SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
A my juz po szczepieniu
mała dzielnie zniosła i płakała tylko przy wkłuciu
za to przy Rota zamiast połykać to się śmiała i chciała gadać. Najdroższy drin w życiu a ta takie rzeczy
no ale się udało w końcu. Na sam koniec się zesrała po pachy, wszystko brudne... hehe, zapamiętają nas tam na długo. Następne szczepienie 13 stycznia
No i długa jest 63 cm 5.5kgWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 11:37
magda sz, 0na88, lys, zabka11, jesslin87, Zetka, Weridiana, Martucha86 lubią tę wiadomość
-
Zetka wrote:U mnie też to samo.
Mam podawać dalej dicoflor i lacidoenter. A ja głupia kupiłam lacidoenter kapsułki i tam pisze ze od 3lat dopiero. Dziś zamówiłam saszetki od 1mca. Zobaczymy. A ten entero 250 to kapsułki do mleka dodawałas?
To są saszetki i raz rozpuściłam w wodzie, a potem rozpuszczałam cały czas w odciągniętym mleku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 11:43
Zetka lubi tę wiadomość
-
Niebo/piekło w gębie
Blacha 35x28
1. Upiec biszkopt
mój przepis na biszkopt blaszka 35x28 a wys biszkoptu około 1,5cm:
- 3 średnie jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 7dkg mąki pszennej,
- 3dkg mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jak ktoś lubi wanilię można dodać 1/2 opak.cukru wanilinowego.
15-20 min w piekarniku 180stopni, jak biszkopt ostygnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną
2.Nadzienie
-4 gruszki
-0,5 szkl. cukru
Gruszki obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotowoać 1 l wody, dodać cukier i gruszki. Gotować przez 15 min. Odcedzić gruszki, wystawić aż będą chłodne.
3. Krem biały
-150 ml śmietanki kremówki 30%
-2 tabliczki białej czekolady
-500g serka mascarpone
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać białe czekolady połamane w kosteczki i mieszać aż czekolada się całkowicie roztopi. Ostudzić a następnie wymieszać mikserem z serkiem mascarpone. Wstawić na trochę do lodówki aby stężał.
4. Mus czekoladowy
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 0.3 szkl. mleka
- 200 g pianek mashallów (najlepiej takich zwykłych nie smakowych)
- 4 łyżki alkoholu (może być: wódka, likier gruszkowy, czkoladowy, nalewka gruszkowa, amaretto)
- 500 ml śmietany 36%
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier wanilinowy i pianki. Cały czas mieszamy, do momentu rozpuszczenia pianek. Należy uważać żeby nie zagotować pianek. Radzę podgrzać miksturę, zdjąć z gazu i nadal mieszać wtedy nic się nie przypali a pianki idealnie się rozpuszczą.
Do rozpuszczonych pianek dodać alkohol i wymieszać. Następnie MAŁYMI porcjami dodajemy rozpuszczoną czekoladę mieszając. Studzimy miksturę. W między czasie ubijamy śmietanę, ale NIE na bardzo sztywno.Gdy pianki i czekolada będą lekko ciepłe, powoli dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Posypka
- kakao
Kolejność.
1. Biszkopt cienko smarujemy białym kremem 1/3 całości
2. Na biały krem kładziemy gruszki odsączone z syropu
3. Na to kładziemy resztę 2/3 białego kremu
4. Na to schłodzony mus czekoladowy
5. Na wierzch grubo sypiemy przez sito kakao, możemy też zostawić 2-3 kostki białej i gorzkiej czekolady, zetrzeć i tym posypać na kakao.
Ciasto trzymamy w lodówce. Jest drogie ale smak obłędny. Smacznego
Ostatnio robiłam na blachę okrągłą 26cm i zużyłam 1/2 składników.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 11:56
zabka11, jesslin87, Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Ja kp i nie dopajam
Zetka tak na jaworzniakow przychodnia na wzgorzu
Za wizyte u rehabilitantki stowka okragla
Maly ma 37.3 i sie zastanawiam czy isc na spacer na dworzu 12 stopni co sadzicie ??Katarka, Zetka lubią tę wiadomość
-
apaczka wrote:Masz rację, nie powinno się nic dopajać
DziękiBo usłyszałam, że teraz się w domu pali w piecu to powinnam podać Laurce wodę. A ja powiedziałam, że jak Jej podam wodę to wypije mniej mojego mleka, a jak będzie piła mniej mleka to znaczy, że będzie mniej ssała i może to źle wpłynąć na laktację
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 11:57
apaczka, magda sz lubią tę wiadomość
-
Katarka wrote:Dzięki
Bo usłyszałam, że teraz się w domu pali w piecu to powinnam podać Laurce wodę. A ja powiedziałam, że jak Jej podam wodę to wypije mniej mojego mleka, a jak będzie piła mniej mleka to znaczy, że będzie mniej ssała i może to źle wpłynąć na laktację
dziecko sobie krzywdy nie zrobi
Katarka, Paula_071, Zetka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Niebo/piekło w gębie
Blacha 35x28
1. Upiec biszkopt
mój przepis na biszkopt blaszka 35x28 a wys biszkoptu około 1,5cm:
- 3 średnie jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 7dkg mąki pszennej,
- 3dkg mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jak ktoś lubi wanilię można dodać 1/2 opak.cukru wanilinowego.
15-20 min w piekarniku 180stopni, jak biszkopt ostygnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną
2.Nadzienie
-4 gruszki
-0,5 szkl. cukru
Gruszki obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotowoać 1 l wody, dodać cukier i gruszki. Gotować przez 15 min. Odcedzić gruszki, wystawić aż będą chłodne.
3. Krem biały
-150 ml śmietanki kremówki 30%
-2 tabliczki białej czekolady
-500g serka mascarpone
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać białe czekolady połamane w kosteczki i mieszać aż czekolada się całkowicie roztopi. Ostudzić a następnie wymieszać mikserem z serkiem mascarpone. Wstawić na trochę do lodówki aby stężał.
4. Mus czekoladowy
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 0.3 szkl. mleka
- 200 g pianek mashallów (najlepiej takich zwykłych nie smakowych)
- 4 łyżki alkoholu (może być: wódka, likier gruszkowy, czkoladowy, nalewka gruszkowa, amaretto)
- 500 ml śmietany 36%
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier wanilinowy i pianki. Cały czas mieszamy, do momentu rozpuszczenia pianek. Należy uważać żeby nie zagotować pianek. Radzę podgrzać miksturę, zdjąć z gazu i nadal mieszać wtedy nic się nie przypali a pianki idealnie się rozpuszczą.
Do rozpuszczonych pianek dodać alkohol i wymieszać. Następnie MAŁYMI porcjami dodajemy rozpuszczoną czekoladę mieszając. Studzimy miksturę. W między czasie ubijamy śmietanę, ale NIE na bardzo sztywno.Gdy pianki i czekolada będą lekko ciepłe, powoli dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Posypka
- kakao
Kolejność.
1. Biszkopt cienko smarujemy białym kremem 1/3 całości
2. Na biały krem kładziemy gruszki odsączone z syropu
3. Na to kładziemy resztę 2/3 białego kremu
4. Na to schłodzony mus czekoladowy
5. Na wierzch grubo sypiemy przez sito kakao, możemy też zostawić 2-3 kostki białej i gorzkiej czekolady, zetrzeć i tym posypać na kakao.
Ciasto trzymamy w lodówce. Jest drogie ale smak obłędny. Smacznego
Ostatnio robiłam na blachę okrągłą 26cm i zużyłam 1/2 składników.magda sz, zabka11, Zetka, Amberla, Laura, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Katarka wrote:Dzięki
Bo usłyszałam, że teraz się w domu pali w piecu to powinnam podać Laurce wodę. A ja powiedziałam, że jak Jej podam wodę to wypije mniej mojego mleka, a jak będzie piła mniej mleka to znaczy, że będzie mniej ssała i może to źle wpłynąć na laktację
Podanie dziecku na kp czegokolwiek innego do picia/jedzenia czy to mm, marchewka, herbata, woda, zaburza flore bakteryjna jelit na okolo 4 tygodnie.Katarka, Paula_071, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
My dziś tez na szczepieniach byłyśmy. 6w1 pneumokoki i rotawirus. Natalka dzielnie zniosła i plakala tylko przy wkluciu a przy rota juz się tak cieszyła ze część wyplula. Pielęgniarkę to myślałam że udusze. Jeden zastrzyk zrobiła delikatnie a drugi jak dla konia. Po tym drugim mała przeraźliwie plakala ale szybko ją uspokoilam. A babsztyla miałam ochotę pierdyknac w łeb.
Poza tym Natalka waży 6200 i mierzy 63 cmi mamy iść na rehabilitację rozcwiczyc rączki.
Paula a Ty kiedy masz następne szczepienia? bo mi wyznaczył na 30 grudnia i nie wiem czy to nie za wcześnie.lys, zabka11, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Ofka ja Cie bardzo przepraszam, zapomniałam że Ty na diecie
ja przechodzę na dietę ja wyzdrowieje bo teraz jem co popadnie, nie mam siły nic robić i co mąż kupi to zjem.
Tak czy siak zapisz przepis to kiedyś zrobiszciasto naprawdę jest niesamowite.
-
Widzę ze dziś dzień szczepień. My też idziemy ale na 17.
Smaka robicie czytam tylko torty nutelle ciasta buuuuuuu a ja ta chora dieta. To powinni mówić nie dieta eliminacyjna tylko dieta depresyjna. Normalnie jak juz nie będę Kp to się nazre jak świnia kupie wielkiego torta z ciemnym biszkoptem z lekkim kremem z wiśniami i czekoladą i zjem całego aż mnie na wymioty weźmie :paaaaga, zabka11, Katarka, Aga89, Paula_071, apaczka, Weridiana, Martucha86, Laura, 0na88, gianna88, jesslin87, 5ylwia lubią tę wiadomość
-
Moge Wam troche posmecic? Ja dzis znowu mam depresyjny dzien. Julka zjadla dzis 120ml w 2 karmieniach, nawet na spiocha wypycha butle jezykiem, a jak juz uda mi sie ja przystawic do cycka to po prostu po 30 sekundach przysypia, delikatne pobudzenia nie daja efektu, a jak ja wybudze to nie ma potem juz szans zeby zassala. Przyrost wagi 160g w 2 tygodnie. Kupy wodniste, sam sluz. Opadam juz z sil naprawde, pogodne dziecko, ktore zjada dobowo tyle co noworodek. Umowilam dzis kolejnego pediatre, zanim na dobre znienawidze macierzynstwo moze ktos mi w pore pomoze. Przepraszam, ale musialam sie wygadac.
-
W ogóle udało mi się zmniejszyć ilość mm i tak, jak Lily dziennie dostawała 370-400 ml mm, tak przedwczoraj było 200 ml, a wczoraj 190 ml mm. Ciekawe czy uda się to utrzymac na tym poziomie, bądź zmniejszyć. Wiadomo, są też minusy, bo przez to karmię cycem nawet co pół godziny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 12:56
Weridiana, Neyla, jesslin87 lubią tę wiadomość