X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm no dosyć oryginalne te zalecenia... Sama nie wiem...mleko kozie, no dziwne to trochę. Nie do końca do mnie przemawia.

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka nie wiem, musze sie z tym przespac. Na pewno za jakies 2,3 tygodnie zaczne powoli rozszerzac malej diete. Chyba, ze stanie sie cud i zacznie zajadac sie mlekiem

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Hmm no dosyć oryginalne te zalecenia... Sama nie wiem...mleko kozie, no dziwne to trochę. Nie do końca do mnie przemawia.

Do mnie mleko kozie w ogole nie przemawia. To jest lekarz po 60, wiec stara szkola pewnie. Choc moi rodzice twierdza, ze kiedys tylko podawalo sie mleko krowie lub kozie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 21:23

• lys Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    No i zdaniem lekarza szkoda moich katuszy z dieta

zawsze możesz zacząć jeść normalnie, żeby zobaczyć jak mała zareaguje, bo jeśli nie będzie jakiegoś pogorszenia to rzeczywiście bez sensu żebyś się katowała dietą, tym bardziej że jak na BMK to Julka ma tylko jeden objaw - śluz, tak?

apaczka, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluz i co jakis czas niteczki krwi

• lys Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Do mnie mleko kozie w ogole nie przemawia. To jest lekarz po 60, wiec stara szkola pewnie. Choc moi rodzice twierdza, ze kiedys tylko podawalo sie mleko krowie lub kozie.

w sensie dzieciom? Ja myślałam, że Ty masz pić to mleko kozie.
    Kiedyś podawano niemowlętom mleko zwierzęce, ale było ono źle przyswajalne i dzieci chorowały i była większa śmiertelność, i to była przyczyna dlaczego wynaleziono mm.

apaczka, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta byla w godzinach kapieli malej i mocno to odpokutowalismy. Po powrocie do domu darla sie niesamowicie, byla padnieta a nie mogla zasnac. Dodatkowo w poczekalni byl ok 2,3 letni chlopiec, ktory rozrzucal wszystkie zabawki, piszczal niemilosiernie i pewnie te wszystkie atrakcje sie zlozyly na jej histerie

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    w sensie dzieciom? Ja myślałam, że Ty masz pić to mleko kozie.
    Kiedyś podawano niemowlętom mleko zwierzęce, ale było ono źle przyswajalne i dzieci chorowały i była większa śmiertelność, i to była przyczyna dlaczego wynaleziono mm.

Tak, ze Julce kozie. Powiedzial wlasnie, ze istnieje przekonanie, ze jest ono "zle", ale on ma inne zdanie na ten temat.

• lys Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Tak, ze Julce kozie. Powiedzial wlasnie, ze istnieje przekonanie, ze jest ono "zle", ale on ma inne zdanie na ten temat.

wow to takie odważne zalecenia, ja bym takich eksperymentów nie robiła

Amberla, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mleka koziego to kiedyś właśnie tak było, kuzyn który ma teraz 26 lat jest na takim mleku wychowany od amleńkiego, miał przepukline, skaze białkową aż w końcu zakupili kozę i takie mleko pił, ale jak i z czym to tego już nie wiem

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie duzo sie po tej wizycie nie spodziewalam, ale myslalam, ze chociaz zleci jakies badania. No nic, dla swietego spokoju zrobie posiew moczu, posiew na krew utajona a nad usg brzuszka sie jeszcze zastanowie.

• Agaata Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to moje pokolenie jadło dużo mleka w proszku takiego "niebieskiego", bo w roku 84, kiedy się urodziłam mm było praktycznie nie do kupienia w małych miastach. Było dostępne w Warszawie i trzeba było długo stać w kolejce.
    Do mnie przychodzi sprzątać taka młoda dziewczyna z Ukrainy, ona ma 5 letnią córkę i mi właśnie ostatnio mówiła, że karmiła ją jako noworodka mlekiem kozim, bo jej rodzice mają kozę.
    Ja bym nie eksperymentowała, ale wiem, że można dziecko i tak wykarmić.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama bym nie tknela mleka prosto od krowy, a tym bardziej od kozy to tym bardziej bym dziecku nie kazala tego pic ;)

• magda sz Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po 12 tyg przyrost 500g miesięcznie jest prawidłowy. Jakby teraz dzieci przybierały kilogram miesięcznie tak jak przez pierwsze 3 miesiące to ile by ważyły mając rok? Chyba przydużo :) moja tez przystopowała, przestaje być kaliszem i bardzo dobrze, w końcu mogę jej porządnie szyję umyć.

Lys z tą chustą kółkową to myślę że możesz nosić chwilę do uspania i często zmieniać boki, dłuższe spacery odpadają. Zwykła skośno-krzyżowa bawełniania na początek będzie ok. Polecam Little Froga- jest mięciusia od nowości i mota się super, ja tylko zrobiłam błąd że kupiłam 4,6 i jest przydługa...myślałam że mąż ponosi ale widzę że nie pali się do tego. Ja mam 174 noszę ciuchy 38 i 4.2 była by ok. Kangurek jest bardzo wygodny, kieszonki nie próbowałam.

Sylwia pięknie się śmieje maluszek hheheh, moja ma głos jak taka stara baba jak się rozchichocze :D

Niecierpliwa, mój małż dziś nakarmił małą butlką, ja poszłam umyć naczynia i szok, wypiła 80ml bez marudzenia, śmiała się i bawiła... także nigdy więcej ja nie tykam butelki tylko będzie karmił mąż :)

Jakoś dotrwałam do przyjścia męża, Maja zasnęła w chuście i przełożyłam ją do łóżka, spałyśmy może ze 40 min we dwie.

zabka11, lys, Zetka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie karmienia mojego pokolenia:
    http://butelkowy.blox.pl/2009/02/Pokolenie-spod-znaku-mleka-niebieskiego.html

Ja na pewno jadłam "niebieskie" bo mama mówiła, że Bebiko nie dało się kupić za cholerę.
    Ale prawda jest taka, że ja nie mam żadnych alergii i generalnie na nic nie choruję. Do otyłych też nie należę, więc chyba mi krzywdy nie zrobili. :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 21:47

apaczka lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda w ogóle zobaczymy czy moja córka będzie chciała być noszona i jak mi to noszenie wyjdzie. Ja kupiłam chustę kółkową Storchenwiege, podobno bardzo dobra firma.

magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda o tym tez czytalam, ze piersia karmi matka, butla ktos inny, bo matka moze kojarzyc sie z cyckiem i od niej butli nie ruszy, a od taty ladnie wypije ;)

• magda sz Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie prezentów mąż chce kupić "córce" drona... przyczepiać jej zabawki i puszczać po pokoju.... Taa dziecku chce kupić.

apaczka, 0na88, jesslin87, zabka11, Paula_071, Zetka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Z tego co wiem to moje pokolenie jadło dużo mleka w proszku takiego "niebieskiego", bo w roku 84, kiedy się urodziłam mm było praktycznie nie do kupienia w małych miastach. Było dostępne w Warszawie i trzeba było długo stać w kolejce.
    Do mnie przychodzi sprzątać taka młoda dziewczyna z Ukrainy, ona ma 5 letnią córkę i mi właśnie ostatnio mówiła, że karmiła ją jako noworodka mlekiem kozim, bo jej rodzice mają kozę.
    Ja bym nie eksperymentowała, ale wiem, że można dziecko i tak wykarmić.
    Ja jestem wykarmiona tym niebeskim mlekem. Żyję, mam się dobrze, nawet studia skończyłam z oceną dobrą w dyplomie a do tego mleka na pewno nie dodawano DHA :D

No nie wiem, ekspertem nie jestem ale jak dla mnie śluz + niteczki krwi w kupce = alergia na BMK. Koziego mleka bym nie dawała. Jak dla mnie to wbrew nowoczesnym zaleceniom. Owszem, kiedyś tak karmiono dzieci bo nie było innych mlek.

Z resztą, oto co piszą "Zasady żywienia zdrowych niemowląt.
    Zalecenia Polskiego Towarzystwa
    Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia
    Dzieci"

Mleko kozie lub owcze
    Mleko takie cechuje bardzo wysokie, niekiedy niebezpieczne, stężenie soli mineralnych oraz mała zawartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza witaminyB12). Zdecydowanie nie należy stosować takiego mleka u niemowląt poniżej 12. m.ż. Wprawdzie
    nie jest to postępowanie zalecane, ale zdarza się,że mleko kozie lub owcze jest podawane starszym dzieciom. Spożywanie takiego mleka zwiększa ryzyko
    wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasufoliowego i/lub witaminy B12.

Agaata, Paula_071 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Martucha86 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Syn mojej sąsiadki miał MEGA problemy z kupa. Robił często i bardzo brzydkie. Przeszli na mleko kozie i dziecko ozdrowialo. Kupy ładne i wreszcie spi w nocy a nie kręci się i wije.
    Tylko jest starszy od naszych Maleństw.
    Mój ostatnio też szaleje przy jedzeniu...MASAKRA!
    Generalnie ciągle się o coś martwię. W sobotę mamy wizytę u kardiologa wierze ze będzie wszystko ok:)
    Martwi mnie też fald skóry na karku po prawej stronie...kurna czy kiedyś te obawy się skończą..

Staś jest cudowny:)

5fo2vs9.png
‹‹ 2443 2444 2445 2446 2447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ