X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Apaczka ten antybiotyk to hiconcil. Doradzisz cos?? Ile kropli dicofloru przy antybiotyku??
    Hmm no to trzeba dać, co zrobisz? A, że niby na co ten antybiotyk? Zapalenie ucha? Hiconcil to amoxycylina, dosyć łagodny antybiotyk. A Julcia jeszcze gorączkuje? 5 kropli Dicofloru myślę.

niecierpliwa lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj niecierpliwa bardzo współczuję

9f7jtv73juycdhvl.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczaiłam w Smyku nową kolekcję i już wiem co kupię...a miałam już nic nie kupować :P Albo sobie coś kupić...albo iść do fryzjera... :P wyszło jak zawsze

Migotkaa, niecierpliwa, aaaaga, Martucha86, Amberla lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Hmm no to trzeba dać, co zrobisz? A, że niby na co ten antybiotyk? Zapalenie ucha? Hiconcil to amoxycylina, dosyć łagodny antybiotyk. A Julcia jeszcze gorączkuje? 5 kropli Dicofloru myślę.

Nie, na zapalenie gornych drog oddechowych. Dzis nie ma goraczki, ale wczoraj tez dopiero popoludniu zaczela. Kurde lekarka wpisala mi, ze mam go podawac 3×dziennie i wydawalo mi sie, ze powiedziala co 4h, a w ulotce pisze 3× co 8h i teraz zglupilam :/

• apaczka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała śpi to pospamuje.
    Dziewczyny czytałam wczoraj fajny artykuł nt nieokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci. Dzieci z taką niedokrwistością mogą rozwijać się gorzej w sferze ruchowej i poznawczej. Malo tego, negatywny wpływ niedokrwistości we wczesnym okresie życia na rozwój psychoruchowy może być nieodwracalny czyli jeśli nawet wyrównamy morfologię pewne deficyty i tak pozostaną. Dziecko urodzone o czasie ma zapasy żelaza na pierwsze 4-6 miesięcy życia. Później uzaleznione jest od jego podaży w pokarmach. W okresie intensywnego rozwoju, około 1 roku życia zapotrzebowanie organizmu dziecka na żelazo jest 10 x większe niż dorosłego mężczyzny (w przeliczeniu na kg masy ciała oczywiście). Ważne aby w diecie dziecka nie zabrakło mięsa (wołowina, cielęcina) bo zawiera lepiej przyswajalne żelazo niż to zawarte w roślinach. Dużo mowi się o opóźnianiu wprowadzania mleka krowiego (nie w 1 r życia) i max spożyciu do 500 ml/dobę. Nadmierne spożycie mleka krowiego przez małe dzieci zwieksza ryzyko niedokrwistości - zawiera mało żelaza, zawarty w nim wapń i kazeina hamują wchłanianie żelaza z p pokarmowego, moze powodować mikrokrwawienia w p pok.

Jakby kogoś interesował temat :) Pomyslałam, że to ważne bo ta niedokrwistość stosunkowo czesto występuje a można jej łatwo zapobiegać :)

magda sz, lys, Paula_071, Maniuś, Martucha86, niecierpliwa, Weridiana, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Nie, na zapalenie gornych drog oddechowych. Dzis nie ma goraczki, ale wczoraj tez dopiero popoludniu zaczela. Kurde lekarka wpisala mi, ze mam go podawac 3×dziennie i wydawalo mi sie, ze powiedziala co 4h, a w ulotce pisze 3× co 8h i teraz zglupilam :/
    Nie no - 3 razy dziennie czyli co 8 h :) jakbyś podawała co 4 h to by było 6 razy dziennie.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które jeszcze nie głosowały który ośrodek na zlot to proszę Was zajrzeć na stronkę o wydarzeniu bo czas nam się kończy i wstępne rezerwacje i żeby nam nie przepadło. Ze względu że jesteśmy z całej PL to może jednak pomyślmy o tej centralnej PL ?

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Nie no - 3 razy dziennie czyli co 8 h :) jakbyś podawała co 4 h to by było 6 razy dziennie.

No wlasnie ja zrozumialam ja, ze 3×dziennie co 4h, bez nocy, ale najwyrazniej cos pochrzanilam. Dziekuje Ci!

apaczka lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Dziewczyny które jeszcze nie głosowały który ośrodek na zlot to proszę Was zajrzeć na stronkę o wydarzeniu bo czas nam się kończy i wstępne rezerwacje i żeby nam nie przepadło. Ze względu że jesteśmy z całej PL to może jednak pomyślmy o tej centralnej PL ?

To po co ankieta i glosowanie ;)

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my antybiotyk mielismy stosowac co 4 godziny , ale to byly kropelki na oko.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka powiem Ci szczerze, ze watpie aby Natalka przeprosila sie z piersia, od dawna im nie podrodze. Jak masz jeszcze sily na sciaganie to sciagaj, a jak nie to pamietaj, ze mm to nie trucizna.

• magda sz Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa bo jest kilka opcji w centralnej PL i różne terminy które no wszystkim nie pasują, mi jest wszystko jedno, ja się dostosuje ale niech się inni wypowiedzą bo zagłosowało kilka osób a jest nas dużo więcej.

Głosujcie zobaczymy jaki wynik -gdzie większość zadecyduje to tam jedziemy, nie ma innej opcji tylko po prostu zastanówcie się jakby co nad centrum, bo pewnie wiele z nas ślepo na Poraj głosuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 12:52

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Niecierpliwa bo jest kilka opcji w centralnej PL i różne terminy które no wszystkim nie pasują, mi jest wszystko jedno, ja się dostosuje ale niech się inni wypowiedzą bo zagłosowało kilka osób a jest na dużo więcej

No to mobilizuj wszystkich ;) Jak Ty to ogarniesz to bedziesz miszcz :D

• apaczka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Apaczka powiem Ci szczerze, ze watpie aby Natalka przeprosila sie z piersia, od dawna im nie podrodze. Jak masz jeszcze sily na sciaganie to sciagaj, a jak nie to pamietaj, ze mm to nie trucizna.
    Wiem, tylko ona ma różne fazy : raz chce, raz nie. Np w nocy jadła i teraz od rana też już 2 razy. A czasem ma tak, że za nic. Dlatego ja się nie przejmuję, chce cyca to ok, nie chce to inaczej. Byle jadła. W każdym razie nie zmuszam.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś wrote:
    Hejka :) ja tez z tych malujących sie codziennie :) Maly ma tak ulozony rytm dnia póki co ze mam czas tez dla siebie...zawsze rano jak przebiorę go z piżamki to klade do łóżeczka i włączam mu karuzele,on "leży" a ja sie maluje :P
    Czas na malowanie paznokci również bym znalazła,ale niestety mam ten koszmarny nałóg obgryzania :( choc jak mocno sie zaprę czasami to umiem nad tym zapanować i wtedy mam piękne długie paznokcie,zazwyczaj pomalowane :)

Z Malym jestesmy cale dnie sami,bo jak wiecie mieszkamy za granicą...maz pracuje od 8 do 17...17.30 jest w domu,zje,pobawi sie z Mlodym chwilę i o 19 kapiemy,tak ze tez mi nie wiele pomoże bo poprostu nie ma kiedy...ale daje radę póki co :) i nawet codziennie świeży obiad udaje mi się stworzyć :) ale to tez dużo idzie dzieckiem...bo mój potrafi godzinę przeleżeć w łóżeczku z zabawkami i nie potrzebuje mnie tak ze mam czas,bo gdyby byl bardziej absorbujacy to chyba zostawało by tylko żywienie na fast foodach i toniecie w białym puszku :P :P :P bo nie mam go z kim zostawić...

Ponawiam pytanie z wczoraj...kiedy dziecko nie powinno juz w nocy jeść???
    Witajcie.

Wczoraj na wizycie zapytałam o to lekarza i odpowiedział, że to sprawa rodzica kiedy podejmie taka decyzję. Jeżeli chodzi o nas to powiedział, że nie powie mi kiedy dokładnie, może za miesuac, a może za 3. Karmie piersią. Szczerze to jak tylko pleśniawka nam zejdzie to odstawiam nocne karmienie. Pediatra powiedział, że układ pokarmowy musi odpoczywać w nocy, wiec jak będzie chciało się dziecku pić to podać wodę.

Co o tym sądzicie?

Maniuś lubi tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w 3 miesiącu życia dziecka odeszlismy od nocnych karmien. mamy 10h przerwę w karmieniu

Migotkaa lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czasem nawet 12h , jak sie przebudzi w nocy daje pic.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też od około 2 miesięcy nie ma nocnych karmień

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko ze przy piersi to pewnie inaczej , bo dziecko i pije i przeciez je z piersi...

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś, to też dużo od dziecka zależy chyba. Moja starsza córka budziła się w nocy do roku. Ale już pod koniec to widziałam, ze ona właściwie nie ciągnie tylko tak z przyzwyczajenia bardziej to robi, wiec zaczęłam w nocy dawać wodę i się odzwyczaiła. A mala budzi się 2-3 razy teraz i naprawdę ciagnie, a że z normalnym jedzeniem jest w ciągu dnia tak sobie, butelka też nie wchodzi jak trzeba, to nie chcę jej tego nocnego karmienia odbierać. Myslę, ze to indywidualnie trzeba podejść, nie ma gotowej recepty.

Maniuś lubi tę wiadomość

201508091565.png
‹‹ 3399 3400 3401 3402 3403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ