SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula masz racje dzieci smakuja swiat , tak go poznaja
Ja mam takie wrazenie ze moja dziewczynka juz jest gotowa na nastepne proby, pewnie to tylko nasladownictwo, widzi co my robimy i powtarza, a wiadomo ze kotleta jej nie pokroje dlatego gruszkadodam ze pierwsza byla marchewka jakis tydzien temu ale wyplula ...jak starsza siostra zreszta haha
magda sz, Paula_071, niecierpliwa, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Paula ja troszke nie jarze jak to ma wygladac? Od razu poza mlekiem podaje sie stale pokarmy? Nic posredniego? Chyba balabym, ze bedzie mi sie wszystkim krztusil. Czy moze na poczatku sadzam go w krzeselku i ustawiam przed nim roznokolorowe papki - marchewka, ziemniaczki, brokol, dynia etc i niech sobie gmera w nich raczkami. To byloby nawet ciekawe
Idea fajna tylko gorzej jak pojdzie sie gdzies w gosci, np do babci, cioci - watpie, ze bylyby zadowolone gdyby papka z marchewki wyladowala na scianie hehehe.aaaaga, niecierpliwa, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Weridiana jeśli mogę zapytać czemu rozszerzasz tak szybko dietę, przy kp? Nawet dzieci karmione mm zwykle maja rozszerzana diete po 4 miesiacu zycia, a kp to jeszcze pozniej. Myslisz ze uklad pokarmowy jest juz w pelni gotowy? Bron Boze nie krytykuje, pytam z ciekawosci.
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Griszanka jestem jak najbardziej za swoboda i mozliwoscia wyboru ale szczerze mowiac wole robic to stopniowo.
co do marudzenia przy posilkach to mysle ze jest to sprawa indywidualna i uwazam ze od urodzenia dziecko ma swoje preferencje ktore z wiekiem sie zmieniaja. czytalam tez kiedys o kubkach smakowych ze tez sie cos zmienia, musze to sprawdzic.
Moja starsza corka jadla prawie wzszystko (oprocz marchewki:-) a z wiekiem zaczela wybrzydzac np ulubiona ogorkowa stala sie bee na kilka lat, bo od jakis dwoch miesiecy to ponownie jedna z jej ulubionych zup
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Agaata wrote:Weridiana jeśli mogę zapytać czemu rozszerzasz tak szybko dietę, przy kp? Nawet dzieci karmione mm zwykle maja rozszerzana diete po 4 miesiacu zycia, a kp to jeszcze pozniej. Myslisz ze uklad pokarmowy jest juz w pelni gotowy? Bron Boze nie krytykuje, pytam z ciekawosci.
Agaata rozszerzanie diety to za duzo powiedziane
z calego sloiczka moze zjadla lyzeczke. ja bardziej sprawdzam czy jej smakuje czy nie uczula itd do tego robie to jak my jemy aby ona tez nas nasladowala (my ruszamy buziami , ona tez
chce aby powoli poznawala inne smaki ale caly sloiczek to moze jej dam za miesiac lub nawet pozniej
przy kp pozostane zapewne dlugo, planuje karmic rok a ile bedzie to czas pokaze,
na razie cyc kroluje haha
a tak na marginesie pamietam ze kiedys bylo na sloiczkach +3 miesiace
jednak jak ze wszystkim to sprawa indywidualna musimy obserwowac male dzieci
lece do malej bo juz placze ze nie na raczkach
aaaaga, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Weridiana, kiedys było chyba inne oznaczenie całkiem, kiedysna herbatkach z bobovity rumiankowej czy koperkowej było 1+, w tej chwili jest to 4+, al emysle ze sa to jakies tam normy producenta a tak naprawde to rodzice wiedza najlepiej
Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Pytanie jak bawicie sie z dziećmi jakos specjalnie motywujac do rozwoju? Pytam bo piszecie że chwyta zabawki potrzasa piszczy do zabawek
I tak się zastanawiam czy ja robię coś źle a może właśnie nie robię Moj nie laczy raczek nie wyciagapo zabawke jedynie co to gada do czarno bialej krowy
-
aaaga, mój na etapie takim jak Twój synek tez tak robił, dopiero teraz swiadomie łapie zabawki
a planuje jutro mu kupic kolorowych wstazek i będe mu nad głowa trzymać albo w bujaku zawiesze, widze ze plaskie rzeczy lepiej jest mu złapac bo mam taka smycz do smoka to chetnie go łapie
-
Mój włochacz ma miejscami krótsze włosy bo szura tą głową jak się budzi i szuka cyca ale wytrzec to raczej nie. Za to stoją jej do góry ma jakiś takie naturalny tapir hehe.
Ja się boje porodu sn nie ze względu na ból itp. ale o to że po kolejenym takim porodzie nie będzie czego zbierać z mojej pipkiz porodu mam raczej miłe wspomnienia ale ten szew pozniej to tragedia.
Blw to oznacza wielki bałagan w kuchniale na pewno spróbujemy.
sylwucha89, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja postaram się karmić syna metodą BLW
moja siostra zaczęła jak jej córcia miała 6 miesięcy (bo dziecko musi już samodzielnie siedzieć). Bałagan przy tym karmieniu to mało powiedziane
Oto dowód:
Pierwszy kontakt Julki z jedzeniem:
Po chwili wyglądało to tak:
A tu już bardziej ekstremalne:
Jagódki
lys, witaminkab, Paula_071, niecierpliwa, Maniuś, jesslin87, sylwucha89, Martucha86, Weridiana, Katarka, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Dodam, że na początku 90% jedzenia trafiało na podłogę
Ale jaka to radość dla dziecka
a dla obserwujących jeszcze większa
Siostra od 4 miesiąca dawała słoiczki, a od 6 wprowadziła BLWniecierpliwa, Weridiana, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Czekam aż mój król sie obudzi żeby go nakarmic i iść na spacer:) ziemniaki obrałam, miesko na sznycle przygotowane, matka wyszykowana, coraz lepiej mi to idzie ta moja organizcja hih:)
ide do kika kupic takie botki małemu ocieplane bo widzialam:)niecierpliwa, Weridiana, lys, Paula_071, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
U Was od rana na tapecie blw a u mnie ABC -> absolutny brak czasu
Zaliczylysmy juz 1,5h spacer po parku, bylo cudnie, uwielbiam zlota jesien.
Od rana zajelam sie albumem maluszka, super zabawaMigotka i Karola dzieki za namiar, bo kupilam ten z disneya
Teraz szybka kawka, obiad i na 15 do gastrologa.
Lys Julka miala glowke 33 cm jak sie urodzila. w dniu wypisu 32 cm, 2 tyg 35 cm, 7 tygodni 35,5 cm, wiec tez uwazam, ze to blad pomiaru, ale sprawdz dla swietego spokoju.
sylwucha89, Weridiana, lys, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość