X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wlasnie lekarz powiedzial, zeby to cisnienie bacznie obserwowac bo taki jednorazowe wyskoki jak mam sa grozniejsze niz gdybym caly czas miala wyzsze.
    Dzis lub jutro jedziemy do rodzicow na weekend, tam jest zawsze o wiele chlodniej w domu niz u nas na 4 pietrze i pierwszy raz jedzie z nami bagaz do szpitala, jakos dziwnie mi z tym :P

małaMyszka lubi tę wiadomość

• mamasia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    A ja witam się ze szpitala. Zatrzymali mnie. Ciśnienie nie chciało się zbić po lekach ani po relanium. Skurcze nie mijają. Masakra boje się. Leże na czteroosobowej sali.
    Jejku, trzymaj się tam dzielnie, będzie dobrze !

Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    A my dopiero wstaliśmy zjeść obiadek ale zaraz idziemy spać dalej!

Któraś z Was pisała o szpitalu oddalonym o 30 km.
    My będziemy rodzić w szpitalu od nas prawie 50 km, nasza położna mówiła że zdążymy na pewno i wierzę że tak będzie :)

ja.. u nas to problem bo jesteśmy bez samochodu a ten szpital 30 km w całkiem innym mieście..

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka wrote:
    ja.. u nas to problem bo jesteśmy bez samochodu a ten szpital 30 km w całkiem innym mieście..
    Kurcze szkoda ale może ktoś mógłby cię zawieść jak się zacznie??

Ja powiem szczerze ze moj mąż czasami jeździ do pracy do innego miasta nawet do 50 km i nie jest na miejscu i wtedy liczę że jak nie zdąży dojechać do domu to ktoś z rodziny mnie zawiezie a on dojedzie do nas.

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Katarka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pojechałam do lekarza, chociaż wizytę mam na poniedziałek, bo przez te skurcze balam sie, że do poniedziałku nie dotrwam, więc na wszelki wypadek pojechałam, żeby dostać wynik GBSa. Lekarz mnie zbadał, okazało sie, że ja już w ogóle szyjki nie mam! Kiedy to sie stało - nie wiem.
    Idę was nadrabiać.

psioszka11, Laura, 0na88, Ewa123, lys, magda sz, Zetka, niecierpliwa, KasiaeN., futuremama, bosa, Paula_071, Y, kasiuleek, małaMyszka, Maniuś, zabka11 lubią tę wiadomość

lb17w98.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kochane... chyba pojade do siory jest rodzinnym. Musze jej zad wystawic bo jak do niej pisze co to moze byc to mi odpisuje:"a co ja wrozka?" Brrrrr.

Wiecie co...ja nie jestem i nigdy nie bylam romantyczna... ale tez nigdy nie kochalam tak nikogo jak mojego meza.... w niedziele mija rok naszego zwiazku. Dokladnie rok temu wpadl wieczorem jako kolega i go uwiodlam haha. 3 tygodnie pozniej byly oswiadczyny, reszte znacie...kupilam sloiczek ozdobny i wypisuje 365 powodow za ktore Cie kocham, na kazdy dzien kolejnego roku razem. Wrzucam bileciki do sloiczka i dam mu w niedziele...myslicue ze zenada? Raczej do mnie to nie podobne...

psioszka11, Laura, apaczka, Ewa123, magda sz, niecierpliwa, sylwucha89, Katarka, Amberla, KasiaeN., Miru, futuremama, mamasia, aaaaga, bosa, Paula_071, Martucha86, Y, małaMyszka, Maniuś, zabka11 lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka - powodzenia! Trzymaj się dziewczyno!
    Ofka, jedź do siostry,gdziekolwiek, niech Ci ten "zadek" ktoś oglądnie:)
    Katarka- masz czekać w domu?
    Ja się wyleżałam, wypiłam 1,5 litra wody i biorę się za obiad.

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11 po Twoim poście widze,że planujesz rodzić na Kamieńskiego...
    Jestem z wrzesniówek i czasem zaglądam tutaj do Was i podczytuje..
    Mam pytanie odnośnie tego szpitala,co trzeba miec ze sobą?Dla siebie i dziecka?Cały komplet rzeczy czy coś zapewniają,nigdzie w internecie nie znalazłam informacji...
    Jak to jest z tym ze oddział lubi być przepełniony,odsyłają?
    Mój lekarz prowadzacy pracuje tam w szpitalu i musze z nim poruszyć ten temat również.

74disg18xt1q3yyo.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że donoszona ciąża to 38+0 wbrew temu co twierdzą internety ;) Ginekolog i położne zawsze liczą tygodnie ukończone a nie rozpoczęte i wtedy to się zgadza. Zawsze się mówi, że ciąża trwa 40 +/- 2 tygodnie i tego się trzymam. Moim zdaniem im bliżej 40 tygodnia tym lepiej ale wiadomo, że są różne sytuacje, przypadki i to, że dziecko rodzi się czasem wcześniej bywa niekiedy dla niego lepsze. Jednak gdzie jak gdzie, w większości przypadków dziecku jest najlepiej u mamy w brzuchu ;) Niecierpliwa nie martw się tymi kilkoma dniami - ja bym na tym etapie nie podawała sterydów, jednak nie ma co przesadzać w drugą stronę. Te leki podaje się gdy zachodzi konieczność i jest duże ryzyko problemów oddechowych po urodzeniu. Nie zapominajmy, że to leki i nie są całkowicie obojętne. To, że Marty Stasiu ma zapalenie płuc to raz powikłanie wcześniactwa, ale prawda jest też taka, że i u donoszonych dzieci mogą wystąpić różne powikłania w tym takie a nawet gorsze! Synek mojego brata urodził się w terminie, z posocznicą, przez kilka dni był pod respiratorem, 2 tygodnie pobytu w szpitalu ale wszystko skończyło się dobrze. Niestety czasem tak już bywa ale nie ma co martwić się na zapas :)

Ewa123, Agaata, Laura, niecierpliwa, Amberla, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka ale ekstra pomysł! mąż na pewno doceni! :)
    Mój by był zajarany jakby takie coś dostał bo romantyk - lubi takie bajery... ja wprost przeciwnie ale czasem, żeby go uszczęśliwic też robię podobne rzeczy i z biegiem czasu doceniam takie jego starania :)

Co do ciąży donoszonej to wczoraj rozmawiałam z moim ginem i powiedział, że teoretycznie 37+0 ale nie chciałby żebym w takim terminie rodziła. Mówił też, że za 2-3tyg (czyli od ok 38+0) śmiało mogę. A powikłania tak jak pisze Apaczka zawsze mogą się zdarzyc... niezależnie kiedy dziecko się urodzi. Wiadomo, że w brzuszku najlepiej więc niech dzidzie sobie siedzą ile potrzebują :)

atdcpx9izbdly3tt.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    Dzieki kochane... chyba pojade do siory jest rodzinnym. Musze jej zad wystawic bo jak do niej pisze co to moze byc to mi odpisuje:"a co ja wrozka?" Brrrrr.

Wiecie co...ja nie jestem i nigdy nie bylam romantyczna... ale tez nigdy nie kochalam tak nikogo jak mojego meza.... w niedziele mija rok naszego zwiazku. Dokladnie rok temu wpadl wieczorem jako kolega i go uwiodlam haha. 3 tygodnie pozniej byly oswiadczyny, reszte znacie...kupilam sloiczek ozdobny i wypisuje 365 powodow za ktore Cie kocham, na kazdy dzien kolejnego roku razem. Wrzucam bileciki do sloiczka i dam mu w niedziele...myslicue ze zenada? Raczej do mnie to nie podobne...

dobrze, że jedziesz pokazać zadek, lepiej to sprawdzić
    a ze słoiczkiem myślę, że super pomysł, tym bardziej że to do Ciebie nie podobne, na pewno zrobi większe wrażenie niż gdybyś była "romantyczką" z natury ;)

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ellena Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OFKA- ja tez romantyczka nie jestem ale Twoj pomysl mi sie bardzo podoba z tym ze moj maz nie wiedzialby co z tym zrobic. Do tej pory kartka na walentynki lezy nie wypisana ;) bo nie wiedzial co. I podziwiam ze dasz rade znalezc 365 powodow dla ktorych kochasz ;)

qb3co7ese836ar93.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1990 pisałyśmy o tym kilka stron wcześniej.
    Szpital odsyła jak nie ma miejsc, rozwarcie przynajmniej na 6 cm to zostawią- teraz tak jest, bo Brochów zamykają. Na stronie szpitala masz napisane co zabrać.
    Nie wiem czy planujesz poród sn czy cc. Rzeczy dla dziecka z racji tego,że jest mało miejsca to tylko- ze 3-4 pampersy i bodziak. Resztę Ci dadzą albo codziennie przywiezie Ci mąż. Dla siebie koszulę do porodu, podkłady poporodowe. Z wyników do przyjęcia: grupa krwi, morfologia nie starsza niż 3 dni z APTT , Gbs, karta ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 13:38

bl9ci09kql96ri27.png

• Ellena Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jak zagrazal porod przedwczesny to rowniez lekaz mowil bym nogi zaciskala do skoncxobego 38tc. Czyli 38t0d.

qb3co7ese836ar93.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11 wrote:
    Anula1990 pisałyśmy o tym kilka stron wcześniej.
    Szpital odsyła jak nie ma miejsc, rozwarcie przynajmniej na 6 cm to zostawią- teraz tak jest, bo Brochów zamykają. Na stronie szpitala masz napisane co zabrać.
    Nie wiem czy planujesz poród sn czy cc. Rzeczy dla dziecka z racji tego,że jest mało miejsca to tylko- ze 3-4 pampersy i bodziak. Resztę Ci dadzą albo codziennie przywiezie Ci mąż. Dla siebie koszulę do porodu, podkłady poporodowe. Z wyników do przyjęcia: grupa krwi, morfologia nie starsza niż 3 dni z APTT , Gbs, karta ciąży.

dzieki wielkie :*postaram sie poszperac w archiwum...

74disg18xt1q3yyo.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu masz z ich strony:

Procedura przyjęcia do Oddziału:
    Do Oddziału należy zgłaszać się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego – Ginekologicznego.
    Po badaniu lekarz podejmuje decyzję o dalszym postępowaniu, przyjęciu na Oddział lub powrocie do domu w oczekiwaniu na rozpoczęcie porodu.
    - Nie są wymagane skierowania.
    - Nie są potrzebne jakiekolwiek zezwolenia ani opłaty

Dokumenty wymagane do przyjęcia do Oddziału:
    - dowód osobisty
    - oryginał badania grupy krwi
    - karta ciąży
    - legitymacja ubezpieczeniowa/dokument potwierdzający ubezpieczenie
    - należy zabrać także inne istotne dokumenty i wyniki badań

Godziny przyjęć do Oddziału:
    Pacjentki przyjmowane są do Oddziału przez całą dobę.

Co pacjentka powinna mieć ze sobą przy przyjęciu do Oddziału:
    - przybory higieniczne i wkładki
    - bieliznę osobistą
    - pieluszki i kosmetyki dla dziecka
    - można także zabrać ubranka dla noworodka

bl9ci09kql96ri27.png

• Zetka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na Zaspie. Skurcze na poziomie 40-50% ciśnienie teraz 120/100. Głodna jestem, dostałam tylko zupę. Boje się tych skurczy, cholernie bolą. Nie wiem jak ja tu wytrzymam. 4os w pokoju.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz tez liczy ukonczone tygodnie a nie rozpoczete.
    Cesarki u nas robia najpredzej 38+0 chyba ze cos sie dzieje to odpowiednio predzej.

Zetka postaraj sie opanowac nerwy bo stres tez nakreca skurcze. Bedzie dobrze.

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gianna88 wrote:
    Ofka ale ekstra pomysł! mąż na pewno doceni! :)
    Mój by był zajarany jakby takie coś dostał bo romantyk - lubi takie bajery... ja wprost przeciwnie ale czasem, żeby go uszczęśliwic też robię podobne rzeczy i z biegiem czasu doceniam takie jego starania :)

Co do ciąży donoszonej to wczoraj rozmawiałam z moim ginem i powiedział, że teoretycznie 37+0 ale nie chciałby żebym w takim terminie rodziła. Mówił też, że za 2-3tyg (czyli od ok 38+0) śmiało mogę. A powikłania tak jak pisze Apaczka zawsze mogą się zdarzyc... niezależnie kiedy dziecko się urodzi. Wiadomo, że w brzuszku najlepiej więc niech dzidzie sobie siedzą ile potrzebują :)

Im blizej godziny 0 tym bardziej panikuje, chyba powinni mnie uspic i odciac od forum, bo zaraz jak cos sie u ktorejs z nas dzieje w glowie rodzi mi sie pytanie, a co jak u nas tak bedzie. Wlasnie jestem po polgodzinnej rozmowie z poloznym i nie powiem troche sie uspokoilam. Tez powiedzial, ze sterydow nie ma sensu podawac, bo one nie sa obojetne, a na tym etapie ciazy, na ktorym bede miala cc wszystko powinno byc dobrze i mam sie nie denerwowac. Powiedzial, ze moze byc zarowno tak, ze dziecko urodzone w 35 tc moze byc swietnie wydolne oddechowo, a moze byc i 40 tc i moga byc komplikacje z oddechem, wiec mam sie relaksowac i zbierac sily. Powiedzial wlasnie, ze z moja wada macicy moge zaczac rodzic wczesniej dlatego do dnia stawienia sie w szpitalu progesteron i magnez i ze w moim przypadku woleli by uniknac cc na szybko.
    Psioszka ja mam cc 8 dni po Tobie i juz mnie nosi, jak Ty kobieto wytrzymujesz to napiecie ;)

Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie_DE wrote:
    Moj lekarz tez liczy ukonczone tygodnie a nie rozpoczete.
    Cesarki u nas robia najpredzej 38+0 chyba ze cos sie dzieje to odpowiednio predzej.

Zetka postaraj sie opanowac nerwy bo stres tez nakreca skurcze. Bedzie dobrze.

No ja mam cc 37t6d wiec mam nadzieje, ze to roznicy nie zrobi, zwlaszcza, ze wg usg ciaza starsza. Musze zaufac lekarzowi bo inaczej zwariuje

Cassie_DE, małaMyszka lubią tę wiadomość

‹‹ 1603 1604 1605 1606 1607 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ