SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa wrote:Problemy z brzuszkiem mamy odkad skonczyla 1,5 tygodnia. A jak jest skaza bialkowa to te czerwone plamy i krosteczki sa caly czas czy pojawiaja sie i znikaja?? Bo dzis np nic nie ma, znaczy da sie pod palcami te krostki wyczuc, ale plam nie ma
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Miru wrote:Niecierpliwa daj Ty temu dziecku spokój - mię szukaj matka choroby na siłę
A tak poważnie to jeśli masz jakieś wątpliwości to udaj się do neonatologa. Bo pediatra ma różne poglądy. ..świetna jest w Pyskowicach w tym starym szpitalu obok tego co rodziła. Ponad 20 lat była ordynatorem noworodkow. Może warto podjechać. Mam nr tel jeśli chcesz. Przyjmuje we wtor ki.
Miru ja nic nie szukam na sile, jak widze plamy na twarzy i dekolcie dziecka to zastanawiam sie skad to, zwlaszcza, ze lekarka z przychodni i polozna klada nacisk na ten nabial. My chodzimy prywatnie do lekarza na Zernikach, ale numer poprosze, nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac.
Nad ranem zaczela mnie bolec rana po cc, mam takie wrazenie jakby znowu macica zrobila sie duza, bo nad rana zaczal mi zwisac lekki fald, a rana ciagnie jak cholera. Nic takiego nie dzwigalam, moze dlatego, ze w nocy spalam na brzuchu, boli tak jak 3 dni po ccmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Agaata wrote:Niecierpliwa, skonsultuj Małą z pediatrą/neonatologiem, ale postaraj się sama nie doszukiwać chorób, bo tylko się będziesz zamartwiać, a nie wiadomo czy w ogóle coś jej jest. Może ma zwyczajne kolki jak niejeden noworodek / niemowlak i trzeba to przeczekać, bo szczerze mówiąc w tym przypadku nie da się za wiele zrobić, trzeba poczekać do 4-6 msc życia dziecka i powinno przejść.
Kolki mnie nie niepokoja, bo to trzeba przezyc i tyle, to przerabia ponad polowa rodzicow, ale te plamy jak powychodzily to od razu pierwsza mysl skaza bialkowa, bo od paru dni jem go dosc sporo.
Poczekam do wtorku, bo wtedy mam isc do przychodni na wazenie i pokazac lekarce tego ziarniakamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Jesteśmy po badaniach, leżymy na porodowce i czekamy na skurcze jak nie rusza to o 11 dostanę oxy
. Na KTG nie ma skurczy.
niecierpliwa, Neyla, Agaata, jesslin87, Paula_071, małaMyszka, zabka11, Zetka lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:Niecierpliwa, a to są jakieś suche plamy? Dużo ich jest?
Tak to wyglada
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/76ccf5f168c1.jpg
Po dotknieciu palcem to jest takie szorstkie i tylko po prawej stronie policzki, pod broda i na dekolciemałaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Miru ja nic nie szukam na sile, jak widze plamy na twarzy i dekolcie dziecka to zastanawiam sie skad to, zwlaszcza, ze lekarka z przychodni i polozna klada nacisk na ten nabial. My chodzimy prywatnie do lekarza na Zernikach, ale numer poprosze, nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac.
Nad ranem zaczela mnie bolec rana po cc, mam takie wrazenie jakby znowu macica zrobila sie duza, bo nad rana zaczal mi zwisac lekki fald, a rana ciagnie jak cholera. Nic takiego nie dzwigalam, moze dlatego, ze w nocy spalam na brzuchu, boli tak jak 3 dni po cc
Pauli wychodziło regularnie. Ile razy udało się podleczyć maściami to parę dni i znów. zniknelo całkowicie jak zaczela pic bebilon pepti. Ale to naprawdę może być alergia lub reakcja na cos bo skóra jeszcze jest wrażliwa. Może na Twój krem, perfumy czy coś. Syn brata P. miał straszne chyba do pol rok, potem samo przeszlo.Mam zdjecie na komórce to otem wysle.
Co do rany po CC miała to samo co piszesz. W 3 tyg po zaczelo bolec jak wcześniej. i zaczelam znow krwawic. Poszlam do gin a tam wszystko oki. Po prostu połóg ma to do siebie ze faktycznie trwa te 6-8 tyg. i ma prawo boleć i wracac krwawienie. Ja do tej pory czasem plamieniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Niecierpliwa, ja bym pokombinowała, tzn. odstawiłabym na kilka dni nabiał całkowicie i obserwowała dziecko. Jeśli coś się zmieni, to być może faktycznie nie będziesz mogła jeść nabiału. Jeśli nie, to może zacznij stosować inne kosmetyki, jakieś bardzo delikatne, albo te same, którymi myjesz dziecko. Jeśli jesz pomidory, to w następnej kolejności zwróciłabym na to uwagę, bo pomidory są alergizujące i tu można szukać przyczyny. Jeśli nic nie da takie poszukiwanie, to skonsultuj z lekarzem.
niecierpliwa, małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość
-
Laura wrote:Jesteśmy po badaniach, leżymy na porodowce i czekamy na skurcze jak nie rusza to o 11 dostanę oxy
. Na KTG nie ma skurczy.
Laura u mnie też czekali do 11.00 na skurcze, a później dostałam oksytocynę. Do 18.30 czekałam na ZZO, o 23.00 miałam marne 7 cm rozwarcia i zdecydowali, że robimy CC, bo minęło 20 godzin od odejścia wód. Mam nadzieję, że u Ciebie pójdzie migiem i nie będziesz tyle czasu się męczyć z oksy. Powodzenia!!!! Na pewno będziesz tulić maluszka dzisiajjesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Mamusie pomóżcie nie wiem co robić, wczoraj po kąpieli małą położyłam spać o 19. Ślicznie spała do 22 kiedy ją obudziłam na mleko, i zaczęło się. Prężenie ciała, brzuszek był miekki wiec to chyba nie była kolka, ale co 5 min robiła kupę w pieluchę (5 ich było) tylko przy cycu się uspokojała. Czy jadła z tego cyca nie wiem
Nie zwróciłam uwagi. Ale tak płakała tak się darła, jakby ją coś bolało, i chyba to coś to brzuszek bo tak jej grało w brzuchu jak dorosłemu człowiekowi przy rozwolnieniu. Do 4 takie darcie. Wzięłam ją ze sobą do łóżka i po chwili zasnęła. I śpi do teraz. Budzić ją? Nie budzić
kurczę, próbowałam jej dać cyca nia śpiąco, ale nie chce, w brzuchu nadal jej gra ale od 4 nie było kupy.
-
Dziewczyny, pomocy. Jak długo dziecko może przebywać w nosidełku? Takie jak jest w wózkach 3w1. My mamy tako. Usłyszałam dzisiaj, że tylko godzinę. Szok. Przecież jak się jedzie gdzieś dalej to co? Po godzinie przerwa? Dziwne mi się to wydaje. A oprócz tego myślę, że te nosidełka powinny być tak zrobione, żeby takie maluszki mogły tam przebywać bez limitu czasowego. Bo ktoś mi powiedział, że tylko godzina, bo dziecko tam ma pozycję bardziej siedzącą i że ma jeszcze miękki kręgosłup i że to źle w takim nosidełku...
Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Katarka na szkoleniu "Bezpieczny Maluch" mówili, że nie dłużej niż 2 godziny. Na pewno nie można trzymać malucha bez limitu czasowego, bo to nie jest dobra pozycja dla noworodka - to jest pozycja bezpieczna do samochodu i na szkoleniu zwracali uwagę, żeby nie wykorzystywać fotelika jako bujaczka, albo nie jeździć z dzieckiem poożonym w foteliku 4 godziny po centrum handlowym, bo to błąd. Ja używam tylko w samochodzie, jak chce pójść na spacer do parku to zabieram do bagażnika gondolę.
Katarka, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
-
Agaata - dzięki za odpowiedź
Czyli jednak to prawda. A jak się ma sprawa z leżaczkami - bujaczkami? Dziecko nie ma tam przypadkiem takiej samej pozycji jak w nosidełku? I to by znaczyło, że też może tam leżeć do dwóch godzin?
-
Laura wrote:Jesteśmy po badaniach, leżymy na porodowce i czekamy na skurcze jak nie rusza to o 11 dostanę oxy
. Na KTG nie ma skurczy.
Czekamy dalej.jesslin87, Neyla, małaMyszka, zuzka.mom lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
witaminkab wrote:Nadal szpital, nadal w ciąży i nadal cisza. Chyba będę ostatnia
Gratuluję nowym mamusiom i trzymam kciuki za oczekujące!jesslin87, małaMyszka, zuzka.mom, witaminkab lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
Agaata wrote:Katarka nie mam pojęcia jak to wygląda w kwestii leżaczków, muszę się zorientować. Póki co jeszcze tego nie używałam - dopiero po miesiącu może zacznę - muszę doczytać, ale podejrzewam, że jest podobnie.
To jak będziesz wiedzieć to podziel się informacjąmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Katarka wrote:Dziewczyny, pomocy. Jak długo dziecko może przebywać w nosidełku? Takie jak jest w wózkach 3w1. My mamy tako. Usłyszałam dzisiaj, że tylko godzinę. Szok. Przecież jak się jedzie gdzieś dalej to co? Po godzinie przerwa? Dziwne mi się to wydaje. A oprócz tego myślę, że te nosidełka powinny być tak zrobione, żeby takie maluszki mogły tam przebywać bez limitu czasowego. Bo ktoś mi powiedział, że tylko godzina, bo dziecko tam ma pozycję bardziej siedzącą i że ma jeszcze miękki kręgosłup i że to źle w takim nosidełku...
Nam w sklepie mowiono, ze 2 h 2,5h max, potem przerwamałaMyszka, Katarka lubią tę wiadomość