SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula
Nie przejmuj sie tym co ten lekarz gada , najlepiej go zmien - bo skoro badania prenatnalne wykonuje sie miedzy 11 a 13 tyg to wyniki ktore ona uzyskala w 10 tyg sa nie miarodajne a ty nie potrzebnie sie stresujesz.
Mi ginekolog inaczej liczy tydzien ciazy niz belly - ja mam teraz 12 tydz 5 dni wg belly jest to 13 tydz ,a moja ginekolozka mowi ze lekarze wymiary dziecka itd licza dla 12 tyg.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 09:32
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Witam się z rana... W końcu się wyspałam...
Paula to chyba faktycznie zainteresowanie szybko na takie badanie. Chociaż nie ukrywam, że sama się go boję.
Może skonsultuj się z innym specjalistą.
Dziś czeka nas dużo pracy. Musimy ogarnąć mieszkanie po weekendowym remoncie. Znikną kartony, kartoniki, śmieci i cała reszta.niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Ona88 - mój lekarz też mi liczy w ten sposób. Wg belly jestem w 13 tc (12+6), a lekarz wczoraj w książeczce ciąży napisał, że to tydzień dwunasty, za każdym razem na wizycie wpisuje o jeden tydzień mniej niż zaznacza mi belly, choć wie (chyba), że to 12 tygodni + parę dni. Może lekarze rzeczywiście tak to liczą.
małaMyszka, 0na88 lubią tę wiadomość
-
tak samo z miesiacami , nie wiem czy jestem w 3 czy juz poczatek 4. jedna aplikacja na telefon gratuluje mi juz II trymestru - na internecie co strona inaczej liczy podzial tygodni na trymestry - sama tez sie czuje sie zagubiona
małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
paula bądź spokojna, dziewczyny maja racje. Poza tym 70 % dzieci z wyższym wynikiem są całkowicie zdrowe,a Twój nie jest wcale taki duży, bo widziałam na necie, że są nawet 50 mm. A jak kość nosowa? Wiem że też jest ważna
-
Katarka, tak, jutro zaczniesz 4 miesiąc i 2 trymestr
Dziewczyny, u mnie według ostatniego usg tp to 22.07.2015, więc pewnie jednak w lipcu urodzę, ale mam nadzieję że nie pogniewacie się jak zostanę z Wami na sierpniowym wątkupolubiłam Was więc chętnie tu zostanę
małaMyszka, Katarka, mamasia, 0na88, Y, gosia.b, olinka, Maniuś lubią tę wiadomość
Julia07.2015
-
Sana-durne pytanie! Jasne ze zostan:)
Kurcze ja to juz nie wiem jak liczyc te tygodnie,nie dosc ze lekarz i belly inaczej to om 9+3, usg 10+2..i narazie biore pod uwage usg bo na pierwszym usg tez wyszla taka sama.roznica,na drugim tez to samo..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
ale Wam zazdroszczę że już 2 trymestr i po badaniach usg jesteście
ja dopiero za 2 tyg moge iść
ze 4 tygodnie za większością z Was jestem ...
a ja dziś rano zrobiłam sobie wyprawę do Pepcoi udało mi się zakupić kilka pierwszych ubranek dla maleństwa
małaMyszka, gosia.b lubią tę wiadomość
-
Karolina :*
Aska87 pokaż koniecznie co kupiłaś
Ja wszystkie moje dotychczasowe zakupy pokazałam na naszej grupie na fb, jak będę na laptopie to tutaj też się pochwalęWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 10:54
Julia07.2015
-
Sana, musisz zostać
Termin i wiek ciąży najlepiej liczyć wg OM.
Mój gin liczy mi tygodnie zakończone. Czyli teraz wg lekarza mam 9 tydzień. Dla mnie lepiej jak sobie liczę i mam 10
A co do trymestru, to wg Belly drugi zaczyna się po zakończeniu 13tc, tak faktycznie jest?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 10:58
-
Aska, ja też na samym końcu
Termin wg OM na 23.08
W pierwszej ciąży miałam termin na 23.11 a synek urodził się 15.11 (dzień wcześniej zachciało mi się wannę myć)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 10:58
małaMyszka, Aska87, Cassie lubią tę wiadomość
-
Oj dziewczyny, czas tak szybko leci... kurcze, dopiero robiłyśmy testy ciążowe, a tu już rozpoczęte drugie trymestry, albo tuż-tuż do ich rozpoczęcia
I wiecie co? Chociaż nie mogę się doczekać rozwiązania, to będzie mi brakować ciążykocham ten stan ♡
małaMyszka, Cassie, 0na88, Maniuś lubią tę wiadomość
Julia07.2015
-
Paula_071 wrote:Przepraszam, że nie odpisałam, ale wczoraj byłam tak wykończona emocjami i płaczem, że zasnęłam po 21.
Tak sobie tłumaczę, że to za wcześnie, bo dopiero dzisiaj zaczynam 11 tydzień (czyli 10t0d). Dzidzia miała wczoraj CRL 35,4. Ale lekarz powiedziała, że jak teraz przezierność jest duża to potem się może pogłębić. Robię sobie nadzieje, że to jest kretyn i że dziecko wcale nie rośnie proporcjonalnie...
Paula, w badaniu NT najważniejsza jest wielkość dziecka CRL. Nie robi się tego badania jeśli jest za mała, bądź za duża. Przeczytaj sobie ten cytat, fajnie to tłumaczą kiedy najlepiej zrobić badanie NT, żeby było wiarygodne:
"Jak zaplanować badanie USG 11-13 tygodni
Jeśli podamy pacjentce zakres tygodni 11-13 tygodni możemy spotkać się z sytuacją, że rzeczywisty wiek ciążowy może być za wczesny lub za późny do badania przesiewowego pierwszego trymestru. To nie problem, jeśli płód jest za młody można wówczs badanie wykonać np. za tydzień. Jeśli jest starszy obliczenie ryzyka zespołów chromosomowych jest niemożliwe. Dzieje się tak ponieważ nie miesiączka decyduje w tym przypadku, tylko długość płodu (CRL), a ją można zmierzyć tylko w USG. Powinna się ona mieścić między 45 a 84mm. Najlepiej jeśli takie badanie będzie wykonane między 60 a 69mm CRL; ponieważ w tym okresie położenie płodu względem długiej osi maciy jest najbardziej korzystne dla badającego. Dodatkowo można przeprowadzić w tym okresie wczesną ocenę anatomiczną, co bywa trudne wcześniej. Dlatego już od kilku lat na pytanie 'kiedy wykonać badanie USG pierwszego trymestru' odpowiadamy w skończonym 12 tygodniu (oznacza to 12+kilka dni, a nie 11+, jak często interpretują to pacjentki). W takiej sytuacji minimalizujemy ryzyko, że będzie za późno na pełne badanie."
Dodatkowo ważny jest też sprzęt, musi być on jak najlepszy. Nie martw się i nie łam, poczekaj na właściwy moment i powtórz badanie u lekarza, który ma nowy dobry sprzęt. Trzymam kciuki.
-
a ja Wam powiem, że nie zwracam zbytniej uwagi na tygodnie. Jak ktoś pyta to podaje wg miesiączki. Jeśli chodzi o podglądanie dziecka to też czytam na bieżąco. A prawda jest taka, że wszystko się może zmienić. Każde dziecko rośnie w swoim tempie, jedne będą większe inne mniejsze. Więc ma co się tym tak bardzo sugerować. A co do terminu porodu, to pomijając dziewczyny które będą miały zaplanowana cesarka to i tak niezła roszada się u nas zrobi. Blane miałam na 15 października, a urodziłam jako przed ostatnia z całego grona. Niektóre z nas rodziły już w sierpniu i wrześniu. Wiec tak naprawdę nie ma co się tak nastawiać sztywno na termin, bo to naprawdę jeszcze się pozmienia, a tym bardziej nie ma co ubolewać że jedne są wyżej w ciąży a drugie w tyle. Bo ostatnie mogą być pierwszymi
Cassie, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość