SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPaula_071 wrote:Czy Waszym dzieciom tez zbiera sie brud miedzy palcami u stop? Zawsze wydaje mi sie, ze myjemy dokladnie stopki w kapieli a rano i tak widze takie waleczki. Ciezko to wyczyscic, bo Tomek podkurcza paluszki.
Ojj tak, wydaje mi się, ze to brud od skarpetek, u mnie przynajmniej na to wygląda. Miśka ma też brud miedzy paluszkami u rąk i na samej dłoni, też tak macie?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
zuzka.mom wrote:Ojj tak, wydaje mi się, ze to brud od skarpetek, u mnie przynajmniej na to wygląda. Miśka ma też brud miedzy paluszkami u rąk i na samej dłoni, też tak macie?
małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Hej hej,
Wczoraj z moim maluszkiem zrobilam spacer 8,5 km. Wlaczylam endomondo, kiedys Paula o tym pisala. Hehe zapomnialam o istnieniu tej aplikacji. Ostarnio jak myslalam, ze przeszlam ok.7, to bylo z 11 km. Dzieki takim spacerom i kp moze i schudne
Moj syn wczoraj poza spacerem caly dzien byl marudny, tak okropnie plakal, juz myslalam, ze zaczely mu sie kolki. Wieczorem okazalo sie, ze to siusiak go boli. Wyc mi sie chcialo jak zobaczylam, ze napletek ma krwistoczerwony przy ujsciu. Wuglada jakby byl pekniety - tylko jakim cudem. Posmarowalam mu alantanem, sudocremem sie balam, nic innego nie mialam. Przespal cala noc. Dzisiaj powtorka - tak przerazliwie placze, dalam mu czopka z paracetamolem i w koncu na chwile zasnal. Biedactwo tak sie meczy.Weridiana, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
AgaSad pozycje do noszenia-opis od Zawitkowskiego:
- jak fasolka: Dziecko leży przytulone z jednej strony do twojego przedramienia, a z drugiej do brzucha. Główka bezpiecznie spoczywa w zgięciu ręki (druga dłoń podtrzymuje pupę). Tyłów jest nieco zaokrąglony (kształtem przypomina fasolkę), tak że maluch nie może się odchylić do tyłu. Lekko zgięte w kolanach nóżki fikają swobodnie, a jednocześnie sam chwyt wystarczająco zabezpiecza stawy biodrowe.
-na tacy: Maluch jest ułożony bokiem na twoim przedramieniu niczym na tacy, plecami opiera się o brzuch. Główka w zgięciu ręki (druga dłoń podtrzymuje pupę), nóżki lekko odwiedzione i zgięte. W tej pozycji dziecko może leżeć zarówno tyłem, jak i przodem do ciebie. Rękę, na której leży główka, możesz ułożyć zarówno pod tułowiem i pupą dziecka, jak i między nóżkami.
-jak w fotelu (po 3m)Dziecko siedzi na dłoni jak w wygodnym fotelu. Tyle tylko, że ten twój fotel musi się bardzo odchylić do tyłu, by nie przeciążyć słabych jeszcze stawów i kręgosłupa niemowlęcia. Druga ręka asekuruje malucha, by nie przechylił się na bok. Taka pozycja dla dzieci poniżej 3. miesiąca jest jeszcze zbyt trudna, a i tak stosując ją u dzieci cztero-, pięciomiesięcznych, warto odchylić się znacznie do tyłu.
ćwiczenia:
stymulowanie raczek aby unosiły się po zabawki, podnoszenie rączek, masowanie, próby klaskania, wyciąganie rączek jakby dziecko się przeciągało, odwodzenie na boki itp
układania dziecka na pleckach na swoich zgiętych kolanach tak ze nóżki dziecka mamy na brzuchu i piersiach w takiej pozycji bawimy się grzechotkami i uczymy dziecko patrzenia na wprost
unoszenie pupy do góry (korpus przylega do podłoża)
przekręcanie pupy na boki
kiedy dziecko leży na plecach trzymamy mu dłoń na pirsi i uczymy wodzenia za zabawkami
Generalnie ciągłe ćwiczenia które maja być dla dziecka zabawąapaczka, niecierpliwa, zabka11, małaMyszka, AgaSad lubią tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:pytanie za 100 punktów
Któras używa tego typu śpiworka http://allegro.pl/spiworek-do-spania-niemowlecy-kerstin-producent-i5757229604.html
kurde mój mały juz którys raz zakryty cały kocykiem i własnie mysle zeby mu taki sprawićkupiłam w pepco i jestem bardzo zadowolona
przy moim ruchliwym dziecku żadne kocyki nie wchodzą w grę
tylko, że on się wiecznie odkrywał..
Małe kłębuszki między paluszkami są zawsze
Moja teściowa wkładała wczoraj małemu ciastko do buzi!!! Idiotka!!! Oczywiście dostała zjebe i wiecie co powiedziała? Nie martw się Oliwierku jak mama pójdzie do sklepu to babcia da ciasteczko!
Później na wszystko zwracałam jej uwagę! Jak go wzięła pod paszki to dostała taki wykład, że jej w pięty poszło! Wiem, że 2 dni temu sama go tak podnosiłam ale musiałam się wyżyć za to ciastko..magda sz, zabka11, małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Majeczka ładnie spała w nocy mimo problemów z zaśnięciem, wzięłam ją na śpiocha na karmienie ok 4 ale myślę że jakbym jej nie wzięła to by spała do 6-7. Wstałyśmy o 8 na cyca i kupę- oczywiście musiało wyjść z pampresa...tym razem na pępek i klatę piersiową..ohh.. co z tymi pieluszkami? 2 za małe 3 za duże..wtf
No i mam pytanie jaki laktator możecie polecić? Chodzi mi o ręczny bo w nocy ściągam mleko i nie będę budzić całego bloku. Mam medele base czy jakoś tak i hujnia na maxa, dziś w nocy to myślałam że wyrzucę przez okno. Piszczy, trzeszczy,zasysa się i nie mogę ruszyć pompki. Zwykle odsysam ok 60 resztę muszę wydoić ale wczoraj ledwo 30 bo się zassało i nie dało rady nic zrobić. A po drugie ręka boli od ciągnięcia tą pompką.
Zważyłam się..przed chrzcinami było 3do wagi startowej a dziś 5.... super. Chyba kupię tą dietę Bebio chodakowskiej i skalpel bo tragedia. Ofka ile wychodzą takie zakupy na dietę tygodniowe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 23:17
5ylwia, Martucha86, apaczka, Meggi31, Katarka, lys, Weridiana, niecierpliwa, mamasia, zabka11, Laura, małaMyszka, Paula_071, jesslin87, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Aa i puzzle takie mięciutki są w pepco za 15 zł.
U nas też się paprochy zbierają między paluszkami u stóp ale u rąk to już w ogóle taki brudek a mała ma nerwa jak jej czyszczę te łapki. Między palcami zbiera kurze, bawełnę i to wszystko zlepione śliną i mlekiem.małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
5ylwia nie powiem żeby mądrością grzeszyła ta Twoja tesciowa
Magda ale super, haha fajne to zdj wyszło:D
kurde pogoda sie zdupczyła, a było tak fajnie, jakies mgłyyyyy o tej godzinie, no coz i tak pojdziemy na spacer tylko pewnie nie na 2 hmałaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Ona88 czy Bebilon ładnie Ci się rozpuszcza bo ja podaje Bebilon Comfort i pomimo tego że robię wg przepisu to w butelce jest taki osad z kryształów jakby to mleko nie do końca się rozpuscilo.
Chciałabym też przejść z Bebilon Comfort na ten zwykły. Czy powinnam jakoś stopniowo zmieniać czy odrazu mogę przeskoczyć.
Powiem Wam szczerze ze nie mam siły i cierpliwości żeby walczyć o karmienie tylko piersią. Strasznie mnie to frustruje do tego przez to kłoce się z mężem a mała jest nie najedzona. Pomimo że bardzo mocno chciałam karmić piersią to ostatnio widzę coraz więcej pozytywów mm
Paula o ile dobrze pamiętam to Ty polecalas jakiś preparat na suchość podczas seksu. Mogłabyś jeszcze raz napisać? U mnie to normalnie tragedia - sucho i ciasno ze nawet palca wsadzić nie można , nie wspominając o czymś innym5ylwia, małaMyszka, zabka11, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Aga89 podobno powinno się dawac stopniowo,
1 dzien 4 miarki starego jedna nowego
2 dzien 3 miarki starego 2 nowego
3 dzien 2 miarki starego 3 nowego
4 dzien 1 miarka starego 4 nowego
5 dzien 5 miarek nowego
przykład na 5 miarkachAga89, małaMyszka, Zetka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Dzieki Ofka , tak mysle o inspiracjach zywieniowych , bo za duzo slodyczy jemy i wbrew pozorom nielatwo jest znalezc zdrowe i smaczne przepisy dla córki (najlepiej o smaku mc donalda
Griszanka jakis stan zapalny sie zrobil , przemywaj moze rumiankiem i ja bym uzyla tormentiol.
taka infekcja moze sie przeniesc na drogi moczowe wiec lepiej skonsultuj z lekarzem.
do tego podalabym paracetamol przeciwbolowo i przeciwzapalnie .
sprawdz tez pieluszki , moze go odparzaja
zycze zdrowka dla maleństwaapaczka, małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Sylwia, no po takiej zapowiedzi jaka zrobiła teściowa to już by u mnie bardzo długo sama z dzieckiem nie została. Strach się bać normalnie. Jeszcze dziecko się zakrztusi przez nią czy coś.
apaczka, małaMyszka, 5ylwia, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
jesslin87 wrote:Ofka wszystkiego najlepszego!
My po szczepieniu. Tragedia ja sie do tego nie nadaje. Maz trzymal Maksa i tez noge. Ja trzymalam stopke. Przy ukluciu cisza wiec myslalam ze bedzie ok ale jak zaczela wpuszczac szczepionke to krzyk niesamowity. Nigdy tak nie plakal. Az mi teraz na wspomnienie lzy leca. Maz tulilvuspokajal a ja najchetniej wyrwalabyn mu Maksa z rak i tulila jak dlugo sie da. Pielegniarka kazala mi sie uspokoic i odsunac. No trauma jak nic dla mnie.
Dziecko w drodze do domu usnelo. Obudzil sie i bylo ok. Usmiechniety zadowolony abpotem znowu ten sam rozdzierajacy serce krzyk, utulenie po czym zasnal, znowu sie obudzil i byl zadowolony a potem znowu ten krzyk. I tak caly czas do ok 19.40. Uspalam no i na razie spi.
Jak ja przezyje 2 szczepienie
mój po pierwszym szczepieniu miał bardzo opuchnieta nozke tam gdzie byl szczepiony az taki guz sie zrobil, smarowałam altacetem bo tak mi powiedziały przy szczepieniumałaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Magdasz jak kupisz tą dietę to daj znać jak przepisy i co tam proponują. Ja wczoraj kupiłam dietę dla mam karmiących, bo czasami nie mam pomysłu co robić do jedzenia a tam propozycje na śniadanie to prawie ciągle kanapka z serem żółtym i pomidor. Dodam też, że wszystkie produkty które mogą uczulać, jak np. truskawki, orzechy też się w tym jadłospisie znalazły
Podam przykład:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Śniadanie
Kanapki z wędliną i pomidorem
Składniki:
3 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka masła
6 plastrów chudej wędliny
Liście sałaty
Średni pomidor
Przygotowanie:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Drugie śniadanie
Kanapka z serem
Składniki:
2 kromki pieczywa razowego/żytniego
10 g masła
40 g sera żółtego
liście sałaty
dowolne warzywo (np. 150g pomidora)
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować kanapkę.
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Obiad
Krem z cukinii i mięty
Składniki:
średnia cukinia,
średni ziemniak,
łyżka masła,
bulion warzywny,
łyżka posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 grzanki z pieczywa razowego.
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać część mięty. Wymieszać następnie zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dodać pozostałą miętę. Można całość doprawić jogurtem naturalnym.
Podawać z grzankami z pieczywa razowego.
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Przekąska
Kanapka z serem
Składniki:
10 g masła
40 g sera żółtego
liście sałaty
Przygotowanie:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Kolacja
Kanapki z serem żółtym i pomidorem
Składniki:
2 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka masła
2 plastry żółtego sera
Dowolne warzywo, np. pomidor albo ogórek
Przygotowanie:Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 12:03
Weridiana, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:Dzieki Ofka , tak mysle o inspiracjach zywieniowych , bo za duzo slodyczy jemy i wbrew pozorom nielatwo jest znalezc zdrowe i smaczne przepisy dla córki (najlepiej o smaku mc donalda
Griszanka jakis stan zapalny sie zrobil , przemywaj moze rumiankiem i ja bym uzyla tormentiol.
taka infekcja moze sie przeniesc na drogi moczowe wiec lepiej skonsultuj z lekarzem.
zycze zdrowka dla maleństwa
Czy któraś z Was ma takie rączkowe dziecko jak ja? Najchętniej by była noszona non stop. Nawet jak odłożę do bujaczka i stoję tuż obok to jest źle. Prawdziwy płacz, łzy się leją.Chusta średnio by się sprawdziła bo ona musi wszystko widzieć.Weridiana, małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Tak jak obiecałam zdjęcia córki ala'ryszard kalisz
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/63432e49fa11.jpg
Ogólnie to aż taka pucia nie jest ale zdjęcie wyszło niezłe heheh
Tu jak gada do karuzeli
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/72faf1c8cb9c.jpg
A tu się obraziła na mnie że nie chciałam jej nosić i oddałam tatusiowi
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c49f0269b044.jpg
Majeczka ładnie spała w nocy mimo problemów z zaśnięciem, wzięłam ją na śpiocha na karmienie ok 4 ale myślę że jakbym jej nie wzięła to by spała do 6-7. Wstałyśmy o 8 na cyca i kupę- oczywiście musiało wyjść z pampresa...tym razem na pępek i klatę piersiową..ohh.. co z tymi pieluszkami? 2 za małe 3 za duże..wtf
No i mam pytanie jaki laktator możecie polecić? Chodzi mi o ręczny bo w nocy ściągam mleko i nie będę budzić całego bloku. Mam medele base czy jakoś tak i hujnia na maxa, dziś w nocy to myślałam że wyrzucę przez okno. Piszczy, trzeszczy,zasysa się i nie mogę ruszyć pompki. Zwykle odsysam ok 60 resztę muszę wydoić ale wczoraj ledwo 30 bo się zassało i nie dało rady nic zrobić. A po drugie ręka boli od ciągnięcia tą pompką.
Zważyłam się..przed chrzcinami było 3do wagi startowej a dziś 5.... super. Chyba kupię tą dietę Bebio chodakowskiej i skalpel bo tragedia. Ofka ile wychodzą takie zakupy na dietę tygodniowe?Neyla, magda sz, małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:Dzieki Ofka , tak mysle o inspiracjach zywieniowych , bo za duzo slodyczy jemy i wbrew pozorom nielatwo jest znalezc zdrowe i smaczne przepisy dla córki (najlepiej o smaku mc donalda
zycze zdrowka dla maleństwaWeridiana, małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Meggi31 wrote:Magdasz jak kupisz tą dietę to daj znać jak przepisy i co tam proponują. Ja wczoraj kupiłam dietę dla mam karmiących, bo czasami nie mam pomysłu co robić do jedzenia a tam propozycje na śniadanie to prawie ciągle kanapka z serem żółtym i pomidor. Dodam też, że wszystkie produkty które mogą uczulać, jak np. truskawki, orzechy też się w tym jadłospisie znalazły
Podam przykład:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Śniadanie
Kanapki z wędliną i pomidorem
Składniki:
3 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka masła
6 plastrów chudej wędliny
Liście sałaty
Średni pomidor
Przygotowanie:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Drugie śniadanie
Kanapka z serem
Składniki:
10 g masła
40 g sera żółtego
liście sałaty
Przygotowanie:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Obiad
Krem z cukinii i mięty
Składniki:
średnia cukinia,
średni ziemniak,
łyżka masła,
bulion warzywny,
łyżka posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 grzanki z pieczywa razowego.
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać część mięty. Wymieszać następnie zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Na koniec dodać pozostałą miętę. Można całość doprawić jogurtem naturalnym.
Podawać z grzankami z pieczywa razowego.
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Przekąska
Kanapka z serem
Składniki:
10 g masła
40 g sera żółtego
liście sałaty
Przygotowanie:
Pierwszy tydzień / Poniedziałek / Kolacja
Kanapki z serem żółtym i pomidorem
Składniki:
2 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka masła
2 plastry żółtego sera
Dowolne warzywo, np. pomidor albo ogórek
Przygotowanie:małaMyszka, jesslin87 lubią tę wiadomość