SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa wrote:Miru, ale mnie teraz nastraszylas z tym lakierem, bo ja tez kupuje taki profesjonalny od swojej fryzjerki i uzywam go co 2-3 dni
małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
psioszka11 wrote:Czarnaruda, a coś lekarze jeszcze mówili- nie było tego widać na prenatalnych?Trzymam kciuki i daj znać.A kiedy się kładziesz do szpitla?
Na prenatalnych było wszystko OK, miałam nawet robione PAPPA. Na skierowaniu mam wpisane "podejrzenie poszerzenia komór bocznych mózgu u płodu". Nie brzmi to dobrze, pociesza mnie jedynie, że mała leży główkowo i ciężko było dokonać pomiaru. Idę do szpitala w poniedziałek, chyba, ze przyjmą nas wcześniej. Jestem jednak dobrej myśli, bo inaczej zwariuję do pon.Weridiana, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
Córcia 2015 -
nick nieaktualnyEuforia cudowne wiesci!
Czarnaruda lepiej to sprawdzic, trzymam kciuki!
chcebycmama moj maly byl od poczatku glowka w dol a na ostatniej wizycie glowka do gory i nadal tak jest bo czuje nozki na dole a glowke u gory.
Mojej sasiadce syn sie obrocil w dniu porodu glowka do gory (drugie dziecko) rodzila kilka dni po terminie.
Wszystko do konca jest mozliwe.
Ja tez mam ssanie glodu po sniadaniu, dzisiaj wchlonelam 4 kanapki z nutella i kubek mlekaczarnaruda, euforia, małaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość
-
Miru wrote:Myślę że nie ma co panikować w salonie zawsze to większe stężenie. Ale powiem Wam ze jak przeczytałam jaki wpływ duży mają lakiery do włosów na płód to mi galy wyszły. Ale Co Dzisiaj Jest Bezpieczne ?
To mnie zmartwiłyscie bo ja jestem uzależniona od lakieru do włosow - tzn moja grzywka - mam bzika ze ma byc nieruchoma .małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Ona - z tego co wiem to ma to wpływ na chłopczyków tylko, coś z jąderkami. Ja tez codziennie uzywam lakieru bo mam krótkie włosy i bez lakieru ani rusz.
Mam znajomą która ma swój zakłąd i pracowała do końca ciąży ! rodziła w lutym a w styczniu jeszcze mi włosy podcinałą, urodziłą zdrowiutkiego chłopczyka, starsze dziecko to tez syn i tez pracowałaTakze spokojnie
0na88, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Ona - z tego co wiem to ma to wpływ na chłopczyków tylko, coś z jąderkami. Ja tez codziennie uzywam lakieru bo mam krótkie włosy i bez lakieru ani rusz.
Mam znajomą która ma swój zakłąd i pracowała do końca ciąży ! rodziła w lutym a w styczniu jeszcze mi włosy podcinałą, urodziłą zdrowiutkiego chłopczyka, starsze dziecko to tez syn i tez pracowałaTakze spokojnie
Ja też mam krótki i codziennie używam, mam nadzieje,że Leonowi krzywdy nie zrobiłam.małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
Ja mamie kupiłam voucher do kosmetyczki: mikrodermabrazja twarzy, masaż, kolageny i inne bajery. Na większość święt moja mamuśka dostaje taki pakiet (ewentualnie zbieg na dłonie i stopy) i jest z niego zadowolona. Ja nie lubię duperelowatych prezentów co potem nie wiadomo co z nimi zrobić i się upycha po szafkach.
Karolina - pisałaś o torebce lnianej. Ja polecem ze strony: http://cote.com.pl/category/len-100 Sama mam od nich torebkę i lnianą i filcową i mogę spokojnie polecić.
Odkąd jestem w ciąży to ani razy nie pomalowałam paznokci, ani razu nie użyłam lakieru do włosów, tylko raz nałożyłam piankę. Włosy i paznokcie w ciąży mam tak super, że nie ma co ich dodatkowo upiększać. Tzn włosy farbuję co miesiąc;)
bosa, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Witam się w 31 tygodniu
Euforia gratuluję i cały czas trzymam kciuki !
Czarnoruda bądź dobrej myśli, ja w pierwszej ciąży miałam raz plamienie, pojechałam do szpitala i pani ( nieprzyjemna lekarka) stwierdziła że mam za mało wód płodowych. Następnego dnia pojechałam do mojego ginekologa ( który pracował w tym samym szpitalu) prywatnie i zrobił mi usg i ...powiedział ze wręcz przeciwnie, wód mam bardzo dużo, a ta pani nie ma pojęcia jak czytać obraz z usg ( bo ją zna)
jak widzisz różnie to bywa , głowa do góryniecierpliwa, Martucha86, bosa, Laura, 0na88, małaMyszka, Maniuś, czarnaruda, lys, Amberla, kasiuleek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kkarolinaaaa wrote:Ona - z tego co wiem to ma to wpływ na chłopczyków tylko, coś z jąderkami. Ja tez codziennie uzywam lakieru bo mam krótkie włosy i bez lakieru ani rusz.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Cassie ja też farbuje włosy co miesiąc (no może 1,5)
Na dzień mamy wysłaliśmy kartki, a dodatkowo przyjdzie do nich (mama i teściowa) krem do twarzy. Wiem jakie lubią
Chciałam zamówić karnet na zabieg do kosmetyczki (internetowo) ale tyle z tym miałam problemu , ze zamówiłam kremy
W zeszłym roku zamówiliśmy kwiaty w koszyczkach i kurier dostarczył, fajna niespodziankaPaula_071, Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
czarnaruda, tak jak dziewczyny pisały, moze być problem z przepływami przez łozysko i wtedy zaburzone są proporcje u dzidzi, ja od chyba już 2 miesięcy przyjmuje clexane bo był właśnie problem z przepływem i mała rośnie proporcjonalnie, ale lekarz sprawdza już teraz co dwa tygodnie tzw "dobrostan płodu".
wczoraj zrobiłam glukoze w końcu, miałam jakiś taki opór przed tym badaniem, ze szok, ale nie było najgorzej, tylko później byłam słaba i senna.
Miłego dnia!
p.s ide do biedry zobaczyć co tam ciekawego rzucili:)Weridiana, niecierpliwa, Cassie, małaMyszka, czarnaruda lubią tę wiadomość
-
Przyszłe mamy powinny też wystrzegać się silnego lakierowania włosów, malowania paznokci i intensywnego perfumowania ciała. Lakiery, szampony i pianki do włosów, lakiery do paznokci oraz dezodoranty i perfumy zawierają ftalany, które mają negatywny wpływ na rozwój płodu. Wykazują działanie feminizujące na gruczoły płciowe płodów męskich. Skutkiem stosowania tych kosmetyków w ciąży, zwłaszcza w trzecim trymestrze, mogą być zaburzenia spermatogenezy u chłopców w okresie dojrzewania i dorosłości. U płodów żeńskich ftalany grożą przedwczesnym pokwitaniem. Warto również zwrócić uwagę na obecność w kosmetykach syntetycznych antyutleniaczy, takich jak BHT, BHA i parabeny. Mogą one mieć działanie toksyczne i rakotwórcze.
Kobiety ciężarne bezwzględnie nie mogą stosować takich substancji kosmetycznych, jak:
witamina A i jej pochodne: retinol i retinoidy – powodują uszkodzenia płodu,tetracykliny zawarte w kosmetykach przeciwtrądzikowych – uszkadzają płód i działają toksycznie na czynność wątroby kobiety ciężarnej,kwas salicylowy i jego pochodne zawarte w peelingach, kosmetykach na trądzik, wyciągu z wierzby i olejku wintergreen – powodują wady wrodzone płodu, powikłania ciąży i zaburzenia krzepliwości krwi u noworodka,triklosan zawarty w mydłach przeciwbakteryjnych i niektórych żelach pod prysznic – ma działanie rakotwórcze,olejek rozmarynowy stanowiący substancję zapachową niektórych kosmetyków – po podaniu doustnym ma działanie poronne, wykazuje też właściwości rakotwórcze,olejek bergamotowy stanowiący substancję zapachową niektórych kosmetyków – nasila występowanie plam pigmentacyjnych, ma działanie fototoksyczne,kwasy owocowe AHA w dużym stężeniu zawarte w kremach do twarzy i peelingach złuszczających naskórek – sprzyjają występowaniu podrażnień skóry i przebarwień,fluor zawarty w płynach do płukania jamy ustnej – ma działanie toksyczne dla płodu.
małaMyszka, Magd lubią tę wiadomość
-
O Boziu, to prawie nic nie można w tej ciąży! Połowy produktów jeść nie wolno, lakierów nie wolno, no kosmos! Na szczęście odkąd jestem w ciąży nie farbuje włosów, paznokcie może ze 3 razy pomalowalam, ale perfumy używam codziennie, bo uwielbiam.. Myślę, że wszystko z umiarem jest dla ludzi
Weridiana, Cassie, małaMyszka, Magd, Amberla, Y lubią tę wiadomość
Ewa123 -
Mysle ze jezeli to by bylo naprawde az tak szkodliwe to nasi ginekolodzy by o tym wspomnieli, ja jak ide na wizyte to zawsze mam wylakierowane włosy i to widac bo bez lakieru nie dałoby się tak ich ulozyc (nieład) i nigdy lusia mi nic na ten temat nie wspomniała..
W naszych czasach to tak naprawde wszystkiego mozna sie doczepic ze w ciaży nie mozna, rozumiem u fryzjerów jak ileś godzin dziennie w lakierach siedzą,ale jak ktoś raz dziennie uzyje lakieru to mysle ze to nie zaszkodzi..Weridiana, Cassie, małaMyszka, Ewa123, Magd, Y lubią tę wiadomość
-
Z pewnością musimy być ostrożne i kierować się zdrowym rozsądkiem ale myślę że nie można dać się zwariować. Natura już tak to wymyśliła aby dobrze chronić dzidziusia
Np. Kremy nawilżają skórę ale tylko jej zewnętrzne warstwy, gdyby przenikaly do organizmu to by znaczyło ze wraz z nimi drobnoustroje, bakterie itd. Nie pozylybysmy za długoniecierpliwa, Cassie, małaMyszka, Ewa123 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny