X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Zupę - krem z dyni :-)

Dla nas czy dla małej? Podasz przepis?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga wrote:
    A jakie mięsko najpierw? Królik indyk? Cielecina?
    ja podałam cielecine, ponoc krolik zalecany przy alergii

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:05

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys gdzie kupilas dynie? nam sie skonczyła mrozona a Szymon bardzo lubi

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja podawałam zóltko tak ze gotowałam osobno i pozniej dodawałam do zupy, a teraz spróbuje wlasnie podac surowe do gotujacej zupy, tylko ile wtedy musi sie gotowac w tej zupie?

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Paula jak podać gluten w BLW ?

Chlebek, np. Pietka, albo makaron. Mozna tez kasze ugotowac na gesto, włożyć do lodówki, pokroic w kostke i przed podaniem podgrzać w mikrofali albo w kąpieli wodnej. Ale te kostki kaszy to dla starszych dzieci niz nasze.

magda sz lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys mozesz pokroic w kostkei zamrozic, bedziesz miała dla małej, ja dodawałam po kilka kostek do zupy:)

lys lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa i tyle monologów idziemy na spacer:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    lys gdzie kupilas dynie? nam sie skonczyła mrozona a Szymon bardzo lubi

w Simply

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    żółtko już jej ostatnio dałam, całe do zupki wrzuciłam i rozgniotłam widelcem, teraz jeszcze gluten, mięcho i ryby.
    No i kiedy pomidory można?

Aaa i miałam Was pytać wczoraj, ale zapomniałam. Kupiłam dynię kulinarną i co ja mam z tym zrobić? Część chciałam ugotować dla małej(?), a z reszty coś dla nas(?). Może znacie jakieś łatwe przepisy?

Ja gluten traktuje jak normalny nowy produkt, nie roztrzasam się nad tym. Mieso dalam zmiksowane z warzywami, bo krolik nie nadaje sie na poczatek blw moim zdaniem, ścinki wychodza. A podalam krolika bo jest ze sprawdzonego zrodla to raz, a dwa ze Tomek ma predyspozycje alergiczne. Rybe podam w przyszlym tygodniu, zrobie na parze z marchewka i bedzie przy okazji dla mnie na obiad, na talerzu sobie doprawie. Z pomidorami bym poczekala az bedzie sezon, teraz pomidory nie przypominaja w smaku pomidorów.

lys lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dynie to pokroilam w kostke, wrzucilam na pare i do sloiczkow. Jak chcesz mozesz zblendowac, ale ona i tak sie szybko rozpada. Tomek uwielbia dynie.
    Ja lubie ciasto z dyni:) i wysuszone pestki.

lys lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko nie wiem jaka rybe kupic. A Wy jaka dawalyscie?

Tomek zjadl krolika ze smakiem, zrobilam porcje na 2 dni. Zreszta nie zalecaja by pidawac czesciej niz 2-3 razy w tygodniu.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dla nas czy dla małej? Podasz przepis?

Dla Was - dynie kroisz w kostke, podsmażasz w garnku na oliwie, dodajesz czosnek w ząbkach, zalewasz niezbyt duzą iloscią wywaru i dusisz az bedzie miekka, pozniej blendujesz na krem, doprawiasz pieprzem, czosnkiem (jeśli jest za mało) mieloną lub swiezo starta galką i próbujesz - ja lubie jak jest w miarę ostra. Póżniej zaprawiasz śmietaną 18% lub mleczkiem kokosowym. Ja jem z grzankami, ale tutaj już pełna dowolność - można z groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni albo suszoną śliwką zapieczoną w plastrze boczku.

Ostatnio nie robiłam tej zupy, ale kiedyś non stop, bo zawsze na jesieni mroziłam dla nas dynię w kostkach.

Ja często też dynię pieke w oliwie, posypaną ziolami i mam jako "sałatkę" do obiadu ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:27

lys, apaczka, zabka11 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż wpadł z pracy na trochę, pobawił się 15 minut z Młodym i zjedliśmy makaron z pesto. Nie miałam przez to jak odespać nocy i łażę zamroczona. No nic, Młody spi, wskoczę pod prysznic, może po południu wygrzebię się na spacer.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko zas spi od godziny. A mielismy jechac dondziadkow. Posprzatalam dwie szuflady. Ostatnio wszystko mam wszedzie. Jak musze w 2-3 minuty ogarnac chate, to wiecie jak to wyglada - nadmiar z pulek, blatow i stolu, wrzucam do najblizszych szuflad i szafek. Ostatnio mialam kilka niezapowiedzianych wizyt i tym sposobem teraz mam co robic. Przy takich ekspresowkach nigdy nie pamietam co gdzie trafilo i szukam wszystkiego. Musze sobie kupic ze dwa zamykane pudelka, to na taka okolicznosc bedzie jak znalazl, no i iporzadkowac bedzie latwiej ;) Tylko czy te pudla beda puste?
    Ja tam chujowa pani domu jestem, ale nie musi doswiadczac tego kazdy odwiedzajacy :p

Paula_071, zabka11, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Aga przepis na golabki

600g-800g miesa mielonego
    3 jajka
    1 szkl manny
    1 cebula (zeszklic na oleju)
    800g posiekanej bialej kapusty
    Sol, pieprz
    Uformowac kotlety, usmazyc na oleju, a potem zapiekac 1h w 180 stopniach
    A ta kapusta to taka zupelnie surowa czy lekko spazona?
    A probowalas zamiast manny dac kasze jeczmienna. Ja zawijane czasami robie z jeczmienna albo mieszam jeczmienna z ryzem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:53

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady dotyczące dyni. Ja chyba nie pamiętam jak dynia smakuje bo ostatni raz jadłam jak dzieckiem byłam.
    Od rana próbuje posprzątać mieszkanie bo ostatnio to cały czas było tak jak Griszanka napisała - sprzątanie z wierzchu. A teraz chciałam dokładniej bo jutro koleżanka ma wpaść. Niestety kiepsko mi idzie to sprzątanie bo jak na razie umylam lustra szklane drzwi od szafy łóżeczko małej i wrzucilam pranie. Lily teraz śpi wiec musi być cisza. W takim tempie to nie wiem kiedy skończę. W grudniu po południu.

0na88, zabka11 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Hubert się naspał - 30 minut - dobre sobie!

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byłyśmy na spacerze ale zimno dzisiaj, nieprzyjemnie :/ młoda śpi jeszcze w wózku, marzy mi się jeszcze godzina spokoju :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka wrote:
    A ta kapusta to taka zupelnie surowa czy lekko spazona?
    A probowalas zamiast manny dac kasze jeczmienna. Ja zawijane czasami robie z jeczmienna albo mieszam jeczmienna z ryzem ;)

Kapusta surowa, to jest przepis mamy ja nigdy ich nie robilam zawsze na gotowe ;) A mama jak ma w przepisie manne to jak amen w pacierzu na nic nie zmieni ;)

• apaczka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie się czy da się (a jeśli tak to gdzie) zamówić odbitki zdjęć w małym formacie? Np 5x8 cm czy coś w tym stylu.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
‹‹ 3332 3333 3334 3335 3336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ