X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja też bym musiała się wziąć za listę zakupów w aptece... ale może jutro :-)

Dzisiaj szukam inspiracji na sypialnie. :-)

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • Miru Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Miru, ale mnie teraz nastraszylas z tym lakierem, bo ja tez kupuje taki profesjonalny od swojej fryzjerki i uzywam go co 2-3 dni
    Myślę że nie ma co panikować w salonie zawsze to większe stężenie. Ale powiem Wam ze jak przeczytałam jaki wpływ duży mają lakiery do włosów na płód to mi galy wyszły. Ale Co Dzisiaj Jest Bezpieczne ?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zjem jeszcze pół bułki z nutellą bo mam smaka, wczoraj z tej duchoty i zmeczenia nawet nie miałam smaka na kolacje i zjadłam tylko pół bułki z masłem

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • czarnaruda Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11 wrote:
    Czarnaruda, a coś lekarze jeszcze mówili- nie było tego widać na prenatalnych?Trzymam kciuki i daj znać.A kiedy się kładziesz do szpitla?

Na prenatalnych było wszystko OK, miałam nawet robione PAPPA. Na skierowaniu mam wpisane "podejrzenie poszerzenia komór bocznych mózgu u płodu". Nie brzmi to dobrze, pociesza mnie jedynie, że mała leży główkowo i ciężko było dokonać pomiaru. Idę do szpitala w poniedziałek, chyba, ze przyjmą nas wcześniej. Jestem jednak dobrej myśli, bo inaczej zwariuję do pon.

Weridiana, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtyrmnqs7.png

Córcia 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euforia cudowne wiesci!

Czarnaruda lepiej to sprawdzic, trzymam kciuki!

chcebycmama moj maly byl od poczatku glowka w dol a na ostatniej wizycie glowka do gory i nadal tak jest bo czuje nozki na dole a glowke u gory.
    Mojej sasiadce syn sie obrocil w dniu porodu glowka do gory (drugie dziecko) rodzila kilka dni po terminie.
    Wszystko do konca jest mozliwe.

Ja tez mam ssanie glodu po sniadaniu, dzisiaj wchlonelam 4 kanapki z nutella i kubek mleka ;)

czarnaruda, euforia, małaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście brzmi poważnie, ale mam nadzieję,że to tylko podejrzenie.Będzie dobrze!Musi być!

małaMyszka, bosa, czarnaruda lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Myślę że nie ma co panikować w salonie zawsze to większe stężenie. Ale powiem Wam ze jak przeczytałam jaki wpływ duży mają lakiery do włosów na płód to mi galy wyszły. Ale Co Dzisiaj Jest Bezpieczne ?

To mnie zmartwiłyscie bo ja jestem uzależniona od lakieru do włosow - tzn moja grzywka - mam bzika ze ma byc nieruchoma . :/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona - z tego co wiem to ma to wpływ na chłopczyków tylko, coś z jąderkami. Ja tez codziennie uzywam lakieru bo mam krótkie włosy i bez lakieru ani rusz.
    Mam znajomą która ma swój zakłąd i pracowała do końca ciąży ! rodziła w lutym a w styczniu jeszcze mi włosy podcinałą, urodziłą zdrowiutkiego chłopczyka, starsze dziecko to tez syn i tez pracowała :) Takze spokojnie :)

0na88, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Ona - z tego co wiem to ma to wpływ na chłopczyków tylko, coś z jąderkami. Ja tez codziennie uzywam lakieru bo mam krótkie włosy i bez lakieru ani rusz.
    Mam znajomą która ma swój zakłąd i pracowała do końca ciąży ! rodziła w lutym a w styczniu jeszcze mi włosy podcinałą, urodziłą zdrowiutkiego chłopczyka, starsze dziecko to tez syn i tez pracowała :) Takze spokojnie :)

Ja też mam krótki i codziennie używam, mam nadzieje,że Leonowi krzywdy nie zrobiłam.

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mamie kupiłam voucher do kosmetyczki: mikrodermabrazja twarzy, masaż, kolageny i inne bajery. Na większość święt moja mamuśka dostaje taki pakiet (ewentualnie zbieg na dłonie i stopy) i jest z niego zadowolona. Ja nie lubię duperelowatych prezentów co potem nie wiadomo co z nimi zrobić i się upycha po szafkach.

Karolina - pisałaś o torebce lnianej. Ja polecem ze strony: http://cote.com.pl/category/len-100 Sama mam od nich torebkę i lnianą i filcową i mogę spokojnie polecić.

Odkąd jestem w ciąży to ani razy nie pomalowałam paznokci, ani razu nie użyłam lakieru do włosów, tylko raz nałożyłam piankę. Włosy i paznokcie w ciąży mam tak super, że nie ma co ich dodatkowo upiększać. Tzn włosy farbuję co miesiąc;)

bosa, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 31 tygodniu :-)

Euforia gratuluję i cały czas trzymam kciuki !

Czarnoruda bądź dobrej myśli, ja w pierwszej ciąży miałam raz plamienie, pojechałam do szpitala i pani ( nieprzyjemna lekarka) stwierdziła że mam za mało wód płodowych. Następnego dnia pojechałam do mojego ginekologa ( który pracował w tym samym szpitalu) prywatnie i zrobił mi usg i ...powiedział ze wręcz przeciwnie, wód mam bardzo dużo, a ta pani nie ma pojęcia jak czytać obraz z usg ( bo ją zna)
    jak widzisz różnie to bywa , głowa do góry :-)

niecierpliwa, Martucha86, bosa, Laura, 0na88, małaMyszka, Maniuś, czarnaruda, lys, Amberla, kasiuleek lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lakieru do wlosow tez uzywam ale raz dwa razy w tygodniu.
    Wlosy farbuje co miesiac a paznokcie maluje na babypink bo sa dlugie i ladnie to wyglada ;)

bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• Miru Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Ogólnie fenale mają wpływ na łożysko. Ja nigdy nie stosowałam ale one pracują w ciąży aż do porodu. Nie na każdego to wpływa ale one ram mają takie stężenie tego ze jak wchodzisz to nie kuszą używać do moich włosów bo były sztywne.

małaMyszka lubi tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja też farbuje włosy co miesiąc (no może 1,5)

Na dzień mamy wysłaliśmy kartki, a dodatkowo przyjdzie do nich (mama i teściowa) krem do twarzy. Wiem jakie lubią :-)
    Chciałam zamówić karnet na zabieg do kosmetyczki (internetowo) ale tyle z tym miałam problemu , ze zamówiłam kremy :-)

W zeszłym roku zamówiliśmy kwiaty w koszyczkach i kurier dostarczył, fajna niespodzianka

Paula_071, Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnaruda, tak jak dziewczyny pisały, moze być problem z przepływami przez łozysko i wtedy zaburzone są proporcje u dzidzi, ja od chyba już 2 miesięcy przyjmuje clexane bo był właśnie problem z przepływem i mała rośnie proporcjonalnie, ale lekarz sprawdza już teraz co dwa tygodnie tzw "dobrostan płodu".

wczoraj zrobiłam glukoze w końcu, miałam jakiś taki opór przed tym badaniem, ze szok, ale nie było najgorzej, tylko później byłam słaba i senna.

Miłego dnia!

p.s ide do biedry zobaczyć co tam ciekawego rzucili:)

Weridiana, niecierpliwa, Cassie, małaMyszka, czarnaruda lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszłe mamy powinny też wystrzegać się silnego lakierowania włosów, malowania paznokci i intensywnego perfumowania ciała. Lakiery, szampony i pianki do włosów, lakiery do paznokci oraz dezodoranty i perfumy zawierają ftalany, które mają negatywny wpływ na rozwój płodu. Wykazują działanie feminizujące na gruczoły płciowe płodów męskich. Skutkiem stosowania tych kosmetyków w ciąży, zwłaszcza w trzecim trymestrze, mogą być zaburzenia spermatogenezy u chłopców w okresie dojrzewania i dorosłości. U płodów żeńskich ftalany grożą przedwczesnym pokwitaniem. Warto również zwrócić uwagę na obecność w kosmetykach syntetycznych antyutleniaczy, takich jak BHT, BHA i parabeny. Mogą one mieć działanie toksyczne i rakotwórcze.

Kobiety ciężarne bezwzględnie nie mogą stosować takich substancji kosmetycznych, jak:

witamina A i jej pochodne: retinol i retinoidy – powodują uszkodzenia płodu,tetracykliny zawarte w kosmetykach przeciwtrądzikowych – uszkadzają płód i działają toksycznie na czynność wątroby kobiety ciężarnej,kwas salicylowy i jego pochodne zawarte w peelingach, kosmetykach na trądzik, wyciągu z wierzby i olejku wintergreen – powodują wady wrodzone płodu, powikłania ciąży i zaburzenia krzepliwości krwi u noworodka,triklosan zawarty w mydłach przeciwbakteryjnych i niektórych żelach pod prysznic – ma działanie rakotwórcze,olejek rozmarynowy stanowiący substancję zapachową niektórych kosmetyków – po podaniu doustnym ma działanie poronne, wykazuje też właściwości rakotwórcze,olejek bergamotowy stanowiący substancję zapachową niektórych kosmetyków – nasila występowanie plam pigmentacyjnych, ma działanie fototoksyczne,kwasy owocowe AHA w dużym stężeniu zawarte w kremach do twarzy i peelingach złuszczających naskórek – sprzyjają występowaniu podrażnień skóry i przebarwień,fluor zawarty w płynach do płukania jamy ustnej – ma działanie toksyczne dla płodu.

małaMyszka, Magd lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Boziu, to prawie nic nie można w tej ciąży! Połowy produktów jeść nie wolno, lakierów nie wolno, no kosmos! Na szczęście odkąd jestem w ciąży nie farbuje włosów, paznokcie może ze 3 razy pomalowalam, ale perfumy używam codziennie, bo uwielbiam.. Myślę, że wszystko z umiarem jest dla ludzi :)

Weridiana, Cassie, małaMyszka, Magd, Amberla, Y lubią tę wiadomość

Ewa123
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze jezeli to by bylo naprawde az tak szkodliwe to nasi ginekolodzy by o tym wspomnieli, ja jak ide na wizyte to zawsze mam wylakierowane włosy i to widac bo bez lakieru nie dałoby się tak ich ulozyc (nieład) i nigdy lusia mi nic na ten temat nie wspomniała..

W naszych czasach to tak naprawde wszystkiego mozna sie doczepic ze w ciaży nie mozna, rozumiem u fryzjerów jak ileś godzin dziennie w lakierach siedzą,ale jak ktoś raz dziennie uzyje lakieru to mysle ze to nie zaszkodzi..

Weridiana, Cassie, małaMyszka, Ewa123, Magd, Y lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pewnością musimy być ostrożne i kierować się zdrowym rozsądkiem ale myślę że nie można dać się zwariować. Natura już tak to wymyśliła aby dobrze chronić dzidziusia ;-)
    Np. Kremy nawilżają skórę ale tylko jej zewnętrzne warstwy, gdyby przenikaly do organizmu to by znaczyło ze wraz z nimi drobnoustroje, bakterie itd. Nie pozylybysmy za długo ;-)

niecierpliwa, Cassie, małaMyszka, Ewa123 lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co... w powietrzu wdychanym przez nas, spaliny, kominy itp jest cala tablica mendelejewa i pewnie bardziej szkodliwa niz lakier do wlosow, perfum czy lakier do paznokci.

małaMyszka, Weridiana, Ewa123, Magd, magda sz, Y lubią tę wiadomość

‹‹ 1064 1065 1066 1067 1068 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ