X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Miru Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa jest coś takiego jak poród fałszywy. Są skurcze co 4 minuty ale nie są tej samej ze tak powiem mocy i są raz co 4 raz co 6 minut i nie powodują rozwiązania szyjki. Oczywiście trzeba to obserwować. Moja szyjka jest miękka krótka i przygotowana do porodu. Nie ma rozwarcie. Ale u Magdy sz jeśli odchodzi czop i lekarz pow ze może włożyć palec to może faktycznie być poród.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • lys Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Bo ja wlasnie nie pamietam jak sie ten pepuszek pielegnuje :/
    Moczyc mozna? Potem osuszyc gazikiem i odgiac do gory, czy cos pochrzanilam?

Kurcze po ponad 5 latach niewiele pamietam :/

"Pielęgnacja kikuta pępowiny

Niezmiernie ważna kwestią po wypisie dziecka do domu jest pielęgnacja i obserwacja okolicy pępka przez rodziców. Należy pamiętać, że jest to miejsce które podatne jest na wszelakie zakażenia, i aż do momentu odpadnięcia kikuta pępowiny pielęgnujemy go tak samo jak gojącą się ranę.

Według najnowszych rekomendacji pępek pielęgnujemy na sucho, to znaczy że oczyszczamy go raz na dobę najlepiej zaraz po kąpieli. Podczas kąpieli naturalnym jest to, iż myjąc brzuszek dziecka zamoczymy kikut pępowiny, miejsce kikuta pępowiny także myjemy (nie mocząc zbyt długo pod wodą). Pamiętajmy tylko o tym aby bezpośrednio po kąpieli osuszyć go do sucha, a następnie przetrzeć przy nasadzie np. używając zwykłych patyczków do uszu.

Aby pępek lepiej się goił należy go jak najczęściej wietrzyć a zakładając dziecku pieluszkę pamiętać o wywinięciu brzegu tak aby nie urażała i nie podrażniała gojącego się pępka. Można także wyciąć w pieluszce otwór na pępek tak aby ułatwiona była cyrkulacja powietrza.

Sucha pielęgnacja pępka czyli osuszanie, wietrzenie i zapobieganie podrażnieniom jego okolic – powoduje że pępek znacznie rzadziej ulega zakażeniom, a nawet odpada wcześniej.

Jeżeli rodzic koniecznie chce używać środków odkażających, nie używajmy spirytusu! Znacznie lepszym preparatem jest Octenisept, który w przeciwieństwie do spirytusu nie powoduje oparzeń i podrażnień delikatnej skóry brzucha noworodka.

Pamiętajmy!

Nie wolno nigdy odrywać kikuta pępowiny, nawet jeżeli wydaja nam się że zaraz odpadnie. Pozwólmy aby odpadł sam."

http://forumpoloznych.wum.edu.pl/pielegnacja-pepka-noworodka/

aaaaga, Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Miru Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Nie jestem w stanie was czytać.
    Od 5 rano mam silne skurcze jelita grubego, ból straszny.
    Nie pomaga espumisan ani nospa forte.
    Dzwoniłam do mojego gin i mówił że jak nie pomogą leki to mam jechać do szpitala.
    Czekam za mężem do 17 i pojedziemy.
    Najbardziej martwię się o synka bo nie mogę nic jeść, nie mam apetytu wogóle :(
    Nie wiem co się dzieję. Martwię się i do tego ten ból nie do wytrzymania.
    Nie martw się bo to może być parcie na odbyt podobno bardzo podobne jest to do odczucia jak na biegunkę i są to skurcze porodowe może i u Ciebie akcja się rozkręca ;)

magda sz lubi tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • zabka11 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psioszka odpoczywaj i juz do porodu daruj sobie sprzatanie!!!! Teraz tylko lez i minimum wysilku!!!

Laura-hmmmmm moze to na tle trawiennym???? Moze cos ci zaszkodzilo, co wczoraj jadlas???

Maz z julcia szatkuja w robocie warzywa do sałatki zimowej, zalewa jest, wiec tylko w sloiki i zapasteryzowac i z glowy.

Magda sz-co z toba????? Spisz, malujesz pokoj Majeczki czy pojechalas na IP????

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No już musztarda po obiedzie, bo wysprzątałam wszystko. Trudno- zniosę to jakoś.
    Co do pępka, to u nas na SR mówili tak: jak najwięcej wietrzyć (jak z raną po cc). Wiadomo,że podczas kąpieli się chlapnie- to nieuniknione, więc wytrzeć do sucha -gazikiem jałowym, a najlepiej patyczkiem do uszu. Można psikać octeniseptem, ale on nie wysusza- najlepszym, starym sposobem jest- 2 x spirytusem , wyschnie i się zagoi w kilka dni.

magda sz, Zetka lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak się teraz zastanawiam, jeśli w szpitalu powiedzieli mi, że mam rozwarcie na pół centymetra to to nie musi znaczyć, że czop już kiedyś wcześniej wypadł? Jak to jest? Bo ja niczego takiego nie zauważyłam.

lb17w98.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Dzwoniłam do mojego gin i mówił że jak nie pomogą leki to mam jechać do szpitala.

Laura nie martw się, ja też nie mam apetytu w ogóle już od kilku dni. Mało jem, a nawet jak jem to raz że wszystko smakuje okropnie, a dwa że mam mdłości. Maluchy i tak wezmą wszystko co potrzebują z mamy organizmu.

Weridiana lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam odwrotnie konia z kopytami bym na raz zjadla wczoraj o 20 wciagnelam prawie pol kg bobu i jak mi bylo dobrze hehe

lys, KasiaeN., Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wlasnie idę coś zjeść

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 13:44

lys, Zetka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Laura Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka11 wrote:
    Psioszka odpoczywaj i juz do porodu daruj sobie sprzatanie!!!! Teraz tylko lez i minimum wysilku!!!

Laura-hmmmmm moze to na tle trawiennym???? Moze cos ci zaszkodzilo, co wczoraj jadlas???

Maz z julcia szatkuja w robocie warzywa do sałatki zimowej, zalewa jest, wiec tylko w sloiki i zapasteryzowac i z glowy.

Magda sz-co z toba????? Spisz, malujesz pokoj Majeczki czy pojechalas na IP????
    Tak raczej na tle trawiennym, jelito mnie boli w nadbrzuszu.
    Boli tak bardzo że skurcze mam tego jelita.
    Nigdy w życiu nie miałam takiego bólu.
    Jadłam wczoraj ryż z warzywami na obiad.

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka pije ale nie patrze na miarke. Pol szklanki dziennie.

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga wrote:
    Ja mam odwrotnie konia z kopytami bym na raz zjadla wczoraj o 20 wciagnelam prawie pol kg bobu i jak mi bylo dobrze hehe

Ja mam tak samo.Wilczy głód od kilku tygodni mam!

aaaaga lubi tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę się położyć i spróbuję przespać do 17 ten ból.
    I tak nie mogę nic jeść.
    A ciężko jest mi siedzieć.

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane u mnie troszkę się uspokoiło, spędziłam sporo czasu na kibelku kilka razy, wzięłam się za prasowanie i zaraz za obiad. Skurcze rzadziej bo 2-3 na godzinę a nie co 10 min. Może damy radę trochę przetrzymać.
    Żabka ściany mnie kuszą do malowania :) ale ostatnio dałam czadu z malowaniem i sprzątaniem i może to troszkę przyśpieszyło akcję więc poczekam z parę dni żeby już był ten 38 tydz.

zabka11, aaaaga, Zetka, Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Hej,

Ja zaraz pędzę na wizytę i poznam już datę cesarki ;) O ja ;P Kurde na pewno do 2 maks 3 tyg będę z dzieckiem ;) A jutro o 15 KTG.

MAdzia Sz. Jeśli nie urodziłaś, to odezwij się i podaj raz jeszcze maila to wyślę ten numer ;)

lys, Pati Belgia, mamasia, Maniuś, psioszka11, futuremama, Weridiana lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura może się strułaś czymś? może siemie lniane wypij albo kisielek

Ambrela jeszcze nie urodziłam :)
    [email protected]

Zetka lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaeN. wrote:
    Mnie jak odstawili kroplówki na wyciszenie skurczy też zaczęli podawać nospe i luteinę.Przy wypisie kazali wszystko odstawić i pić tylko magnez.
    Kasia ja tez tylko magnez pije ale I to mam odstawic jak skoncze 36 tydzien.

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Cześć dziewczyny.

Laura,nie przejmuj sie tym ze jakis czas nie jadlas. Sprobuj moze cieplej melusy malymi lyczkami. Ja mam mega bole zoladka ale na wysokosci mostka. Odpocznij i jedzcie sprawdzic. Trzymam mocno kciuki i czekamy na dobre wiesci.
    Doczytalam ze w nadbrzuszu, to jak ha wielokrotnie. Promieniuje do plecow i jakby ktos imadlem sciskal. Sprobuj tez rennie albo gaviscon jak masz. I melise albo wrzatek malymi lyczkami. I poloz sie wyzej.

Psioszka, wczoraj tak mialam podobnie, dzis niewiele wstaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 14:11

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie zaparcia ze az rece mi opadaja..ostatnio zalatwialam sie w sobote albo niedziele..i tak nosze w sobie te gowno:/
    A przez to czuje sie jeszcze bardziej ociezala:/

Magda- trzymam kciuki zeby bylo po twojej mysli:)
    Ja jeszcze ani razu skurczu nie mialam :O

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Kochane u mnie troszkę się uspokoiło, spędziłam sporo czasu na kibelku kilka razy, wzięłam się za prasowanie i zaraz za obiad. Skurcze rzadziej bo 2-3 na godzinę a nie co 10 min. Może damy radę trochę przetrzymać.
    Żabka ściany mnie kuszą do malowania :) ale ostatnio dałam czadu z malowaniem i sprzątaniem i może to troszkę przyśpieszyło akcję więc poczekam z parę dni żeby już był ten 38 tydz.

Magda, odpocznij troszke,pare dni :)

Zaraz wysylam maila z tel.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
‹‹ 1571 1572 1573 1574 1575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ