X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, niebieskie oczy Majusi w awatarku są po prostu przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee boskieeeeeeeeeeee !

A chciałam dodać że nie lubie Was za te brzuchy ładne:P aaa możecie mnie opierdolić, bo chciałabym ładny a wpierdzielam murzynka co wsypałam do niego półtorej szkl cukru :o

magda sz, jesslin87 lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    W sumie macie racje 3 latek to juz duze dziecko. A nie moja kuzynka ma 2 lata i 2 miesiace dziecko i wazy 20 kg i najlepsze ma anemie ale on nic nie chce jesc tylko caigle by mleko pil. Lekarz zalecil zmniejszyc ilosci mleka a karmic normalnymi daniami. Mleka wypija 2 l dziennie.

Bo wapń zaburza wchłanianie żelaza i osoby z anemia powinny ograniczyć nabiał

jesslin87, Paula_071 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do waty cukrowej to juz nie mogę sie doczekac kiedy sie bedziemy z Szymonkiem nia objadać ha! a nie idzie stara krowa(patrz Ja) z watą cukrową i cieszyyy haha

lys, jesslin87 lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurwa zaraz sie zesram, leże oglądam singielke w ciemnym pokoju i drzwi się same otworzyły od pokoju- zamknięte na klamkę...osiwieje, teraz boje się wstać będę do rana na kanapie siedziec

jesslin87, Pati Belgia lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Można i zdrowo i smacznie jeść. Wcale nie trzeba od razu wszystkiego zabraniać. Zamiast zwykłych chipsów dać warzywne. Zamiast soku z kartonu wyciskany. Zamiast batona czekoladowego jakiś zbożowy z domieszką czekolady czy miodu. Samemu można zdrowe lakocie piec. No tyle jest możliwości ze wcale nie trzeba od razu takiego reżimu wprowadzać.
    Tylko to już kochana wymaga zaangażowania, a nie pustego powtarzania takich banałów jak to, ze cukier i sól są niezdrowe dla dzieci. Łatwiej zabronić i czuć się zajebistym rodzicem dbajacym o zdrowie dzieci, bo nad dzieckiem masz władzę i samo póki małe nie pójdzie i sobie nie weźmie. Tyle, że zazwyczaj ci zajebiści rodzice nie zdają sobie sprawy co robią z psychiką dziecka i jak ono im kiedyś może pięknie podziękować.

lys, jesslin87 lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Introducing your baby to solid foods – sometimes called weaning or complementary feeding – should start when your baby is around six months old.

It's a really important step in their development, and it can be great fun to explore new flavours and textures together.

To begin with, how much your baby takes is less important than getting them used to the idea of eating. They will still be getting most of their nutrition from breast milk or infant formula. 

Babies don't need three meals a day to start with, so you can begin by offering foods at a time that suits you both.

Gradually, you'll be able to increase the amount and variety of food your baby eats, until they can eventually eat the same as the rest of the family, in smaller portions.

Why it pays to wait until they're ready

Research shows babies can get all the nutrients they need from breast milk or infant formula until they are around six months old. Waiting till then gives their digestive system time to develop fully so it can cope with solid foods. This includes solid foods made into purées and cereals added to milk.

If you are breastfeeding, having breast milk alone up to the age of six months will protect your baby against infections. Breast milk will carry on protecting them from infections for as long as you carry on feeding.

Whether your baby has breast milk or infant formula, waiting until they are ready for food will save a lot of time, too. They'll quickly be able to feed themselves and with less mess, as they will be able to swallow properly.

Three signs your baby is ready for their first food

Every baby is an individual, but there are three clear signs that, together, show your baby is ready for solid foods alongside breast milk or formula. It's very rare for these signs to appear together before your baby is six months old.

1. They can stay in a sitting position and hold their head steady.

2. They can co-ordinate their eyes, hands and mouth so they can look at the food, pick it up and put it in their mouth, all by themselves.

3. They can swallow food. Babies who are not ready will push their food back out with their tongue, so they get more round their face than they do in their mouths.

Some signs that can be mistaken for a baby being ready for solid foods:

chewing fistswaking in the night when they have previously slept throughwanting extra milk feeds

These are normal behaviours and not necessarily a sign of hunger or being ready to start solid food. Starting solid foods won't make them any more likely to sleep through the night. Extra feeds are usually enough until they're ready for other food.

Getting started with solid foodsAlways stay with your baby when they are eating in case they start to choke. Find out how to help a choking childLet your baby enjoy touching and holding the food.Allow your baby to feed themselves, using their fingers, as soon as they show an interest.Don't force your baby to eat – wait until the next time if they're not interested this time.If you're using a spoon, wait for your baby to open their mouth before you offer the food. Your baby may like to hold a spoon, too.Start by offering just a few pieces or teaspoons of food, once a day.Cool hot food and test it before giving it to your baby.Don't add salt, sugar or stock cubes to your baby's food or cooking water. See whatother foods to avoid giving your babyWhat foods to give your baby as they growFeeding your baby from 0-6 months

Your baby only needs breast milk or first infant formula. "Follow-on" formula isn't suitable for babies under six months, and you don't need to introduce it after six months either.

Check with your health visitor or GP first if you want to introduce solid foods before six months.

Babies and food allergies

While variety in your baby's diet is really important, there is a chance they may be allergic to certain foods. That's why it's important to introduce cows' milk, eggs, wheat, gluten, nuts, peanuts, peanut products, seeds, fish and shellfish one at a time and not before six months.

There is no evidence that waiting until your child is older will prevent them developing a food allergy. Once your baby is ready for solids, give them these foods in very small amounts and watch carefully for any symptoms of an allergic reaction.

If your baby already has a known allergy, such as a diagnosed food allergy or eczema, or you have a family history of food allergies, eczema,asthma or hay fever, you may need to be particularly careful when introducing peanuts and peanut products. Talk to your GP or health visitor first. Remember, peanuts, like all nuts, should be crushed or ground.

See more about food allergies in babies and toddlers.

Baby food from 6 monthsFirst foods

Your baby's first foods can include mashed or soft cooked fruit and vegetables like parsnip, potato, yam, sweet potato, carrot, apple or pear, all cooled before eating. Soft fruits like peach or melon, or baby rice or baby cereal mixed with your baby's usual milk, are good as well.

Keep feeding your baby breast milk or infant formula, too, but don't give them whole cows' milk as a drink until they are one year old.

Finger foods

Finger food is food that is cut up into pieces big enough for your baby to hold in their fist with a bit sticking out. Pieces about the size of your own finger work well. Your baby learns to chew this way. Try grabbable bits of soft, ripe banana or avocado.

Next foods 

Once your baby is used to the foods above, they can have soft cooked meat such as chicken, mashed fish (check very carefully for any bones), pasta, noodles, toast, pieces of chapatti, lentils, rice and mashed hard-boiled eggs. They can also have full-fat dairy products such as yoghurt, fromage frais or custard. Choose products with no added sugar or less sugar. Whole cows' milk can be used in cooking or mixed with food from six months.

Cups

Introduce a cup from around six months and offer sips of water with meals. Using an open cup or a free-flow cup without a valve will help your baby learn to sip and is better for their teeth.

See more about cups for babies and toddlers.

Vitamins

It's recommended that all babies and children are given supplements in the form of vitamin drops containing vitamins A, C and D from the age of six months to five years.

Babies who are fed infant formula don't need vitamin drops if they're having 500ml (about a pint) of formula or more a day. This is because formula is already fortified with the vitamins they need.

If you're breastfeeding your baby and didn't take vitamin D supplements during your pregnancy, your health visitor may advise you to give your baby vitamin drops containing vitamin D from the age of one month.

Read more about vitamins for babies and toddlers.

Feeding your baby from 8-9 months

Your baby will gradually move towards eating three meals a day. It will be a mixture of soft finger foods, and mashed or chopped foods.

Your baby's diet should consist of a variety of the following: fruit and vegetables; bread, rice, pasta, potatoes and other starchy foods; meat, fish, eggs, beans and other non-dairy sources of protein; and milk and dairy products.

Your baby's food from 12 months

Your baby will now be eating three meals a day, chopped if necessary, plus breast milk or whole cows' milk and healthier snacks like fruit, vegetable sticks, toast and rice cakes.

They can now drink whole cows' milk. Choose full-fat dairy products as children under two need the extra fat and vitamins found in them. From two years old, if they are a good eater and growing well, they can have semi-skimmed milk. From five years old, 1% fat and skimmed milk is OK.

You can give your baby:

three to four servings a day of starchy food such as potatoes, bread and ricethree to four servings a day of fruit and vegetablestwo servings a day of meat, fish, eggs, dhal or other pulses (beans and lentils)

Read more about what to feed young children.

What milk, when?

For around the first six months you should feed your baby only breast milk or infant formula. Infant formula made from cows' or goats' milk is the only suitable alternative to breast milk in the first 12 months of your baby's life. Only use soya-based infant formula if your GP has advised you to. Follow-on milks are available for babies over six months, but there is no need to change over to these.

Cows' milk can be mixed with food from six months and whole cows' milk can be given as a drink from one year. Semi-skimmed milk can be introduced once your child is two years old, as long as they're a good eater and they have a varied diet. Skimmed and 1% milk aren't suitable for children under five, as they don't contain enough calories.

Infant formula, follow-on formula or growing-up milks are not needed once your baby is 12 months old. Goats' and sheep's milk are not suitable as a drink for babies under one year.

You can give your child unsweetened calcium-fortified milk alternatives, such as soya, almond and oat drinks, as part of a healthy, balanced diet from the age of one. Toddlers and young children under the age of five should not be given rice drinks because of the levels of arsenic they contain.

If your child has an allergy or intolerance to milk, talk to your health visitor or GP. They can advise you on suitable milk alternatives.

See more about drinks for babies and toddlers.

To nhs wytyczne , coś jak nfz w pl , jakby się komuś nudziło ;-)

jesslin87, lys, Hermiona, Pati Belgia lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja wrote:
    Tylko to już kochana wymaga zaangażowania, a nie pustego powtarzania takich banałów jak to, ze cukier i sól są niezdrowe dla dzieci. Łatwiej zabronić i czuć się zajebistym rodzicem dbajacym o zdrowie dzieci, bo nad dzieckiem masz władzę i samo póki małe nie pójdzie i sobie nie weźmie. Tyle, że zazwyczaj ci zajebiści rodzice nie zdają sobie sprawy co robią z psychiką dziecka i jak ono im kiedyś może pięknie podziękować.

No powiem Wam, żej a byłam w szoku patrząc na ta 4-letnią dziewczynkę, jej mina, oczy.. samej mi przykro sie zrobiło
    Ja powiedziałam tylko tyle, że póki jest jeszcze na tyle małe to moga ją terroryzować, bo inaczej tego nazwać nie mogę, ale pójdzie do szkoły to jak będzie sama juz wychodzić to będzie po kryjomu kupowac, chować, jeść, tylko wtedy pytanie czy to nie dawanie dziecku cukru temu właśnie miało służyć ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 23:44

jesslin87 lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona z ta 16 to przegiecie. Ja zawsze uwazam ze zmiany zaczynamy od siebie potem od innych. I nie wiem jak nam wyjdzie ale na pewno nie bede rygorystyczna.

Prosze z tymi sklepikami slyszalam ze zeby kupic kawe trzeba pokazac dowod chodzi o liceac i technika.

Oczyska super. Cale zycie mi sie podobaly niebieskie :)

Mi kiedys kolezanka opowiadala o znajomych co gotuja dziecku wode do kapania. Chyba ze tak sie robi ja leje prosto z kranu. I podobno co chwile wycieraja dziecku raczki bo lapie bakterie, a nad morzem nie mogla dotykac piasku, rozlozyli jej mini basenik i nosili z tegi baseniku na kocyk.

Ludzie za bardzo przesadzaja. U mnie tesciowka powiedziala ze mam wyrzucic mon zasuszony bukiet slubny bo dziecko dostanie alergii...

74diqps6a69lyc94.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Kurwa zaraz sie zesram, leże oglądam singielke w ciemnym pokoju i drzwi się same otworzyły od pokoju- zamknięte na klamkę...osiwieje, teraz boje się wstać będę do rana na kanapie siedziec

Magdaaaa chodz idziemy razem

małaMyszka lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    jessslin u nas w rodzinie meza identyczna sytuacja , z tym ze dziewczyna ma juz obecnie 16 lat i moze pic tylko wode - jak chce cole to pyta sie matki czy moze szklanke coli , a matka sama na kazdej imprezie rodzinnej wali cole z whisky na oczach tej corki - to badzmy do cholery sprawiedliwi... zreszta 16 latka pytajaca czy moze napic sie coli to tez przegiecie...

Tak samo jestem przeciwna tym sklepikom w szkole tylko ze zdrowa zywnoscia , dziecko bedzie chcialo to kupi slodycze w sklepie w drodze do domu czy w drodze do szkoly - a jak jest nauczone zeby nie jadac slodyczy to i tak w sklepiku ich nie kupi.
    ona, mój syn za trzy miesiące skończy 16 i też się pyta :-) i niech pyta. wypije wszystko i do drinka nie będzie i ciekawe kto będzie do sklepu leciał.
    Ostatnio mieliśmy też temat alkoholu. Już nie pamiętam o co dokładnie chodziło, ale mu powiedziałam, żeby pamiętał ze alkohol niszczy szare komórki. A ten na to - to dlaczego ty go pijesz?

Migotkaa, 0na88, jesslin87, aaaaga, Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede chciala ograniczyc troche dziecko jak bedzie mialo takie zapedy jedzeniowe jak ja....

Juz w podstawowce pamietam ze jadlam obiad w szkole , drugi jadlam w domu , do slodyczy mialam nieograniczony dostep i juz wtedy zaczelam miec problemy z waga ,mama tylko sie cieszyla ze jem , wlasciwie wszyscy byli zachwyceni i mowili tylko " a niech zje jak ma ochote , na zdrowie itd." w gimnazjum waga rosla i pamietam ze wtedy zaczelam miec kompleksy i lekki zal do mamy ze jednak nic z tym nie zrobila . Nie mowie ze miala zamknac lodowke na klucz ale widzac ze siegam po kolejny z rzedu kawalek ciasta mogla powiedziec "stop". DOpiero w liceum zeszlam z wagi ale kosztowalo mnie to duzo. Zreszta cale zycie moja waga sie bardzo wacha ... bo co jak co ale apetyt pozostal , tylko rozum juz inny.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ona. Ale ktoras dobrze napisala nieh zje dzieciak ten batonik czy chipsy oj ale tez spedzan czas aktywnie z dzieckiem. A ja widze jak wciskaja znajomi dzieciom a to tablecik, a to gra na komorce a to xbox i taka mi mowi: mam spokoj na pol dnia. Moge odpoczac. A u dziecka wada kregoslupa, wzroku no i waga rosnie. Kiedys patrzelismy z mezem u nas na osiedlu w lato na plac zabaw. Praktycznie pusty. Przykre kiedys nie bylo takiej elektroniki i to bylo chyba lepsze.

Pulpecja, aaaaga, małaMyszka lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kapie normalnie w wodzie z kranu , butelki tez przemywam pod kranem - raz na ruski rok przeleje wrzatkiem . Ubranek nie prasuje , a jak cos zasra i musze przeprac na szybko recznie to biore nasze zwyklo mydlo. Zreszta w domu mam psa wiec do sterylnosci nam daleko.. nie mowiac o tym ze raz ja polizala po rece nie zdarzylam jej przemyc i bec do buzi... dobrze ze moj maz tego nie widzial bo by szalu chyba dostal ;-)

Pulpecja, jesslin87, Agaata, Hermiona, aaaaga, niecierpliwa, witaminkab, Aska87, Amberla, małaMyszka, sylwucha89 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam oj tam jeslin jakby nie było elektroniki to jak byś o 12 w nocy na Belly siedziała? :p

Pulpecja, jesslin87, Weridiana, aaaaga, apaczka, Paula_071, Zetka, Amberla, małaMyszka, sylwucha89 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Oj tam oj tam jeslin jakby nie było elektroniki to jak byś o 12 w nocy na Belly siedziała? :p
    no my to my, ale nie dzieci!!! :-)

0na88, jesslin87, Zetka, Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • 0na88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to prawda , elektronika pochlonela dzieci ... mnie zreszta pochlonal internet - jestem uzalezniona ;-)

nie mowie zeby nie dawac dziecku slodyczy , bo wole zeby zjadla przy mnie slodkie niz bede jej zabraniac a ona bedzie sie zachowywac jak dzikus jak zobaczy slodkie u innych dzieci - chodzi mi bardziej o to ze jak zje x kawalkow ciasta to zeby ja przystopowac , czy na pewno nie bede uzywala regulek " jak nie zjesz to nie wyjdziesz na pole "
    no ale to zycie zweryfikuje ;-)

jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Agaata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona ja nawet nie wpadłam na pomysł, że można kąpać w innej wodzie niż z kranu :-) Butelek nie używam, smoczki czasem myję i wyparzam, ale nie za często, nie prasuję, piorę w proszkach dla dzieci. Nie mam zwierząt, ale u teściów jest pies i pozwalam psu obwąchać Huberta.

0na88, jesslin87 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha nie wiem wlasnie :) ja to jestem od belly uzalezniona nie przepraszam jeatem od was uzalezniona.

Ehh Ona to dobrze nie tylko ja taka wyrodna matka jestem heheh.

A wlasnie jak sa tu mamy co nie piora w proszkach juz dla dzieci to w jakich pierzecie?

Tak sie zastanawiam byla nie raz w gosciach i dziecko dotykalo cialkiem roznych kocy wypranych nawet nie wien w czgm i zadnych wysypek nie dostalo...

74diqps6a69lyc94.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    no to prawda , elektronika pochlonela dzieci ... mnie zreszta pochlonal internet - jestem uzalezniona ;-)

nie mowie zeby nie dawac dziecku slodyczy , bo wole zeby zjadla przy mnie slodkie niz bede jej zabraniac a ona bedzie sie zachowywac jak dzikus jak zobaczy slodkie u innych dzieci - chodzi mi bardziej o to ze jak zje x kawalkow ciasta to zeby ja przystopowac , czy na pewno nie bede uzywala regulek " jak nie zjesz to nie wyjdziesz na pole "
    no ale to zycie zweryfikuje ;-)
    ona, to właśnie o to chodzi żeby dziecku wytłumaczyć dlaczego się nie je x kawalków ciasta (pod warunkiem, że samemu się nie zżera pół blachy). Moja córa ma właśnie tak,że jakby mogła to wciągałaby wszystko i niestety trzeba ją ograniczać. Ale przede wszystkim zapisałam ją na zajęcia ruchowe, chodzi dwa razy w tygodniu na taniec i raz na koszykówkę, mam nadzieję, ze to jej pomoże utrzymać dobrą wagę.

0na88, Weridiana, niecierpliwa, Amberla lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam Magda nadal siedzisz na tej kanapie? Dobrze ze horroru nie ogladalas ;)

74diqps6a69lyc94.png
‹‹ 2928 2929 2930 2931 2932 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ