SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
No ziemniaczki z grila i oscypek są mega !
Ziemniaczki robimy tak ze pieczemy w folii w mundurkach, potem rozkrajamy na pół, nakladamy troche sosu (jogurt naturalny+smietana+koperek) i solimy pyszotka:)
A oscypki..co roku jezdzimy w gory i objadamy sie nimi jak glupki:D ale w moich Monieczkach to ja oscypka nie dorwe
O wiecie co jeszcze ja moge polecic? szaszlyki z pieczarek:)
Kupuje pieczarki, myje i nabijam na patyczek do szaszlyków, tyle ile ich tam wlezie, w całosci, nie rozkrajam, potem przyprawiam przyprawą do grila, przepyszne sąWeridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
ten klin to się kładzie pod materacyk w łóżeczku i wtedy to wzniesienie rozchodzi się po całości, więc dziecko nie odczuwa różnic/skoków w podłożu. przynajmniej ja to tak rozumiem
oscypek z grilla jest boskimożna też grillować camemberta,ale nie próbowałam nigdy.
Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Jestem,jestem
A wiec tak...Maly wazy 1644g tak ze taki sredniaczek chyba
Dosstalam skierowanie na usg do szpitala,bo podejrzewa makrosomie plodubo glowka jej wyszla na ok 33+4...niby mam sie nie przejmowac,ale jak???dziewczyny co myslicie???
Ona chce zeby inny lekarz to skontrolowal i ewentualnie zmienimy date porodu na ok 14.08...troche to takie dziwne dla mnie...
Slyszalyscie cos o takim przypadku???
Malutki glowka w dol znowulewa reka pod glowka i tak sobie lezy luzacko
Moje Malenstwo kochane
Zycze dobrej nocy kochanemamasia, zabka11, Weridiana, magda sz, psioszka11, Laura, Katarka, witaminkab, małaMyszka, bosa, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Maniuś może to po prostu błąd pomiaru. Poza tym ona stwierdziła makrosomie tylko na podstawie większej główki? Ja byłam przekonana, że makrosomia dotyczy masy ciała, czyli jeśli masa ciała dziecka przekracza 90 centyl. U Ciebie waga maluszka normalna.
Weridiana, Maniuś, Laura, witaminkab, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
uffff
dzień minął tak szybko...
odkurzyłam, wymyłam podłogi w całym domu, obiadek, potem kurs z Julcią na zajęcia z tańców, zakupy w Biedrze (niecierpliwa - robię jutro twoją zupę meksykańską), zajrzałam tez do pepco z nadzieją ze kupię koszule do porodu, ale niestety nie są wyprofilowane, a mój bębenek jest mocno do przodu i zadna koszula nie lezała swobodnie...
bede wiec musiała zamówić typowo ciążową.
potem dzowniłam do goscia, który nam robił na zamówienie materace do łóżek - myślałam ze zrobi mi tez materac do łóżeczka ale zażyczył sobie zbyt wygórowaną kwote - za materacyk kokos+pianka+kokos 120x60 o wys.8cm 130zł :-0
zatem musze cos zamówić z allegro + łóżeczko
ponieważ włączył mi sie syndrom wicia gniazda, zakupy ruszyły pełną parą - dostałam dzis maila z gemini, ze moja paczka została wysłana:-) (zamówiłam tam sobie :
2x witaminy + aspargin, podkłady poporodowe, sudokrem, cązki do paznokci maluszka, patyczki do uszu z ogranicznikiem, szczotkę do włosków, linomag, tantum rosa, majtki poporodowe, Dzidzius płyn do prania+do płukania, avent butelki ze smoczkami 2szt, 2szt smoczek uspokajający, aspirator frida).
czekam na smsa kiedy przyjdzie zestaw podusia +kocyk do wózka z allegro - zamówiłam taki komplet:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d08e7521beb2.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/55e727dac589.jpg
a ta poszewka dla julci na jej podusię:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c35d42e449e.jpg
dzis poszłam za ciosem i zamówiłam jeszcze z allegro od użytkownika r_p77 i HubiWorld:
przescieradło do wózka,
przescieradła i ochraniacz nieprzemakalny do łózeczka,
gaziki do pepka,
sól fizjologiczną,
laktator canpol,
podkłady na łóżko dla siebie,
wypełnienie pościeli do łóżeczka,
szczotka do butelek,
krem ziajka na zimę (na zaps),
matę -gąbkę do kąpieli,
filtry do fridy.
i jak podliczyłam wszytsko to na powyższe poszło ponad 400zł
Analizując listy musze jeszcze kupic wanienkę, łóżeczko + materac, koszule do porodu i karmienia i w zasadzie to tyle
uffff od razu śpię lepiej ze świadomością, iż już większośc rzeczy zamówiona:-)
jutro w planie segregacja ciuszków na kupki 0-3m, 3-6m, 6-9m i 9-12m.
jutro rano wiozę mocz do badań, w czwartek wizyta o 15:30
lece podczytac co u was dzis sie działo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 00:07
lys, mamasia, Weridiana, niecierpliwa, Pati Belgia, Maniuś, Laura, małaMyszka, bosa, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:Ja też zamawiam kilka rzeczy od tego sprzedawcy
Fajne ceny i rzeczy ma też sprzedawca: r_p77 od niego też będę zamawiać
Kochane mam pytanie czy zamawiacie takie rzeczy jak klin czy ogranicznik???
http://allegro.pl/klin-poduszka-do-lozeczka-poduszka-dla-niemowlat-i5414221416.html
http://allegro.pl/bezpieczne-trojkaty-ograniczniki-ogranicznik-i5414221390.html
Aga ja sie zastanawiam nad tymi ogranicznikami - na allegro są jeszzce wałeczki o tej samej funkcji http://allegro.pl/bezpieczne-waleczki-do-lozeczka-dla-niemowlat-i5420729305.html
Aga, Laura -ja dzis zamówiłam od r_p77 ten laktator ręczny canpol.
niecierpliwa - piękne ciuszki do sesji dla malutkiej.
maadzik - ja tez mam ciągłe parcie na pęcherz, za każdym razem jak wstaję to mam wrażenie ze chce mi sie siusiu, mimo iż pęcherz pusty.
katarka - śliczna pościeltez miałam na nią chrapke, ale ostatecznie koleżanka mi szyje biało-mietowo-szarą w gwiazdki i z minky.
malagosia - gratuluje wizyty - malutka ma slczną wagę, a ułożeniem sie nie martw -jeszcze moze sie przekręcic 10 razy.
griszczanka - dawaj przepis na to ciacho przepyszne !
manius - tez mi sie wydaje ze makrosomie sie stwierdza po wadze płodu, a nie tylko po wielkosci główki. spokojnie, moze to błąd w pomiarze.
uciekam spac - dobrej i spokojnej nocki.
ps.trzymam kciuki ze wszystkie brzuchatki, których maluszki juz pchają sie na świat - niech jeszcze grzecznie posiedzą w brzuszkach do terminu!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 00:53
Weridiana, niecierpliwa, Maniuś, Laura, Katarka, małaMyszka, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Ja tez juz nie śpię, wiec dzień dobry.
U nas wizyta przebiegla spokojnie. Niunia waży ok. 1700g, wszystkie pomiary w normie, szyjka długa twarda. Co mnie najbardziej zdziwiło, to że schudłam 40dkg od ostatniej wizyty. Jem normalnie, nawet pozwalam sobie na słodycze, myslalam ze będzie ze dwa kilo do przodu, a tu niespodzianka. No i lekarz chce mnie juz za szesc tygodni polozyc do szpitala, żebym juz byla pod obserwacja i ktg itd w razie gdyby cos sie zaczęło dziac. Nie lubie szpitali, ale w sumie to mi to na reke. Lekarz jedzie na urlop, a ja wolałabym nie ryzykowac, że cos przegapie.niecierpliwa, magda sz, psioszka11, zabka11, Pati Belgia, Maniuś, Martucha86, Laura, witaminkab, małaMyszka, mamasia, lys, Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Dzien doby! Na poczatku gratuluje wizyt!
Manius u mnie, glowka malej tez wyprzedza o jakies 2 tygodnie i lekarka mowila, ze wszystko ok, wiec nie martw sie na zapas niech to sprawdza i bedziesz spokojna. Kiedy idziesz do szpitala??
Magda.sz tak wytrzymalam w skarpetkach 1,5 h i teraz czekam na efekt
Zabka ja dopiero wczoraj skonczylam zupke, ale ze cala rodzina ja lubi to jedli ze smakiempsioszka11, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Manius usg do powtorzenia, u mnie ostatnio wyszlo na usg ze glowka 36.tc pozniej sprawdzal i niby tylko poltora tyg do przodu a nie 4! Ale moj gin po telefonie powiedzial ze da mi jeszcze jedno skierowanie i powtorzymy je dla pewnosci. Strsza nas te maluchy nie ma co. Ja nawet nie mysle ze cos jest nie ok, ide na kolejne na usg po potwierdzenie ze wszystko po staremu - dzidzia rozwija ja prawidlowo.
Niecierpliwa ja tez 1.5h, dzwonilam do kolezanki po tym czasie i sie pytam ile to trzynac jeszcze, powiedziala ze na moje stopy to moge juz sciagac bo duzo tego nie mam. Oby dalo rade, mamuska siedziala 2.5 a tato wczoraj 3...
Dzis fryzjer, ciuchland jak dam rade i busik do wawyskracam wlosy z 10 cm zeby do ramion max byly i niech mi wycieniuje bo goraco mi w nich a w ciazy tak mi sie wzmocnily ze mam wrazenie jakmym ciagle w kasku chodzila, sa takie ciezkie.
niecierpliwa, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cześć Siostry!
Gratuluję wizyt! Super ,że dzieciaczki zdrowo rosną
Proszę przepis na zupę meksykańską, bo właśnie dziś miałam taki plan,że zrobię i wyszukam czegoś w necie.
Wcz się już nie odzywałam, bo miałam dzień wkurwa:) Może po tym tel od teściowej mnie tak wzięło i po obiedzie coś we mnie wstąpiło:)Chciałam czegoś,ale sama nie wiedziałam czego. Niby wyjść z domu do ludzi, coś słodkiego, najchętniej gofra, albo tartę z owocami, oczywiście w domu zero słodyczy, mąż mnie zaczął tak denerwować,że zaczęłam rzucać qrwami i trzaskać drzwiami. Nagle usłyszałam,że od wyszedł- wzięłam się za czytanie książki. Przyszedł i zamknął się w kuchni. Za chwilę wchodzi do sypialni, a na talerzu- gofry z nutellą, pomarańcze,truskawki i moje ulubione ciasteczka. Poryczałam się ze szczęścia:) Kochany ten mój mąż i tak sobie myślę ile on musi znieść, bo ja wiem,że jestem -bywam okropna
Dziś w planie prasowanie rzeczy łóżeczkowych Leona i łóżeczko będzie już gotowe.magda sz, zabka11, niecierpliwa, aaaaga, małaMyszka, lys, bosa, Y, Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
A co do ułożenia pośladkowego- mój Leon 2 tyg temu też tak był ułożony. Pamiętam jak nic, jak stałam w realu i czuję taki ogromny ból,że poty mnie oblały, brzuch zaczął boleć, a mąż na innym dziale. Dostałam takiego parcia,że byłam pewna,że rodzę.Wstyd się przyznać ,ale nie dojechałam do domu-nie zdążyłam, a w majtasach był klops. Po 3 dniach miałam wizytę i usg-okazało się,że Leon już główką do dołu- to właśnie wtedy się odwracał. Ból jak cholera. Śmiałam się,że dosłownie wiem teraz co oznacza- "zesrać się z bólu" A w szpitalu w niedz.pytałam czy się obróci jeszcze to mówi,że już jest za duży i ma mało miejsca, więc będzie już główką na dół
Przepraszam za tą mało przyjemną historię, ale chodziło mi,że poczujecie jak się dziecko obróci:)zabka11, magda sz, witaminkab, małaMyszka, Neyla, bosa, Y, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry
Ja srednio wyspana, bo jak widzialyscie siedzialam wczoraj do pozna.
Ide nasiusiac do kubeczka i wioze material do przychodni;)
Potem julcie do szkoly musze odwiezc,wracam do domu i nastawiam zupke meksykanska i biore sie za prasowanie naszych biezacych rzeczy bo juz mam mega sterte, nastepnie segregacja ciuszkow Klary.
Na szczescie upalow do konca tyg nie prognozuja, jest u nbas dzis pochmurno i max 20 stopnii-uffff idealna pogoda zeby porobic cos w domu.w upaly bylam nie do zycia.
Szukam w necie duzego wiklinowego bialego kosza do salonu do kata(chce go spozytkowac jako pojemnic na rzeczy do prasowania,bo nie mam sie gdzie z tym podziac)-moze macie speawdzone zrodla dostawcow w tym temacie???
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Hej
Psioszka,nie przepraszaj,dobrze wiedziec takie rzeczy:)
Moja mala od 20tc jest glowkowo ulozona,usg mam za tydzien i mam nadzieje ze sie nie zmienilo bo chce rodzic naturalnie,ale czuje jak kopie po zebrach wiec raczej jest bez zmian:)
Mialam durny sen,ze pojechalam do mojej endokrynolog i zawiozlam jej kanapkemałaMyszka, Y lubią tę wiadomość
-
Psioszka przepis na zupke
8 ziemniakow i 3 marchewki kroimy w kostke i zalewamy 2 l wody, gotujemy prawie do miekkosci. Dodajemy puszke czerwonej fasoli i kukurydzy wraz z zalewami. Dodajemy 1 l soku pomidorowego (jak mam otwarty przecier pomidorowy to dodaje z 3 lyzeczki). Na patelni podsmazamy 3-4 cebule, 3-4 zabki czosnku i 0,5 kg miesa mielonego i dodajemy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i chili
Psioszka u mnie Julka od 17tc byla ulozona glowka w dol, nagle ktoregos dnia ok 27tc potworny bol cos ala kolka tego samego dnia mialam wizyte i okazalo sie, ze mala posladkowo ulozona wiec mysle, ze wtedy sie obracala. 2 Tyg pozniej na prenatalnych juz byla glowka w dol i nie czulam kiedy ten kolejny obrot zrobilaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 07:38
psioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Psioszka przepis na zupke
8 ziemniakow i 3 marchewki kroimy w kostke i zalewamy 2 l wody, gotujemy prawie do miekkosci. Dodajemy puszke czerwonej fasoli i kukurydzy wraz z zalewami. Dodajemy 1 l soku pomidorowego (jak mam otwarty przecier pomidorowy to dodaje z 3 lyzeczki). Na patelni podsmazamy 3-4 cebule, 3-4 zabki czosnku i 0,5 kg miesa mielonego i dodajemy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i chili
Dziękuję. No właśnie tak sobie nawet sama w głowie wymyśliłam,że zrobięniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość