X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd, piekny poród :-) super Ci to poszło

Ofka, a może trzeba było zaproponować, żeby na noc została...

Ja też dzisiaj sprawdziłam przez internet wyniki gbs i też jestem zaskoczona, bo ujemny, ale w opisie jest że wymaz z pochwy, a przecież pobierał tu i tu. Bez sensu.

małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd pozazdrościć takiego ekspresowego porodu, dzięki Bogu byłaś w szpitalu. Ale dalej jestem w szoku że tak szybko! Dużo zdrówka dla Was :*

małaMyszka lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie serniczek piekę, bo mężus ma urodziny i do pracy chce zabrać. Taka jestem dobra żona. :-/

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Magd o jaaaa ale poszło. Jak będziesz miała chwilkę to napisz coś o rodzeniu łożyska, bo ni cholerci nie umiem sobie tego wyobrazić...

No i napisałaś, że pękłaś? Mocno? Boli?

położna bała sie ze tak szybko i ze pekne wiec nacieła, nic nie poczułam, ale szycie i teraz... boli, ale 5h po prodzie sama sie wykapałam, po 6h mialam juz mała cały czas pod opieka.
    biore ibuprom i paracetamol jak bół krocza sie nasila, ale ja cały czas cos robie, no i sporo chodze a pewnie nie powinnam w poniedziałek zdjecie szwów, zobzczymy jak bedzie

małaMyszka, zabka11, Zetka, gosia.b lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    położna bała sie ze tak szybko i ze pekne wiec nacieła, nic nie poczułam, ale szycie i teraz... boli, ale 5h po prodzie sama sie wykapałam, po 6h mialam juz mała cały czas pod opieka.
    biore ibuprom i paracetamol jak bół krocza sie nasila, ale ja cały czas cos robie, no i sporo chodze a pewnie nie powinnam w poniedziałek zdjecie szwów, zobzczymy jak bedzie
    A stosowałaś olejek albo robiłaś masaż wcześniej?

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie nic z tych spraw, miałam zamiar od poniedziałku zacząć sprzątnie, zakupy, ale nie zdązyłam:) aha ja urodziłam równo w 39 tygodniu, mój suwaczek jest niezaktualizowany ale nie umiem tego kurde zrobić tak jak nie wiem jak teraz juz zrobić zeby były dni mojej córci:/ poratujcie

km5se6ydvkshe5ag.png
  • Ellena Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa AgaSad ja jestem teraz w 36t5d i wazy 2850 ;) Prawie tak samo. Poprzedni Syn w skonczonym 38 wazyl 3800 a urodzil sie pod koniec 39tc i wazyl 3930. Wiec ten moze nie bedzie taki kolos ;)

Magd - rany Boskie ales torpeda ;) Szybko poszlo albo masz taki wysoki prog bolu i nie reagowalas na poczaykowe skurcze ;)
    Tak czy siak dobrze ze wszystko dobrze sie slonczylo.

A co do masazu krocza olejkami itp to ja nie polecam. Po pierwszeowila polozna na sr a po drugie znam taki przypadek w ktorym kolezanka stosowala takie praktyki i rzeczywiscie glowkamladnie i glado przeszła. Nic nie pekla jic nie byla nacinana ale prawdopodobnie do teraz ma luzniejsza skore tu i tam..
    Polozna mowila to samo. Lepiej troche naciac prosto niz peknac nie.wiadpmo w ktora strone albo byc szeroka tam ;)

Laura, AgaSad, małaMyszka, zabka11, Zetka lubią tę wiadomość

qb3co7ese836ar93.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Magd o jaaaa ale poszło. Jak będziesz miała chwilkę to napisz coś o rodzeniu łożyska, bo ni cholerci nie umiem sobie tego wyobrazić...

No i napisałaś, że pękłaś? Mocno? Boli?

Ja Ci odpowiem.
    Najlzejsza czesc porodu. Chwile po tym jak dziecko sie rodzi masz jeszcze slabe skurcze. Jedno parcie i lozysko wypada.
    Bez bolu. Tego sie obawiac nie musisz.

małaMyszka, futuremama, Zetka lubią tę wiadomość

• mamasia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na szybko,my na ip,zaraz na oddział porodowy,bo coś się przepływy małego nie podobają,właśnie dostałam lewatywe i czekam na reakcję

psioszka11, małaMyszka, zabka11, magda sz, 0na88, Weridiana lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd ale ekspresowo, faktycznie nie ma reguły..

Ellena tak właśnie zastanawiałam się jak tam u Ciebie po badaniu, mi dziś lekarka powiedziała że obroty owszem zdarzają się nawet w ostatnich dniach ale muszą być ku temu fizyczne możliwości czyli dość sporo wód.. a niech już sobie siedzą tak do końca te nasze dzieciaczki bo najpierw to sobie nie wyobrażałam cc a teraz nie dopuszczam do myśli sn:)

Mamasia trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2015, 23:01

1usawn15ju6q9qwm.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie wagi dzieci teściowa mi opowiadała że drugą ciążę miała przenoszoną i dziecko urodziło się z wagą 4,5 kg. To dopiero kolos:)

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Ellena Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSas- ja juz sama niw wiem co bym chciala a co nie. Chcialabym by nie bolalo...a najlepiej to by bocian pezynosil ;)

qb3co7ese836ar93.png
  • Ellena Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CassieDe- ja nawet nie wiem kiedy lozysko urodzilam ;)

małaMyszka, Cassie_DE lubią tę wiadomość

qb3co7ese836ar93.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dla info:

`O lekarzu dla dziecka dobrze jest pomyśleć jeszcze przed porodem. Przy wyborze warto kierować się kompetencjami lekarza i dostępnością - zaznacza lek. med. Natalia Urbaniak, pediatra z przychodni Słoneczny Stok "Medyk” w Rzeszowie. Dodatkowo ważne są jego umiejętności w nawiązywaniu kontaktu z dzieckiem i rodzicami.

Pierwsza wizyta u pediatry wypada między drugim a trzecim tygodniem po porodzie. Wybierając termin wizyty u lekarza weź pod uwagę wasz rytm dnia. Już wiesz, kiedy maluch zasypia, kiedy jest pora karmienia. Przed spotkaniem z lekarzem dziecko powinno być wyspane, nakarmione i wypoczęte.

- Ważne jest, by w miarę możliwości opiekę nad maluchem sprawował jeden lekarz, który dobrze pozna dziecko, będzie posiadał wiedzę na temat jego dotychczasowego rozwoju, przebytych chorób i sposobu leczenia. A przede wszystkim, do którego twój maluch się przyzwyczai - wyjaśnia Natalia Urbaniak.

Pierwsza wizyta u pediatry z niemowlakiem dla większości rodziców bywa stresująca. Maluch podczas badania może być niespokojny. Zdenerwowane mamy często zapominają o większości rzeczy, o które chciałyby zapytać lekarza:

- Dlatego rodzicom moich małych pacjentów zawsze doradzam, aby przed wizytą spisali na kartce wszystkie pytania, które chcieliby mi zadać - podpowiada pediatra.

Wybierając się do przychodni weź ze sobą:
    - książeczkę zdrowia i kartę wypisową z oddziału noworodków,
    - pieluszkę tetrową,
    - jednorazową pieluszkę i wilgotne chusteczki,
    - ubranko na zmianę,
    - butelkę mleka, jeśli dziecko nie jest karmione piersią.
    Dokładne badanie
    Pierwsza wizyta u pediatry jest stosunkowo długa. Zajmuje około 30-45 minut.
    Na początku lekarz zada kilka pytań dotyczących m.in. przebiegu ciąży, chorób występujących u rodziców lub rodzeństwa, masy urodzeniowej dziecka, punktacji Apgar. Zapyta o apetyt dziecka, rytm jego dnia i zachowanie.

Następnie zważy maluszka, zmierzy obwód główki, klatki piersiowej, wielkość ciemnienia, oceni wygląd skóry.

- I sprawdzi też napięcie mięśniowe, śluzówkę jamy ustnej pod kątem ewentualnych zmian grzybiczych. Osłucha również płuca, serce, zbada narządy jamy brzusznej, stawy biodrowe oraz okolicę narządów płciowych - wylicza specjalistka.

Wszystkie maluchy powinny mieć wykonane badanie USG stawów biodrowych i dlatego otrzymują skierowanie do Poradni Preluksacyjnej. Lekarz poinformuje cię także o szczepieniach i pielęgnacji dziecka, a także doradzi, jak łagodzić objawy kolki niemowlęcej.

Nie bój się pytać!
    Badania to doskonały moment na zadawanie pytań. Pytaj o wszystko, co jest dla ciebie ważne. Nie bój się informować lekarza o wszystkim, co cię niepokoi w rozwoju i zachowaniu dziecka.
    Wygoda to podstawa
    Przed wyjściem z domu sprawdź, czy wszystkie dokumenty masz ze sobą. Potrzebna ci będzie książeczka zdrowia dziecka i karta wypisowa z oddziału noworodków. Ubierz niemowlaka praktycznie, byś bez problemu mógł go rozebrać. Nie zapominaj także o swoim ubiorze. Najlepszy jest taki, który nie krępuje ruchów.

- Wybierając się do przychodni weź ze sobą pieluszkę tetrową, aby położyć na niej dziecko. Zabierz ze sobą dodatkowe ubranko i butelkę mleka, jeśli maluch nie był karmiony piersią - doradza pediatra.

Po zakończeniu badania upewnij się, że zabrałeś wszystko ze sobą, a przede wszystkim książeczkę zdrowia. Zapytaj też lekarza, kiedy masz się zgłosić na kolejną wizytę.`

lys, małaMyszka, magda sz, Zetka lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka- gratulacje!!!!

Lys- fajnievsie czyta tak dobre wiesci z wizyty :)

Ewa- jesli chodzi o zaparcia,to napewno nie z powody zbyt malej ilosci warzyw i owocow, bo sie nimi wrecz obzeram.zalalam wrzatkiem sliwki suszone rano je skonsumuje.

Jutro was nadrobie, padam.
    Spokojnej nocy.

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamasia trzymam kciuki!

9f7jtv73juycdhvl.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapis taki sobie,rano lekarz podejmie decyzję co dalej.chyba będę miała robion y test obciążenia łożyska i jak będzie trzebA to rozwiązanie ciąży.kurczaku mam nadzieję,że jednak nie i będę mogła rodzić z mężem.Aaaa mam teraz spróbować się przespać na łóżku porodowym na porodow ce,bo na patologii brak miejsc.

lys, psioszka11, małaMyszka, zabka11, magda sz, Zetka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i franca i mnie dopadla. Po tym jak Psioszka napisala wczoraj, ze bez laktatora nie dam rady rozkrecic cycow - peklam. Wylam jak bobr, bo i brzuch zaczal cholernie ciagnac, sikanie to jakas masakra, bo pokiereszowaly mi pecherz, wyciagajace cewnik 30 minut w dwie polozne, wszystko sie nawarstwilo, mam do'siebie pretensje, ze oddaje Julke w nocy na oddzial i kuzwa nawet sobie czlowiek spokojnie poplakac nie moze, bo nosa nie da sie wysmarkac tak szwy ciagna. Generalnie kolorowo nie jest, mam juz dosc szpitali, chyba 3 pobyty w ciagu miesiaca jeszcze bardziej to'poteguja. Wiem powinnam sie tylko cieszyc, ze mam zdrowa corke, tylko juz tak bardzo bym chciala z nia byc w domu

małaMyszka, Paula_071, zabka11, psioszka11, Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Zapis taki sobie,rano lekarz podejmie decyzję co dalej.chyba będę miała robion y test obciążenia łożyska i jak będzie trzebA to rozwiązanie ciąży.kurczaku mam nadzieję,że jednak nie i będę mogła rodzić z mężem.Aaaa mam teraz spróbować się przespać na łóżku porodowym na porodow ce,bo na patologii brak miejsc.

Trzymam kciuki za madra decyzje lekarza!

• maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia oby wszystko skończyło sie po Twojej myśli:)

Gratulacje rybka:) zdrówka dla was.

Jesli maly nie dostanie żółtaczki to jutro do domku.

małaMyszka, Paula_071, zabka11, magda sz, psioszka11, Maniuś, futuremama, Cassie_DE, Zetka, gosia.b lubią tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
‹‹ 1766 1767 1768 1769 1770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ