SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
magda sz wrote:Paula jak podać gluten w BLW ?
Chlebek, np. Pietka, albo makaron. Mozna tez kasze ugotowac na gesto, włożyć do lodówki, pokroic w kostke i przed podaniem podgrzać w mikrofali albo w kąpieli wodnej. Ale te kostki kaszy to dla starszych dzieci niz nasze.
magda sz lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
lys wrote:żółtko już jej ostatnio dałam, całe do zupki wrzuciłam i rozgniotłam widelcem, teraz jeszcze gluten, mięcho i ryby.
No i kiedy pomidory można?
Aaa i miałam Was pytać wczoraj, ale zapomniałam. Kupiłam dynię kulinarną i co ja mam z tym zrobić? Część chciałam ugotować dla małej(?), a z reszty coś dla nas(?). Może znacie jakieś łatwe przepisy?
Ja gluten traktuje jak normalny nowy produkt, nie roztrzasam się nad tym. Mieso dalam zmiksowane z warzywami, bo krolik nie nadaje sie na poczatek blw moim zdaniem, ścinki wychodza. A podalam krolika bo jest ze sprawdzonego zrodla to raz, a dwa ze Tomek ma predyspozycje alergiczne. Rybe podam w przyszlym tygodniu, zrobie na parze z marchewka i bedzie przy okazji dla mnie na obiad, na talerzu sobie doprawie. Z pomidorami bym poczekala az bedzie sezon, teraz pomidory nie przypominaja w smaku pomidorów.
lys lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
lys wrote:Dla nas czy dla małej? Podasz przepis?
Dla Was - dynie kroisz w kostke, podsmażasz w garnku na oliwie, dodajesz czosnek w ząbkach, zalewasz niezbyt duzą iloscią wywaru i dusisz az bedzie miekka, pozniej blendujesz na krem, doprawiasz pieprzem, czosnkiem (jeśli jest za mało) mieloną lub swiezo starta galką i próbujesz - ja lubie jak jest w miarę ostra. Póżniej zaprawiasz śmietaną 18% lub mleczkiem kokosowym. Ja jem z grzankami, ale tutaj już pełna dowolność - można z groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni albo suszoną śliwką zapieczoną w plastrze boczku.
Ostatnio nie robiłam tej zupy, ale kiedyś non stop, bo zawsze na jesieni mroziłam dla nas dynię w kostkach.
Ja często też dynię pieke w oliwie, posypaną ziolami i mam jako "sałatkę" do obiadu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:27
lys, apaczka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Moje dziecko zas spi od godziny. A mielismy jechac dondziadkow. Posprzatalam dwie szuflady. Ostatnio wszystko mam wszedzie. Jak musze w 2-3 minuty ogarnac chate, to wiecie jak to wyglada - nadmiar z pulek, blatow i stolu, wrzucam do najblizszych szuflad i szafek. Ostatnio mialam kilka niezapowiedzianych wizyt i tym sposobem teraz mam co robic. Przy takich ekspresowkach nigdy nie pamietam co gdzie trafilo i szukam wszystkiego. Musze sobie kupic ze dwa zamykane pudelka, to na taka okolicznosc bedzie jak znalazl, no i iporzadkowac bedzie latwiej
Tylko czy te pudla beda puste?
Ja tam chujowa pani domu jestem, ale nie musi doswiadczac tego kazdy odwiedzajacy :p
Paula_071, zabka11, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość
-
A ta kapusta to taka zupelnie surowa czy lekko spazona?niecierpliwa wrote:Aga przepis na golabki
600g-800g miesa mielonego
3 jajka
1 szkl manny
1 cebula (zeszklic na oleju)
800g posiekanej bialej kapusty
Sol, pieprz
Uformowac kotlety, usmazyc na oleju, a potem zapiekac 1h w 180 stopniach
A probowalas zamiast manny dac kasze jeczmienna. Ja zawijane czasami robie z jeczmienna albo mieszam jeczmienna z ryzem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:53
-
Dzięki za rady dotyczące dyni. Ja chyba nie pamiętam jak dynia smakuje bo ostatni raz jadłam jak dzieckiem byłam.
Od rana próbuje posprzątać mieszkanie bo ostatnio to cały czas było tak jak Griszanka napisała - sprzątanie z wierzchu. A teraz chciałam dokładniej bo jutro koleżanka ma wpaść. Niestety kiepsko mi idzie to sprzątanie bo jak na razie umylam lustra szklane drzwi od szafy łóżeczko małej i wrzucilam pranie. Lily teraz śpi wiec musi być cisza. W takim tempie to nie wiem kiedy skończę. W grudniu po południu.
0na88, zabka11 lubią tę wiadomość

-
Griszanka wrote:A ta kapusta to taka zupelnie surowa czy lekko spazona?
A probowalas zamiast manny dac kasze jeczmienna. Ja zawijane czasami robie z jeczmienna albo mieszam jeczmienna z ryzem
Kapusta surowa, to jest przepis mamy ja nigdy ich nie robilam zawsze na gotowe
A mama jak ma w przepisie manne to jak amen w pacierzu na nic nie zmieni 

młoda śpi jeszcze w wózku, marzy mi się jeszcze godzina spokoju