SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam dziewczyny kiedy macie badania prenetalne . Bo ja jak dziś dzwoniłam dał mi za tydzień termin a lekarz 4 dni temu wyliczył mi ciążę na 9,0 według moich obliczeń jestem w 10 tydz.2 dzień bo wiem dokładnie kiedy owulację miałam . I teraz nie wiem czy nie za wcześnie mi zrobił termin na prenetalne ale mówiłam ze ciążą 9,4 tygodnia według lekarza
-
nick nieaktualny
-
Gratuluje udanych wizyt
ja mam dopiero za 8 dni.. a już bym chciała teraz natychmiast...
w głowie masa myśli.. -
Griszanka wrote:Paula, to moze zdrac jakiego lekarza wybralas? USG genetyczne tez bedziesz robila u niego?
Niecierpliwa, z zorawiny korzystaj tak jak podala Paula, ja oprocz tego polecam wode i herbatki z duza iloscia cytryny.
Ja dzisiaj robilam wyniki na kolejna wizyte: morfologia, mocz, CRP i przeciwciala rozyczki.
Nie mam jeszcze wynikow CRP, ale pozostale sa superZaniepokoilo mnie, ze leukocyty mam lekko podwyzszone - norma do 10, a ja mam 10,2. Pozniej jednak doczytalam, ze w ciazy norma jest 10-15 i juz mi jest zdecydowanie lepiej
CRP co prawda jeszcze nie mam, ale tez moze byc podwyzszone, wiec w razie czego wynik nie powinien mnie specjalnie zmartwic.
Moze na przyszlosc oszczedzi komus, to nieco stresu
Dzisiaj wstalam dosc wczesnie, a teraz oczy mi sie kleja i chyba musze sie zdrzemnac
Milego wieczoru :*
Został mi wybrany Jan Korzeniewski. Pani ordynator z Klinik (jego szefowa) wskazała właśnie jego. Mi zależy na cc niezależnie od tego czy będę mieć wskazania czy nie, i też od tym kątem szukałam lekarza, żeby przyjął poród. Nie wiem czy będę robić u niego też genetyczne, dowiem się zapewne w piątek czy też się tego podejmuje. W każdym bądź razie jestem zapisana w Luxmedzie na genetyczne do dr Łukasza Andrzejewskiego. Mam to w pakiecie, więc chyba skorzystam niezależnie.
A z tym CRP dzięki za info. Męczy mnie kaszel drugi tydzień, a dzisiaj się okazało, że moja mama na zapalenie oskrzeli. Przestraszyłam się, że mogłam się zarazić (a początkowo nawet nie wiedziałam, że może być zaraźliwe, byłam przekonana, że to jest bakteryjna choroba a nie wirusowa). Byłam dzisiaj u internisty, nic groźnego nie słyszy w płucach/oskrzelach ale zlecił mi kilka badań z krwi, jutro idę do laboratorium.
Też mnie męczy sen, kładę się, bo przed pracą rano muszę wpaść do luxmedu. Dobranoc:)13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
a ja dzisiaj odebrałam wyniki i potrzebuje Waszej pomocy
TSH ładnie mi spadło z 3,09 na 1,7 w ciągu miesiąca bez żadnych lekarstwjedynie lampke solną sobie przy łóżku postawiłam
FT4 wyszło mi 1,44 i tu mam pytanie czy wiecie może czy to jest dobry wynik? bo ja się na tym w ogóle nie znam
najgorzej z glukoząjakaś anomalia mi wyszła
na czczo - 51 (w grudniu miałam 97! )
po 1 godz - 145
po 2 godz - 158
czy ktoś się zna? wizyte mam dopiero w lutym -
ja mam usg prenatalne 2.02 wypada mi to w 13 tygodniu dokładniej 12t5d i taki termin wybrał lekarz też na podstawie OM.
Aska87 na Twoim miejscu chyba bym powtórzyła to badanie, to ten wynik na czczo jest dziwnie niski do pozostałych "lekko podwyższonych". ale ja się nie znam.
mi w glukoza na czczo wyszła 93 i lekarz kazał zrobić krzywą i wtedy wyszło mi
na czczo 87, po 1h 130, a po 2h 100. -
nick nieaktualny
-
Y wrote:Mówią że gdyby kobieta miała w naturze cc to by miała zamek błyskawiczny na brzuchu. Nie wiem czemu teraz taki boom na cc jeśli ktoś nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego.
Zdecydowanie się zgadzam. Rozumiem, że niekiedy ze względów zdrowotnych należy wykonać cc ale nie rozumiem jeżeli ktoś może rodzić naturalnie decyduje się na cc. Czytałam, że organizm kobiety chyba już od 8-9 tc przygotowuje się do porodu naturalnego, a cc to w końcu operacja, dziecko w przeciągu kilku minut nagle jest wyciągane z brzucha mamy to na pewno dla dzidziusia wielki szok.
Moja koleżanka rodziła i przez cc i naturalnie, zawsze powtarza, że gdyby dzisiaj mogła wybrać nigdy nie zdecydowałaby się na cc.małaMyszka, Y, zabka11 lubią tę wiadomość
-
No cóż, tyle opinii ile głów. Niby kobieta powinna rodzić naturalnie jeśli nie ma przeciwskazań, ale z drugiej strony jest XXI wiek i kobiety powinny mieć prawo wyboru. Argument, że kobiety od zawsze rodziły naturalnie to żaden argument, ale jednak trzeba pamiętać, że cc to poważny zabieg. Słyszy się pełno koszmarnych historii porodów naturalnych, ale też pełno historii o masakrycznych przebiegach cc. Ja generalnie sama nie wiem, ja chcę po prostu żeby było dobrze, a że mam mega awersję do szpitali, to obie wersje mnie przerażają.
euforia, zabka11, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
Grisznka to ja albo nie pottrafię zmacać maleństwa,albo akurat ono śpi jak próbuję je namierzyć albo już nie wiem co
fajnie, że Was się tak udaje
A to badanie CRP to sama zrobiłaś czy lekarz Cię na nie skierował? pytam, bo pierwsze słyszę o takim
Zetka też tak mam z tym brzuchem, ale może to też być kwestia wzdęć, które przez noc schodzą
Ainer i była rybka na obiad?
Zabka11 ja dzis 12w2d i pierw lekarz zrobił badanie wewnątrzpochwowe,coś tam pomierzył, a później żeby lepiej złapać całe maleństwo już przez brzuch. Jak chcesz zmienić etat? na 1/2 czy 3/4?
Euforia to na naszym forum królują takie fikacze. Moje dziś też fikało jak koziołek
Olinka wiśnie zamiast grzybówniezła zamiana, nie powiem
KasiaEN udało się rozwiesić pranie?
Miru my też dziś usg przez brzuch. I wg usg nasze dziecię też o dwa dni starsze
Psioszka ale super, że u Was już jakieś podejrzenia co do płcii ekstra, że tak dokładne badania
Czarnaruda sama z siebie robisz Pappę? bo się właśnie zastaawiałam nad tym badaniem, ale chyba sobie odpuścimy. Zobaczę po jutrzejszej wizycie.
Paula_071 jutro mam wizytę na usg genetyczne do dra Andrzejewskiego na luxmed także napiszę Ci co i jak. Czego możesz się spodziewać i czy powinnaś być zadowolona czy jeszcze sobie zrobić gdzieś dodatkowo badanie. A czy miałaś zleconą CMV na luxmed? bo mój gin do którego chodzę prywatnie zlecił, a ginekolożka z luxmedu mówi, że to niekonieczne
Jak już pobieżnie pisałam dziś miałam usg. Maluch straszny wiercipołek, fikał, że ho ho. Ma już ponad 6 cm i rozwija się prawidłowo. Co prawda do końca z ztego badania nie jestem zadowolona, bo to miały być te pierwszego trymestru, a ani nie wiem jaka przezierność ani ryzyka trisomii, coś tam lekarz mierzył i mówił, że jest ok, ale bez konkretów. Na szczęście jutro mam jeszcze usg na luxmed i zobaczę jak to tam wygląda by mieć porównanie.
Dobrego wieczorku :*zabka11, gosia.b, lys, Zetka lubią tę wiadomość
-
My mamy badania 4.02 prenatalne to będzie 13+0 tygodni.
co do badania o podejrzenie zespołu Downa jesteśmy pewni że będzie negatywne. I chyba żadnego nie podejrzewamy. Otrzymałam dziś wyniki z rysunkiem naszych genotypow. A tam żadnych mutacji. Wiec mam nadzieje ze innych uszkodzeń również nie będzie.
Małe koziolki
My dzisiaj widzieliśmy coś między nóżkami ale póki co nic nie mówimy i nie chwalimy bo to za wcześnie.zabka11, gosia.b, lys, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzien dobry dziewczyny.
Ja cos spac nie moge. Na dodatek syn mnie zarazil. On ma wirusowe zapalenie gardla no i dzisiaj w nocy juz czulam ze migdalki bola gardlo i zaczelo leciec z nosatego do szczescia nie potrzebowalam...
Gratuluje wizyt
Zycze Wam milego i spokojnego dnia. -
My przed wczorajszymi badaniami prenatalnymi ,zastanawialiśmy się jeszcze nad testem PAPPA, ale w rezultacie zrezygnowaliśmy. Poczytałam trochę o tym, porozmawiałam z doświadczonymi koleżankami i stwierdziliśmy z mężem,że jeśli usg wyjdzie ok, to nie robimy- szkoda nerwów. A,że wczoraj było wszystko prawidłowo, więc zrezygnowaliśmy z krwi. A Wy jakie macie zdanie na ten temat?
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry :)Mamasia oj tak w końcu się udało rozwiesić pranieAle nic poza tym padłam jak mucha ale się dziś wyspałam jak nigdy
Ja mam prenatalne 05.02 to będzie 13 tydzień i 5 dzień. Mam nadzieję, ze wcześniejsze USG się nie myliły i ciąża nie jest kilka dni starsza bo wtedy lipa.Ale dwa niezależne od siebie Usg pokazały taki właśnie wiek ciąży więc myślę , ze będzie w porządku.
Jakie macie dziś plany obiadowe?Ja mam mega ochotę na rosół i na pewno dziś będzieAle mój Adam samym rosłem sobie nie poje.Miłego dnia!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 09:11
-
Na temat porodow mozna duzo dyskutowac, a i tak moze sie okazac, ze za nas zdecyduje natura albo lekarz, bo zacznie sie cos dziac.
Ja coraz bardziej jestem przekonana do porodu SN. Nie tylko ze wzgledu na mnie, ale tez ze wzgledu na dziecko. Ponoc dzieci po naturalnym porodzie w przyszlosci sa mniej zestresowane i nerwowe. Mysle, ze grunt to odpowiednie przygotowanie. Z pewnoscia wybiore sie do szkoly rodzenia. Jestem przekonana, ze odpowiednio przygotowana dam sobie rade.
Ze wzgledu na zwolenniczki cc, nie bede przytaczac tu przykladow nieudanych zabiegow, bo nie o to mi chodzi, ale to co sie nasluchalam i naogladalam, tym bardziej sklania mnie ku decyzji na nie cc.
Mam kolezanke, ktora pierwsza miala cesarke, na druga tez byla zdecydowana (tym bardziej ze jednoncc, jest wskazaniem do kolejnego) Jak przyszlo co do czego, to nie zdazyli jej zrobic zabiegu, tak szybko przebiegala akcja porodowa. Po tym doswiadczeniu stwierdzila, ze drugi raz nie zdecydowala by sie na cc. Ale znam tez takie, gdzie pierwszy byl SN, a kolejny ze wzgledow zdrowotnych CC i byly bardziej zadowolone z CC. Wiec to sprawa bardzo indywidualna i kaazda z nas musi rozwazyc wszelkie za i przeciw, a w konsekwencji wybrac najlepsze rozwiazanieKasiaeN., zabka11 lubią tę wiadomość