SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny!!!
U nas zaparcia w nocy, Młody się sporo prężył na kupę i o dziwo dwa razy pod rząd jak zmieniałam pieluchę to nie było tam kupy, o 00:30 i o 2.00. Dopiero o 5.00 jak się obudził i przewijałam to była kupa. Teraz też marudzi i się pręży. A było trochę spokoju z brzuszkiem.
Co do szczepionek my będziemy szczepić 6w1, z racji tego, że w szpitalu wybraliśmy już Engerixa a nie chceliśmy Euvaxa - 6 w 1 ma już kolejną dawkę Engerixa w składzie. Dodatkowo będziemy szczepić rotawirusy, pneumokoki i meningokoki. Planuję zaszczepić 6w1 + rota za jednym razem, później za 2 tygodnie pneumokoki a kwestię zaszczepienia meningokoków jeszcze muszę przedyskutować - tzn. kiedy to zrobić. Ja raczej kupię sama szczepionki, bo znając życie pewnie w przychodni będą droższe niż te z rynku.
Kurcze, trochę mi się spać chce a Młody aktywny... No nic, jeszcze z dwie godzinki i wyciągnę go na spacermałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Witamy się i my. Malutka pożegnała rodzeństwo wychodzące do szkoły i teraz zasnęła
Muszę dzisiaj trochę mieszkanie ogarnąć i przejrzeć ciuszki, bo część jest już za mała i niepotrzebnie miejsce zajmuje.
Ja szczepie podstawowymi, nie mam zaufania do tych skojarzonych.Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja to samo co Pulpecja. Po rozmowach z pielęgniarkami i lekarzami biorę podstawowe. U nas się nic nie działo a u znajomych 6 w 1 po szczepieniu była masakra. Ale to kiedyś pisałam czemu. Pneumo czekamy dopóki 7 msc bo tak zalecala pediatra ze wtedy przejdzie ta największa ilość szczepień. Meningokoki jeśli Żadna z córek nie chodzi do żłobka. Przedszkola to radzila kolo roku. Rota - sama mówiła ze nic nie gwarantuje i nieraz rodzice mają do niej pretensje ze szczepili a dziecko i tak chore. O Euvaxie gadałam z lekarzem i of 2013 nie ma praktycznie różnicy między energixem. Nie ma już nic szkodliwego i ze rodzice wybierają bo pokutuje to ze tamten miał kiedyś rtęć i nie wiedzą że teraz jest już ok.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Espumisan to cud;) wczoraj wieczorem Pola nie miala kolki! A ostatnio codziennie miala
jestem mega zadowolona bo jak nie ma kolki to te moje dziecko to aniol..zasypia sama w lozeczku/koszu mojzesza,jak sie obudzi to przez jakis czas lezy i sie rozglada,dopiero potem zaczyna marudzic,a ryk jest jezeli jest glodna,spac idziemy ok 23,pobudka o 4cyc i dalej spac i potem po 8
Pogoda masakra..a tak sie chce na spacer..Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Co do podawania mm to tez mnie wkurza presją na kp. I wiem ze może doprowadzić do deprechy. Pierwszego syna karmiłam s w oim ale odciąganym plus mm i miałam doła przez presję na kp.
Teraz karmie kp bo się póki co udaje. Mam nadzieję że jak najdłużej ale absolutnie nie wzbraniam się przed mm.
I tak jak dziewczyny wyżej pisały wcale kp jak dla mnie nie jest takie mega wygodne. Poza tym jeszcze presją czy się najada, skąd śluz czy zielona kupa itp..
W szpitalu to wręcz miałam przekonanie ze to jakaś sekta kp, bez kitu.
W ogóle to matki powinny rodzic a faceci karmić piersią
Mnie dziś w nocy jak karmiłam na siedząco zaczęła boleć blizna po lewej stronie. Boleć, piec, nie wiem. Dodatkowo wyczuwam w środku po lewej stronie na początku blizny pod spodem takie zgrubienie. Też tak macie, pobolewa Was czy juz nic nie czujecie?
Lys, u nas tez takie krostki są. Raz mniej raz więcej. Najbardziej
widać jak się napręża. Jak się umyje buzke to mniej widac.
Co do szczepionek to u nas 6w1 200zl, pneumo 300zl rota 280zl meningo 190zl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 08:56
Amberla, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Espumisan to cud;) wczoraj wieczorem Pola nie miala kolki! A ostatnio codziennie miala
jestem mega zadowolona bo jak nie ma kolki to te moje dziecko to aniol..zasypia sama w lozeczku/koszu mojzesza,jak sie obudzi to przez jakis czas lezy i sie rozglada,dopiero potem zaczyna marudzic,a ryk jest jezeli jest glodna,spac idziemy ok 23,pobudka o 4cyc i dalej spac i potem po 8
Pogoda masakra..a tak sie chce na spacer..
A jak z przybieraniem na wadze? Ryszylo sie?
Ja tez chyba nie bede brac tych skojarzonych. Ciocia, zakaznik, nie ma do nich przekonania, to ja mam miec?małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
W piątek ide do pediatry na ważenie wiec sie okaze..Nie moge pojąć dlaczego tak mało przybierała wtedy..bo jak jje to naprawde porządnie ssie, nie ulewa..
Moze to wina wagi ? ze na innej wazona? no nie wiem..dla mnie to ona w oczach rośnie..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:W piątek ide do pediatry na ważenie wiec sie okaze..Nie moge pojąć dlaczego tak mało przybierała wtedy..bo jak jje to naprawde porządnie ssie, nie ulewa..
Moze to wina wagi ? ze na innej wazona? no nie wiem..dla mnie to ona w oczach rośnie..
Te wagi sa bardzo dokladne, raczej to nie kwestia tego. A jak czesto w ciagu dnia je?
Dzisiaj na obiad hamburgery domowe, bez cebulki, kotlety z piekarnika.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Agaata wrote:Czesc dziewczyny!!!
U nas zaparcia w nocy, Młody się sporo prężył na kupę i o dziwo dwa razy pod rząd jak zmieniałam pieluchę to nie było tam kupy, o 00:30 i o 2.00. Dopiero o 5.00 jak się obudził i przewijałam to była kupa. Teraz też marudzi i się pręży. A było trochę spokoju z brzuszkiem.
Co do szczepionek my będziemy szczepić 6w1, z racji tego, że w szpitalu wybraliśmy już Engerixa a nie chceliśmy Euvaxa - 6 w 1 ma już kolejną dawkę Engerixa w składzie. Dodatkowo będziemy szczepić rotawirusy, pneumokoki i meningokoki. Planuję zaszczepić 6w1 + rota za jednym razem, później za 2 tygodnie pneumokoki a kwestię zaszczepienia meningokoków jeszcze muszę przedyskutować - tzn. kiedy to zrobić. Ja raczej kupię sama szczepionki, bo znając życie pewnie w przychodni będą droższe niż te z rynku.
Kurcze, trochę mi się spać chce a Młody aktywny... No nic, jeszcze z dwie godzinki i wyciągnę go na spacer
Agata a powiedz dlaczego pneumokoki 2 tygodnie pozniej?? Bylam teraz w przychodni i cena 6w1, rota i pneumo 813 zl. To wszystko szczepia za 1 razem. Polozna powiedziala, ze nic nie moze mi doradzic, ale ona szczepila wnuczke skojarzonymi i na wszystkie dodatkowe.
Julka wazy 4515g, 265g w tydzien. Dzis podzwonie po aptekach jak sie ceny ksztaltuja
Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Niecierpliwa, ja planuję zaszczepić 2 tygodnie później, żeby nie szaleć za 1 zamachem i nie podawać wszystkiego, chcę odczekać 2 tygodnie, zobaczyć reakcję na te dwie szczepionki i dopiero zaszczepić, żeby nie przeholować. Ja wybrałam szczepionki skojarzone ze względu na to, że:
- podaje się tylko 1 raz konserwant
- są acelularne (wariant rządowy nie)
- jedno wkłucie
- z tego co wiem, wcześniaki mają tylko te szczepienia i mają niepłatne - skoro te z programu są równie dobre, to dlaczego nie szczepi się nimi wcześniaków?
- na zachodzie są standardem i nikt nie ma co do nich wątpliwości, w PL niestety są płatne...
Uważam natomiast, że kwestia szczepień to bardzo indywidualna sprawa i każdy powinien sam sobie wybrać i dokładnie doczytać, bo to ważne sprawy. Dlatego ja w ogóle nie chcę wdawać się w dyskusję na temat wyższości jednych nad drugimi, ja już wybrałam i tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 09:20
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d50288d6f901.jpg
U nas takie ceny. Ja na te szczepienia po 6 tyg nie bede brala mixow 6w1 itp sama pediatra mowila ze to jest za duzo jak na takiego niemowlaczka, no i jak nie ma w domu dzieci i nie chodzi do zlobka to moge spac spokojnie bez tych szczepien do kolejnego etapu. Wiec tak tez zrobie chyba.
U mnie powtorka z rozrywki, noc taka sama jak wczoraj. Od 5 cyc... Juz nic tam nie mam bo co chwile ssala, dalam jej smoczka i spi i mnie na klacie na brzuszku.
Nie wiem czy to kolki ale ona tak krzyczy przez sen, nie da sie spac jak ona spi bo taki halas robi, drze sie, przeciaga i dalej spi i za kilka min to samo.Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d50288d6f901.jpg
U nas takie ceny. Ja na te szczepienia po 6 tyg nie bede brala mixow 6w1 itp sama pediatra mowila ze to jest za duzo jak na takiego niemowlaczka, no i jak nie ma w domu dzieci i nie chodzi do zlobka to moge spac spokojnie bez tych szczepien do kolejnego etapu. Wiec tak tez zrobie chyba.
U mnie powtorka z rozrywki, noc taka sama jak wczoraj. Od 5 cyc... Juz nic tam nie mam bo co chwile ssala, dalam jej smoczka i spi i mnie na klacie na brzuszku.
Nie wiem czy to kolki ale ona tak krzyczy przez sen, nie da sie spac jak ona spi bo taki halas robi, drze sie, przeciaga i dalej spi i za kilka min to samo.
Magda u mnie to samo z tymi odgłosami przez sen, Młody stęka sobie, wydaje jakieś tajemnicze jęki i się przeciąga - a ja co chwilę jestem na nogach żeby zobaczyć o co kamanIzuu, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja szczepiłąm normalnie, ale jako wcześniak mój mały jest szczepiony inaczej bo już na pierwszym szczepieniu zamiast 3 wkłuć miał 2, bo dostał jedna szczepionkę 2w1, wogóle powiedziała ze bedzie troszkę inaczej szczepiony, 8.10 jak pójdziemy to dostanie pierwszą dawkę na pneumokoki
Ja do przychodzni też chodzę z małym na ramieniu bo 300 m to nawet mi się wózka nie opłąca znosić haha.
U nas nocka taka jak zwykle, chyba mały normuje sobie rytm powoli bo budzenie o 0.30, pózniej 6,30 i spi do tej pory:)małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Agaata wrote:Magda u mnie to samo z tymi odgłosami przez sen, Młody stęka sobie, wydaje jakieś tajemnicze jęki i się przeciąga - a ja co chwilę jestem na nogach żeby zobaczyć o co kaman
Mój w cztery tygodnie przybrał 1100g.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 09:41
-
Zetka - tak, bo nie mialam pokarmu i mała w szpitalu i 2 dni po wyjsciu ze szpitala był a na mm + roche z piersi, ale mało, a potem juz przeszłysmy całkowicie na kp, teraz mm nie jest potrzebne, mała sie najada bo jak jje to ssie i potem wypluwa i juz nie chce łapac i spokojnie zasypia..wiec mysle ze jej wystarcza skoro jest spokojna.