tam gdzieś jest wrażliwe ale na pewno mniej niż na samym początku 🥺.
    Zawiozę dzieci do szkoły i jadę na betę ale mam normalnie żołądek w gardle dziś 🫣.
    Trzymam kciuki za dzisiejsze bety jak dobrze Pamiętam to dziś też robi betę @Miś 🙂 i wizyty szczególnie @onalola czekam na wieści po Twojej wizycie 🤞🏻

• onalola Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie miałam iść za tydzień, byłby to 6 tydzień i jakis 2-3 dni. Ale sytuacja zmusiła mnie inaczej. W nocy miałam brązowe plamienie. Jestem skołowana. Mąż też nie spał, pierwszy raz widzę żeby się tak przejmował
    Chyba skoczę dziś na betę i proga jeszcze , mimo wszystko zaraz. I potem wypić kawę i czekać na wizytę
    Piersi od wczoraj nie bolą , co też uznaje jako zły omen.

Co do pracy, w 1 ciąży pracowałam do 12 tyg. I po prenatalnych poszłam na zwolnienie. Ale pracę miała stresująca , ciężka. Zła sytuacja w firmie. I wyszło mi to nadciśnienie i wgl , dlatego opuściłam pokład

Rano krew. Więcej niż wczoraj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 07:36

Paulina66 lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

• Platynova55 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam wrote:
    Ja w poprzedniej ciąży od 7 tygodnia musiałam iść na zwolnienie, o ciąży w pracy wiedzieli więc wszyscy, bo to mała firma i powrót po poronieniu był straszny jak wszyscy pytali jak się czuje i musiałam mówić, że jednak się nie udało. Tak więc teraz chciałabym pójść na zwolnienie jak ten najbardziej ryzykowny czas minie, wiadomo że na każdym etapie coś może się wydarzyć, ale jednak ten pierwszy trymestr jest najbardziej niepewny. No i wszystko zależy od mojego samopoczucia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 07:29

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
    19.11.2024 ⏸️
  • Ragazza Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny
    Ja na wizycie będę 7+0 według owulacji, a według OM to w ogóle 7+4
    Ale nie chciałam wcześniej, nie mam żadnych dolegliwości, a w tym czasie akurat będę mieć urlop, więc pójdę sobie na spokojnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 07:52

smoothie, Paulina66, pelasia, Kroliczek2411 lubią tę wiadomość

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy

Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️ 15dpo beta 203, progesteron 25,60
    30.11.2024 beta 576
    18.12.2024 mamy ❤️
    🩺🔜 10.01
    🩺🔜 22.01 prenatalne

preg.png
  • Anaam Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam, bo sama zastanawiam się kiedy iść, prace mam stresującą pod duża presją, nie chce żeby to miało wpływ na ciążę...

28👩‍❤️‍👨29
    Starania od 11.22r.
    Endometrioza IV
    27.11 ⏸️
    Beta 02.12: 166,1
    Beta 04.12: 363,1

preg.png
  • onalola Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam wrote:
    Pytam, bo sama zastanawiam się kiedy iść, prace mam stresującą pod duża presją, nie chce żeby to miało wpływ na ciążę...

Ja bym starała się wytrzymać do 12 TC , po prenatalnych od razu. Jak największe że tak powiem ryzyko minie

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ