SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    O kurcze, czyli poważna sprawa. Mam nadzieję, że teraz to już każdemu podają ten preparat po porodzie. Koniecznie muszę wybadać, czy ta jedna dawka "po" jest 100% wystarczająca.

Daj znać czego się dowiesz... Ja na następnej wizycie dopytam jeszcze raz gina...

małaMyszka lubi tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    Daj znać czego się dowiesz... Ja na następnej wizycie dopytam jeszcze raz gina...

Za niecałe 2 tyg mam wizytę to zapytam i dam znać.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Za niecałe 2 tyg mam wizytę to zapytam i dam znać.

Ja mam 09.06

74diqps6a69lyc94.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    Ja mam 09.06

Ja 05.06 :P

jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zapisany z innego tematu jadłospis, który dziewczyna dostała od położnej by dziecko nie miało kolek i jak na razie działa, wkleić?

aaaaga, małaMyszka lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    Mam zapisany z innego tematu jadłospis, który dziewczyna dostała od położnej by dziecko nie miało kolek i jak na razie działa, wkleić?
    koniecznie...

tb73i09k881y3sjt.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli chodzi o karmienie i diety to ciekawie pisze pani Marta Kierzkowska-Grzybek

„Wpływ diety na skład i ilość pokarmu w okresie laktacji”
    05 luty 2015

„Wpływ diety na skład i ilość pokarmu w okresie laktacji”

Karmienie piersią jest naturalnym procesem, a nie chorobą, i nie wymaga żadnych specjalnych ograniczeń dietetycznych. To, co jemy w bardzo niewielkim stopniu wpływa na skład pokarmu, natomiast ma olbrzymie znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia i kondycji organizmu. Dlatego w codziennym menu kobiety karmiącej należy uwzględnić:

świeże warzywa i owoce wszystkich typów, surowe lub gotowane
    różne zboża ( ryż, jęczmień, proso, amarantus), najlepiej nieprzetworzone, pod rożnymi postaciami, pełnoziarniste, kasze, mąki
    białka zwierzęce (produkty mleczne, jaja, mięso, ryby) oraz roślinne(soczewica, fasola, ciecierzyca)
    niewielkie ilości tłuszczów, najlepiej oleje roślinne, tłoczone na zimno
    Wokół tematu karmienia piersią i żywienia kobiety karmiącej narosło zbyt wiele mitów. Nie potwierdzono, by jakakolwiek dieta matki chroniła dziecko przed alergią. Zawartość białka, laktozy, dobowa ilość tłuszczu, większości witamin i składników mineralnych jest stała.

Stąd zupełnie zbędne i niewłaściwe „diety matek karmiących”, które często powodują obniżenie ilości pokarmu i prowadzą do niedoborów żywieniowych matki, jak i dziecka.

Matka karmiąca nie potrzebuje specjalnych produktów aby zapewnić lub zwiększyć laktację. To ssanie dziecka decyduje o jej poziomie. Organizm matki wykorzystuje wszystkie spożyte produkty oraz rezerwy własne, aby wyprodukować mleko.

Pewnej zmienności związanej ze spożyciem podlegają witaminy z grupy B, witamina C oraz rodzaj kwasów tłuszczowych. Obecność tłuszczu w mleku ściśle związana jest z tłuszczami spożywanymi przez matkę. A jego zawartość w pokarmie może się zmieniać, ale dziecko zawsze dostanie taką ilość kalorii, która jest mu niezbędna. Matki, których mleko jest tłuste produkują zwykle mniej pokarmu niż te, których mleko zawiera mniej tłuszczu. Dlatego karmienie na żądanie zapewnia dziecku optymalną ilość składników, pozwala rosnąć i być zdrowym.

Skład i wartość odżywcza mleka jest cechą osobniczą, zależy od fazy laktacji, pory dnia i nocy, czasu pojedynczego karmienia lub sesji odciągania pokarmu. W niesprzyjających warunkach odżywienia i nawodnienia zmniejszeniu może ulec ilość produkowanego mleka, bez znaczących zmian jakościowych

Dla ilości mleka w piersiach ważne jest przede wszystkim to, aby kobieta piła dużo płynów (2-3 litry dziennie). Najlepsze napoje to: woda (nisko- lub średniozmineralizowana), soki owocowo-warzywne (1-2 szklanki dziennie) oraz naturalne herbatki owocowe. W okresie kryzysów laktacyjnych można również pić herbatki ziołowe z takich ziół, jak: kminek, koper włoski, anyż, ziele rutwicy, bazylii, nasienie pietruszki, czarnuszka. W aptekach są również gotowe mieszanki ziół wspomagających laktację. Nie ma jednakże wiarygodnych dowodów, że picie napojów uznawanych powszechnie za mlekopędne stymuluje laktację.

Ważne jest , by nie pić naparów z szałwii, która hamuje wytwarzanie mleka.

Generalnie zawsze należy pić tyle, aby zaspokoić pragnienie. Wybierając jakikolwiek napój należy zwrócić uwagę na to, co zawiera (konserwanty, cukier, stymulanty, słodziki, sztuczne barwniki) oraz na jego działanie na matkę i dziecko. Jeśli zauważysz, że kilka razy po wypiciu jakiegoś napoju czy zjedzeniu jakiegoś produktu dziecko będzie niespokojne, pojawi się kolka lub wysypka, wyeliminuj go ze swojej diety.

Kiedyś na poprawę laktacji polecano bawarkę. To jednak mit, że przyczynia się ona do zwiększenia ilości mleka w piersiach. Wiele kontrowersji wzbudza też kwestia wpływu piwa na laktację. Część specjalistów twierdzi, że na zwiększenie ilości pokarmu mają wpływ nie tyle właściwości piwa, ile to, że kobieta pijąc je (szczególnie w towarzystwie innych osób) rozluźnia się i relaksuje, a dzięki czemu zwiększa się wydzielanie prolaktyny i oksytocyny. Warto jednak pamiętać, że nawet tzw. piwo bezalkoholowe zawiera niewielkie ilości alkoholu, który przenika do kobiecego pokarmu i może powodować niekorzystne skutki dla wciąż rozwijającego się układu nerwowego. Dlatego podczas karmienia piersią lepiej zrezygnować z picia piwa.

Zdecydowanie zrezygnuj ze stołowania się w barach szybkiej obsługi (fast-food), przyrządzania dań w proszku, sztucznie barwionych napojów oraz innych produktów zawierających dużą ilość niezdrowych tłuszczów i związków chemicznych.

Przez kilka pierwszych miesięcy życia dziecka należy także unikać dań silnie wzdymających (duże ilości grochu, fasoli) i ciężkostrawnych. W tym wieku dzieci mają większą skłonność do wzdęć brzuszka - ustępuje ona stopniowo w miarę dojrzewania przewodu pokarmowego.

Jeśli dieta matki stanie się niewystarczająca, zostanie to zrekompensowane przez organizm, poprzez dostarczenie z niego brakujących elementów, potrzebnych do produkcji pokarmu.

Pełnowartościowe mleko mogą wytwarzać kobiety o różnym stanie odżywienia organizmu, gdyż produkcja mleka ma pierwszeństwo przed innymi potrzebami metabolicznymi matki.

Pamiętajmy jednak, że właściwie dobrane składniki pożywienia pozwolą matce zachować zdrowie!

małaMyszka, jesslin87, lys, Laura, Magd lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleko powstaje w gruczołach piersiowych kobiety, a dokładnie w pęcherzykach mlecznych. Pęcherzyki zbudowane są z komórek zwanych laktocytami, które są zdolne do pobierania składników wprost z krwi matki, syntezowania i wydzielania biologicznej substancji o dużych walorach odżywczych, pobudzających rozwój oraz immunologicznych. Każdy pęcherzyk zakończony jest przewodem mlecznym, przewody łączą się ze sobą w coraz szersze drogi transportowe, aż do najszerszych, wyprowadzających mleko na szczyt brodawki piersiowej.

jesslin87, Laura, małaMyszka, Magd lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11 wrote:
    Dlatego kupiłam małe proszki,a do płukania bambini czy coś takiego. I mam do Was jeszcze pytanie: mamy możliwość kupienia pampersów trochę taniej. Powiedzcie mi jakie kupić: w sensie znalazłam takie zielone newborn i białe premium care newborn- czym one się różnią? Jakie Wy kupujecie i w jakich ilościach mam je kupić?
    Niecierpliwa, ja co wizytę rozmawiam z moją gin co w razie W i mówiła mi,że po 30tc to już 90-95% dzieciaczków przeżywa, oczywiście podają sterydy na płucka, ale generalnie szanse są olbrzymie, więc postaraj się myśleć pozytywnie.
    Mnie skurcze trochę odpuściły, poleżałam w wannie, ogoliłam,zrelaksowałam,a teraz moczę nóżki i oglądam tv.
    Magda co z Tobą?
    ja kupiłam do szpitala 33 szt jedynek premium care - czyli tych białych, ale do domu mam już 300 szt. (3x100) newborn zielone dwójki, bo uważam, że jedynek się nie opłaca, tym bardziej, że wagowo są podobne premium care jedynki są 2-5 kg a dwójki zielone od 3-6 myślę, że poniżej 2 kg to nie urodzimy dzieciaczków...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 21:56

psioszka11 lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Oto mój jadłospis:

Mięso:
    - drób
    -wieprzowina
    - cielęcina
    - królik
    - chuda wędlina

Wszystko chude, i tylko i wyłącznie gotowane bądź pieczone w rękawie. Przyprawy głównie zioła i odrobina soli - bez pieprzu, chili, papryki, czosnek tylko granulowany i w bardzo małej ilości.

Ryby - wszystkie - wędzone lub pieczone w foli.

Nabiał:
    - jaja w każdej postaci: gotowane, smażone na maśle, omlety - bez dodatków
    - twarogi, serek wiejski
    - serki topione bez dodatków
    - danio waniliowe
    - ser żółty
    - mleko
    - jogurty po 2 tygodniach
    - śmietana tylko słodka

Ogólnie nabiał w ilości szklanki mleka dziennie np. 4 plasterki sera żółtego lub szklanka mleka.

Pieczywo:
    - pszenne
    - pszenno-żytnie

Bez ziaren, nie z mąki razowej.

Słodycze:
    - 2 kostki czekolady dziennie lub 2 delicje dziennie
    - biszkopty lub ciasto biszkopt np. z dodatkiem bitej śmietany
    - sernik
    - ciasto drożdżowe
    - herbatniki
    - wafelki mogą być przekładane nadzieniem obojętnie jakim
    - lody wszystkie tylko bez bakali

Wszystko tylko z umiarem w niewielkich ilościach i starajcie się kupować takie słodycze, które mają najlepszy skład.

Zupy:
    - rosół - bez pora
    - pomidorowa
    - krupnik
    - barszcz
    - brokułowa
    - dyniowa
    - marchwiowa

Warzywa:
    - marchew
    - ziemniaki
    - pietruszka, seler
    - kapusta tylko pekińska żadna inna
    - kukurydza
    - sałata, rukola, szpinak
    - pomidor 1 dziennie
    - ogórek po miesiącu

Np. pekinka z kukurydzą do obiadu, sałatki tylko z delikatnym vinegretem bez octu

Owoce:
    - jabłko z kompotu i pieczone - nie surowe, 1 dziennie
    - banan po 2 tyg.
    - borówka, jagoda, poziomka
    - agrest, porzeczka
    - truskawki - zacząć od 3/4 do koktajlu jak nic się nie będzie nic dziecku działo tp można stopniowo zwiększać
    - arbuz po miesiącu

Inne:
    - wszystkie kasze, ryż
    - płatki kukurydziane, owsiane
    - makaron
    - naleśniki
    - dżemy
    - masło
    - budyń, kisiel, galaretka
    - herbata czarna max. 2 dziennie
    - kawa z 1 łyżeczki z mlekiem lub zbożowa
    - soki: jabłkowy lub porzeczka rozcieńczony z woda pół na pół
    - soki jednodniowe marchew
    - min. 2 litry wody dziennie.

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    ja kupiłam do szpitala 33 szt jedynek premium care - czyli tych białych, ale do domu mam już 300 szt. (3x100) newborn zielone dwójki, bo uważam, że jedynek się nie opłaca, tym bardziej, że wagowo są podobne premium care jedynki są 2-5 kg a dwójki zielone od 3-6 myślę, że poniżej 2 kg to nie urodzimy dzieciaczków...

koleżanki synek jak skończył 3 tygodnie to zaczęła używać 2 i powiedziała, że za dużo 1 nie opłaca się kupować... :)

74diqps6a69lyc94.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co wkleiła Weridiana to właśnie potwierdzenie mitu "diety matki karmiącej"
    bo mleko nie tworzy się z treści pokarmowej naszych żoładków tylko z krwi do której przenikają substancje odżywcze no i niestety alergeny czyli jak dziecko będzie uczulone na laktoze to wtedy trzeba odstawić nabiał.

A kolki to głównie przyczyna nierozwiniętych jeszcze w pełni układów pokarmowych naszych dzieci.
    Moja koleżanka od początku je wszystko i to dosłownie, jej maluszek super sie rozwija miewa kolki, jak większość dzieci, a jedząc ograniczone produkty można nabawić się anemii.

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pieprze, co za dzień, właśnie wylałam sobie wrzątek na dłoń!
    Nie mam panthenolu, nie mam kefiru, nie mam żadnego żelu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 22:13

9f7jtv73juycdhvl.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    koleżanki synek jak skończył 3 tygodnie to zaczęła używać 2 i powiedziała, że za dużo 1 nie opłaca się kupować... :)
    dlatego mam 33 szt tylko, tak wiesz, żeby ładnie w szpitalu wyglądały ehhehe że ładne opakowanie i takie de lux ehehhehe żartuję oczywiście...

ja tam myślę, że urodzimy wszystkie książkowe dzieciaczki: 3200 g/54-56 cm i spoko będzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 22:15

jesslin87, Weridiana, Y lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Ja pieprze, co za dzień, właśnie wylałam sobie wrzątek na dłoń!
    Nie mam panthenolu, nie mam kefiru, nie mam żadnego żelu :(
    to okład zimny, ale nie lodowaty, miseczka z wodą i moczymy

lys, jesslin87, Weridiana lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie, też zauważyłam, że radykalna dieta dla matki karmiącej, to jakiś mit.
    Trzeba jeść wszystko po trochu, bez szaleństw, bez przesady. A produkty, które są na tej liście uwielbiam... i w sumie teraz też tak jem. Ze smażonym trzeba uważać tylko ze względu na tłuszcz...

Ja tam myślę, że sobie poradzimy. Poza tym, przecież nadal tu będziemy z problemami, radościami, łzami, smutkami i fotkami naszych maluszków

jesslin87, Weridiana lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wypiłam meliskę zamiast miętki i chyba muszę iść do łóżka, bo oczy mi się zamykają... same...

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    to okład zimny, ale nie lodowaty, miseczka z wodą i moczymy

no to moczę
    swoją drogą ja mam całą aptekę w domu jeśli chodzi o leki, ale na oparzenia to nic a nic...

jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    dlatego mam 33 szt tylko, tak wiesz, żeby ładnie w szpitalu wyglądały ehhehe że ładne opakowanie i takie de lux ehehhehe żartuję oczywiście...

ja tam myślę, że urodzimy wszystkie książkowe dzieciaczki: 3200 g/54-56 cm i spoko będzie

Dobre :D Ja bym chciała urodzić książkowe o własnych siłach i zdrowe nic mi nie potrzeba więcej do szczęścia :)

małaMyszka, Weridiana, magda sz lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • bosa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Ja dziś zaczęłam 7 mc :D z tej okazji byłam u fryzjera, zrobiłam odrosty i wreszcie wyglądam jak człowiek :)

Jak będzie Wam się nudziło to zróbcie test : Która hitowa polska piosenka jest o Tobie. Mi wyszło,że jestem kusicielką z "Ona tańczy dla mnie" heheh :)

http://www.ofeminin.pl/kariera/quiz-ktora-hitowa-polska-piosenka-jest-o-tobie-s1395459.html

Laura, małaMyszka, Maniuś, mamasia, jesslin87, Weridiana, kasiuleek, gianna88, Martucha86, magda sz lubią tę wiadomość

iv09krhm9j559ocl.png
    "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
    Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."

‹‹ 1103 1104 1105 1106 1107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ