SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Agaata wrote:Niecierpliwa napisz mi ile razy dziennie ona dzisiaj jadła i w jaki sposób i ile ostatnio przybiera na wadze. Zadzwonię do mamy, może ona będzie miała jakiś pomysł.
O 4.30 piers 3 minuty, o 9.20 80 ml (na spiocha na 3 podejscia) o 13 50 ml(na spiocha) o 15 piers 2 minuty i zasnela, a jak wybudzilam to ryk i juz nie chciala i o 18 50 ml na spiocha.
Edit waga:
4.11 6160g
18.11 6320gWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 18:21
-
Agaata nigdy nie mieliśmy usg brzuszka. Nikt nigdy nie wspominał ze warto zrobić a jak widać na naszym przykładzie jak są problemy to tez nie kwapia się żeby zlecić usg.
Niecierpliwa dobrze ze ddostaliście skierowanie na badania. Może w końcu się uda znaleźć przyczynę.
My usg bioderek mieliśmy raz wszystko było prawidłowo a kontrola po roku czasu.
-
Aga89 wrote:
Paula a Ty kiedy masz następne szczepienia? bo mi wyznaczył na 30 grudnia i nie wiem czy to nie za wcześnie.
Odstep ma byc min. 6 tygodni wiec jest ok
My mielismy kontrole bioderek w 6 tygodniu, kolejne mialo byc w 3 msc dlatego idziemy za 2 tygodnie znowu.
Dzisiaj mialam dzien kuchenny. Zrobilam zupe, drugie danie i upieklam.zwykle bulki i bulki maslane. Wyszlo na 2 dni wiec jutro sie gotowania nie tykam.
Maz ma stan podgoraczkowy, katar i boli go gardlo. Mam nadzieje, ze nie zarazi Tomka.
Aga89 lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Niecierpliwa, jak wykąpię Hubka to zadzwonię do mamy.
Ale:
- Hubert z piersi je już też bardzo krótko, często 4/5 minut i jak pytałam panią z poradni to powiedziała, że tak może być - jak chcę żeby pojadł dłużej to zmieniam pierś i później jeszcze raz wracam do tej pierwszej;
- Julka przez 14 dni przybrała 160g, a Hubert od 4.11 do wczoraj przybrał 230 g, więc jak widzisz u nas też szału nie ma;
- może jednak ona z tej piersi dużo wyciąga? -
Agaata wrote:Niecierpliwa, jak wykąpię Hubka to zadzwonię do mamy.
Ale:
- Hubert z piersi je już też bardzo krótko, często 4/5 minut i jak pytałam panią z poradni to powiedziała, że tak może być - jak chcę żeby pojadł dłużej to zmieniam pierś i później jeszcze raz wracam do tej pierwszej;
- Julka przez 14 dni przybrała 160g, a Hubert od 4.11 do wczoraj przybrał 230 g, więc jak widzisz u nas też szału nie ma;
- może jednak ona z tej piersi dużo wyciąga?
Agata nie wiem, ale nawet jakby ssala mega efektywnie to ile jest w stanie wyssac w 3 minuty?? No miarki zadnej nie mam, ale patrzac na to ile pije z butelki z duzym przeplywem to 50mi gdzies w 4-5minut to z piersi raczej wiecej nie wyciagnie, a patrzac na ilosc karmien i zalozenie, ze to 600ml to juz takie absolutne minimum na dobe, to szczerze w to watpie. Wiem tez jakie masz stosunki z mama i naprawde doceniam, ale nie chce Cie klopotac. Nijak to tez ma sie do tego, ze minimalny przyrost 17g na dzien -
niecierpliwa wrote:O 4.30 piers 3 minuty, o 9.20 80 ml (na spiocha na 3 podejscia) o 13 50 ml(na spiocha) o 15 piers 2 minuty i zasnela, a jak wybudzilam to ryk i juz nie chciala i o 18 50 ml na spiocha.
Edit waga:
4.11 6160g
18.11 6320g
a o której Julka chodzi spać? Może warto spróbować jeszcze karmić np o 23?
-
Paula - zazdroszcze czasu na gotowanie...moja spi nigdy nie wiadomo jak dlugo, a ja w stresie niecierpie gotowac, wiec gary w zasadzie przejal maz...ewentualnie ja cos pichce jak mala juz zasnie na noc.
Niecierpliwa - ciesze sie ze w koncu trafilas na lekarza, ktory potraktowal sprawe powaznie.
niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Niecierpliwa, właśnie rozmawiałam z mamą i tak - przyrost jest mały faktycznie, ale ważne, że jest jakikolwiek. Czy nadal macie krew w stolcu? Jeśli nadal jest krew w stolcu i dziecko nie chce jeść, to gdybyś pojawiła się u niej w przychodni to dostałabyś skierowanie na oddział w celu obserwacji i wykonania szczegółowych badań włącznie z usg przezciemiączkowym, dokładnymi badaniami krwi, obserwacją sposobu karmienia, obserwacją zachowania dziecka itp. Krew w stolcu może świadczyć o alergii, ale może też świadczyć o swoistym zapaleniu jelit albo jeszcze innych sprawach, np. o rotawirusie.
Niechęć do jedzenia może być spowodowana ząbkowaniem, ale wtedy nie trwa to długo.
Acha - mama mi wspominała, że są takie dzieci, które w wieku 4/5 miesięcy sprawiają sporo problemów jeśli chodzi o jedzenie mleka i jakoś ten czas trzeba przetrwać, niektórzy wtedy w okolicach 5 miesięcy rozszerzają dietę, ale to niewiele wnosi, bo dziecko nie może żyć na marchewce czy dyni, ono potrzebuje głównie mleka na tym etapie.
Rozszerzania diety w tym wieku dziecka moja mama w ogóle nie bierze pod uwagę, bo to zdecydowanie za wcześnie.
Konkluzja jest taka, że trudno będzie ustalić przyczyny w trybie ambulatoryjnym i dobrze by było poleżeć w szpitalu na obserwacji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 18:56
niecierpliwa, lys, apaczka, Maniuś, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:No i ta lekarka jest zdania, ze na rozszerzanie diety jeszcze zdecydowanie za wczesnie.
Marchewka czy dynia maja zdecydowanie mniej kalorii niz mleko, dlatego przyrost wagi moglby byc jeszcze mniejszy.
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Ostatnio krew pojawia sie co pare dni, 1-2 w tygodniu, ale teraz to naprawde sladowe ilosci i musze sie dobrze przyjrzec, zeby zauwazyc. Odnosnie obserwacji w szpitalu, to mam troche inny poglad na ten'temat, bo jakbysmy zostali w sobote to jedyne co by zrobili to nawodnienie, morfologie, gazometrie i glukoze co i tak zrobili. Zdaniem tej lekarki z dzis na oddzialby jej nie kladla, bo tam moze tylko cos zlapac, jedynie na oddzial gastroenterologii tam najszybciej ja zdiagnozuja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 19:18
-
lys wrote:a o której Julka chodzi spać? Może warto spróbować jeszcze karmić np o 23?
Ok 22 zasypia tylko z cyckiem w buzi, ktorego nie ssa tylko ciumka, w ogole odglos przelykania slychac bardzo krotko. Tak sobie mysle, czy to nie chodzi o to, ze na cycku zawsze zasypiala i zrobila sobie z niego smoczek i bardziej kojarzy jej sie ze spaniem niz z jedzeniem, a butelka moze jej nie pasuje, bo przy niej nie moze usnac i dlatego zjada tak malo, a ze cycek to usypiacz zjada tak malo bo wymeczona pada, bo od 2 tygodni juz nie miala drzemki dluzszej niz 30 minut, to moze dlatego ten przyrost jest tak maly. Takie przemyslenia mnie naszly -
Niecoerpliwa siora mowi ze jej cora nie przybierala wcale a nawet chudla. Darla sie przy zarciu jak opentana. I zdiagnozowali ze ma poparzony przelyk od refluksu. No i mowi ze celiaklia przy kp to bzdura, gluten nie przenika.

-
niecierpliwa wrote:Ok 22 zasypia tylko z cyckiem w buzi, ktorego nie ssa tylko ciumka, w ogole odglos przelykania slychac bardzo krotko. Tak sobie mysle, czy to nie chodzi o to, ze na cycku zawsze zasypiala i zrobila sobie z niego smoczek i bardziej kojarzy jej sie ze spaniem niz z jedzeniem, a butelka moze jej nie pasuje, bo przy niej nie moze usnac i dlatego zjada tak malo, a ze cycek to usypiacz zjada tak malo bo wymeczona pada, bo od 2 tygodni juz nie miala drzemki dluzszej niz 30 minut, to moze dlatego ten przyrost jest tak maly. Takie przemyslenia mnie naszly
A nie da rady jej ululać choć na 1,5h? Nie macie jakiegoś sposobu?
U nas też jest ogromny problem z drzemkami, bo zasypia na rączkach i odłożona co chwilę się wybudza, ale jak cały dzień nie śpi, to mama albo ja siedzimy godzinę czy 1,5h na kanapie z mała na rękach żeby chociaż raz odespała, bo niewyspane/zmęczone dziecko to dramat. I oczywiście wtedy cisza jak makiem zasiał, ewentualnie coś tam szumi.
aha a ja często wtedy mam cyca na wierzchu bo jak się wybudza i widzi że cyc przed nosem to dalej śpi, a jak się budzi w łóżeczku i nie ma cyca w zasięgu to ryk
U nas też cyc robi za smoczek, smoczków generalnie już nie lubi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 19:36

-
Nie ma rady, nawet jak z nia leze to jak w zegarku po 30 minutach oczy jak 5 zl i usmiech od ucha do ucha. No i tez leze z cycem na wierzchu.
Ofka kazdemu lekarzowi podsuwam temat tego przelyku i kazdy mowi, ze nie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 19:38