SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do becikowego to we Wrocławiu jest dziwnie, bo jak składasz dokumenty przed 1 listopadem, to za 2013 rok, a jak po to za 2014. nie ważne w jakim miesiącu dziecko urodzone (mamy rok na złożenie dokumentów o becikowe). dziwna sprawa, ale moja bratowa specjalnie czekała, mimo że dziecko ma lipcowe, bo jej nie pasował jeden rok (za dużo zmieniania pracy było i dokumentów trzeba było dużo).
Ja sobie na początku tłumaczyłam, że liczy się na wszystkich członków (z nowo narodzonym), ale dochód bierze się z momentu, w którym zdecydowaliśmy się na powiększenie rodziny. średnio się to faktycznie ma do rzeczywistości, ale nie znalazłam lepszego wytłumaczeniabieżący rok się nie nadaje, bo nie jest zakończony, ale czemu nie poprzedni?
tu link do wrocławskiego MOPSu, gdzie się składa wniosek o becikowe:
http://www.mops.wroclaw.pl/2015/site_mops/formy-pomocy/swiadczenia-rodzinne/becikoweWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 15:11
Pulpecja, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Dziewczynki trzymajcie kciuki, lecę na wizytkę.
niecierpliwa, Pulpecja, Maniuś, małaMyszka, Weridiana, kasiuleek lubią tę wiadomość
-
Amysia pewnie ten listopad to jakiś miesiąc graniczny i tak to działa w całej Polsce. Mi Babka przez tel. powiedziała "obecnie dochód za rok 2013". Jak zapytałam na ile osób dziele dochód odpowiedziała "pani, mąż i narodzone dziecko"... (jak ktoś ma już dzieci to je oczywiście też wlicza).
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Z tym becikowym w calej Polsce tak samo czy kazde województwo inaczej myślałam ze ten tysiak jest po prostu za urodzenie dziecka a ten drugi z mopsu za najnizszy dochod
-
Ofka wrote:Lys a taśma nie zrobi na scianie sladow?
Pewnie zrobi. Ja wzięłam z taśmą, bo przykleję literki na łóżeczko, a dokładniej to na szufladę pod łóżeczkiem. Na ścianę to chyba lepiej na wstążkach i powiesić na gwoździkach.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ofka wrote:Lys jak Twoj brzuch nie boli? Mala kopie?
Brzuch nie boli, zabolało troszkę podczas szarpnięcia, jak poleciałam do przodu. Tylko ręce i nadgarstki mnie bolą.
Wróciłam z szybkiego usg, dzidzia ma się dobrze, łożysko ok i przepływy ok. Nawet widziałam pierwszy raz jak moja niunia połyka wody płodowe i rusza paluszkami, ziewa. Piękny widok.
Dobrze, że poszłam sprawdzić, bo stres by mnie chyba wykończył.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 16:19
Martucha86, Paula_071, niecierpliwa, psioszka11, Maniuś, Zetka, mamasia, Laura, witaminkab, zabka11, magda sz, małaMyszka, gianna88, Weridiana, Y, kasiuleek, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Niestety nie wiem, byłam bardzo ciekawa ile ciałka nabrała, ale z racji, że to było awaryjne usg, zrobione 10 minut przed rozpoczęciem pracy przez moją gin i planowymi pacjentkami, to lekarka nie robiła pomiarów, sprawdziła tylko łożysko i przepływy i pokazała mi buźkę małej na 3d. No i nic nie płaciłam za to.
Na normalną wizytę muszę poczekać do 02 lipcaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 16:32
niecierpliwa, małaMyszka, psioszka11, Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Ale mnie przed chwilą skurcz złapał, na 100% to był skurcz macicy, bo był podobny to skurczu łydki, jerunku pierwszy raz mnie coś takie złapało, jeden raz, potrzymało z 1 min i puściło i do tej pory cisza.
-
Ofka wrote:no ja ksiazek typu grey i jrgo twarze to nieeeetrawie akurat. A dotyk crossa slyszalam o tej ksiazke i nawet mam chyba na ebooka.
Dla mnie dotyk crosssa i grey to niemal to samo....i jakos mi nie podchodza....
Zetka - ja sie smaruje oliwka z rosssmana dla kobiet w ciazy, czasem tez mustela (mam kilka probek) i czasem zwyklym olejkiem do ciala albo balsamemZetka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Hej, tak jak się obawiałam leżę w szpitalu.. Najpierw 4 godziny czekałam na izbie przyjęć, później przyjęli mnie na oddział, oczywiście nikogo nie interesowało, że dobrze się czuję i przyjechałam w zasadzie tylko na ktg.. dla nich liczy się kasa z nfz.. Zrobili mi ktg ale nawet nie wiem, czy wszystko ok bo mam czekać na konsultację z lekarzem.. I tak sobie leżę i czekam od 13!
psioszka11, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, tak czytam ze większość z Was ma ktg.To zamiast normalnych wizyt?
Magda, Laura, powodzenia na wizycie.
Rybko, byłaś z tymi wynikami moczu, co u Ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 17:06
Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Zetka wrote:Dziewczyny, tak czytam ze większość z Was ma ktg.To zamiast normalnych wizyt?
Magda, Laura, powodzenia na wizycie.
Rybko, byłaś z tymi wynikami moczu, co u Ciebie?
Ja mam ktg odkad trafilam na wizyte z bolami i twardniejacym brzuchem, pierw samolot, potem ktg a usg w zaleznosci od tego czy wczesniej mialam w przychodni
Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość