X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,:-)
    Jak mi sie wstawac nie chce:/
    Dzis w planach ogarnac przedpokoj (20m2):/ a tam wiekszosc to zabawki dzieci:( po 10 jade po l4 a w przyszlym tyg ide do innego gina:-)

Sliczne maluszki!!! Moje ostatnio nke chcialo sie pokazac za to pokazalo plecki i pupke:-)

Gratuluje poznania plci!!

Na obiad dzis pewnie ziemniaczki z mieskiem.

małaMyszka, ainer85 lubią tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga ja tak mam codziennie brzuch mi leciutko skacze, dokladnie tak jak napisalas jakby drganie powieki ;)

małaMyszka, ainer85 lubią tę wiadomość

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś bezmięsnego, w piątki nie jemy mięska i zawsze z piątkiem mam problem do wymyślenia obiadu ;p

Kurcze no nie wiem.. moze machne spaghetti i juz ..

małaMyszka lubi tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)

Dawno do Was nie pisałam, ale czytam regularnie :) Gratuluje wszystkim udanych wizyt. Śliczne dzieciaczki. Jeszcze chwila i będziemy na półmetku!
    Ja wczoraj też wizytowałam. Maluszek ma 220 gram i najprawdopodobniej jest dziewczynką :D (ale to jeszcze do potwierdzenia). Mimo, że to 18 tydz nie czuje niestety jeszcze ruchów, ale lekarz powiedział, że to za wcześnie, poza tym mam łożysko na przedniej ścianie więc może też dlatego..

Brzuch mi nie skacze, ale za to czuję czasami bóle podbrzusza. Nospa za bardzo nie pomaga. Ale chyba takie uroki ciąży.

Ja dziś na obiad gotuję ogórkową (odkad jestem w ciąży mogłabym ją jeść codziennie :P), a na drugie będzie łosoś.

Miłego dnia!

małaMyszka, psioszka11, ainer85, mamasia, maaadzik1207, Pati Belgia, Aga89, niecierpliwa, Maniuś, sylwucha89, Cassie, lys, gosia.b, zabka11 lubią tę wiadomość

Ewa123
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z L4 w ciaży? Kto mi wypłaca pieniądze ? Zus czy pracodawca?

Coś mi sie obiło o uszy że część płaci zus, a część pracodawca, a nie wiecie ile wypłaca zus ?

Chodzi o to ze jestem zatrudniona u teściowej od maja tamtego roku bo często tam pomagam, czasami całe 2 miesiace pracowałam itp. no i zatrudnili mnie dla wygody bo jednak moge odbierać towar,podpisywac faktury no i nie oszukujmy sie - macierzyński.

Mam wpisane ze zarabiam jakos ok 2200 na reke, ale zarabiam tak naprawde tyle ile przepracuje, to jest tylko na papierze. Mam zamiar iść na L4 bo teściowa juz i tak nie chce mnie brać do pracy (strasznie skacze nademną;p) no i jak pójde na zwolnienie to nie bede brała pieniedzy od niej, tylko to co wypłaci zus, ale wlasnie nie wiem do końca jak to wyglada..

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga wrote:
    No siusiam jak szalona w dzień tez chodze non stop ale z drugiej strony duzo pije wypijam cala butelkę wody plus ze 2 szklanki soku zawsze jedna szklanke mleka i to na wieczor wiec zbierze sie tych plynow troche :-) pytanko od kilku dni co rano jak sie obudze i delikatnie przeciagne to cale podbrzusze mi tak drga od srodka przypomina to drżenie skakanie powieki ale w brzuchu nie jest bolesne ale raczej nie przyjemne czy ktoras ma podobnie ?

ja też tak mam czasami, np dzisiaj rano. Też mnie zastanawiało co to?? na czkawkę to nie wygląda, bo chyba za szybki to ruch....
    nie wiem co mi ostatnio odbija ale gotuje jak dla armii. i znowu wczorajszy obiad został mi na dzisiaj.
    ale za to mam inny cel na dzisiaj :D http://www.mojewypieki.com/przepis/delicja

małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

v40cu9h.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Dziewczyny, jak to jest z L4 w ciaży? Kto mi wypłaca pieniądze ? Zus czy pracodawca?

Coś mi sie obiło o uszy że część płaci zus, a część pracodawca, a nie wiecie ile wypłaca zus ?

Chodzi o to ze jestem zatrudniona u teściowej od maja tamtego roku bo często tam pomagam, czasami całe 2 miesiace pracowałam itp. no i zatrudnili mnie dla wygody bo jednak moge odbierać towar,podpisywac faktury no i nie oszukujmy sie - macierzyński.

Mam wpisane ze zarabiam jakos ok 2200 na reke, ale zarabiam tak naprawde tyle ile przepracuje, to jest tylko na papierze. Mam zamiar iść na L4 bo teściowa juz i tak nie chce mnie brać do pracy (strasznie skacze nademną;p) no i jak pójde na zwolnienie to nie bede brała pieniedzy od niej, tylko to co wypłaci zus, ale wlasnie nie wiem do końca jak to wyglada..

z tego co pamiętam to pierwszy miesiąc pracodawca, a już resztę zus

v40cu9h.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale zus wypłaca 100% wypłaty ? :o Myślałam ze z 600zł dostane;p

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:

Karolina za pierwsze 33 albo 35 dni placi pracodawca jako wynm chorobowe, a pozniej to juz zasilek chorobowy z ZUS. I w zaleznosci od tego ile osob zatrudnia pracodawca, przy wiekszych firmach zasilek jest wyplacany przez pracodawce, a przy malych bezposrednio przez ZUS. Ja sie ciesze, ze mi wyplaca pracodawca, bo ZUS tak dziwnie wyplaca, czasami czeka sie na te pieniadze dosc dlugo.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina dokłądnie tak, pierwszy miesiąc pracodawca pózniej zus,

Ale macie piękne zdjecia dziewczyny, normalnie maluchy to pozowały specjalnie układając sie całym ciałkiem, mój maluszek już tak nie chciał spokojnie leżec tylko fikał i fikał;)

U mnie dziś żurek na obiad, ja sobie ugotuje do niego z 2 ziemniaki bo taki lubie z jajkiem a mąż dostanie z jajkiem i kiełbaska;)

Jutro już mam zamiar wyjść z domu, o zgrozo siedzę od niedzieli, zakaz od męza ze względu na przeziebienie, zreszta może i lepiej bo w powietrzu same choróbska wszyscy naokoło chorują i w dodatku grypa zoładkowa w powietrzu...

Co do ciuszków to sama nic nie mam, miały byc zkaupy w tym tyg no ale nie było jak, ja chyba wezme tylko body ze3-4 szt na 65 i 2 pary połspiochów a areszte bede brała na 62 z tym ze wiekszosc na 68, coś dostane po siostrzencu napewno:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bede matka chrzestna! Moja przyjaciolka urodzila corcie 2300g 49 cm w 37 tyg. Lekarz mowil ze bedzie chlopak ale jak jej wrozylam z obraczki wychodzila cora! Porod miala szybki :-)

Kurcze jeszcze troche i my bedziemy na porodowce:-)

mamasia, Aga89, małaMyszka, somebodytolove94, niecierpliwa, Maniuś, sylwucha89, Cassie, rybka1988, magda sz, KasiaeN., gosia.b lubią tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dostajesz 100% tak jak wynika, to ze sredniej zarobkow. Tyle, ze raz mozesz dostac ciut wiecej
    , innym razem ciut mniej - zalezy od dlugosci miesiaca ;)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się i my z rana kochane :D Ja też ostatnio czuję takie przyjemne drganie w podbrzuszu, coś tak jak te drganie powieki i to mnie zastanawiało, bo na 100% nie są to narządy, a skoro wychodził mi 14 tydzień według kochanego "pana doktora" to coś mi nie pasowało. No i drga coraz częściej, z rana jak wstanę i wieczorem, jak się położę ;) Wyspałam się jak nigdy :D Ostatnio mam bardzo dziwne sny. Śni mi się córeczka, Marysia (chociaż płci nie znam, a przeczucie swoje mam na chłopca), że patrzy na mnie taka roześmiana i chodzi za tatą, to mu na ścianie łapki szczęśliwa zostawia jak on maluje, za brodę go ciąga..ostatnio miała katar i byłam tak nią przejęta, że usłyszałam jak sama do niej mówię "Boże, dziecko, przecież ja ci nawet dzisiaj pieluchy nie zmieniłam" i ta pielucha taka pękata..tak jakby cały czas mam ją na oku i cały czas zapominam tych podstawowych rzeczy, a ona mimo to jest z moim taka szczęśliwa :D
    Na obiad barszcz biały z jajkami i ziemniakami z zasmażką, bo piąteczek teściowa dla zdrowotności bezmięsnie obchodzi :D
    Za oknem póki co mgła, dziś jedziemy po sprzęty do Castoramy i chcę jak najszybciej te odszkodowania pozałatwiać, bo remonty musimy porobić, a póki co jesteśmy w czarnej dziurze, że tak powiem :/ Miłego dnia, kochane ^^

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2015, 09:30

małaMyszka, niecierpliwa, KasiaeN. lubią tę wiadomość

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :-*
    U nas dziś pierogi ruskie :-)
    Karola pierwsze bodajże 33 dni płaci pracodawca,a później ZUS. ZUS wylicza średnią z 12 miesięcy przed pójściem na l4 i taka kwotę wypłaca

małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawca placi za pierwsze 30 dni L4 potem Zus wyplaca srednia miesieczna pensje obliczona na podstawie ostatnich podajze 6 pelnych miesiecy liczac do ostatniego pelnego przepracowanego miesiąca tak mi tlumaczyla moja kadrowa o ile dobrze zapamietalam :-)

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo dziewczyny ;)

A jeszcze jak to jest, bo słyszałam że są kontrole z zusu, no i jak przyjdą a mnie nie bedzie ? czesto są takie kontrole ? zus jest 40km od mojego miejsca zamieszkania, moga pytać o powód zwolnienia ?

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kochane znikam, zabieram sie za pieczenie :) Akurat dzisiaj jakis spadek formy, moze jak juz zaczne, to mi sie bardziej zachce :)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my sie dzis wizytujemy :-) juz prawie gotowa do wyjscia jestem. Troche sie denerwuje ale chyba bardIej tym ze to nowy lekarz ;-)

Pati Belgia, małaMyszka, ainer85, niecierpliwa, futuremama, Maniuś, sylwucha89, Cassie, rybka1988 lubią tę wiadomość

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Ja coś bezmięsnego, w piątki nie jemy mięska i zawsze z piątkiem mam problem do wymyślenia obiadu ;p

Kurcze no nie wiem.. moze machne spaghetti i juz ..
    Karola mozesz zrobic spagetti lososiowo-szpinakowe w wersji ekspresowej. Kupujesz kawalek lososia, makaron szpinakowy (powinien w Polsce tez byc) I korzen kopru wloskiego a do tego smietana 12%. Makaron gotujesz. Na masle podsmazasz pokrojony w kostke korzen kopru wloskiegododanesz lososia I czekasz az bedzie miekkie. Zalewasz smietana I sos do spagetti gotowy. Niby nic ale bardzo dobre I niespodziewanie wyraziste w smaku. No I obiad bezmiesny:-)

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, moja przyjaciółka mówiła, że ma wizytę u lekarza pilną i tyle. Przecież to, że jesteśmy w ciąży nie zobowiązuje nas do 24godzinnego przesiadywania w domu i nic nie robienia :) Każdy ma też swoje sprawy i obowiązki ;)

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ