X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka moim zdaniem lepszy jest czysty paracetamol.
    Apap ma duzo chemii w sobie a jej mamy wystarczajaco nacodzien.
    Jak dzieciaki choruja to tez lekarz mowi czysty paracetamol albo czysty ibumrofen - czym mniej domieszek innych skladnikow tym lepiej.

Jedynie co pamietam z lat kiedy apap byl w 'modzie' to go odradzano, nie wiem dlaczego.

Nie mialabym odwagi wziac lekow na pusty zoladek obojetnie czy w ulotce jest taka wmianka czy nie. Lepiej przegryc chociaz pol kromki chleba z maslem przed wzieciem jakiegokolwiek lekarstwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 18:18

małaMyszka lubi tę wiadomość

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale żeby nie było to paracetamol ma w sumie 4 składniki
    apap tylko lub aż 7 składników.

Niby apap można na pusty żołądek, ale w zasadzie jak nie ma innej opcji, to wszystko się weźmie na czczo.
    Ja się uzbroiłam w paracetamol, ale jestem ogólnie anty wszelkim lekom w ciąży i nie tylko, ze względu na poronienie w 2009 roku - od tego czasu nie biorę żadnych leków.

magda sz lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wybiorę na te warsztaty :) u mnie są 12 maja :) zabiorę ze sobą narzeczonego :)

Fajny dzień. Rano ♡, później spacerek, mój miał dzisiaj na drugą zmianę więc walentynki będziemy kontynuować jak wróci - ♡, pyszny deserek (truskaweczki i bita śmietana), fajny film. A jutro spacerek długi, bo ma być cudowna pogoda, obiadek na mieście i jakieś lody :) Ja popołudnie spędziłam na zakupach, coś tam maluszkowi kupiłam :)

Dziewczyny - jakie będziecie kupować pampersy? Oryginalne pampers, dada, jakieś inne? Chciałabym powoli kupować paczuszki, zapasik by już był, później byśmy tak tego wydatku nie odczuli :) jaką markę polecacie? Ja wiem, że i tak wszystko od dziecka zależy, ale niektóre z Was mają już doświadczenie z markami pampersów - może będziecie mogły napisać, jakie się u Was sprawdziły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 19:02

małaMyszka, chcebycmama lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana na poczatek bede kupowala pampersy, z doswiadczenia wiem ze paczka pampers 1 wystarczy tylko jedna paczka. Z tego co pamietam 2-3 paczki pampers2 a potem leca juz dlugo dlugo 3.
    Kupowalam tez Huggies ale to dla dziecka ktore juz chodzilo, pozniej z tesco ale za cholere nie moge sobie nazwy przypomniec i tez byly dobre.

małaMyszka, Sana lubią tę wiadomość

• bosa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny własnie zauważyłam jasno brązowy śluz :( Nie mogę się dodzwonić do swojego lekarza :( Myślicie,że mogę poczekać do jutra czy radzicie,żebym od razu jechała do szpitala? Nie wiem co robić... Tak się boję :( mam nadzieję,że to nic poważnego i z dzidziusiem wszystko jest w porządku.

małaMyszka lubi tę wiadomość

iv09krhm9j559ocl.png
    "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
    Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa jedź i daj znać Kochana!!!
    Trzymam kciuki! Będzie dobrze... nic się nie martw

bosa lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bosa wrote:
    Dziewczyny własnie zauważyłam jasno brązowy śluz :( Nie mogę się dodzwonić do swojego lekarza :( Myślicie,że mogę poczekać do jutra czy radzicie,żebym od razu jechała do szpitala? Nie wiem co robić... Tak się boję :( mam nadzieję,że to nic poważnego i z dzidziusiem wszystko jest w porządku.
    Ja nie czekałam i od razu pojechałam na konsultacje. Tobie też radzę zgłosić się do lekarza. Ja tez nie miałam czerwonej krwi i tylko przełamana brązem.
    Lepiej dmuchać na zimne.
    3mam kciuki.

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa jedź na IP ja 20 minut po tym jak zobaczyłam że plamię byłam już w szpitalu i szybciej się uspokoiłam po usg trzymam za was kciuki i czekam na informacje.

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - APAP to nazwa jednego z produktów zawierających paracetamol (substancja czynna). Przypuszczam, że lek o nazwie 'Paracetamol' też produkuje kilku producentów i mogą mieć inny skład jeśli chodzi o substancje pomocnicze, co nie ma żądnego znaczenia klinicznego prawdopodobnie. Co ważne przy lekach zawierających paracetamol, to że choć są one bezpieczne, nawet dla kobiet w ciąży przy właściwym dawkowaniu, to stosuknowo łatwo jest je przedawkować. Często dzieje się tak dlatego, że ludzie nie czytają ulotek ani nawet opakowań i biorą kilka leków, np. przy grypie: np. APAP, ale nie pomogło, to jeszcze 2 tabletki paracetamolu i do tego jeszcze gripex i fervex rozpuszczalny - każdy z tych leków zawiera paracetamol, niektóre w podwójnej dawce, a 4g to bezpieczna dawka dobowa. Czyli max. 8 tabletek, a jak ktoś taki mix jak napisałam weźmie rano i wieczorem to już jest za dużo. Przedawkowanie niszczy wątrobę i może spowodować śmierć. Dlatego na Boga, dziewczyny - czytajcie ulotki!!! Zdębiałam, jak któraś zapytała - co lepsze - paracetamol czy apap. Lepsze jest to, którego opakowanie lub marka bardziej Cię przekonuje.

Ufff, spisałam się. Ale prowadzę na CM UJ zajęcia ze studentami z przedmiotu "Samoleczenie" to wiem :)

małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

ijpbo7esx952zvu4.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa i co u Ciebie bylas na IP? Wszystko w porzadku?

niecierpliwa, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny w ten piękny, słoneczny niedzielny dzień :)

Bosa jak się czujesz?

Jak tam po walentynkowych szaleństwach?Ja na szaleństwa się już nie nadaję ;) Planów było mnóstwo a jak przyszło co do czego , godzina a ja już przewracałąm się na drugi bok ;)Ale Adam miał przynajmniej czas aby bez wyrzutów sumienia pograć na PS4 ;)Kurcze kiedyś to mogłam szaleć nawet 3 dni pod rząd do 5 nad ranem. W zeszły piątek byłam u koleżanki i jak impreza się rozkręcała koło 23 ja już grzecznie zbierałam się do domu bo bym tam zasnęła na dobre!

A teraz Adam jeszcze śpi a ja wstawiłam rosołek i zaraz biorę się za śniadanie :)

Powiedzcie mi moje drogie jak to jest ze świeżym ananasem?Można cy nie można?Bo gdzies czytałam, ze kobiety w ciąży nie powinny a ja mam taką na neigo ochotę!

Miłej niedzieli!!! :)

bosa, psioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • bosa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dzięki za wsparcie. Mam zostac w szpitalu na kilka dni. Kosmowka mi sie odkleja od wysiłku-noszenie corki 13 kg. Z dzidziusiem ok. Mam lezec,luteina i duphaston.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2015, 09:11

psioszka11, zabka11, małaMyszka, sylwucha89, KasiaeN., 0na88, Cassie, lys, Maniuś lubią tę wiadomość

iv09krhm9j559ocl.png
    "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
    Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."

• chcebycmama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się martwię o Bosą, ale wierzę, że wszystko jest ok.

Czy któraś z Was też ma nakaz leżenia?
    Wczoraj dopiero pierwszy dzień spędziłam w łóżku i już mam dość...
    co można robić w łóżku!?!?

MIŁEJ NIEDZIELI!

psioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
  • ekropka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana, ja przy pierwszym dziecku wypróbowałam chyba wszystkie pieluchy dostępne na rynku, aż ostatecznie zostaliśmy przy dada z Biedronki. Jakość naprawdę dobra i na pewno dużo lepsze niż np haggisy, które mieliśmy przed nimi. Myślę, że tym razem już bez testowania od razu kupimy Dada.

Pozdrawiam niedzielnie

psioszka11, małaMyszka, Sana lubią tę wiadomość

myblrs2.png
    zljss1v.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bosa wrote:
    Hej dziewczyny, dzięki za wsparcie. Mam zostac w szpitalu na kilka dni. Kosmowka mi sie odkleja od wysiłku-noszenie corki 13 kg. Z dzidziusiem ok. Mam lezec,luteina i duphaston.
    No to stało Ci się to samo co mi.
    Tez mi się kosmówka odkleja.
    Pewnie gdybym pojechała do szpitala to tez by mnie zostawili, choć u mnie to bardzo mały fragment kosmówki jest odklejony.
    Ile będziesz w szpitalu?

psioszka11, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa, dobrze, że z maleństwem jest ok. Jesteś pod opieką, więc wszystko będzie dobrze:*

Od 10 dni nie wymiotowałam, i tak się cieszyłam, że to już za mną. Lekarz w środę wyliczył, że dziecko jest starsze o tydzień, więc pomyślałam, że mądry organizm - jak dziecko osiągnęło rozmiar odpowiedni do 2 trymestru odrazy przeszły mi mdłości. A tym czasem wczoraj wymiotowałam, dzisiaj rano też mnie pociągnęło jeszcze przed śniadaniem. Kiedy to się skończy?:(

Wczoraj byłam z mężem na spacerze, nagle zrobiło mi się smutno (tak bez powodu) i zaczęłam ryczeć na środku ulicy, że nie mogła przestać. Wtuliłam się w męża i ryczałam chyba z 5 minut, a on się ze mnie śmiał! Zaliczyłam pierwszą burzę hormonalną:D

chcebycmama, psioszka11, sylwucha89, niecierpliwa, zabka11, ekropka, małaMyszka, magda sz, lys, Maniuś, Cassie, czarnaruda, gosia.b, Neyla lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa jak dobrze,że z dzidzią ok, wypoczywaj, słuchaj zaleceń i wracaj do zdrowia!
    Paula_071 burza hormonów powiadasz...nasze walentynki ,choć ich nie obchodzimy wyszły koszmarnie. Czepiałam się cały dzień, krzyczałam na mojego męża, wkurzał mnie masakrycznie. Tak się pokłóciliśmy,że do dziś się nie odzywamy i spaliśmy w dwóch pokojach :)
    Oczywiście pewnie zaraz pogadamy,bo jeszcze śpi, ale masakra te hormony.
    A no i wczoraj byli znajomi- posiedzieli do północy, zanim ogarnęłam to położyłam się spać przed 1 i wstałam ok 6 ,ale zasnęłam jeszcze i niedawno otworzyłam oko! Już nie pamiętam kiedy tak spałam:) Ale na imprezy to ja się też już nie nadaje. Jeszcze ogarnianie gości, to masakra.
    Miłej niedzieli:)

niecierpliwa, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bosa wrote:

Dobrze że z maleństwem wszystko ok teraz pozostaje Ci grzecznie leżeć i odpoczywać :)

A ja wczoraj przed zaśnięciem utwierdziłam się w przekonaniu że te muskania i bąbelki które czuje od kilku dni to dzidziuś :) wczoraj zrobił mamusi najpiękniejszy walentynkowy prezent i fikał aż miło :)

małaMyszka, magda sz, 0na88, Maniuś, Cassie, gosia.b, zabka11, mamasia, Sana lubią tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa trzymajcie sie.

Ja bede kupowala pampki normalne na dada przejde pozniej bo moj 1 syn tolerowal tylko pampki a drugi dopiero okolo roki zaczal dada nosic bo wczesniej odparzaly...i tak uwazam ze pampki oryginal sa najlepsze!:-)

małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • ekropka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula skądś to znam. Pamiętam jak w pierwszej ciąży śmialiśmy się z mężem z czegoś (już nie pamiętam z czego) aż nagle mój śmiech zamienił się w płacz ( a konkretnie w wycie). kiedy mąż zapytał się mnie zdziwiony dlaczego płacze: wkurzona odkrzyknęłam, że NIE WIEM i w ogóle co za głupie pytania mi zadaje:)

eh, hormony:)

Paula_071, sylwucha89, małaMyszka, Cassie, zabka11, Sana lubią tę wiadomość

myblrs2.png
    zljss1v.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ