SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda nie stresuj się na zapas. Zarówno leukocyty, jak i CRP mogą być podwyższone przez stres. A jeżeli jednak zaczyna się jakaś infekcja to na pewno odkryją co takiego i wdrożą leczenie.

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam kciuki!

Ja pospalam. Dawno nie zdazylo mi sie zasnac w ciagu dnia zwlaszcza po obiedzie.

małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lepiej pić mleko 3,2% czy 2%???

jesslin87 lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malamyszka ja pije tlko 3,5 dla mnie te wszystkie ponizej to zabarwiona woda.

małaMyszka, jesslin87, Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość

• Ewa123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie też już są wyniki badań. I po 1,5 miesiąca łykania Sorbiferu hemoglobina wzrosła do 11,00 z 10,8.. Czyli tak jak u Ciebie, Magda Sz. jeśli dobrze pamiętam? Pozostałe parametry mam też albo za wysokie albo za niskie.Leukocyty 11,6, hemotokryt 33,erytrocyty 3,5, płytki krwi 124 i tak długo by wymieniać. Każdy parametr pratycznie odbiega od normy w jakimś tam stopniu. Na szczęście toxo i cytomegalia ujemna i siki wzorowe. Sił brak na tą moją krew :/ Boże, niech już jest sierpień w końcu!

małaMyszka, Cassie, jesslin87, Weridiana, magda sz lubią tę wiadomość

Ewa123
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, Magda wszystko będzie dobrze, trzymam mocno kciuki za Was i dzieciaczki! :*:*

Ja już po prenatalnych.Marta rozwija się jak najbardziej prawidłowo :) Wszystko jest w normie. Położenie główkowe, łożysko na przedniej ścianie wysoko no i mała kluska waży 1535 g!Pan doktor, który robił badanie powiedział, że ta waga wskazuje na to, ze poród może być wcześniej-2 sierpnia i zebym na przełomie lipca i sierpnia była przygotowana. OMG!!!To już tak niedługo!!!!

Ewa123, Paula_071, Martucha86, małaMyszka, gianna88, Y, Cassie, jesslin87, niecierpliwa, psioszka11, Weridiana, zabka11, 0na88, Laura, aaaaga, mamasia, Maniuś, kasiuleek, gosia.b, Katarka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mleczko zazwyczaj 2 % kupuję

małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    a u mnie też już są wyniki badań. I po 1,5 miesiąca łykania Sorbiferu hemoglobina wzrosła do 11,00 z 10,8.. Czyli tak jak u Ciebie, Magda Sz. jeśli dobrze pamiętam? Pozostałe parametry mam też albo za wysokie albo za niskie.Leukocyty 11,6, hemotokryt 33,erytrocyty 3,5, płytki krwi 124 i tak długo by wymieniać. Każdy parametr pratycznie odbiega od normy w jakimś tam stopniu. Na szczęście toxo i cytomegalia ujemna i siki wzorowe. Sił brak na tą moją krew :/ Boże, niech już jest sierpień w końcu!

Ewa Twoje wyniki są ok.
    Na wyniku normy masz podane standardowe, a dla ciężarnych przyjmuje się inne wartości, np. leukocyty 10-15, hematokryt 30-47, erytrocyty 3,5-4,5, płytki krwi 100-300 i wszystko to jest uważane za spadek fizjologiczny i wcale nie świadczy o niczym złym. Ponadto zawsze wyniki interpretuje się z współistniejącymi objawami, bo można mieć wynik w normie i mieć objawy i być chorym, a można mieć zły wynik, brak objawów i być zdrowym. Reasumując nie zamartwiajmy się samymi wynikami, to zbyt złożona sprawa żeby tak to sztywno przyjmować, a jeśli już to lekarz na pewno rozjaśni temat.

Paula_071, Ewa123, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    lepiej pić mleko 3,2% czy 2%???

Jak pilnujesz wagi to lepiej to o mniejszej zawartości tłuszczu.

jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki za wasze ktg! btw. Magda, dlaczego nie pojechałaś do luxmedu? We Wrocławiu w gabinecie każdej położnej jest ktg i mogą od ręki zrobić.

Byłam dzisiaj z mężem w Arboretum w Wojsławicach. Jak jest pięknie! Tak cudnie kwitną wszystkie kwiaty i krzewy, a zwłaszcza rododendrony. Nacykaliśmy fotek w takich pięknych okolicznościach przyrody. Polecam wszystkim z Wrocławia i okolic.

Mi też lekarz przypisał Sorbifer, ale mam po nich odruch wymiotny i czuję się tragicznie. Postanowiłam, że będę jeść 3 razy dziennie mięso i pić sok z sokowirówki buraków, jabłek i marchewki. 4 miesiące temu pomogło i hemoglobina z 11,6 wzrosła do 12,6. Czekam też na ten sok co Cassie polecała, może on pomoże.

jesslin87, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    Meldujemy się po dzisiejszej wizycie :) Córeczka została córeczką, Nasza Kluseczka waży już 1692 gramy :D Wszystko dobrze :) Brzuszek wymiarami przewyższa resztę, ale lekarz powiedział, że wszystko w porządku :) Wg USG termin porodu to 25.07., aaaaaaaaaaaaaaaa! :P
    O ja :-) ja też wg om 2.08, a wg usg 25.07 :-) idziemy łeb w łeb :-)

jesslin87, psioszka11, małaMyszka, Maniuś, Katarka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i jeszcze jedna uwaga, przy okazji badań zróbcie sobie także poziom żelaza, bo może wcale nie potrzebujecie żadnej suplementacji, jak ja. Mam teraz Hb na poziomie 10,8 i wysoki poziom żelaza, nawet jak miałam Hb 10,1 to też miałam wysoki poziom żelaza. Badanie jest tanie kosztuje 7-10 zł, a rozjaśni Wam temat.

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa moich wynikow, nastepna wizyta lacznie z badaniem 3ciego trymetru wypada na 11.06 a od 25.06 juz z KTG.

Linia negra zaczela sie pojawiac poki co ma jakies 5cm.

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dziewczyny i jeszcze jedna uwaga, przy okazji badań zróbcie sobie także poziom żelaza, bo może wcale nie potrzebujecie żadnej suplementacji, jak ja. Mam teraz Hb na poziomie 10,8 i wysoki poziom żelaza, nawet jak miałam Hb 10,1 to też miałam wysoki poziom żelaza. Badanie jest tanie kosztuje 7-10 zł, a rozjaśni Wam temat.

I nie idzie jakoś podnieść Ci tej hemoglobiny?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff dzięki Iys, pocieszyłaś mnie! Swoją drogą bez sensu, że podawane są normy dla osób nieciężarnych skoro przed każdym pobraniem krwi pojawia się pytanie czy jestem w ciąży.. Ale dobrze wiedzieć, że te odchyły to nie powód do paniki, bo już się zaczęłam załamywać.

Ewa123
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    Uff dzięki Iys, pocieszyłaś mnie! Swoją drogą bez sensu, że podawane są normy dla osób nieciężarnych skoro przed każdym pobraniem krwi pojawia się pytanie czy jestem w ciąży.. Ale dobrze wiedzieć, że te odchyły to nie powód do paniki, bo już się zaczęłam załamywać.

Też tego nie rozumiem...

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    I nie idzie jakoś podnieść Ci tej hemoglobiny?

Podniosła się sama z 10,1 na 10,7, następnie spadek na 10,4 a teraz wzrost na 10,8 i zarówno hematolog, jak i ginekolog uważa że jest ok jak na ten etap ciąży :)

Niebezpiecznie było na początku jak miałam 10,1 bo to był jakoś 16tc i to źle rokowało, w połączeniu z faktem że żelazo miałam bardzo wysokie, ale teraz nie ma powodu do zmartwień, bo grunt że nie spada.

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula apropo tego KTG u położnych we Wrocławiu w Luxmedzie. Trzeba się wcześniej umówić? Korzystałaś juz może z tego? Czy po prostu podjeżdżasz do dowolnej placówki i mówisz, że chcesz KTG wykonać? Masz w ogóle w Luxmedzie swoją położną? Nawet nie wiedziałam, że w Luxmedzie są położne!

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:

Mnie to nawet nikt nigdy nie zapytał w labie, czy jestem w ciąży.
    Ja pamiętam jak kiedyś każdy skok, czy spadek w morfo analizowałam jak głupia, doszukując się w tym sensu, a mój mąż rzucał jednym okiem i zawsze mówił "Twoje wyniki są ok", tak więc lepiej do czasu aż lekarz spojrzy na wyniki się nie zamartwiać na zapas, bo może akurat jest ok.
    Inna sprawa, jak nam coś dolega i wyniki kiepskie.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do położnej trzeba się umawiać, możesz np. pójść między wizytami u lekarza, żeby być spokojną że wszystko ok z dzieckiem, albo przed wizytą u lekarza wtedy ona wszystko wpisze do karty ciąży i zrobi ktg. Nie mam swojej położnej, umawiam się jak mi pasuje. Położne też dają próbki pieluch, więc warto czasami się wybrać :)

Ewa123, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
‹‹ 1100 1101 1102 1103 1104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ