SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa wrote:Apaczka ten antybiotyk to hiconcil. Doradzisz cos?? Ile kropli dicofloru przy antybiotyku??
niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
apaczka wrote:Hmm no to trzeba dać, co zrobisz? A, że niby na co ten antybiotyk? Zapalenie ucha? Hiconcil to amoxycylina, dosyć łagodny antybiotyk. A Julcia jeszcze gorączkuje? 5 kropli Dicofloru myślę.
Nie, na zapalenie gornych drog oddechowych. Dzis nie ma goraczki, ale wczoraj tez dopiero popoludniu zaczela. Kurde lekarka wpisala mi, ze mam go podawac 3×dziennie i wydawalo mi sie, ze powiedziala co 4h, a w ulotce pisze 3× co 8h i teraz zglupilam -
Mała śpi to pospamuje.
Dziewczyny czytałam wczoraj fajny artykuł nt nieokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci. Dzieci z taką niedokrwistością mogą rozwijać się gorzej w sferze ruchowej i poznawczej. Malo tego, negatywny wpływ niedokrwistości we wczesnym okresie życia na rozwój psychoruchowy może być nieodwracalny czyli jeśli nawet wyrównamy morfologię pewne deficyty i tak pozostaną. Dziecko urodzone o czasie ma zapasy żelaza na pierwsze 4-6 miesięcy życia. Później uzaleznione jest od jego podaży w pokarmach. W okresie intensywnego rozwoju, około 1 roku życia zapotrzebowanie organizmu dziecka na żelazo jest 10 x większe niż dorosłego mężczyzny (w przeliczeniu na kg masy ciała oczywiście). Ważne aby w diecie dziecka nie zabrakło mięsa (wołowina, cielęcina) bo zawiera lepiej przyswajalne żelazo niż to zawarte w roślinach. Dużo mowi się o opóźnianiu wprowadzania mleka krowiego (nie w 1 r życia) i max spożyciu do 500 ml/dobę. Nadmierne spożycie mleka krowiego przez małe dzieci zwieksza ryzyko niedokrwistości - zawiera mało żelaza, zawarty w nim wapń i kazeina hamują wchłanianie żelaza z p pokarmowego, moze powodować mikrokrwawienia w p pok.
Jakby kogoś interesował tematPomyslałam, że to ważne bo ta niedokrwistość stosunkowo czesto występuje a można jej łatwo zapobiegać
magda sz, lys, Paula_071, Maniuś, Martucha86, niecierpliwa, Weridiana, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Nie, na zapalenie gornych drog oddechowych. Dzis nie ma goraczki, ale wczoraj tez dopiero popoludniu zaczela. Kurde lekarka wpisala mi, ze mam go podawac 3×dziennie i wydawalo mi sie, ze powiedziala co 4h, a w ulotce pisze 3× co 8h i teraz zglupilam
jakbyś podawała co 4 h to by było 6 razy dziennie.
-
Dziewczyny które jeszcze nie głosowały który ośrodek na zlot to proszę Was zajrzeć na stronkę o wydarzeniu bo czas nam się kończy i wstępne rezerwacje i żeby nam nie przepadło. Ze względu że jesteśmy z całej PL to może jednak pomyślmy o tej centralnej PL ?
-
magda sz wrote:Dziewczyny które jeszcze nie głosowały który ośrodek na zlot to proszę Was zajrzeć na stronkę o wydarzeniu bo czas nam się kończy i wstępne rezerwacje i żeby nam nie przepadło. Ze względu że jesteśmy z całej PL to może jednak pomyślmy o tej centralnej PL ?
To po co ankieta i glosowanie -
Niecierpliwa bo jest kilka opcji w centralnej PL i różne terminy które no wszystkim nie pasują, mi jest wszystko jedno, ja się dostosuje ale niech się inni wypowiedzą bo zagłosowało kilka osób a jest nas dużo więcej.
Głosujcie zobaczymy jaki wynik -gdzie większość zadecyduje to tam jedziemy, nie ma innej opcji tylko po prostu zastanówcie się jakby co nad centrum, bo pewnie wiele z nas ślepo na Poraj głosuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 12:52
-
magda sz wrote:Niecierpliwa bo jest kilka opcji w centralnej PL i różne terminy które no wszystkim nie pasują, mi jest wszystko jedno, ja się dostosuje ale niech się inni wypowiedzą bo zagłosowało kilka osób a jest na dużo więcej
No to mobilizuj wszystkichJak Ty to ogarniesz to bedziesz miszcz
-
niecierpliwa wrote:Apaczka powiem Ci szczerze, ze watpie aby Natalka przeprosila sie z piersia, od dawna im nie podrodze. Jak masz jeszcze sily na sciaganie to sciagaj, a jak nie to pamietaj, ze mm to nie trucizna.
niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Maniuś wrote:Hejka
ja tez z tych malujących sie codziennie
Maly ma tak ulozony rytm dnia póki co ze mam czas tez dla siebie...zawsze rano jak przebiorę go z piżamki to klade do łóżeczka i włączam mu karuzele,on "leży" a ja sie maluje
Czas na malowanie paznokci również bym znalazła,ale niestety mam ten koszmarny nałóg obgryzaniachoc jak mocno sie zaprę czasami to umiem nad tym zapanować i wtedy mam piękne długie paznokcie,zazwyczaj pomalowane
Z Malym jestesmy cale dnie sami,bo jak wiecie mieszkamy za granicą...maz pracuje od 8 do 17...17.30 jest w domu,zje,pobawi sie z Mlodym chwilę i o 19 kapiemy,tak ze tez mi nie wiele pomoże bo poprostu nie ma kiedy...ale daje radę póki coi nawet codziennie świeży obiad udaje mi się stworzyć
ale to tez dużo idzie dzieckiem...bo mój potrafi godzinę przeleżeć w łóżeczku z zabawkami i nie potrzebuje mnie tak ze mam czas,bo gdyby byl bardziej absorbujacy to chyba zostawało by tylko żywienie na fast foodach i toniecie w białym puszku
bo nie mam go z kim zostawić...
Ponawiam pytanie z wczoraj...kiedy dziecko nie powinno juz w nocy jeść???
Wczoraj na wizycie zapytałam o to lekarza i odpowiedział, że to sprawa rodzica kiedy podejmie taka decyzję. Jeżeli chodzi o nas to powiedział, że nie powie mi kiedy dokładnie, może za miesuac, a może za 3. Karmie piersią. Szczerze to jak tylko pleśniawka nam zejdzie to odstawiam nocne karmienie. Pediatra powiedział, że układ pokarmowy musi odpoczywać w nocy, wiec jak będzie chciało się dziecku pić to podać wodę.
Co o tym sądzicie?Maniuś lubi tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
Maniuś, to też dużo od dziecka zależy chyba. Moja starsza córka budziła się w nocy do roku. Ale już pod koniec to widziałam, ze ona właściwie nie ciągnie tylko tak z przyzwyczajenia bardziej to robi, wiec zaczęłam w nocy dawać wodę i się odzwyczaiła. A mala budzi się 2-3 razy teraz i naprawdę ciagnie, a że z normalnym jedzeniem jest w ciągu dnia tak sobie, butelka też nie wchodzi jak trzeba, to nie chcę jej tego nocnego karmienia odbierać. Myslę, ze to indywidualnie trzeba podejść, nie ma gotowej recepty.
Maniuś lubi tę wiadomość