❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Elleen wrote:A ja mam jeszcze pytanie z innej beczki. Też wam wypadają włosy? Ja jak przez całą ciążę nie miałam z tym problemu tak od kilku dni dosłownie lecą strasznie. Stosujecie może coś na to? Może za wcześnie odstawiłam witaminy ciążowe
🤔
Jeszcze mi nie lecą ale pewnie niedługo zaczną wypadać. To jest baaardzo częste po ciąży. W ciąży wypada mniej włosów, są gęste i ładne (zazwyczaj) a później to co nie wypadło w ciąży to w końcu wypada (niestety). Po pierwszej ciąży włosy zaczęły mi wypadać ok 3-4 miesięce po porodzie, w pewnym momencie leciały garściami i miałam zakola, a mam bardzo długie włosy więc znajdywałam je wszędzie, raz córka połknęła i mąż jej wyciągał...z gardła 😱😱😱. Tak masowo wypadały jakieś pół roku, potem było coraz lepiej. Przestały wypadać jak odstawiłam córkę of piersi tak na prawdę. Co ciekawe nadal odrastają mi te "zakola" i mam grzywkę, na serio 😆
Raz rozmawiałam o tym z fryzjerką i poleciła olej z czarnuszki (wcierki, maski). W ciąży bierzemy zazwyczaj witaminy i często po porodzie odstawiamy-to też może mieć wpływ.
Niby są tabletki typu "skrzypowita" dla kobiet w ciąży i karmiących ale konkretnych suplementów nie znam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 14:30
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Elleen mi włosy wypadaly po każdej ciąży, ale dopiero mniej więcej od 4-5 miesięcy po porodzie. Póki co jeszcze nie lecą. Po drugiej ciąży brałam Vitapil Mama i polecam, bylo na pewno trochę lepiej po nich, choć co ma wypaść to wypadnie. Warto tez zbadać poziom ferrytyny i tarczyce, bo tu też może być problem.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Ja właśnie nie karmie i odstawiłam już witaminy, ale zacznę coś chyba stosować. Czytałam właśnie dobre opinie na temat tego vitapilu mama i chyba się skuszę. Te wszystkie skrzypowity to tylko naciągacz na kasę, kiepskie składy bardzo. Zacznę pić herbatkę ze skrzypu i pokrzywy bo już się nawet taki sezon jesienny"herbatkowy" zaczyna, a mi smakuje.
A dosłownie 2 tygodnie temu byłam u fryzjera i chwaliła strasznie, że dalej mam gęste włosy i w ogóle nie wypadaja🤦♀️
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Agulineczka dzięki, już chyba dochodzę do siebie.
Faltycznie, jak mówicie, chyba nic na Paulinkę nie wpłynęło. Poza standardowym marudzeniem "weź na rączki" nic nowego
Co do włosów, nie obrażę się jak mi troszkę wypadnie bo mam szopę na głowie. Chętnie bym poszła do fryzjera ale z drugiej strony karmiąc piersią to i tak włosy trzeba wiązać...
Jeszcze mam do was pytanie. Czy wy macie ten sam problem, że rzeczy sprzed ciąży są na was za małe a ciążowe za duże? Cieszyłam się, że rodzę w sierpniu to nie będę musiała żadnej kurtki kupować, ale ja ledwo się mieszczę w swoje płaszcze, jest tak napięta że wygląda to okropnie. Ja wiem, że wygląd nie jest najważniejszy i ludzie mają większe problemy, ale no ładny wygląd jakoś poprawia humor. A ubrać się trzeba tak, żeby było ciepło, wygodnie, ładnie i jeszcze żeby szybko dostać się do cyca. Buty też mam wrażenie że jakieś za małe. Też tak macie? -
Żonkil - u mnie rzeczy sprzed ciąży są na styk... śmiesznie w niektórych sukienkach wyglądam.
My po szczepieniu - ryk okropny, a potem zapadł w głęboki sen. Jedynie zmartwiła nas pediatra, bo od kilku dni obserwuje u synka wieczorem dziwne ruchy oczami - wybudza się, ma otwarte oczka, wierci się, ale tak naprawdę dalej śpi i tak wywija gałkami... Pokazałam jej filmik i stwierdziła, że w sumie to chyba nic niepokojącego, ale wiele na tym filmie nie widzi i musimy więcej nagrać. Ale potem jakoś na odchodnym zasugerowała, że to jednak coś może być
Zaczęłam czytać na Internecie o padaczce i zespole Westa i aż mi słabo...08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
Na mnie rzeczy sprzed ciąży są za duże ale schudłam przez mdłości i niewiele nadrobiłam...boje się, że schudnę bardziej przy karmieniu (tak było z córką)
W ciąży pod wpływem hormonów trochę się rozchodzą kości. Zazwyczaj wracają do normy ale słyszałam opowieści, że np.stopa po ciąży urosla o rozmiar.
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Heart ale Ty mądre rzeczy piszesz. Masz rację! Moj synek pije szybko i krótko i czasem tracę już rachubę z której piersi. Kupy ma faktycznie bardzo wodniste, jak robi kupę to czasem w drugim pokoju słychać tak szczela Nie wiem czy u Was też są takie odgłosy?
Będę teraz zwracać większą uwagę na to aby jadł tylko z jednej. Wogole książkowe 15 minut karmienia aby wypił niby mleko 2 razy to u nas rzadkość...
Dziewczyny fajne macie te maty. Ja mam taki drewniany pałąk do którego doczepia się różne zawieszki ale zastanawiam się czy nie kupić miękkiej maty. To zabrzmi strasznie ale boję się, czy starszak nie będzie wywijał tym drewnianym pałąkiem i nie uderzy chcący albo niechcący małego 🤦 dziś Julianek nie dał się odłożyć a starszak ciągle do mnie "a może mama pobawi się". Smutne to jest bo człowiek nie ma jak się rozdwoić.
KarolinaK a to nie dzieje się w tzw płytkiej fazie snu? Dziecko wtedy rusza gałkami ocznymi, wywraca jakby oczami? Na spokojnie nagraj ale nie martw się. Pediatra to pediatra, do końca się nie zna na takich rzeczach. Bardziej neurolog jest od tego więc babka pewnie nie chciała Was po prostu zbyć, na wszelki wypadek zaleciła nagrać więcej ale podejrzewam, że sama do końca po prostu nie wiedziała.
Cieszę się,że moja wcześniejszą odpowiedź Ci troszkę pomogła;) ja też z tym analizujących i przeżywających ale mam wrażenie, że przy drugim dziecku człowiek bardziej asertywny już jest.
Żonkil u mnie jeszcze lepiej. Przedciazowe za małe i ciążowe na styk:-P mówię o jeansach. Miałam jedne ciążowe, w których chodziłam koło 4-5 miesiąca i wiadomo w brzuchu luz ale w udach na styk😭🤣🤦 ja wogole czasem na tych spacerach czuje się jak jakaś matka polka tylko w tym negatywnym znaczeniu.
Liczę że za pół roku waga wróci do normy. Póki co nie jem kupnych słodyczy i ograniczam mocno pieczywo, na kolacje jem różne sałatki, piję dużo wody i ogólnie staram się jeść regularnie. Mam nadzieję, że z czasem przyniesie to efekty.
❤️ Heart ❤️ lubi tę wiadomość
-
Żonkil ja mam wrażenie, że po pierwszej ciąży moja stopa troche urosła, bo nagle niektóre okazyjne szpilki zrobiły się wszystkie za małe. Myślę że jakieś pół numeru i trochę na szerokość. W sportowe buty wchodzę, ale niektore eleganckie buty musiałam powyrzucac.Po kolejnych ciazach już tego nie zauważyłam. No i dobrze 😉
Co do ubrań sprzed ciąży to mam problem tylko z brzuchem, ogólnie jestem dosyć szczupła. Zostały mi 2kg obecnie. W jeansy o niższym stanie wchodzę bez problemu, kurtki typu parka też, swetry, bluzy. Ale jak mam gdzieś wyjść to mam problem, żeby coś znaleźć w garderobie, bo nie znoszę jak coś opina wystający brzuszek lub mnie ciśnie, a do tego jeszcze szukam czegoś z łatwym dostępem do karmienia i robi się duży problem. Pelno ciuchów, a nie mam w co się ubrać.Na chrzciny do sukienki chyba zakupie majtki modelujace... bo brzuch tak szybko nie wróci do normy, zwłaszcza po trzech ciazach co 2 lata 🤷♀️
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Blumchen synek też zaczął robic głośne kupy 😅 najgorsze jest to, że często po pachy. Z córką było podobnie
kluskaaa lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Agulineczka pozazdrościć tych 2 kg i świetnej figury. Ja liczę, że małymi krokami dojdę do formy...
Z tymi stopami ostatnio czytałam, że to chodzi o jakiś hormon i po pewnym czasie wraca wszystko do normy, aczkolwiek wiele Dziewczyn piszę, że stopy zwiększyły się o rozmiar. U mnie po pierwszej ciąży wszystko wrocilo do swoich rozmiarów ale teraz to wszystko jest inaczej 🤦 -
Blumchen - po raz kolejny dziękuję. Dokładnie tak - jest to zazwyczaj jak go lulam i odpływa albo gdy się budzi już do jedzonko albo gdy go nagle obudzi brzuszek w nocy. Tak sobie właśnie myślę, że to jest kwestia tego, że mu się powoli fazy snu kształtują.
Ale zestresowałam się, bo akurat wczoraj to było połączone z brzuszkiem, więc wywijał łapkami.
Super, że bioderka w porządku
Co do kupek - tak jak pisze Agnieszkam - od jakiegoś czasu słychać, że idzie (raz na dzień) i zazwyczaj już taka konkretnablumchen30 lubi tę wiadomość
08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
Żonkil wrote:
Jeszcze mam do was pytanie. Czy wy macie ten sam problem, że rzeczy sprzed ciąży są na was za małe a ciążowe za duże? Cieszyłam się, że rodzę w sierpniu to nie będę musiała żadnej kurtki kupować, ale ja ledwo się mieszczę w swoje płaszcze, jest tak napięta że wygląda to okropnie. Ja wiem, że wygląd nie jest najważniejszy i ludzie mają większe problemy, ale no ładny wygląd jakoś poprawia humor. A ubrać się trzeba tak, żeby było ciepło, wygodnie, ładnie i jeszcze żeby szybko dostać się do cyca. Buty też mam wrażenie że jakieś za małe. Też tak macie?
Już byłam na zakupach, bo stwierdziłam że jak w ciągu miesiąca mi zeszło z wagi tyle co nic, to muszę się ratować. Nowe spodnie i bluzki, zaledwie kilka sztuk, ale noszone są teraz non stop, więc jednak warto było. A co do kurtki czy płaszczu, to akurat moja matka jest tego rozmiaru co ja teraz i mi podrzuciła kilka płaszczy, a ubiera się ona tylko w rzeczy markowe z tej wysokiej półki, więc poszczęściło mi się 🤣
Mam nadzieję jednak, że schudnę, bo jestem jak wieloryb, naprawdę jestem grubaską z oponą po bokach i zwisającym brzuchem 😭 a to nie jestem prawdziwa ja, nie tak to ma być 😭😭😭 Ale sama jestem sobie tego winna 😔 -
Byliśmy dzisiaj u okulisty i okazało się że u córki (2 lata) jest już wada wzroku i to konkretną 😭 Ma minusy na obu oczkach, jestem zdruzgotana, bo tak małe dziecko już będzie mieć okulary, a na dodatek jak są minusy, to ta wada będzie się pogarszać i dopiero w wieku ok.21 lat będzie można operować, bo dopiero w takim wieku wszystko już przestanie rosnąć i będzie ukształtowane. Sama mam okulary, ale dopiero na studiach zaczęłam nosić, a tu takie maleństwo 😢
-
Dziewczyny z Warszawy, czy ktoś może polecić mi bardzo dobrą osobę od chustonoszenia, ale nie za grube pieniądze? Chcę dobrze podejść do tematu, ale jest tyle doradców i nie wiem komu zaufać, bo akurat sąsiadka szkoliła się u jednej babki jak miała pierwsze dziecko i niby wszystko było super, a potem przy drugim dziecku dostała voucher na szkolenie z chustonoszenia i skorzystała i była w szoku ile błędów popełniała nieświadomie, a przecież była po szkoleniu za które przecież zapłaciła niemało.
Więc jak ktoś ma kogoś konkretnego sprawdzonego, to bardzo proszę o namiary ♥️ bo co się kogo pytam, to albo 400 zł trzeba zapłacić, albo już nie doradza bo wyemigrowała, albo termin za miesiąc, a ja już potrzebuję, bo jest coraz ciężej 😖Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 21:51
-
U nas praktycznie każda kupa jest taka strzelająca i to konkretnie. Mam nadzieję, że nie będzie powtórki i nie będzie to świadczyc o alergii;/ starszak też tak miał i nie wiem, czy to normalne czy właśnie nie powinno tak do końca być...Temat kup mnie zdecydowanie przeraża 🙆🤣
-
Heart współczuję, ze córka musi już nosić okulary A to pewne, ze wada się nie cofnie? Mój siostrzeniec też ma minusy i obecnie wada jest mniejsza niz na początku. Okulista też się dziwił.
Swoją drogą warto zbadać wzrok dziecku. U nas w rodzinie przypadkiem wyszła spora wada wzroku u 5 letniego chłopca, przypadkiem, bo jego siostra była u okulisty i przy okazji, nie podejrzewając niczego, zbadali wzrok młodszemu bratu. Wyszło +6 na jedno oko (SZOK!) i ciut mniej na drugie. Fakt, ze wada może się cofnąć.
Ja jakiś czas temu byłam ze starszym synkiem u okulisty (5 lat). Na szczęscie wzrok ma bardzo dobry. Ja sama nie miałam bardzo długo problemów ze wzrokiem, wzrok zaczął mi się psuć na studiach, obecnie mam okulary "plusy", ale noszę je głownie do czytania/tv/komputera.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚