X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja białe zawsze piore na 60 stopni zbey bylo bieluskie:)

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Mhm, ja zawsze pralke ustawiam na 40, patrzac po metkach ciuszkow dzieciecych wiekszosc ma na metce 40 stopni, nawet rzeczy ze smyka i jak to bedziecie prac w 40 czy 60??

Dlatego nie kupuję ubranek, które pierze się w 30 lub 40 stopniach. Nie ma szans, by w takiej temperaturze porządnie uprać ubrana brudne od wymiocin czy kupy. Bakterie czy roztocza giną dopiero w 60'C. Sama bawełnianą bieliznę czy ręczniki piorę w 60'C, więc nie wyobrażam sobie, że dziecka ubranko prać tylko w 40. Jak wypierzesz ubranka z metką 40 w temp. 60 to mogą sie np. skurczyć, albo kolory zejdą.
    http://www.lovela.pl/przygotowanie-ubranek-dla-noworodka.html

A c&a większość ubranek bawełnianych które sprzedają można prać w 60'C. np. http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/niemowleta/odziez-dla-noworodka/wszystkie-produkty-dla-noworodka/zestaw-spioszkowy-144380-1.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2015, 16:32

małaMyszka lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też byłam dzisiaj w pepco i nic nie kupiłam:-/ tak jak Paula zwróciłam uwagę, że na metkach jest 30 stopni.. Moja siostra ma ten problem bo dostała dużo ciuszkow z pepco, a w 40 kupka niestety się nie dopiera! W wyższej temperaturze ciuchy zmieniają kolor.. Któraś z Was wrzuciła body z pepco w krowie łatki po pierwszym praniu łatki zrobiły się wyblakłe.. Ciuszki z pepco są tanie i śliczne niestety gorzej z jakością..

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz sprawdziłam, że bodziaki i skarpetki, które kupiłam w H&M mają na metkach, ze można prać w 60 stopniach.

relgtv73gp3vr7ra.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano pojadlam bigosu, do obiadu surowka z kapusty kiszonej i brzuch mi rozsadza. Moge wziac espumisan??

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa - jasne że mozesze wziąć, ja juz brałam tez z 2 razy bo myslałam ze wybuchne jak elektrownia jądrowa..tak sie zbierało ;p

Czytałam w internecie że mozna :)

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez biore espumisan od czasu do czasu

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• Migotkaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde, faktycznie te rzeczy z pepco maja 30 stopni, dobrze że kupiłąm tylko 2 rzeczy

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Przyznam ze nigdy na metki nie patrze i poza recznikami wszystko piore w 40* do prania dosypuje miarke odplamiacza i z plamami problemow nie mam.
    Prawda jest taka ze gdy sie plame od razu zapierze to zejdzie gdy nastepnego dnia mozna zapomniec.

Nie mam formy ostatnie dni...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziewczyny jakie plamy bedzie mial dzidzius do mniej wiecej 4 miesiaca, jedynie po mleku i ewentualnie po kupce, to sa plamy raczej latwo spieralne, tak mi sie wydaje

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się weekendowo :)

Dziewczyny jesteście skarbnicą wiedzy, dopiero teraz uświadamiam sobie ilu rzeczy jeszcze nie wiem.. Dobrze że jeszcze ciuszków nie kupowałam bo teraz będę patrzyła na metki :)odnośnie zakupów mam gdzieś strach i zabobony postanowiłam już zacząć w pełni cieszyć się ciążą i w pn ruszam na małe zakupowe szaleństwo!! Malutki rusza się często i sprzedaje mamusi już silne kopniaki aż na brzuszku widać :)

Przestawiłam suwaczek i datę w belly na om, wcześniej miałam ustawione wg owulki, mimo że jest tydzień różnicy (malutki jest młodszy) i tak wszyscy posługują się datą z om i dzięki temu oficjalnie zbliżam się do połowy :)!!

Ona jeśli dobrze pamiętam to masz abonament premium czy mogłabym prosić żebyś wstawiła opisy 19 i 20 tygodnia??

Życzę udanego weekendu!!!

0na88 lubi tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tydzien 19

Twoje dziecko mierzy około 14 cm- od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego długość całkowita to okolo 15- 20 cm. Waży około 250 gramów (8 1/2 uncji).
    Uszy Twojego dziecka w końcu przemieściły się do boków głowy, ale jeszcze trochę odstają. Stópki, mimo że jeszcze bardzo malutkie, są już proporcjonalne do reszty ciała.
    W dalszym ciągu bardzo intesywnie rozwija się układ nerwowy dziecka. Mózg w dalszym ciągu rośnie, rozwija się, tworzą się miliony nowych połączeń neuronowych. Mózg jest już na tyle dobrze rozwinięty, że dziecko może poruszać się w sposób bardziej świadomy.
    Wokół włókien nerwowych w całym ciele dziecka zaczyna wytwarzać się ochronna tłuszczowa substancja, zwana mieliną, która umożliwia szybki przepływ impulsów przesyłanych z mózgu. Odpowiednia ilość mieliny pomaga w wykonywaniu zręcznych, bardziej skoordynowanych ruchów u dziecka. To własnie niedostateczna ilość mieliny wpływa na nieporadność ruchową u noworodków i wcześniaków.
    Zaczęły tworzyć się zalążki zebów stałych, pojawią się one za istniejącymi już zalążkami zębów mlecznych.
    Rozwój zmysłów jest teraz bardzo intensywny. W odpowiednich partiach mózgu kształtują się komórki nerwowe odpowiedzialne za pracę poszczególnych zmysłów: smaku, słuchu, powonienia, wzroku i dotyku. Twoje dziecko potrafi już słyszeć i rozpoznawać Twój głos. Jest to zatem doskonały czas na czytanie na głos, mówienie do dziecka, bądź w przypływie dobrego humoru śpiewaniu mu wesołej piosenki!

O Tobie

Większość kobiet do tego momentu przybrała na wadze około 3.5 – 6.3 kg.
    Twój brzuszek jest już zapewne dość mocno widoczny, a Twój odmienny stan powszechnie rozpoznawalny i przyjemnie komentowany. W kolejnych tygodniach tempo wzrostu brzuszka przyspieszy. W związku z tym możesz odczuwać swędzenie rozciągającej się skóry. Staraj się regularnie nawilżać i masować skórę brzucha, ud i pośladków.
    Od czasu do czasu możesz poczuć nagły przeszywający ból po jednej lub obu stronach brzucha, szczególnie przy zmianie pozycji lub po całym dniu aktywności. Są to rozciągające się wiązadła podtrzymujące rosnącą macicę.
    W dalszym ciągu możesz odczuwać lekkie zawroty głowy, zmęczenie i ból pleców. Niekiedy ciężarne kobiety skarżą się na rozkojarzenie i problemy z pamięcią. Winowajcą tego są hormony, dlatego też stan ten może utrzymywać się przez cały okres ciąży jak i również przez czas karmienia piersią.
    Możesz zauważyć na swojej bieliźnie większą ilość śluzu szyjkowego.

niecierpliwa, sylwucha89 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Czesc. Przyznam ze nigdy na metki nie patrze i poza recznikami wszystko piore w 40* do prania dosypuje miarke odplamiacza i z plamami problemow nie mam.
    Prawda jest taka ze gdy sie plame od razu zapierze to zejdzie gdy nastepnego dnia mozna zapomniec.

Nie mam formy ostatnie dni...

ja tak samo pralke ustawiam na pranie codziennie na 40stopni i jak coś bardziej brudne np białe skarpetki męża wsypuje do prania miarka odplamiacza z biedronki. i wszystko czyste.. ;) ewentualnie jak mam czas zamaczam brudne skarpery przed praniem w isce z wodą i wybielaczem na jakieś 15-20 min ;)

czy któraś z was bedzie czytać do brzuszka bajki ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2015, 18:53

Cassie lubi tę wiadomość

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzien 20

Twoje dziecko mierzy już około 16 - 23 cm (6.3 - 9 cali) i waży już około 300 gramów (10 1/2 uncji).
    Dziecko osiągnęło już półmetek w Twoim brzuchu!
    Dziecko połyka sporo wód płodowych, co jest dobrym ćwiczeniem dla jego układu pokarmowego. W jego jelitach odkłada się tak zwana smółka, pierwsza kupka, którą zrobi Twój malec tuż po porodzie (niektóre dzieci wydalają smółkę podczas porodu lub nawet chwilę przed). Jest ona klejąca i ma czarny kolor.
    Skóra staje się twardsza i tworzą się poszczególne jej warstwy, tj. naskórek (epidermis), zewnętrzna część skóry oraz znajdująca się pod nią skóra właściwa (dermis). Na tym etapie na skórze dziecka tworzy się również ochronna maź płodowa (vernix caseosa). Jest to gęsta tłusta substancja, która izoluje skórę dziecka od czynników infekcyjnych znajdujących się w płynie owodniowym. Ułatwi ona również wędrówkę Twojego maluszka na świat w czasie porodu. Twoje dziecko potrafi już chwytać swoimi małymi rączkami. Jeśli w tym tygodniu masz badanie USG, lekarz z dużym prawdopodobieństwem będzie już w stanie określić płeć dziecka.

O Tobie

Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
    Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
    Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
    Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
    Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.

niecierpliwa, sylwucha89 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alee intensywna sobota!
    Właśnie gości wyszli. Jestem w szoku że dzieci mnie nie wkurzały jak to było wcześniej. Nie wiem czy to kwestia wychowania, czy fakt że jestem w ciąży powoduje że dzieci nie są mi już straszne? Bawiłam się z nimi, nawet przewijałam roczną niunię:D chciałam spróbować bo dawno nikogo nie przewijałam (kiedyś bawiłam się w babysitter takich dzieci ok 2 lat po znajomych). Ciężko takie zwiercone dziecko przewinąć :) ale dałam radę!

Co do ubranek to mam kilka z pepco, kupiłam tylko te co miały 40 stopni na metce. Na męża koszuli białej super drogiej jest tez 40 stopni, fakt że czasem mocze ją w wodzie z wybielaczem a pozniej do pralki.
    W ciuchu kupiłam 60 stopni ale tylko kilka sztuk. Nie jest łatwo takie znaleźć...
    Te białe malutkie 56 i 62 będą w mleku albo w kupie, od razu trzeba namoczyć i plama zejdzie. Jakby tylko 60stopni szukać to ruski rok trwałaby wyprawka. Będę prać w 40 stopniach i prasować żeby temp. wyparzyła bakterie.

olinka, sylwucha89 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_sz u mnie podobnie , dzis bylam w przychodni i kluli malucha w analityce chyba krew mu pobierali , darlo sie w nieboglosy, przez placz , po krzyk , po zdarcie gardla - ja na codzien nie bylam wrazliwa na takie dzwieki.. wlasciwie dzialalo to na mnie jak plachta na byka , draznilo - ba ! kurwowalam pod nosem itd.. a tu autentycznie zal bylo mi tego malucha , i tej matki ktora go pocieszala - sama usmiechalam sie do siebie ze zachodzi we mnie jakas przemiana.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Andzia 34 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki ja miałam jednorazowe czarne plamienie w czwartek byłam zaraz u gina bo się wystraszyłam ale wszystko jest ok dostałam 3 x duphaston chyba po sexsie dstałam te plamienie wiec zakaż przyjemności .... Ale naj ważniejsze ze wszystko jest w porzątku nic więcej się nie pojawiło

0na88 lubi tę wiadomość

sbgosbt.png

74dn1tf.png

• rybka1988 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie czuje mojej coreczki juz drugi dzien:-( boje sie jechac na pogotowie i nie wiem czy panikowac czy to normalne:-(

89fb222d8f99a787cb58ecdeecb7f007.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka1988 ja tez swojego malucha nie czuje codziennie , wg mnie to normalne to jeszcze wczesnie .

Neyla lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia 34 wrote:
    Hej kobitki ja miałam jednorazowe czarne plamienie w czwartek byłam zaraz u gina bo się wystraszyłam ale wszystko jest ok dostałam 3 x duphaston chyba po sexsie dstałam te plamienie wiec zakaż przyjemności .... Ale naj ważniejsze ze wszystko jest w porzątku nic więcej się nie pojawiło

Andzia dobrze ze wszystko ok :)

Andzia 34 lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ