SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Objawy łupieżu różowegoObjawy łupieżu różowego są łatwe do pomylenia z innymi wysypkami, dlatego przy braku pewności bądź szczególnym nasileniu objawów należy udać się do lekarza, który określi jaka choroba zaatakowała nasz organizm. Na łupież różowy mogą zachorować zarówno niemowlęta, dzieci jak i osoby dorosłe. Mała świadomość pacjentów powoduje, że objawy łupieżu różowego są błędnie rozpoznawane. Podsumowując, objawy łupieżu różowego to:Rozlana plama na ciele kształtu owalnego bądź okrągłego o różowym zabarwieniu, którego brzegi ulegają delikatnemu złuszczeniu. Osiąga kilka centymetrów średnicy.Na ciele pojawia się blaszka macierzysta – czyli czerwona plama o intensywniejszym zabarwieniu i silnie się złuszczająca.Liczne wykwity o różowym zabarwieniu, które delikatnie się złuszczają. Przez cały okres choroby pozostają od siebie odgrodzone i mogą wykazywać symetryczność.Objawy koncentrują się wokół tułowia, rąk oraz nóg, nie występują natomiast na dłoniach, stopach i w miejscu naturalnie owłosionym.Może, lecz nie musi towarzyszyć jej swędzenie, które nasila przegrzanie organizmu.Dodatkowe objawy występują rzadko, chory czuje się dobrze, prawidłowo je i sypia tak, jak przed chorobą.Choroba może zakończyć się na etapie blaszki macierzystej i nie dawać dodatkowo żadnych symptomów.Po ustąpieniu wysypki mogą pozostać plamy pigmentacyjne.Zdarza się, że objawy pojawiają się w jamie ustnej.
-
Madzia objawy jakie wystapily u Twojej mamy, to moze byc po prostu na tle nerwowym i wcale nie musi oznaczac nic zlego.
Ja tez raz trafilam do szpitala z podobnymi objawami. Dretwienie rak, kolatanie serca, ucisk w klatce, dusznosc, mialam problem ze zlapaniem oddechu, tylko udawalo mi sie zlapac taki plytki, robilo mi sie ciemno przed oczami, slablam. Nie wiedzialam co sie ze mna dzieje, dodam, ze zlapalo mnie podczas prowadzenia samochodu - balam sie, ze to zawal. Wysokie cisnienie, zle ekg. Okazalo sie, ze to wlasnie na tle nerwowym. Nawarstwilo sie trocge tego, praca, problemy w sferze prywatnej, bezsennosc. Na SOR spedzilam pol dnia, porobili badania, dostalam cos uspokajajacego i jeszcze jakies kroplowki. Odpukac nigdy sie to nie powtorzylo, ale wystraszylam sie nie ma zarty. -
My po szczepieniu
Teraz kolejne dopiero jak skonczy roczek
Laurcia wazy 7240 g (25 centyl), wzrost 73 cm (powyzej 97 centyla), obwod glowki 40 cm - caly czas ponizej 3 centyla, ale widocznie taka Jej uroda
Lekarka pytala czym karmie, mowie ze piersia i od prawie 2 tyg podaje warzywka. Powiedziala, zeby dawac zupki z miesem. A ja teraz w sobote chcialam wlaczyc owoce, a dopiero za 2 tyg mieso (4 tyg od wprowadzenia warzyw). Wiec chyba mieso zaczniemy dawac za tydzien...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 13:01
niecierpliwa, jesslin87, Paula_071, Weridiana, zabka11, mamasia, Martucha86, Amberla lubią tę wiadomość
-
Bylismy u lekarza, szkoda ze nie bylo mojej ulubionej pani dr. Osluchowo nic nie slychac ale jak to dr stwierdzila ze dzis nic nie slychac jutro moze byc slychac. Mam 3-4 razy dziennie robic inhalacje. Wg niej to raczej krztuszenie sie slina no ale skoro zauwazylan duzo wiecej tego jest to moze byc i lekki kaszel. No ale razniej mi jade do mamy z przekonaniem ze to tylko katarek i obejdzie sie bez wizyt w szpitalu czy przychodni.
Apaczka Twoja babcia miala duzo szczescia ze wyszla calo z lubelskiego szpitala! Szkoda ze moj dziadzio nie mial takiego szczescia a metody leczenia podobne tyle ze stan krytyczny mial po koronografii, pozniej go wlasnie szprycowali ze byl caly spuchnietystraszny mial ostatni tydz zycia, nie mozemy sobie wybaczyc ze nie zabralysmy go na zadanie do domu.
Co do usg to dla mnie tez nie jest to super bezinwazyjne badanie, czytalam troche o tym i mialam mega stresa jak polowkowe badanie trwalo 40 min plus 20 dodatkowe bo nie chciala dac zbadac serduszka. To ze kolezance pekl przy badaniu to oczywiscie tez moglo sie zdarzyc nawet przez kichniecie. A ciaza byla ok te usg to bylo te ostatnie obowiazkowe. Moze wine ponosi stres po smierci taty choc tata jej zmarl miesiac temu i wiedziala ze musi sie trzymac bo zaraz zostanie mama i jakos dochodzila do siebie.
Agata moja od dwoch dni cos tam je, na poczatku marudzi ale zagaduje ja, wlaczam jej jakies edukacyjne filmiki z yt i wtedy sama nawet sie dopomina zeby dac jej lyzeczke. Za szybko sie poddawalam na poczatku, dwie male lyzki i wymiekalam bo ta zamykala buzie, krzywila sie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 14:54
-
Katarka wrote:Niecierpliwa nie wiem czy przeoczylas mojego posta
Pytalam jaka to spacerowka jest w promocji na tosia.pl bo nie znalazlam
Przepraszam, najwyrazniej mi umknelo Babydesign enjoy. Wlasnie rozpakowalam, super jest!Katarka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Przepraszam, najwyrazniej mi umknelo Babydesign enjoy. Wlasnie rozpakowalam, super jest!
Wrzuc linka, bo ja slepa i nie widze tego
EDIT: nie przepraszaj, kupisz krowe forumowa i bedziemy kwitaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 13:16
jesslin87, lys lubią tę wiadomość
-
Katarka wrote:Wrzuc linka, bo ja slepa i nie widze tego
EDIT: nie przepraszaj, kupisz krowe forumowa i bedziemy kwita
Co najwyzej moge Ci zamuczec
http://allegro.pl/wozek-spacerowy-baby-design-enjoy-gratsy-wyprzedaz-i5963802835.htmljesslin87, mamasia lubią tę wiadomość