SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzieciaczków ze skazą białkową, po jakich produktach dzieciaki mają objawy ? Moja siostrzenica ma skazę, stwierdzona od 4 miesiąca zycia, niepokoje sie troche o nia, teraz jest na bebilon pepti, ale to co mi siostra opowiada jakie ona ma noce to nie moge uwioerzyc że to tylko ta skaza, ona nie spi, drze sie czasem jak by ja ze skóry obdzierali, siostra musi zakładac długi rekaw bo tak by ja podrapała,
do tego widać że ma plamy suche na buzce, usta taki liszaj jakby, wysypuje ją nawet po zjedzeniu biszkopta, nie mówiac o serku bo siostra robiła prowokacje to buzia katastrofa
Chce ja namówic zeby zrobiła te testy uczuleniowe, ale ona upiera sie ze po roku sa bardziej obrazowe, prawda to? jajka do tej pory nie je, nabiału tez nie, w dzien dziecko pogodne ale w nocy podobno daje popalić, dodam ż espi tylko na spacerze, bo w dzien raczej w domu nie spiWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 22:12
Pulpecja lubi tę wiadomość
-
jesslin87 wrote:A ja mam problem z kupą. Niby codziennie jest ale taka twarda zbita i plastelinowa
Maks z trudem ja robi a jak już wyjdzie ten początek twardy to reszta z górki.
Macie może pomysły co zrobić? Dziennie wypija herbatke około 150 ml koperkowa i czasem jeszcze do tego sok głównie daje z sliwki żeby właśnie ta kupa lepiej wychodziła ale efekt zerowy...
Jeszcze jutro zamiast herbaty chce mu rano podgrzać wody żeby była cieplutka i to mu dać do picia. Po prostu już nie mam pomysłu jak mu pomóca i przy okazji całą dupka odparzona z kupki
jesslin87 lubi tę wiadomość
-
Sorki migotka kliknelo mi się na telefonie lubie to. Wcale nie lubię. A też słyszałam że u starszych dzieci lepiej niby wychodzi ale nie wiem jak to jest naprawdę. Moja chrzesniaczka miała takie plamy liszaje na całym ciele ale w sumie z testów nic nie wyszło niby.... bez sensu. Teraz ma trzy lata i pojawia się raz na jakiś czas taka alergia. Do końca nie wiadomo od czego to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 22:30
-
Katar chce mnie wykończyć... Na szczęście Hubertowi się kaszel uspokoił i spokojnie śpi, bo przedwczoraj i dwa dni temu słabo spał przez kaszel właśnie. Dzisiaj już nawet nie podawałam Sinecodu. Ciekawe, jak długo katar potrwa.
Migotka, a siostra była u alergologa albo dermatologa? Może powinna zabrać córkę na konsultację, bo wygląda na to, że mała się męczy. Może ma jakiś świąd albo coś.
Pulpecja, jak tam nad morzem? Odpoczywacie?
Lys, nie zazdroszczę przebojów z autem, jak widać proste rozwiązania są najlepsze i pewnie naprawa zwykłego kluczyka byłaby tańsza. Dobrze, że mąż już wróciłA długo zostanie w PL?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 22:36
-
Migotka, ja na miejscu Twojej siostry zrobiłabym panel alergiczny i poszłabym jeszcze raz do lekarza alergologa.
Alergeny mleczne mogą występować pod nazwą:
kazeina
kazeinian
laktoglobuliny
laktoza
serwatka
Które pokarmy zawierają mleko krowie?
Jedyną metodą postępowania w przypadku alergii na białka mleka krowiego jest całkowite wyeliminowanie mleka i jego produktów (zwanych nabiałem) z diety dziecka, nawet niewielkich ilości ukrytych w żywności.
Oczywiste źródła mleka krowiego
Najbardziej oczywiste źródła to produkty nabiałowe:
• niektóre sztuczne słodziki
• mleko krowie (świeże/UHT)
• jogurt
• serek homogenizowany
• ser żółty
• twaróg
• masło
• masło klarowane
• margaryna z dodatkiem jogurtu, mleka itp.
• zsiadłe mleko
• śmietana/śmietanka
• lody (za wyjątkiem sorbetów)
• napoje mleczne, koktajle
• mleko w proszku, kaszki mleczne i mleczno-owocowe
• mleko zagęszczone/skondensowane
• czekolady mleczne
Ukryte źródła mleka krowiego
Mleko może być także „ukryte” w wielu artykułach spożywczych, na przykład w chlebie tostowym, bułkach maślanych, drożdżówkach, chałkach, biszkoptach, ciastkach, gotowych posiłkach dla dzieci i niektórych wędlinach, pasztetach, parówkach, mielonkach itp. W związku z czym należy koniecznie zawsze uważnie przeczytać etykietę.
Wszystkie poniższe produkty mogą zawierać ukryte białka mleka krowiego:
• niektóre sztuczne słodziki
• kawy typu cappucino, kawy rozpuszczalne 3 w 1, napoje czekoladowe i kakaowe
• cukierki mleczne (krówki, toffi, irysy), lizaki, gumy rozpuszczalne
• chrzan i sos chrzanowy, sos tatarski, sos holenderski, sos beszamelowy
• dressingi i sosy sałatkowe
• zasmażka w proszku, gotowe zupy i buliony, kostki rosołowe
• chipsy
Składniki wykorzystywane w produkcji, które są źródłem białek mleka:
• kazeina, kazeiniany
• serwatka, białko serwatkowe,
• laktoalbumina, laktoglobulina,
• laktoza, cukier mleczny,
• sucha masa mleczna
• odtłuszczona sucha masa mleczna
• tłuszcz mleczny
Pozostałe alergeny:
Soja – może występować jako białko sojowe lub lecytyna sojowa w wędlinach, pasztetach mięsnych i wegetariańskich, sosach, majonezach, gotowych daniach obiadowych, mięsie mielonym, margarynach, pieczywie zwykłym i cukierniczym, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladach, lodach, deserach mlecznych itp. Nie zapomnijmy również o oleju i sosie sojowym. Mogą ją zawierać również leki.
Orzechy (najsilniej uczulają orzechy ziemne) – masła orzechowe i kremy czekoladowe do smarowania pieczywa i w cukiernictwie, lody, desery mleczne, ciastka, ciasta z nadzieniem, cukierki, batony, czekolady, a także sałatki warzywne, warzywno – mięsne, dania kuchni azjatyckiej
Sezam – tahina, kremy, ciasta, ciastka, lody, pasty i pasztety wegetariańskie(np. Hummus)
Seler – gotowe dania warzywne i mięsne mrożone i w słoikach, pasty, pasztety, sosy sałatkowe, przyprawy warzywne w proszku, zupy w proszku
Gorczyca – musztarda, sosy sałatkowe, majonezy, ketchupy, marynaty warzywne, rybne i grzybowe, gotowe dania obiadowe, pasztety
Związki siarki – wino, piwo, soki owocowe, suszone i kandyzowane owoce (szukajmy tych bez konserwantów w sklepach ze zdrową żywnością), krakersy, torty, pizza, owoce morza (mrożone i w puszkach), niektóre preparaty farmaceutyczne.
Gluten - oprócz zbóż , które go zawierają (pszenica, żyto , pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies), oraz jego przetworów (mąki, płatki, kasze, makarony, naleśniki, pierogi, kluski itp.), gluten może być dodany do: czipsów, serów żółtych (otoczka), kiełbas, parówek, szynek, konserw mięsnych, wyrobów garmażeryjnych, konserw rybnych, ryb w panierce, pasztetów i dań wegetariańskich,napojów owocowo-warzywnych, koncentratów zup i sosów, jogurtów, deserów, gumy do żucia, aromatów, przypraw, sosów sałatkowych, tabletek przeciwbólowych, preparatów witaminowych, przetworów owocowych dla dzieci, gotowych dań dla niemowląt. Czasami nawet owoce, np. jabłka, mogą być powlekane preparatami z glutenem. Niektórzy zapominają, że niektóre alkohole (np. piwo) także dostarczają glutenu. Warto również przypomnieć, że zawiera go opłatek komunijny.
Jajka - Gdzie mogą ukrywać się jajka? Jajka możemy znaleźć w majonezie, czy makaronie (na szczęście oba te produkty mają też swoje bezjajeczne odpowiedniki). Pamiętajmy jednak, aby dokładnie sprawdzać też sosy sałatkowe, wyroby cukiernicze, pieczywo (czasami smaruje się je przed pieczeniem), pasztety mięsne i wegetariańskie, kotlety mielone, potrawy panierowane, krokiety, placki, naleśniki, pierogi, drób faszerowany (np. kurczak).Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 22:55
-
Właśnie jej lekarka mówiła żeby poczekac do roku,tylko nie wiem czemu by to miało służyć ? Do dermatologa bedzue szła bo buzia nie chce się jej goic nawet po nas ci ze sterydami, dziecko na mm A ona mi mówi że od listopada nie było nocy kiedy mała nie wyla
-
Migotka wiele dzieci z silną alergią na bmk nie toleruje bebilonu pepti. Niektóre dzieci nie tolerują pepti, ale dobrze reaguja na nutramigen. To są dwa różne hydrozlizaty. Pepti jest hydrolizatem serwatkowym, a nutramigen hydrolizatem kazeinowym.
A czemu mała płacze w nocy? Brzuszek ją boli czy ciało ją swędzi? Jeżeli to świąd to czy lekarz przepisał jakieś leki antyhistaminowe? -
Lys ona sama nie wie dlaczego,już bylo tak ze jak miała 7 miesięcy to wprowadzała wszystkie jarzyny i owoce od poczatku , dla mnie to jest dziwne, przecież dziecko bez przyczyny tak nie płacze, ona wogole tego mleka pije i piła ale to przecież nie o ilość chodzi
Agaata lubi tę wiadomość
-
Dzięki Agata,odpoczywamy
cieszę się że wymyslilam ten wyjazd, trochę pobedziemy że sobą.
Migotka, niech siostra szuka koniecznie pomocy i nie da się zbywać. Coś dziecku jest skoro tak płacze, bez przesady. Nawet jeśli nie wiadomo od czego to, to można chyba jakoś złagodzić objawy, pomóc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 23:21
Agaata lubi tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:Lys ona sama nie wie dlaczego,już bylo tak ze jak miała 7 miesięcy to wprowadzała wszystkie jarzyny i owoce od poczatku , dla mnie to jest dziwne, przecież dziecko bez przyczyny tak nie płacze, ona wogole tego mleka pije i piła ale to przecież nie o ilość chodzi
A była u alergologa czY tylko u pediatry? Może pediatra nie ma pomysłu na to, ale wg mnie dziecko może cierpieć z jakiegoś powodu i trzeba by było jakoś mu pomóc. -
Migotka te testy z krwi można robić już gdy dziecko ma około roku, ale niektórzy twierdzą, że bardziej wiarygodne będą po roku. Ja myślę, że skoro siostrzenica ma już 8 miesięcy (dobrze zrozumiałam?) to można spokojnie robić, raczej wyjdą, a jeśli nawet nie to co z tego. Lekarz pewnie nie chce wypisać skierowania na nfz... wiadomo, jacy oni "oszczędni" jeśli o to chodzi.
-
My nie śpimy od 5, zadnego kladzenia Tomka przed 21. Budzil sie co godzine z placzem, dobrze, ze do 2 maz dyzurowal inaczej bylabym niezywa calkiem, a tak jestem tylko troche;)
Z tego co powiedziala mi pediatra to panel nie jest refundowany przez nfz. Ja bym go zrobila nawet prywatnie, bo jesli mala ma alergie na bialko to lepiej to wiedzieć przed podaniem szczepionki MMR.
Apaczka, jak tam chrzciny? Wszystko sie udalo?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2016, 06:28
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
lys wrote:Migotka te testy z krwi można robić już gdy dziecko ma około roku, ale niektórzy twierdzą, że bardziej wiarygodne będą po roku. Ja myślę, że skoro siostrzenica ma już 8 miesięcy (dobrze zrozumiałam?) to można spokojnie robić, raczej wyjdą, a jeśli nawet nie to co z tego. Lekarz pewnie nie chce wypisać skierowania na nfz... wiadomo, jacy oni "oszczędni" jeśli o to chodzi.
lys lubi tę wiadomość
-
Cześć wam ale mialam noc popierdzielona polozylam sie wczesniej bo ok 21.30 a krecilam sie do północy pozniej mlody do 3 urzadzil dwie pobudki a ja sobie do rana dodatkowe dwie i o 5.30 juz na nogach jestem nie tomna
Teraz synek dosypia obok a ja siedze w telefonie bo wypilam kawe i sen mi przeszedl
Dzisiaj wizytacja u teściów wyliczylam sobie ze prawie miesiac mlodego nie widzieli ( miesiac bylby 7 maja ) a mieszkaja 4 km od nas Ostatnio maz odpyskowal matce jak go upomniala ze dawno jej zadnych zdjęć mms nie wyslal to jej powiedzial ze nie bedzie jej nic wysylal bo w Ameryce nie mieszka zeby wnuka na fotkach ogladac i jak chce go zobaczyc to moze nas odwiedzic podobno sie obrazila
Juz mi slabo na mysl ze jak do nich wejdziemy to Artek zostanie osaczony wszystkimi na raz i beda slodko pierdziec i ciuciowac a ja znowu bede sie pierdylion razy gryzla w język -
co do nfz to nawet nie mysle żeby wypisała jej na nfz nawet jak by to było mozliwe, ostatnio z fochem i łaska jej wypisała recepte na bebilon pepti, swoją drogą jej starszy brat tez jest alergikiem, tylko on trawy pyłki i nie pamietam co jeszcze, jest odczulany chyba juz drugi rok