Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
Odpowiedz

☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️

Oceń ten wątek:
  • Rozemocjonowana Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lulli wrote:
    -mam jeszcze kryzys brzuszkowy, że mój jest taki mało napięty/okrągły, bardziej rozlany i odpaniety na dole 😥 byłam chuda przed ciąża, a nawet najlepszy forma życia, a momentami mam wrażenie że wyglądam grubo a nie ciążowo...
    Pozdrawiam wszystkich 👣

Też mam ten kryzys. I tak samo opisałabym brzuszek.
    Tylko że ja nie byłam szczupła przed ciążą. Więc czuje się po prostu jakbym dodatkowo przytyła. A przecież przybrałam stosunkowo niedużo bo tylko 2,5 kg w stosunku do wagi przed ciążą, z tym że był spadek 3kg w pierwszym trymestrze.

👩 30 lat (AMH 3,68, hormony w normie)
    👨 30 lat (FSH 26, pojedyncze plemniki; AZF ✔️; kariotyp ✔️; CFTR ✔️ )

💑 od 11.2024
    🌸 IVF #1
    21.10.2025 – kwalifikacja do programu
    24.10.2025 - start stymulacji
    06.11.2025 - punkcja 🥚17 - 11 MII - 7 zapłodnionych -❄️ 3
    03.12.2025 - transfer 🍍cykl sztuczny
    10 dpt beta 243
    12 dpt beta 526
    22.12.25 5tc+3 USG GS,YS
    07.01.26 7tc+5 USG ♥️ CRL 1,21
    28.01.26 10tc+5 USG ♥️ CRL 3,12
    12.02.26 12tc+6 USG CRL 6,6
    07.04.26 20tc+4 380g dziewczynki
    preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś poszłam na całość i zamówiłam 2 cienkie otulacze na rzepy do szpitala, 1 otulacz muślinowy który posłuży za kocyk do wózka jako ochrona przed słoneczkiem, komplet muślinowy poduszka z kocykiem do wózka i 2 prześcieradła na materacyk do wózka 😀

Ja się z Wami jutro stukam kubkiem glukozy o ile ją zrobią bo mam cukry na czczo powyżej 92. Dziś wyjątkowo 88. Jestem na diecie cukrzycowej i po posiłkach zazwyczaj od 115-130. Zjem coś czasem słodkiego po posiłku to zaraz 160. Nie mogę jeść nic z mąką pszenną i cukrów. I wiecie co mnie w tym wszystkim śmieszy? Że mogę czasem zjeść pizzę czy kebaba bo cukier na nich wybija tylko do ponad 120. Trzymam kciuki za Wasze wyniki! ✊️☺️

FlowerGirl, Irynka, Sigi133 lubią tę wiadomość

01.2019 💔👼🏻 (9tc)
    03.2020 💔👼🏻 (35tc)
    01.2023 💙👶🏼🌈 (38tc)
    08.2026 💙👶🏼⏳️

✨️ 9dpo - beta 12
    ✨️ 12dpo - beta 129
    ✨️ 14dpo - beta 346
    ✨️ 6t4d - 8mm i ❤️
    ✨️ 9t4d - 3.2cm
    ✨️ 10t6d - 4.8cm
    ✨️ 12t6d - 7.6cm
    ✨️ 16t4d - 11.5cm
    ✨️ 20t0d - 388g 💙
    ✨️ 21t6d - 583g

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigi133 wrote:
    Usuwanie laserem w Polsce tylko prywatnie niestety 🤷‍♀️

Falka ja używałam na NFZ jakieś 10 lat temu. Jeśli masz jakieś pytania to pisz😉 nie jest to jakieś straszne

Falka93. lubi tę wiadomość

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozemocjonowana wrote:
    Mój mąż nie może się pogodzić że mam termin na tydzień przed jego urodzinami bo on by chciał w ten sam dzień 😁

Tak naprawdę jest duża szansa, że zrobi tacie prezent.
    Mi tak córka zrobiła. 3 dni przed moimi urodzinami się urodziła. Miał bym prezent na babci urodziny, ale zmieniła zdanie😍 choc ja bym wolała, żeby do terminu dotrwała a nie urodziła się przedwczesnie 😉

Rozemocjonowana lubi tę wiadomość

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:
    Ja dziś wpadłam w jakiś wir zakupowy ale do nowego mieszkania. Mąż mnie chyba wyklnie ale wszystko będzie bardzo potrzebne 😀 Ogólnie znowu mamy problem z autem. Tym razem bardzo poważny bo jak się okazało jeździmy na tykającej "bombie" i mechanik sam powiedział przy odbiorze auta że jak stanie w płomieniach to w rów i uciekać i że mam męża zabić za to że wozi nas takim samochodem. Jestem bardzo zdenerwowana bo teraz będzie trzeba kupić samochód a ten po prostu na szrot 😓

Jak nie urok to 💩.

O kurde.. oby te słowa się nie sprawdziły..

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FlowerGirl wrote:
    Dziewczyny, czy wszystkie planujecie śpiworki? jakoś nie przemawiają do mnie, te późniejsze ze stopami tak, ale takie całe niezbyt...
    Kupiłam, ale tylko dlatego że dziewczyna na vinted miała za grosze wystawiony to dorzuciłam.
    Ogólnie nie uważam tego za must have. Ale to dlatego, że my śpimy z dziećmi. Teraz wzięłam, bo nie wiem czy uda mi się syna wyeksmitować do swojego łóżeczka zanim się brat urodzi. Jeśli starszy nadal będzie spał z nami to nie wykluczone, że młodszy będzie w dostawcę lub łóżeczku od razu. Wtedy może się przydać. Na moment, nie wiem jak ten temat rozwiązać. Plan był, żeby starszego odzwyczajać, ale czekamy na info co z meza operacja. Nie chcemy żeby jego pobyt w szpitalu nałożył się z odzwyczajaniem spania z nami.. poza tym ja tak bardzo lubię spać z synem.. już na tym etapie wiem, że środkowe dziecko będzie tym najbardziej moim.. choć kocham ich wszystkich tak samo. Ale to chyba dlatego, że o niego najdłużej się staraliśmy.. nie ma porównania do ponad 100 cykli a 3...

FlowerGirl lubi tę wiadomość

preg.png
  • Czajnik Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Poniżej mój update brzuszkowy!
    Dużo sie ostatnio dzieje, nie wyrabiam na zakrętach. Majorka super! Byłam już wcześniej, ale teraz wyjazd w 5 (a nawet 6 😁) babeczek to był totalny odlot. Super się cieszę że pojechałam, bo z każdym dniem czuje że muszę jednak bardziej się oszczędzać. Ostatni dzwonek już :)

Byliśmy już nawet w sklepie wybierać wózki i foteliki, w końcu coś ruszyliśmy. I mój mąż znalazł super cybexa na licytacji :)

Rodzic bym wolała chyba sama, tzn z ekipą medyczną tylko. Boje się że bym się dodatkowo martwiła o mojego męża i by mnie wkurzały jego rady więc wolę tak 😁

IMG-20260428-WA0002.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:05

Locus, Falka93., FlowerGirl, Luna11, Irynka, Flora96, Sigi133, Carrie12, rozia, Frajda, Misia114, borowinka lubią tę wiadomość

Starania od 11.2022

Aktualnie przyjmuje: Euthyrox 75, Clexane, progesteron, kwas foliowy metylowany, aspiryna 200mg, żelazo, witamina B i D

JA (31)
    14.04 połówkowe
    12.03 - 186 g, 12 cm, zdrowy dzidziutek ❤️
    12.02 - 7.1 cm, prenatalne ok
    16.01.2026 - 2.14cm i bijące serduszko ❤️
    1.12.2025 ovitrelle, 11.12 ⏸️
    09.2025 MTHFR homozygota, homocysteina ok
    Zespół lepkiej płytki krwi, niska krzepliwosc

05.2025 i 07.2025 - 2 x biochem, 1 po ovitrelle
    04.2025 ferrytyna do poprawy
    09.2024 - wyniki CD138+ :odczyn 2/1 d.p.w
    ->Tarivid, Metronidazol 10 dni
    08.2024 - badanie drożności jajowodów
    09.2023 - niedoczynność tarczycy, TSH 3.5 - aktualnie kolo 1

On: 32 lata
    04.2025 - super wyniki, morfologia 10% (!!!)

preg.png
  • Locus Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigi133 wrote:
    Jak tam Twoje ciśnienie Locus? Sprawdzasz je codziennie rano i wieczorem? Kontaktowałaś się ze swoim lekarzem na ten temat?

Mierzę na obu rękach min 3x dziennie. Prawie codziennie chociaż jeden pomiar jest poza normą. Mam zamiar porozmawiać na ten temat na najbliższej wizycie. Nie mam jak przyśpieszyć wizyty bo majówka. Pewnie dostanę tabletki. Oddałam mocz do badania więc będzie widać czy jest glukoza albo białko.

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne
    13.02 9,86cm /13.03 284g/10.04 562g

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amber86 wrote:
    My jesteśmy w trybie odgracania mieszkania i szczerze to jak mam się z tym wszystkim użerać to mi się w ogóle zakupów nie chce robić ;)

Kurde też jestem na tym etapie.. i zastanawiam się po co nam tego wszystkiego tyle.. ale też nie ma za wiele do wyrzucenia.. dorobiliśmy się w końcu witrynki w salonie i w zasadzie nie mam co do niej włożyć.. więc nie to, że jesteśmy zbieraczami..
    Największy problem mamy z zabawkami i książkami dla dzieci. Sama mam bzika na punkcie książek. Ale akurat nie mam ich za wiele, bo czytam na czytniku. Córka zbiera mangi, synowi co rusz coś nowego kupuje..
    Kolejna moja zmora są ubranka dla syna. Do niedawna dostawałam ok 6 dużych reklamowek miesięcznie od byłej sąsiadki. Ubranka w większości nowe. Nosi starszy i trzymam je dla młodszego. Wiem, że nie potrzebuje az takich ilości, ale nie umiem tego zminimalizować, a nie mamy i nich w pokoju szafy jeszcze, więc wszystko stoi w pudlach. Jak młodszy będzie wyrastał to planuje systematycznie się pozbywać.
    Kolejna zmora to sprzęty w kuchni.. mąż uwielbia gotować. Ogólnie dużo gotujemy, wszystko praktycznie jest używane. Częściej, rzadziej ale jest..
    Miałam jeszcze spory problem z kosmetykami, ale od kiedy mieszkamy na wsi i podczas spaceru nie mam tu po drodze Rossmana to udało mi się sporo zużyć. Do roska staram się wchodzić jak już naprawdę muszę..
    Z resztą rzeczy myślę, że jest ok. Nie ma totalnego minimalizmi, ale też nie ma nadmiaru..
    Ale sukcesywnie staram się wyrzucać, sprzedawać i trzymać porządek.. właśnie plan na maj-czerwiec to taki czas u mnie na sprzątanie całego domu. Zobaczymy co z tego wyjdzie..

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więcej nie dam rady nadrobić..

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    O kurde.. oby te słowa się nie sprawdziły..

Od niedzieli mamy nowy samochód także zagrożenie wyeliminowanie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z nabytku. Tamten leci na złom 🙂

Co do żylaków to bardzo mocno zainteresuję się tym tematem po ciąży bo niestety teraz z tym nic nie można zrobić.

Lulli, tunka, Carrie12 lubią tę wiadomość

01.2019 💔👼🏻 (9tc)
    03.2020 💔👼🏻 (35tc)
    01.2023 💙👶🏼🌈 (38tc)
    08.2026 💙👶🏼⏳️

✨️ 9dpo - beta 12
    ✨️ 12dpo - beta 129
    ✨️ 14dpo - beta 346
    ✨️ 6t4d - 8mm i ❤️
    ✨️ 9t4d - 3.2cm
    ✨️ 10t6d - 4.8cm
    ✨️ 12t6d - 7.6cm
    ✨️ 16t4d - 11.5cm
    ✨️ 20t0d - 388g 💙
    ✨️ 21t6d - 583g

preg.png
  • FlowerGirl Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:
    Ja dziś poszłam na całość i zamówiłam 2 cienkie otulacze na rzepy do szpitala, 1 otulacz muślinowy który posłuży za kocyk do wózka jako ochrona przed słoneczkiem, komplet muślinowy poduszka z kocykiem do wózka i 2 prześcieradła na materacyk do wózka 😀

Ja się z Wami jutro stukam kubkiem glukozy o ile ją zrobią bo mam cukry na czczo powyżej 92. Dziś wyjątkowo 88. Jestem na diecie cukrzycowej i po posiłkach zazwyczaj od 115-130. Zjem coś czasem słodkiego po posiłku to zaraz 160. Nie mogę jeść nic z mąką pszenną i cukrów. I wiecie co mnie w tym wszystkim śmieszy? Że mogę czasem zjeść pizzę czy kebaba bo cukier na nich wybija tylko do ponad 120. Trzymam kciuki za Wasze wyniki! ✊️☺️

Pochwal się zakupami-ja narazie zbieram inspiracje. Później kupię wszystko naraz i zbankrutuje 🤪

preg.png

„Żeby być dużym, najpierw trzeba być małym.”
  • FlowerGirl Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Kupiłam, ale tylko dlatego że dziewczyna na vinted miała za grosze wystawiony to dorzuciłam.
    Ogólnie nie uważam tego za must have. Ale to dlatego, że my śpimy z dziećmi. Teraz wzięłam, bo nie wiem czy uda mi się syna wyeksmitować do swojego łóżeczka zanim się brat urodzi. Jeśli starszy nadal będzie spał z nami to nie wykluczone, że młodszy będzie w dostawcę lub łóżeczku od razu. Wtedy może się przydać. Na moment, nie wiem jak ten temat rozwiązać. Plan był, żeby starszego odzwyczajać, ale czekamy na info co z meza operacja. Nie chcemy żeby jego pobyt w szpitalu nałożył się z odzwyczajaniem spania z nami.. poza tym ja tak bardzo lubię spać z synem.. już na tym etapie wiem, że środkowe dziecko będzie tym najbardziej moim.. choć kocham ich wszystkich tak samo. Ale to chyba dlatego, że o niego najdłużej się staraliśmy.. nie ma porównania do ponad 100 cykli a 3...

Ja jestem za spaniem z dzieckiem-tyle ile dziecko potrzebuje ❤️ a jaki śpiworek kupiłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:38

preg.png

• tunka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję wszystkim remontującym i odgracającym, sama jestem na tym etapie, że w mojej łazience jest tylko kibelek i wczoraj wjechały pralka i suszarka (kupiłam z Bosha), kuchnia też jeszcze chwilę odczeka zanim będzie się dało w niej gotować 😅 większość rzeczy leży 2 pudłach/reklamówkach/workach próżniowych 😵‍💫

Podsumowanie końcowe ankiety: wygrywa discord zdobywając 17 głosów - czy każda z dziewczyn, które nie zagłosowały na niego będzie w stanie tam z nami dołączyć?
    Czy jest któraś, która czuje się w obsłudze discorda bardzo płynnie i chciałby nam to wszystko ogarnąć?

Mart0511, Flora96, rozia, Locus lubią tę wiadomość

👱‍♀️26👱‍♂️24 🐈‍⬛🐈‍⬛
    2 cs ⏸️
    10dpo beta 28,3 • 12dpo beta 111 • 16dpo beta 928,1
    2.01 3,7mm ❤️
    29.01 3,65cm
    6.02 ponad 5 cm małego wstydziocha
  • FlowerGirl Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tunka wrote:
    Współczuję wszystkim remontującym i odgracającym, sama jestem na tym etapie, że w mojej łazience jest tylko kibelek i wczoraj wjechały pralka i suszarka (kupiłam z Bosha), kuchnia też jeszcze chwilę odczeka zanim będzie się dało w niej gotować 😅 większość rzeczy leży 2 pudłach/reklamówkach/workach próżniowych 😵‍💫

Podsumowanie końcowe ankiety: wygrywa discord zdobywając 17 głosów - czy każda z dziewczyn, które nie zagłosowały na niego będzie w stanie tam z nami dołączyć?
    Czy jest któraś, która czuje się w obsłudze discorda bardzo płynnie i chciałby nam to wszystko ogarnąć?

Nie znam discorda, ale jak ktoś mi napisze w kilku zdaniach to ogarnę 😊

rozia, tunka lubią tę wiadomość

preg.png

• Carrie12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy nowe autko!!! W końcu udało się kupić :). To dla mnie duży ciężar z głowy. Wybraliśmy wersję w kombi więc wszystko powinno się zmieścić. Największa obawa - mieszkamy w mieście i boję się, jak będzie z parkowaniem ale damy radę :).

Irynka, Sigi133, Locus, Frajda, Falka93., Flora96, tunka lubią tę wiadomość

31 👩‍🦰

Endometrioza + Trombofilia
    12.2023 - początek starań

23.06 - 1 IUI ❌
    1.12 - 2 IUI (na pękniętym pęcherzyku)
    Beta 11 dpo - 33,8 mIU/ml Beta-hCG
    Beta 14 dpo - 152 mIU/ml Beta-hCG
    Beta 21 dpo - 2827,1 mIU/ml Beta-hCG
    dziewczynka 🩷

preg.png
  • Ollaaa Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy z discorda nie korzystałam ale myślę że wszystko jest do ogarnięcia.

tunka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Ewelajna95 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carrie12 wrote:
    My też mamy nowe autko!!! W końcu udało się kupić :). To dla mnie duży ciężar z głowy. Wybraliśmy wersję w kombi więc wszystko powinno się zmieścić. Największa obawa - mieszkamy w mieście i boję się, jak będzie z parkowaniem ale damy radę :).

My również, długo szukalismy, ale w koncu sie udało. My postawiliśmy na suva, sama sie boje parkowania w galeriach handlowych i pod sklepami, to jednak duze auto 🤣

Co do zakupów, ostatnio kupiliśmy dla małej kocyk do wozka i smoczki, na jakieś 2 tygodnie wystarczy mi pewnie dzieciowych zakupów 🤣

U nas dni otwarte porodowki w ktorej chcę rodzic są 16.05, tez sie wybieramy 😁

Frajda lubi tę wiadomość

30&31

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FlowerGirl wrote:
    Pochwal się zakupami-ja narazie zbieram inspiracje. Później kupię wszystko naraz i zbankrutuje 🤪

Anulowałam tamte zakupy. Zmieniłam zdanie i zamówiłam poduszeczkę muślinową z otulaczem w komplecie do wózka, 2 prześcieradła muślinowe na materac do gondoli i kocyk dzianinowy cienki. Pojutrze się pochwalę i oczywiście passuję z zakupami na miesiąc. Za dużo już kupiłam w tym miesiącu 😀

01.2019 💔👼🏻 (9tc)
    03.2020 💔👼🏻 (35tc)
    01.2023 💙👶🏼🌈 (38tc)
    08.2026 💙👶🏼⏳️

✨️ 9dpo - beta 12
    ✨️ 12dpo - beta 129
    ✨️ 14dpo - beta 346
    ✨️ 6t4d - 8mm i ❤️
    ✨️ 9t4d - 3.2cm
    ✨️ 10t6d - 4.8cm
    ✨️ 12t6d - 7.6cm
    ✨️ 16t4d - 11.5cm
    ✨️ 20t0d - 388g 💙
    ✨️ 21t6d - 583g

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tunka wrote:

Nie wiem czy pojawię się na discord bo jeśli to jest czat głosowy to będzie cienko przez syna który znowu zaczął zachowywać się źle. Wszystko przez ten niedzielny wyjazd. Teraz nie mam ani chwili świętego spokoju. Jest tam też normalny czat?

01.2019 💔👼🏻 (9tc)
    03.2020 💔👼🏻 (35tc)
    01.2023 💙👶🏼🌈 (38tc)
    08.2026 💙👶🏼⏳️

✨️ 9dpo - beta 12
    ✨️ 12dpo - beta 129
    ✨️ 14dpo - beta 346
    ✨️ 6t4d - 8mm i ❤️
    ✨️ 9t4d - 3.2cm
    ✨️ 10t6d - 4.8cm
    ✨️ 12t6d - 7.6cm
    ✨️ 16t4d - 11.5cm
    ✨️ 20t0d - 388g 💙
    ✨️ 21t6d - 583g

preg.png
‹‹ 231 232 233 234 235
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ