SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Amberla - śliczny ten pokoik!
Ja od kilku dni cierpię na bezsenność, już mnie to zaczyna irytować, znowu dziś nie spałam do 3 a potem taki urywany sen. Ale widzę że u Was podobnie.. chyba matka natura przyzwyczaja nas do kilku godzin snu na dobę.. Zaraz się biorę za sprzątanie mieszkania - muszę się czymś zmęczyćWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 10:56
małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość
-
Kolor na ścianach to pink powder.... na zdjęciu wyszedł taki blady prawie jak bialy. W rzeczywistości jest ciemniejszy. Rodzice malują teraz u siebie... Pomalowali sobie sypialnię na kolor "Lody Malaga" Duluxa.... i zastanawiam się, że w sumie ładny, i bardziej wyrazisty, że może taki mogłam dać do pokoju Pauli.... ale już po ptokach
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
lys wrote:Amberla a te plamy masz aż tak widoczne? Ja mam to przebarwienie, ale jak nałożę podkład to tej plamy nie widać.
Lys... no nie są aż tak tragicznie widoczne, ale jednak są.... Pod makijażem nie widać. No może ciut się przebija ta pod okiem:/ Ale normalnie idzie szlag trafić. Człowiek się stara, smaruje, dba a to i tak wyszłoAle jedna dobra rzecz - linia negra mi dalej nie wyszła ;P W 1 ciąży miałam i też znikała ze 4 miesiące
lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Słuchajcie, dostałam kase z zusu za 27.05-10.06 no i jak oni obliczają kwote która wypłacają ? dostałam 850zł, ale normalnie 2 tyg to zarobki mam wieksze, wiec dlaczego tylko tyle ?
Ja dzwoniłam, bo mi się też te zarobki nie zgadzają... Ale mi wytłumaczyli jak to liczą i się zgadza... Bo to wychodzi od liczby dni. Kurde, jeszcze niedawno pamiętałam jak to liczą. Ale jeśli liczyć ich systemem, od liczby dni na zwolnieniu to wyszło dobrzeAle i tak się czuję poszkodowana
-
Kkarolinaaaa wrote:Słuchajcie, dostałam kase z zusu za 27.05-10.06 no i jak oni obliczają kwote która wypłacają ? dostałam 850zł, ale normalnie 2 tyg to zarobki mam wieksze, wiec dlaczego tylko tyle ?
Oni to biorą jakąś średnią z ostatnich iluś miesięcy tak mi się wydaje.Choć ja ekspertem nie jestem,bo ja dostaje normalną wypłatę z firmy, a moja firma się z nimi rozlicza.małaMyszka lubi tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
Ja dopiero zwlekam się z nim łóżka. Nic mi się ostatnio nie chce i mam nadzieję, że to niedługo minie, bo musze skończyć wyprawkę a nawet na to nie mam ochoty! Tylko zła jestem na siebie i na wszystko dookoła. Mąż mnie drazni nawet a zawsze to on mnie uspokajal i sama jego obecność poprawiła mi humor.
Biorę się za życie i jakaś robotę w domu.
ambra śliczny pokoik.
Wszystkim gratuluję wizyt, Manius nie martw się jestem przekonana, że twoja lekarka po prostu dmuchać na zimne i woli wszystko dokładnie sprawdzić i wszystko okaże się w jak najlepszym porządku ☺małaMyszka, Amberla, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Karolina mi kiedyś koleżanka mówiła że jej też się nic nie zgadzało w tych wypłatach i ponoć zus odlicza dni wolne tzn święta - np jak Boże Ciało było ale nie wiem ile w tym prawdy bo to było dziwne.. może jeszcze jakiś podatek dochodowy odejmują?
Ja jestem na działalności i czekam już 1,5 miesiąca na decyzję - niby w pue coś wskoczyło ale wogóle nie ma kwot więc też jedna wielka niewiadoma.
Ten zus to jest chora instytucja..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
ZUS bierze średnią z ostatnich 12 miesięcy i z tego wylicza dniówkę i mnoży razy ilość dni ze zwolnienia.
jeśli się ma swoją firmę, to wylicza ze składek, odejmuje jakieś 13,71% na składki i odlicza podatek dochodowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 12:02
Neyla, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja powiem szczerze że mimo ze nie rozumiem (no ale widać ze po prostu jakoś tak jest skoro nie ja pierwsze mysle ze cos sie nie zgadza) to nie powiem złego słowa na mój zus jezeli chodzi o tą wypłate, bo dostałam ją szybko no i terminowo, w tamtym tygodniu dostałam list ze od 16.06 zasiłek bedzie wypłacany na nr konta ... i czy sie zgadza, wiec myslałam ze po 16 kiedys tam wypłacą a tu co do dnia
wiec pewnie za obecne zwolnienie dostane za kolejne 2 tyg i bede miała ciągłość
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 11:20
-
euforia wrote:Witam Dziewczynki, ja oczywiscie nadal w szpitalu to juz 7 tydzien, ale i tak jestem szczesliwa bo Maluch ma prawie 2 kg - waga o ktorej nawet nie marzylam. Od czwartku tez pozwolono mi wstac z lozka i uczylam sie na nowo chodzic, a dzisiaj sama z prysznica skorzystalam, czulam sie jak w najlepszym SPA:)
Miru trzymam za Ciebie kciuki abys dotrwala w dwupaku min. 2 tyg.
Super wieści EuforiaDalej 3mamy kciuki. Skończy się tak, że urodzisz ostatnia
A i ponawiam pytanie którejś dziewczyny - jak to wyglądało, że uczyłaś się na nowo chodzić? I naprawdę 7 tyg leżałaś? Nawet na siusiu do łazienki nie mogłaś ( miałaś cewnik?)? Podziwiam!małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Hej.
Oni liczą inaczej bo ja do nich dzwoniłam i dostawałam dużo mniej i powiedzieli mi w ZUS-ie ze liczą nie od 1do ostatniego dnia zwolnienia a np. Za 2 tyg lub krócej. Wiec za nimi nie nadążymy.
Powodzenia na wizytach dzisiaj.
Piękny pokoik:)
Moje dzieci spały dzis u siebie pierwszy raz i jak nigdy wstali przed 7 a nie o 4. Maja teraz razem pokoik a Oli sam:)małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:No ja wiem że średnią, ale ja jestem zatrudniona ponad rok i od początku mam cały czas taki sam dochód, kurde, myslałam ze dostane połowe mojej wypłaty..
Pewnie podzielił na raty wypłatę, bo wypada na przełomie m-ca. ZUS płaci za każdy dzień zwolnienia, bez względu czy to czy weekend, czy święto. Średnia zarobków jest podzielona na ilość dni w m-cu i wychodzi dzienna stawka.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Jak kupuję w sklepie ubranie dla siebie to wkładam od razu do pralki, to dlaczego miałabym nie robić tak z rzeczami dziecka? Za miesiąc odbieramy samochód z salonu i też daję tapicerkę do czyszczenia, bo mi śmierdzi.
Każdy pierze jak chce:) Nasze dzieci i tak za parę miesięcy będą lizać podłogę, gryźć buty w przedpokoju i wyjadać ziemię z kwiatków i tego nie unikniemy. Ja chcę tylko na początku zachować ostrożność, póki maluch jest "jałowy". Mój mąż ma atopowe zapalenie skóry, ma jasną cerę i generalnie jest uczuleniowcem. Moja teściowa (dermatolog) twierdzi, że dzieci bardzo często dziedziczą takie skłonności, więc mówi, żeby uważać na małego na początku, do póki nie okaże się czy są z nim problemy czy nie, bo malucha ciężko leczyć, lepiej zapobiegać.
heheh... Oby tylko ziemię z kwiatkówMódl się, żeby nie zainteresowało się sikami, kupką.... Paula uwielbia kremy... Całe szczęście już nie jeść ;P
małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Amberla - pokoik cudny, booooski dywan w te gwiazdki - gdziego kupilas???? No i rozwalil mnie ten wozeczek dla lalek:)
Kaarolina - wyliczaja ci srednie zarobki z osttanich 12 miesiecy.to jest podstawa zasilku - np. Jesli masz 2500brutto to odejmuja od tego 13,71% (skladki spoleczne). To co wyjdzie dziela na 30 dni i wychodzi ci kwota zailku za 1 dzien zwolnienia. Wtedy ta kwote mnozy sie przez ilosc dni zwolnienia ( u ciebie to jest 15 dni). I od kwoty ktora z tego wyjdzie odejmuja 18% (podatek)= to co zostaje to jest kwota ktora dostaniesz.
Biore sie za zupke meksykanska, tylko zamiast wrzucic luzem miesko, to zrobie mini pulpeciki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 11:52
Neyla, Amberla, niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Jestem po wizycie
wszystko ok
mala wazy juz 1974g I jest ulozona glowka w dol, szyjka dluga I zamknieta. Teraz wizyta za 3 tygodnie a pptem juz co 2 tygodnie
humor mi sie poprawil
Neyla, ainer85, aaaaga, Ewa123, zabka11, niecierpliwa, lys, Martucha86, małaMyszka, psioszka11, 0na88, Amberla, Aga89, witaminkab, maaadzik1207, bosa, Maniuś, Laura, mamasia, sylwucha89, Y, Paula_071, Katarka lubią tę wiadomość